Kirjaudu ▼
 

Rahan perässä juoksu meni pois muodista

Rahan perässä juoksu meni pois muodista
Talouskasvu ja raha eivät ole tutkimusten mukaan enää pitkään aikaan lisänneet ihmisten onnellisuutta. Eikä pelkkä palkka riittänyt työn motivaattoriksi. Silti työelämä kulkee entistä rataansa, ja työ on monelle kuin 40 vuoden vankilatuomio. Asiantuntijan mukaan nyt tarvitaan inhimillisyyden vallankumousta – muutoin yhä useampi putoaa työelämästä uupumisen vuoksi.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Saiko joululoma sinut pohtimaan nykyisen työsi mielekkyyttä? Teitkö siihen liittyviä uudenvuodenlupauksia? Työelämän tutkijat ja konsultit kertovat, että taloudellinen murros ja muutokset työelämässä ravistelevat ihmisiä miettimään myös omaa elämäänsä.

– Kovimmat arvot eivät ole enää päällimmäisenä, sanoo Työyhteisöt ja organisaatiot -osaamiskeskuksen johtaja Anneli Leppänen Työterveyslaitokselta.

Tutkimuksista ilmenee, että raha ei kannusta määrättömästi. Leppänen huomauttaa, että palkan merkitys kannustimena vähenee sen jälkeen, kun on saavutettu kohtuullinen toimeentulo. Etenkin nuoret pitävät kyselyjen perusteella tärkeänä työn mielekkyyttä ja sitä, että elämässä on aikaa myös perheelle, ystäville ja harrastuksille.

– Rahan perässä juokseminen alkaa olla pois muodista. Yhä enemmän ihmiset etsivät elämän laatua ja onnellisuutta, sanoo teologi ja konsulttiyrityksensä Syfronin kouluttaja Antti Kylliäinen.

Leppänen arvioi, että työelämässäkin kertakäyttökulttuuri on väistymässä. Hänen mukaansa kansainvälisissä työoloihin liittyvissä kokouksissa nousee kerta toisensa jälkeen esiin se, miten kestävän kehityksen periaatteet saataisiin myös työelämään.

– Hetkellisten voittojen tavoittelu ei työelämässäkään ole enää tätä päivää, hän lisää.

Mikään ei
muutu itsestään

Talouskasvu ei tutkimusten mukaan ole enää vuosikymmeniin lisännyt onnellisuutta. Kylliäinen huomauttaa, että silti poliitikot ja talouselämä ovat huolissaan vain siitä, miten bruttokansantuote saadaan kasvuun. Hänestä nyt pitäisi taloudellisen hyvän sijaan miettiä, mikä oikeasti lisää hyvinvointia.  

– Iso kysymys ei ehkä ole se, mitä halutaan, vaan miten se saadaan aikaan.

Muutos vaatii aktiivista työtä. Kylliäisen mielestä systeemimme inhimillistäminen tarkoittaa ponnistelua kaikilla yhteiskunnan tasoilla, niin maan hallituksessa, yritysten johdossa kuin yksittäisten firmojen yksittäisissä yksiköissäkin.

Itse kunkin tulisi miettiä asenteitaan ja pyrkiä toimimaan yhteisöllisesti. Tämä ei Kylliäisen mukaan tarkoita itsensä uhraamista, vaan tervettä itsekkyyttä. Sen sijaan itsekeskeisyydestä ja roolien taakse pakenemisesta on syytä luopua.

Monet nykytyöt tempaavat mukaansa, mutta Työterveyslaitoksen Leppänen sanoo, että esimiesten tulee vastata siitä, että työn määrä on järkevä. Jotta ihmiset jaksaisivat 40 vuotta työelämässä, heistä on huolehdittava. Myös työssä kehittymistä pitää tukea ja varmistaa, että tekniset työkalut ja niiden käyttötaito ovat kunnossa. 

Kestävä työelämä
tukee luovuutta

Ajattelutavan muutos, jossa ihminen ei olekaan enää väline hyvän hankkimiseen, vaan hänen hyvinvointinsa on uurastuksen päämäärä, on Kylliäisen mukaan ehkä suurin mullistus pariin sataan vuoteen.

Pienempiä askeleita työelämän parantamiseksi on sen sijaan otettu lukuisia. Leppänen huomauttaa, että Suomessa on viime vuosikymmeninä tehty paljon työtä ja tutkimusta työn ja työyhteisöjen kehittämiseksi.

Esimerkiksi yhteisöllisyys työpaikoilla on jo tiimityön yleistymisen yhteydessä lisääntynyt ja työyhteisöjen ihmissuhteita on opittu hallitsemaan entistä paremmin. Hänen mukaansa työelämän kestävä kehitys tukee työhyvinvointia, jaksamista ja motivaatiota ja tuottaa innovaatioita.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Luovuus ei kukoista, jos ihmiset ovat väsyneitä, Leppänen sanoo.

Uudistuminen
vaatii rohkeutta

Uuteen hyppääminen ja järjestelmässä vastavirtaan pyrkiminen vaatii rohkeutta. Kylläisen mielestä tällaista luovaa hulluutta ja uudistushalua pitäisi kuitenkin juuri nyt löytyä.

– Jollei mitään tapahdu ennen kuin talouden pyörät lähtevät pyörimään, kaikki juoksevat tuolloin taas samassa talutushihnassa kuin ennenkin, hän ennakoi.

Jos mitään ei muuteta, Kylliäinen arvioi, että yhä useampi putoaa uupumisen vuoksi työelämästä, mikä on paitsi inhimillisesti myös kansantaloudellisesti hyvin kallista.

– Mitä järkeä on, että työelämä on kuin 40 vuoden vankila, josta vain odotetaan pois pääsyä?

Toinen ongelma voi olla tuloerojen kasvu. Elintasokuilun syveneminen voi tuoda jonkun vuoden kuluttua mellakat Suomenkin kaduille.

Osa tulokysymystä on työllisyys. Työttömyyden uskotaan pahenevan tänä vuonna. Leppänen on huolissaan etenkin siitä, miten nuoret akateemisesti koulutetut saadaan uransa alkuun.

Riittäisikö
vähempi?

Kansamme ikärakenteen vuoksi meitä on patistettu pysymään töissä mahdollisimman pitkään.

– Ajattelussa on perustavaa laatua oleva ristiriita. Jos jatkuva tehokkuuden ja tuottavuuden lisääminen ei ole tehnyt kenellekään hyvää, miksi sitä yritetään jatkaa?

Hän suosittelee, että määrän eli rahan, talouskasvun ja materiaalisen hyvinvoinnin sijaan katsottaisiin elämisen laatua.

– Huomattavasti nykyistä vähemmälläkin rahalla tullaan toimeen, Kylliäinen lisää.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (240)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 24
EdellinenSeuraava

Anonyymi
"ihmiset etsivät elämän laatua ja onnellisuutta"

VAIN VARAKKAAT VOIVAT SANOA:

RAHALLA EI MERKITYSTÄ!
Anonyymi: Markkinataloudessa E 6.1.2010 6:33

Anonyymi
Selitä tuo kupla uunoille jotka ovat pankin torppareita tuo vaadittavan 40 vuotta, että ei se raha vaan elämän laatu. Tervetuloa vuokra läävään hakemaan elämän laatua jos kantti kestää. Tosin tänne ei kelpuuteta riiteleviä pareja viidestäsentistä jonka vuokran maksurahoista hukkasit. Moni huokaisee kunpa vanhemmat olisivat syntymästä asti tehnyt jonkin säästösuunitelman lapsilleen, nyt ei olisi huolen häivää ja maksettu asunto. Omat vanhempamme ovat itsekeskeisiä ja kehuu naapurille neliötä ja näillä saiteilla. MINÄ MINÄ MINÄ JA LAPSISTA VIIS. Vauraus ei ole suomea kohdannut että tuollainen elämänlaatu käy päinsä. Tosin jos käy tuuri elämässä niin pääsee pois oravanpyörästä 40 vuotiaana. Köyhyys on ilonanne!
Anonyymi: Vaurauden juna meni 6.1.2010 6:51

Anonyymi
Ei ihminen hetkessä opi ei edes parissa sukupolvessa. Tarvitaan perustavanlaatuinen maailmanlaajuinen kriisi ennenkuin arvot voivat ruveta uusiutumaan.
Anonyymi: ..... 6.1.2010 6:54

Anonyymi
VAIN YKSI SUKUPOLVI RIITTI UUSLIBERALISTISEN MAAILMANKUVAN LUOMISEEN JA SAMA TAPAHTUI FABIANSMIN KOHDALLA.
Anonyymi: YKSI VAIN 6.1.2010 6:59

Anonyymi
Työttömänä olo on hauskaa kun työ ei haittaa harrastuksia..
Anonyymi: Nimetön 6.1.2010 7:00

Anonyymi
"Kovimmat arvot eivät ole enää päällimmäisenä, sanoo Työyhteisöt ja organisaatiot -osaamiskeskuksen johtaja Anneli Leppänen Työterveyslaitokselta."

Noh, näin voi ajatella työntekijä, mutta työnantaja toimii täysin päinvastoin. Ja lisäksi ei tässä työntekijöiltä mitään kysellä näinä aikoina, jos on kyselty ennenkään.
Anonyymi: Näin on! 6.1.2010 7:03

Anonyymi
Eiköhän elämässä ole terveys tärkein asia, materialistisella puolella touhu on mennyt järjettömäksi, kaikki tavara elektroniikasta autoihin on mennyt laadultaan niin huonoiksi että niitä ei kannattaisi ostaa lainkaan, ikävintä on että ne suunnitellaan hajoamaan, mikä on aivan järjetöntä, kulutetaan turhaan raaka-aineita ja energiaa. Kaiken kukkuraksi ollaan vielä vielä LYHENTÄMÄSSÄ TAKUUASIKOJA, joka entisestään huonontaa tavaroiden laatua. TAKUUAIKOJA PIDENTÄMÄLLÄ meille saataaisiin laadukkaampia tuotteita, korjattavuuttakin pitäisi parantaa järkeväksi. Joten älkää tuhlatko vähiä rahojanne turhan tavaran ostoon, elämässä pärjää vähemmälläkin elektroniikalla. Jokainen ostettu tuote on myöskin kuluerä palkastasi koko tuotteen eliniän ajan eli kannattaa laskea hyötysuhde. Pörssiosakkeet kannattaa nyt myydä pois eikä niitä kannata ostaa ennen kuin on kurssit on pudonneet reippaasti, tuskin tänä vuonna. Ei ne suuret tulot mutta ne pienet menot.
Anonyymi: Säästäväinen 6.1.2010 7:08

Anonyymi
"Hän suosittelee, että määrän eli rahan, talouskasvun ja materiaalisen hyvinvoinnin sijaan katsottaisiin elämisen laatua."

Tuo ei onnistu, jos ei muuteta koko talous- ja rahajärjestelmää.
Kansantalouden näkökulmasta kasvua ja rahaa on pakko saada kokoajan lisää, jotta pystymme maksamaan velat + korot pois.

Velaton yksilö voi ottaa hieman rennommin, mutta ei velkainen kansantalous.
Anonyymi: Velka 6.1.2010 7:09

Anonyymi
Kaikkea on, vain kurjuutta täytyy ostaa ja sitä velkaa kurjuutta en ole ostanut elämässäni enkä osta.
Anonyymi: Velaton ilman velka 6.1.2010 7:17

Anonyymi
Turhan elektroniikan osto pois niin säästyy runsaasti rahaa. Auton vaihto on monelle pakkomielle pitää olla omasta mielestään hieno auto vaikka sähkö ym laskut jää maksamatta, tällaista järjen köyhyyttä on paljon. Luottokortin käyttö on käsittämätöntä, se tarkoittaa sitä että eletään yli varojen.
Anonyymi: Jäitä hattuun ostoks 6.1.2010 7:24
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 24
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

12:43 Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
12:20 Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
11:48 Pörssissä selvä tuomio johtajavaihdokseen: Nokian Renkaat laskee, Caverion kiitää
11:39 Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
11:14 Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
10:56 Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
10:26 Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
09:59 Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
09:44 Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
09:27 Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
09:10 Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
08:32 Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
08:16 LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
07:23 Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
06:01 Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
26.9. Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
26.9. Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
26.9. Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
26.9. Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
26.9. Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
26.9. Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
26.9. Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
26.9. Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
26.9. Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
26.9. YIT hakee kasvua kaupungeista
26.9. Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
26.9. Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
26.9. Pörssi pakkasella – YIT nousee
26.9. Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
26.9. Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
Asiakastieto

Yhteistyössä