Kirjaudu ▼
 

Zika kuriin? Lääkefirma sai alustavan luvan vapauttaa geenimuunneltuja hyttysiä

© Leonhard Foeger / Reuters
Zika kuriin? Lääkefirma sai alustavan luvan vapauttaa geenimuunneltuja hyttysiä
Yhdysvaltain viranomaiset ovat alustavasti siunanneet lääkefirman suunnitelman vapauttaa luontoon geenimuunneltuja hyttysiä. Tavoitteena on tutkia, voisiko geenimuunnelluilla hyttysillä hidastaa tai estää muun muassa zika-viruksen leviämistä.
11.3.2016 20:21
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Intrexonin Oxitec-yksikkö on saanut alustavan luvan vapauttaa geneettisesti muuntelemiaan hyttysiä tutkiakseen niiden kykyä hidastaa tai pysäyttää zika-virus ja muita tauteja, joita verta imevät hyönteiset levittävät.

Yhdysvaltaín elintarvike- ja lääkevirasto sanoi perjantaina, että sen alustavien tietojen mukaan hyttyset eivät aiheuttaisi merkittävää vaikutusta ympäristöön. FDA:n mukaan vapautettavat hyttyset laskettaisiin luontoon Floridan Key Havenissa lähellä Key Westiä.

Oxitec on geneettisesti muunnellut keltakuumehyttysuroksia siten, että niiden jälkikasvu kuolee nuorena. Hyttyslaji levittää zika-viruksen lisäksi muun muassa dengue- ja keltakuumetta. Zika-virus on viime kuukausina levinnyt Etelä- ja Keski-Amerikassa sekä Karibialla. Viruksen on todettu aiheuttavan raskaana oleville äideille vastasyntyneiden pienipäisyyttä.

Yhdysvalloissa on todettu 193 tartuntatapausta. Taudin saaneet ovat palanneet alueilta, joissa virusta on esiintynyt. Lisäksi tautia on tavattu Puerto Ricossa, Yhdysvaltain Neitsytsaarilla ja Amerikan Samoalla.

Yhdysvaltain tartuntatautiviranomainen pitää alustavia tuloksia lupaavina. Viraston johtaja Tom Frieden ei kuitenkaan usko, että niillä saataisiin laajaa vaikutusta Puerto Ricoon tämän tartuntakauden aikana.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

FDA on antanut sidosryhmille 30 päivää aikaa kommentoida luonnosta, jonka jälkeen virasto tekee lopullisen ympäristövaikutusten arvion. Zika-virukseen ei tällä hetkellä ole hoitoa tai rokotetta.

Maailman terveysjärjestö on kertonut arvioivansa ainakin kahta strategiaa keltakuumehyttysten rajoittamiseen. Toinen niistä on kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ehdotus, jossa hyttysiä steriloitaisiin säteilyllä.

11.3.2016 20:21
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Intrexon
Tagit FDA Zikavirus

Kommentit (15)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Problem reaction solution. Ensin luodaan keinotekoisesti ongelma. Sitä kauhistellaan ja luodaan olosuhteet pelolle. Sitten kuin tyhjästä löydetään ratkaisu joka olikin jo odottamassa käyttöönottoa. Zikaviruksen patentti on Rockefellersäätiöllä ja sitä voi tilata itselleen netistä muutamalla satasella. Gatesin säätiöllä taas oli valmis hyttynen joka on jo päästetty aiemmin luontoon tuhoisin seurauksin. Että sellainen tapaus tällä kertaa.
Anonyymi: patriotman 11.3.2016 21:34

Anonyymi
Jaa, eikös se pienipäisyys johtunutkaan siitä, että juomavedessä on (Monsanto?) hyttysmyrkkyjä (pyriproxyfenia)?
Anonyymi: Rinkeli 11.3.2016 23:00

Anonyymi
Vai et oikeen 193 tautitapausta historian aikana ilmeisesti, kun ei mainittu missä ajassa, uuden hyttysen mahdollista tuhoa on hankala arvioida, muuntelun takia se voi kyetä levittämään jotain muuta tautia ihmisiin tai eläimiin.

Nykyään ollaan erittäin tyhmiä tautien kanssa, kuten vaikka ebola, ensin lähetetään sari sairaanhoitaja alueelle, joka kiikutetaan takasi pohjoseen kun se sairastuu, kukaan ei tiedä onko pohjoismaissa esimerkiksi eläimiä tai ötököitä, jotka mahdollisesti kykenee levittämään ebolaa, jos se pääsee tekemisiin sairaan sari sairaanhoitajan kaa, sama juttu muiden tautien kaa, kuten vaikka se keltakuume, ihminen levitti sen itse oman maansa hyttysiin, kun tarvi mennä sohiin torrakoidensa kaa alueelle, mikä ei heille kuulunut ja sit tuotiin baareilla takasi, kun ilkee hytynen veti pataan.
Anonyymi: Sarisairaanhoitaja 11.3.2016 23:36

Anonyymi
Toivottavasti lähtee lapasesta ja tappaa koko ihmiskunnan, niin päästään tästäkin kiusasta ja eläimet saavat elää vapaammin puhtaammalla maapallolla.
Anonyymi: IhminenOnTyhminEläin 12.3.2016 5:18

Anonyymi
mitä erikoisempi suunnitelma niin sitä varmemmin menee pieleen
Anonyymi: dsssdsdas 12.3.2016 7:17

Anonyymi
Jotenkin vähän sellainen olo tästä touhusta, että joko nuorena kuoleva populaatio ei kykene syrjäyttämään tautia levittäviä hyttysiä tai sitten ne lisääntyvät niin villisti, että niistä tulee vitsaus. Tai jollain muulla tavalla käy kuten tappajamehiläisten kanssa.
Anonyymi: lorentser 12.3.2016 8:13

Anonyymi
Zika virus taitaa olla peräisin juurikin näistä gm-hyttysistä. Kaikkialle minne näitä hyttysiä on päästetty esiintyy myös zika-virusta ja sitä ei esiintynyt siellä aiemmin.
Anonyymi: sikabill 12.3.2016 8:13

Anonyymi
Spaidermanista tuttu aihe, pistää ihmistä ja meillä on Zikaman no itsekin sellainen ja ylpeä siitä.
Anonyymi: DDRSF 12.3.2016 9:38

Anonyymi
Epäilyttää, miten tilannetta auttaa, että tautialueen hyttyspopulaatioiden kokoa yritetään kutistaa. Ei taida toimia pitkällä aikavälillä, koska tilalle tulee muista populaatioista uusia hyttysiä korvaamaan kuolleet. Lisäksi on jo havaintoja, että zikavirus pystyisi lisääntymään ja leviämään erilajisten hyttysten kautta.

Jos saadaan geenimanipuloitua hyttysiä lajista riippumatta niin, että zikaviruksen kantajat eivät lisäänny tehokkaasti tai kuolevat nuorina ja zikaviruksettomat saavat lisäetua lisääntymiseensä, voisi tulos olla parempi. Hyttysille voisi kehittää immuunipuolustuksen, joka tappaa tai steriloi ne, kun zikavirus havaitaan, ja/tai tehostaa niiden jälkeläistuottoa, kun zikavirusta ei ole paikalla. Tällä hetkellä zikaviruksen puolestaan ajatellaan välillisesti vähentävän ihmisten lisääntymistä. Se ei välttämättä ole luonnon kestokyvyn tai ihmisten hyvinvoinnin kannalta huono ratkaisu ylitiheillä alueilla, joissa luonnonvarat on tuhottu lähes loppuun.
Anonyymi: luonnonvastaisku 12.3.2016 11:33

Anonyymi
Saattaisi olla toimivampaa kehittää zikarokote. Ei ehkä enää toimi pelkkä hyttyssuojapuskureiden rakentelu terveiden ja sairaiden alueiden välille. Pitäisi rajoittaa myös ihmisten liikkumista. Se on vaikeaa tai sitä vastustetaan viimeiseen asti kuten Euroopan tapaus osoittaa. Olympialaiset tulossa ja puuta härkää pitäisi kuljettaa maailmalle. Vapaakauppaidealistit vastustavat kaikkia rajoitteita, joilla voi tehdä rahaa. Varmaan zikaviruksellekin kehitetään voitontekojärjestelmä.

Muutama ihminen eristäytyy Galapagokselle ja muuntuu hylkiöeiksi, kun maailman muu väestö kuihtuu loppuun.
Anonyymi: Vonnegut 12.3.2016 12:58
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä