Kirjaudu ▼
 

Talouskriisi 2011: Euroalue suistuu ojaan

Talouskriisi 2011: Euroalue suistuu ojaan
11.9.2011 07:23
Hannu Sokala
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Vuosi 2011

27.1. Yhdysvaltain kongressin asettama tutkimuskomissio FCIC (Financial Crisis Inquiry Commission) julkistaa 576-sivuisen raporttinsa finanssikriisistä. Raportin mukaan yritysjohtajat ja rahoitusjärjestelmän viranomaisvalvojat "sivuuttivat varoitukset eivtkä onnistuneet epäilemään, ymmärtämään tai hallitsemaan Amerikan kansan hyvinvoinnille välttämättömässä järjestelmässä kehittyneitä riskejä". Pörssivalvoja SEC:n ja keskuspankin olisi pitänyt puuttua pankkien toimiin. Raportissa sanotaan, että kyseessä "oli iso epäonnistuminen eikä mikään pikku kömmähdys".

18.3. EU:n pankkivalvoja EBA kertoo, että pankkien seuraavat stressitestit tulevat olemaan edellisvuotisia tiukemmat.

21.3. Valtiovarainministerit sopivat, että 2013 aloittavan EVM:n todellinen lainanantokyky tulee olemaan 500 miljardia euroa. Tätä varten tarvitaan 700 miljardin pääomarakenne (80 miljardin maksettu pääoma + enintään 620 miljardin korotusvaltuus, joka voi osittain koostua takauksista). Suomen osuus on 12,58 miljardia euroa (1,44 + 11,14). Suomen valtiovarainministeriön mukaan koko korotusvaltuuden käyttö edellyttäisi kaikkien EVM:ltä lainaa saavien maiden täydellistä maksukyvyttömyyttä.

23.3. Taloussanomat kertoo, että eurooppalaiset pankit ovat rahastaneet viidessä vuodessa velkaisimmista euromaista satojen miljardien korkotuotot.

23.3. Portugalin pääministeri Jose Socrates eroaa sen jälkeen, kun parlamentti kaataa hallituksen tuoreimman leikkausohjelman.

29.3. S&P alentaa Portugalin luokitusta yhden pykälän BBB-:een ja Kreikan luokitusta BB-:een.

31.3. Irlannin hallitus ilmoittaa, että pankkien pelastaminen maksaa kaikkiaan 70 miljardia euroa. Jaettuna jokaiselle irlantilaiselle maksettavaa tulisi 15 500 euroa.

31.3. Yhdysvaltain keskuspankki häviää oikeusjutun ja joutuu julkistamaan uutistoimisto Bloombergin ja uutiskanava Foxin vaatimuksesta ne yritykset, jotka ovat saaneet Fediltä lainaa nk. discount windowin kautta. Discount window on Fedin keino tarjota hätärahoitusta liikepankeille. Julkistetuista tiedoista käy ilmi, että lokakuun 2008 pahimpana kriisiviikkona Fed lainasi tällä menetelmällä 111 miljardia dollaria, josta ainakin 70 prosenttia on mennyt ulkomaisille pankeille. "

– Amerikkalaiset tulevat raivostumaan, kun he ymmärtävät, mitä on tapahtunut. Mitä ihmettä oikein kuvittelemme tekevämme, kun kippaamme kymmeniä miljardeja ulkomaisille pankeille? Fediä valvovan edustajainhuoneen valiokunnan republikaanipuheenjohtaja Ron Paul sanoo Bloomberg Televisionin haastattelussa.

7.4. Portugali pyytää rahoitustukea EU:lta ja IMF:ltä.  


[zoom]

8.4. EU:n talouskomissaari Olli Rehn arvioi "hyvin, hyvin alustavasti", että Portugali tarvitsee apua noin 80 miljardia euroa.

13.4. Yhdysvaltain senaatin tutkimusvaliokunta julkistaa raporttinsa finanssikriisin syistä. Raportin mukaan "kriisi ei ollut luonnononnettomuus, vaan seurausta korkeariskisistä ja monimutkaisista rahoitustuotteista, julkistamattomista eturistiriidoista sekä viranomaisten, luottoluokitusyhtiöiden ja markkinoiden itsensä kyvyttömyydestä suitsia Wall Streetin ylilyöntejä".

15.4. Saksan apulaisulkoministeri Werner Hoyer sanoo, että Kreikan velkajärjestely ei olisi katastrofi. Professori Nouriel Roubinin mielestä velkojen uudelleenjärjestely on vain ajan kysymys. Päivää aiemmin EU:n talouskomissaari Olli Rehn on jälleen toistanut, että Kreikan velkasaneeraus ei ole mahdollinen.

17.4. Perussuomalaiset kasvattaa eduskuntavaaleissa paikkalukunsa viidestä 39:ään. Puolueen menestys aiheuttaa epävarmuutta markkinoilla. Hallitusneuvotteluja käydään viikkoja, ja lopulta puolue jää ulos hallituksesta, koska se ei suostu tukemaan muita euromaita.

18.4. S&P laittaa Yhdysvaltain valtion velan tarkkailuun luokituksen mahdollista alentamista varten.

17.5. EU:n valtiovarainministerit hyväksyvät kolmivuotisen apupaketin Portugalille. Tuki nousee 78 miljardiin euroon, vastineeksi Portugali sitoutuu tiukkaan leikkausohjelmaan.

13.6. S&P alentaa Kreikan luokituksen B:stä CCC:hen, joka on alin yksittäisen valtion luokitus koko maailmassa.

20.6. Tutkimusyhtiö Centre for Economics and Business Research ennustaa, että euroalue hajoaa todennäköisesti vuoteen 2013 mennessä.

30.6. Kreikan parlamentti hyväksyy tiukan talousohjelman, joka merkitsee mm. palkanalennuksia ja valtionyhtiöiden myymistä. Ohjelman läpimeno on edellytys sille, että Kreikka saa EU:n viidennen lainaerän 110 miljardin euron kokonaispaketista. Ateenassa on päivittäin suuria mielenosoituksia leikkausohjelmaa vastaan.

12.7. Kreikan uudesta avustuspaketista sopineet euromaiden valtiovarainministerit kieltäytyvät sulkemasta pois sitä mahdollisuutta, että Kreikalta voi jäädä osa veloista maksamatta.

12.7. Moody's alentaa Irlannin luokituksen roskalainaluokkaan. EU-komissio ilmoittaa seuraavana päivänä pitävänsä alennusta "käsittämättömänä".

15.7. Kahdeksan pankkia 90:stä reputtaa EU:n uudessa stressitestissä. EU uusi testikierroksen, koska vuotta aiemmin tehtyä testiä pidettiin liian löperönä, eikä se palauttanut sijoittajien luottamusta pankkeihin. Myös uutta testiä arvostellaan heti liian löysäksi.

Reputtaneet pankit ovat Espanjasta (Banco Pastor, Caja de Ahorros del Mediterraneo, Banco Grupo Caja3, CaralunyaCaixa ja Unnim), Kreikasta (EFG Eurobank Ergasias ja Agricultural Bank of Greece) sekä Itävallasta (Österreichische Volksbanken).

21.7. Euromaiden johtajat kokoontuvat ylimääräiseen huippukokoukseen, jossa päätetään antaa Kreikalle uutta rahoitusta euromailta ja IMF:ltä yhteensä 109 miljardia euroa. Johtajat päättävät alentaa Kreikan saamien lainojen korkoa tähänastisesta 4,5–5,8 prosentista noin 3,5:een. Lainojen takaisinmaksuaikaa pidennetään 7,5 vuodesta 15–30 vuoteen.

31.7. Yhdysvaltain pääpuolueet demokraatit ja republikaanit pääsevät sopimukseen, jolla Yhdysvaltain liittovaltion velkakattoa nostetaan 2 100 miljardia dollaria 16 400 miljardiin dollariin.

3.8. – Koko Eurooppa on erittäin vaarallisessa tilanteessa, pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo TV1:n haastattelussa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

6.8. Luottoluokittaja Standard & Poor's alentaa Yhdysvaltain (pitkien lainojen) luottoluokitusta yhden pykälän eli AAA:sta AA+:aan. Ennen  alennusta S&P on lähettänyt luokituspäätöksensä valtiovarainministeriöön, jossa huomataan, että S&P on laskenut Yhdysvaltain budjettivajeen 2 000 miljardia dollaria liian suureksi. S&P ei hätkähdä virhettä vaan muuttaa päätöksensä perusteluja niin, että niissä painotetaan talouslukujen sijaan poliittisen järjestelmän kyvyttömyyttä tehdä päätöksiä.

8.8. Euroalueen keskuspankki EKP alkaa ostaa jälkimarkkinoilta Italian ja Espanjan valtioiden joukkolainoja. Lainojen markkinakorot (sijoittajien edellyttämät tuotot) kääntyvät laskuun.

9.8. Yhdysvaltain keskuspankki Fed ilmoittaa, että se pitää poikkeuksellisen alhaisen ohjauskorkonsa 0–0,25 prosentissa ainakin 2013 puoliväliin asti.

12.8. Italian hallitus päättää leikata valtion menoja 45,5 miljardia euroa 2012 ja 2013 sekä korottaa hyvätuloisten veroja.


[zoom]

16.8. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy pitävät kahdestaan huippukokouksen euroalueen tilanteesta. He vaativat euromaita tasapainottamaan budjettinsa. Euromaiden yhteisiä bondeja odottaneet pettyvät: Merkel sanoo, että sellaista "taikasauvaa" ei olekaan, joka ratkaisisi euron kaikki ongelmat. Samana päivänä julkistetaan tilasto, jonka mukaan Euroopan taloutta vetäneen Saksan kasvu on yllättäen hyytynyt huhti–kesäkuussa edellisestä neljänneksestä 0,1 prosenttiin.

25.8. Kiinan presidentti Hu Jintao toivoo Euroopan ryhtyvän toimiin taatakseen kiinalaisten Eurooppa-sijoitusten turvallisuuden.

27.8. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde varoittaa kesän tapahtumien osoittavan, että kriisissä on alkanut uusi vaarallinen vaihe.

28.8. The Sunday Times -lehti kertoo, että EKP:n ja EU-komission edustajat valmistelevat "radikaalia" suunnitelmaa estääkseen uuden luottolaman Euroopassa.

1.9. EU:n, EKP:n ja IMF:n työryhmä arvioi, että Kreikan budjettivaje on tänä vuonna 8,6–8,8 prosenttia bkt:sta, kun vajeen tavoite oli pelastuspaketissa 7,6 prosenttia.

2.9. Yhdysvaltain liittovaltion Federal Housing Finance Agency (FHFA) haastaa oikeuteen 17 pankkia ja muuta rahoitusalan yritystä, jotka ovat myyneet valtiollisille asuntolainayhtiöille Fannie Maelle ja Freddie Macille 200 miljardin edestä asuntolainapohjaisia arvopapereita. Haasteen mukaan myyjät olivat antaneet vääristyneitä tietoja arvopapereista, joiden arvot putosivat finanssikriisin alettua. Edessä voi olla vuosien oikeustaisto.

7.9. Saksan perustuslakituomioistuin päättää, että maan osallistuminen velkaisten euromaiden pelastustoimiin on laillista. Tuomioistuin edellyttää, että vastedes Saksan hallituksen on saatava parlamentin budjettivaliokunnalta aina erikseen lupa osallistua pelastusoperaatioihin.

9.9. Euroalueen keskuspankki EKP ilmoittaa, että pankin johtokunnan jäsen Jürgen Stark aikoo jättää paikkansa. Seuraavana päivänä Stark kirjoittaa Handelsblattin kolumnissa: "Olemme tilanteessa, jossa massiiviset kestävyysvajeet valtioiden budjeteissa horjuttavat talouden tasapainoa."


Vuosi 2010: Kaaos siirtyy Eurooppaan

Talouskriisin kolmenkymmenen vuoden historia

Talouskriisipaketin johdanto: Talous rikki jo yli tuhat päivää

Talouskriisin herrat, narrit ja konnat

Talouskriisipaketin lähteet

100 x Jan Hurri

11.9.2011 07:23
Hannu Sokala
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (9)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Nyt pitäisi tehdä heti uusi stressitesti muuntamalla vanhat kerätyt tiedot ajan tasalle koneellisesti tai pyytämällä uudet tiedot.
Anonyymi: Aina Ilona 11.9.2011 8:50

Anonyymi
Loistava kokoelma velkakriisin keskeisistä tapahtumista on nyt luettavissa.
En tiedä, kuuluuko kirjoitussarjan luonteeseen se, ettei kirjoittaja ota itse kantaa tapahtumiin.

Yhdysvaltain luottoluokituskysymys oli poliittinen, syksyn presidentinvaaliin liittyvä näytelmä, jossa ei kajottu pääasiaan USA:n liittovaltion ja koko kansakunnan ylisuureen velkaantumiseen. Hetkellistä sekaannusta se kuitenkin aiheutti muutenkin sekavassa taloustilanteessa.

Saksasta tullut ehdotus EU:n peruskirjan uudistamisesta ei luettelossa, ei myöskään WSJ:n eikä UBS:n raportteja euroalueen ongelmista.

Linkit näihin löytyvät oman kannanottoni lisäksi Internetsivultani:

http://www.esko-tirkkonen.com/MyOpinion/euroalueen_vaihtoehdot.htm

Oma näkemykseni on kehittynyt Kauppalehdessä 19.8.2011 julkaistun Jacques Delorsin kannanoton "Yhteisvaluutta on kuilun partaalla" perusteella.
Delorsin kannanotto on luettavissa suoraan samalta sivulta.
Anonyymi: Sekundamiljonääri 11.9.2011 9:57

Anonyymi
Tämä on erittäin hyvä ja kattava tietopaketti nykykriisiin johtaneista syistä.

On tärkeää huomata kuinka tätä kuplaa on rakennettu kymmenien vuosien ajan - eikä poliitikoilla ole vieläkään käsitystä miten systeemiä tulisi muuttaa.

Suurkiitokset toimittajalle erinomaisesta työstä!
Anonyymi: velkakuplan aika on 11.9.2011 10:16

Anonyymi
Viralliset BKT-luvut tulisi aina ilmoittaa velkakorjattuina.

Jos BKT kasvaa, mutta valtio ottaa velkaa, niin kyse ei ole aidosta talouskasvusta. Ennen pitkää velalla tehty BKT romahtaa ja johtaa nyt käsillä olevaan kaaokseen.
Anonyymi: velkakorjattu BKT 11.9.2011 10:31

Anonyymi
Viralliset BKT-luvut tulisi aina ilmoittaa velkakorjattuina.

Jos BKT kasvaa, mutta valtio ottaa velkaa, niin kyse ei ole aidosta talouskasvusta. Ennen pitkää velalla tehty BKT romahtaa ja johtaa nyt käsillä olevaan kaaokseen.


BKT:a tulee osata vain lukea. Jos sitä yhtä lukua tuijottaa niin metsään voi mennä. Repii sen auki, mikä on varastotilanne, mikä julkinen kulutus ja paljonko sekä vienti, että tuonti muuttui.
Anonyymi: Sähköasentaja 11.9.2011 15:08

Anonyymi
Tämä on erittäin hyvä ja kattava tietopaketti nykykriisiin johtaneista syistä.

On tärkeää huomata kuinka tätä kuplaa on rakennettu kymmenien vuosien ajan - eikä poliitikoilla ole vieläkään käsitystä miten systeemiä tulisi muuttaa.

Suurkiitokset toimittajalle erinomaisesta työstä!


Samaa mieltä erittäin laadukas artikkeli
Anonyymi: Nimetön 11.9.2011 17:45

Anonyymi
Kiitos erittäin mielenkiintoisesta ja informatiivisesta artikkelista
Anonyymi: JN 11.9.2011 21:02

Anonyymi
"eurooppalaiset pankit ovat rahastaneet viidessä vuodessa velkaisimmista euromaista satojen miljardien korkotuotot."

Semmoista pankkitoimintaa...
Anonyymi: Ja sitten ihmetellää 11.9.2011 23:00

Anonyymi
USAssa pankit joutuivat luovuttamaan osakkeitaan vastineeksi,kun niihin ajettiin valtion rahaa.Euroalueella aikaansaatiin pankeille ilmainen,ehtymätön rahahana (vakuusrahasto),jonka toiminta on kontrolloimatonta ja salaista.
Anonyymi: että näin 10.10.2011 13:52
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

30.8. Menitkö sairaana töihin? Ei olisi kannattanut
30.8. Uusi apu keliaakikoille: Laite tunnistaa gluteenin ruuasta
30.8. Digitoday Onko nyt tosi kyseessä? SETI tutkii outoa signaalia avaruudessa
30.8. Britannian hallitus: Apple tervetullut maahan
30.8. Kolme isoa teollisuusliittoa arvostelee lisäleikkauksia koulutukseen
30.8. Jorma Ollila: "Suomen toipuminen Euroopan hitaimpien joukossa"
30.8. AVI kielsi kiinteistönvälitysyrityksen toiminnan – LKV-tutkinnot puuttuivat
30.8. Keskituloisille perheille voi tulla iso lasku – hallitus päättää päivähoitomaksuista
30.8. Digitoday Applen Cook: Miljardien veromätky näkyy investoinneissa ja työpaikoissa
30.8. Öljyä löytyy nyt niukasti – tulossa hintapiikki?
30.8. Digitoday Ei niin nopeasti: EU huolestui Whatsappin muutoksesta
30.8. "Kreikan hallitus ei ole sitoutunut kunnolla tukipaketin ehtoihin"
30.8. Verotus muuttuu: Tästä syystä palautukset kilahtavat tilille normaalia aiemmin
30.8. Helsingin pörssissä on nyt melko hiljaista
30.8. Tanska leikkaa kasvuennustettaan Brexitin vuoksi
30.8. VR:n tulos parani – vihjaus uusista hinnanalennuksista
30.8. 5 vinkkiä – näin työntekijän palkitseminen onnistuu
30.8. EU määräsi Applen maksamaan Irlannille jopa 13 miljardin euron mätkyt
30.8. Talousluottamus heilahti odotettua enemmän euroalueella
30.8. Ranskalaisministeri vaatii TTIP-neuvotteluiden keskeyttämistä
30.8. Digitoday IPhonen julkaisupäivä varmistui – tarvikevalmistaja otti ronskisti ennakkoa
30.8. Digitoday Facebook antoi potkut koko tiimille: Tuloksena katastrofi
30.8. Rakentamisen suhdannekäänteen rajuus yllätti alan etujärjestönkin
30.8. Tuhansille maksuhäiriömerkintä maksamattomien matkalippujen vuoksi
30.8. Raisiossa aloittaa torstaina kimppataksi, joka maksaa 5 euroa
30.8. Digitoday EU epäilee Applea ja Irlantia verokikkailusta: Yli miljardin mätkyt uhkaavat
30.8. Ilta-Sanomat Taajamajunat Riihimäen ja Tampereen välillä peruttu – liikenne takkuilee useamman päivän
30.8. Nordea: Suomalaiset tottuneet ajatukseen nousevasta eläkeiästä
30.8. Verottaja muistaa kirjeellä – veronpalautukselle uusi maksupäivä
30.8. Digitoday Opera varoittaa murrosta: Vahingot riippuvat käyttäjän omatoimisuudesta
Ajatukset