Kirjaudu ▼
 

Home uhkaa jo uusiakin taloja – tässä syy

lehtikuva/Kuvankäsittely Taloussanomat
Home uhkaa jo uusiakin taloja – tässä syy
Uusia taloja uhkaavat isot kosteus- ja homeongelmat. Syynä ovat uudet rakennusmääräykset, jotka tekevät taloista entistä tiiviimpiä – pullotaloja. Samalla niistä tulee alttiimpia rakennusvirheille. Tulevina vuosina luvassa voi olla uusien talojen korjaussuma, arvioi asiantuntija.
30.10.2011 06:01
Kimmo Norokorpi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ensi vuoden heinäkuusta lähtien rakennuslupa heltiää vain taloille, jotka kuluttavat viidenneksen tänä vuonna rakennettavia asumuksia vähemmän energiaa. Vaatimukset ovat kiristyneet nopeasti, sillä säännöksiä kiristettiin edellisen kerran viime vuonna. Tuolloin energiamääräyksiä kiristettiin kolmanneksella. 

Asiantuntijoiden mukaan rakentamisen laatu ei välttämättä ole uusien määräysten edellyttämällä tasolla.

– Uudet energiamääräykset tarkoittavat entistä tiiviimpiä pullotaloja. Kun sen yhdistää huonoon rakentamisen laatuun, niin voi olla että kymmenen vuoden kuluttua kova kosteus- ja homeongelma on isompi kysymys kuin se, että miten tätä energiatasetta hoidetaan, kertoi Rakennustarkastusyhdistys RTY:n puheenjohtaja Pekka Virkamäki Taloussanomissa perjantaina

Lisää villoja,
lisää kosteutta?

Energiankulutuksen vähentäminen edellyttää lisää lämmöneristystä. Entistä paksummat eristeet taas voivat lisätä kosteus- ja homevaurioiden riskiä talon ulko-osien jäähtyessä.

Jos rakenne ei ole ilmatiivis, homemyrkyt voivat kulkeutua sisätilaan esimerkiksi alapohjasta. Lisäksi muun muassa läpiviennit pitää tehdä entistä huolellisemmin, jotta vesihöyry tai vuodot eivät pääse eristeisiin muhimaan. Uusissa taloissa pienetkin rakennusvirheet voivat aiheuttaa entistä suurempaa vahinkoa.

– Kyllä se on meillä iso huoli. Vähänkin huolimattomassa rakentamistavassa tulee pitkän ajan ongelmia, jos näihin asioihin ei kiinnitetä erityistä huomiota.  Riskinä ovat katastrofaaliset piiloon jäävät kosteus- ja homevauriot yläpohjissa tai seinärakenteissa,  sanoo riskipäällikkö Helinä Kallio Tapiolasta.

Vakuutusyhtiöiden lasku
rakennusvirheistä kasvaa

Vakuutusyhtiöiden mukaan rakennusvirheistä johtuvat vahingot ovat lisääntyneet viime vuosina.

– Vuotovahingoissa esimerkiksi on tullut esiin tällainen yllättävä seikka, että rakennusvirheitä esiintyy yhä enemmän aivan uusissa kohteissa. Oletimme, että tämä olisi ollut lähinnä 70-luvulla rakennettujen talojen ongelma, mutta aivan uusissakin taloissa noin joka kymmenes vuotovahinko johtuu rakennusvirheestä, kertoo vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen Finanssialan Keskusliitosta.

Pekurisen mukaan uusien rakennusmääräysten ongelmana on myös tiedon ja tutkimuksen puute. Lämpöeristyksen lisääminen edellyttää muutoksia myös paloturvallisuusratkaisuissa.

– Esimerkiksi kevythormit on testattu 20 sentin lämpöeristeellä välipohjassa. Nyt energiamääräykset vaativat 50–60 senttiä, ja hormi kuumenee tällöin paljon enemmän kuin polttokokeessa. Tämän takia esimerkiksi saunojen kevythormit ovat jo aiheuttaneet lukuisia tulipaloja, Pekurinen sanoo.

"Kaikkea ei
voi ennakoida"

Moni rakennusalan asiantuntija olisi toivonut, että ensi vuoden energiamääräyksiä olisi lykätty, kunnes uusista suunnittelu- ja rakentamisratkaisuista olisi kertynyt enemmän kokemusta. 

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Kaikkea ei voi ennakoida. Sitten vasta rakentamisen ja siitä saadun palautteen kautta tulevat esiin ongelmat, joita kukaan ei ole välttämättä osannut ennakoidakaan. Tämä rakentaminen ei kuitenkaan ole aivan täydellistä. Rakenteiden ja ratkaisujen pitäisi olla sellaisia, että ne sietävät pieniä virheitäkin, ettei heti tule katastrofia home- ja kosteusongelmien takia, Kallio arvioi.

Rakennusteollisuuden kannalta tilanne on vaikea. Ala odottaa ympäristöministeriöstä edelleen viimeisiä määräyksiä ja ohjeita, vaikka uudet säännökset ovat astumassa voimaan jo ensi vuoden heinäkuussa. Lisäksi tutkimus- ja tuotekehittely toimivien ja kestävien energiansäästökeinojen kehittämiseksi on vielä kesken.

– On tärkeää, että on saatu riittävästi tietoa, että virheitä ei tehdä vain tietämättömyyttään, sanoo Rakennusteollisuuden johtaja Antti Koponen.

Onko riskinä, että kiireen ja uusien määräyksien myötä tuleville vuosille rakennetaan korjaussuma?

– Kyllä. Se on mahdollista, jos nyt ei osata tehdä oikeita asioita sekä ministeriössä, tutkimuslaitoksissa, että teollisuudessa, Koponen sanoo.

30.10.2011 06:01
Kimmo Norokorpi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (324)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 33
EdellinenSeuraava

Anonyymi
No tästä seuraa varmasti ainakin vakuutusmaksujen nousu ?
Anonyymi: Riskianalyysi 30.10.2011 6:19

Anonyymi
Suomessa asuminen on suurta seikkailua. Ainoa asia, mikä on varmaa on se, että maksumieheksi kaikkeen täällä saadaan aina pieni ihminen.

Matti Wuori sanoi aikoinaan osuvasti, että Suomen erottaa oikeasta länsimaasta se, että riidan mennessä tasan, Suomen oikeuslaitos on aina korporaatioiden ja valtion/kunnan puolella pientä ihmistä vastaan. Länsimaissa se menee aina toisinpäin.
Anonyymi: Jarkko S 30.10.2011 6:22

Anonyymi
Halvalla ei saa hyvää.
Anonyymi: Lisää hintaa asuntoi 30.10.2011 6:25

Anonyymi
Ihmiselle kaikkein terveellisin asunto on ns. hengittävä eli ulkoilmaa tulee runsaasti sisään. Siinä eivät homeetkaan viihdy. Nyt leikitään tulevien sukupolvien terveydellä. Monet uudet ratkaisut on kehitetty kuivemmissa ja lämpimämmissä ilmastoissa tehtyjen tutkimusten pohjalta!
Anonyymi: Homesairaudet tuleva 30.10.2011 6:35

Anonyymi
Halvalla ei saa hyvää.


Tietotaito,
oppisopimustyönteko,
suomalaiset työntekijät,
työsuojeluohjeet,
kunnon palkkaus ammatti- ja suomenkielisille, rakennusalan osaajille.

Valvontamekanismi poistaa pimeät ämpärifirmat.

JOS RKP ja Kokoomus vain sallisivat työolojen

kehittämisen oikeaan terveeseen suuntaan.
Anonyymi: Nimetön 30.10.2011 6:41

Anonyymi
Näitä kosteusvauriotaloja on jo nyt karkeasti puolet kaikista mutta hinnoissa homevaara ei juuri taida näkyä ainakaan alaspäin, juustoissahan home jopa nostaa hintaa.
Anonyymi: Homekorsu 350.. sano 30.10.2011 6:45

Anonyymi
Varoitin asiasta jo 2 vuotta sitten.
Nämä erittäin paksut seinät tuulettuu todella huonosti,suomen ilmastossa kosteutta jossain vaihessa saattaa muodostua.
Hinnat nousi reilusti johtuen lisämateriaalista
ja koneellisesta tuuletuksesta,lämmöntalteenotolla.
Anonyymi: Yrittäjä 30.10.2011 6:46

Anonyymi
Perinteiset puurakennukset hengittivät. Se tarkoittaa että esim. kattorakenteissa tapahtuneen vesivuodon seuraukset kuivuivat itsestään, kun vuoto korjattiin. Ellei saatu korjatuksi, rakenne lahosi mutta ei homehtunut. Siinä on iso ero.

Nyt uskotaan koneelliseen tuuletukseen. Se ei korvaa "hengitystä" eikä tavoita monestikaan kriittisiä paikkoja. Kun energian säästö pyritään saattamaan täydelliseksi, se muuttuu tuhlaukseksi. Olisikohan tässäkin kohtuus ja järjen käyttö paikallaan?
Anonyymi: 80 v. mies 30.10.2011 6:48

Anonyymi
Hölmölandia toteuttaa visiotaan ja joku on varmaan käyttänyt kaiken aivokapasiteettinsa rakeennusmääräysten muuttamiseksi. Samanlaisia viranomaistöppäyksiä tehtaillaan jatkuvasti ja kaikilla hallinnonaloilla.
Anonyymi: Joskus ihmetellyt mi 30.10.2011 6:57

Anonyymi
Olen rakentanut uusia ja korjannut vanhoja taloja
monesti vain kannattaa ennen urakan ottoa selvittää
voiko sitä edes tehdä kuten asiakas vaatisi,
tekijähän joutuu vastuuseen jos yritys.
Itse asun 50 luvulla tehdyssä mutta remontoidussa
100m2 talossa.
Sähkölämmitys kosteissa tiloissa lattialämpönä ja
varaava puutakka,ilmanvaihto painovoimanen.
vuoden koko energiankulutus 7000kw sähköä ja 10 mottia sekapuita.
Anonyymi: Yrittäjä 30.10.2011 6:59
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 33
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

16:25 Autoja tuodaan yhä enemmän ulkomailta – "Autonvaihto useammalla mielessä"
15:48 Nyt se on virallista: OP eroaa FK:sta
15:19 Kone laskussa nousupörssissä, Caverion jatkaa eilistä kiriä
14:24 Harjoittelija löysi sattumalta – huutokaupassa 102-vuotias samppanja
13:55 Digitoday Näin Mars asutetaan elinaikanamme - Muskin hurja suunnitelma julki
13:29 Saudi-Arabia vihjasi öljysopimuksesta Iranin kanssa
12:53 Kotipizzan kasvukausi jatkui: Asiakkaat lisääntyivät ja ostokset kasvoivat
12:19 Digitoday Accenture irtisanoo jopa 40
11:25 Vaikeuksissa kyntävä Deutsche Bank myy henkivakuutusyhtiönsä
11:16 Digitoday Natsilaulu päätyi Googlen hampaisiin – mitä oikein tapahtuu?
10:46 Deutsche Bankin toimitusjohtaja: Emme tarvitse valtiontukea missään tapauksessa
10:21 Suomi putosi kilpailukykyvertailussa – Ruotsi kiri ohi
10:01 Vanhojen asuntojen hinnat nousivat elokuussa
09:18 Hanjinin konttilaivat halutaan myydä mahdollisimman pian
09:03 Digitoday Sitä on tehty vuosikausia - nyt Youtube sallii sen
08:44 TVO haastanut Arevan oikeuteen Ranskassa
07:41 Ilta-Sanomat Rakentaja vaikeni talon märkätilojen virheistä – joutui maksamaan ostajalle 50 000 euroa
06:03 Digitoday Jouduitko hakkeroiduksi? Älä tee tätä yleistä virhettä
06:02 Analyysi Maailman vaarallisin pankki – tätä ei voi päästää nurin
27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
27.9. Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
27.9. Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
27.9. Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
27.9. Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
27.9. Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
27.9. Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
27.9. USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
Asiakastieto

Yhteistyössä