Kirjaudu ▼
 

Suomi on täynnä vääriä asuntoja

Suomi on täynnä vääriä asuntoja
Suomessa on pari miljoonaa asuntoa, mutta iso osa niistä on vääriä: vääränkokoisia, vääränhintaisia ja väärissä paikoissa. Asunnot on puserrettu yhteen muottiin ja ihmiset joutuvat maksamaan valtavia summia heille sopimattomista kodeista. Suomessa osataan väsätä vaikka minkälaisia älypuhelimia, mutta selkeän asunnon rakentaminen on mahdotonta, sanovat asiantuntijat.
22.10.2010 06:01
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomalaisia asuntomarkkinoita uhkaa tätä menoa ennen kokematon jumiutuminen, varoittaa Hypoteekkiyhdistyksen ja Asuntohypo-pankin varatoimitusjohtaja Ari Pauna.

Asunnontarvitsijoita on monessa taajamassa enemmän kuin koskaan, mutta heille ei riitä järkevän kokoista ja järkevän hintaista ostettavaa. Vuokraamisesta puhumattakaan.

Pauna syyttää tilanteesta ajastaan jäänyttä kaavoitus- ja rakennusmääräysten viidakkoa, ja haluaa nostattaa asiasta avointa keskustelua.

Liian moni suomalaisista asuintaloista tehdään Paunan mielestä kysyntään nähden väärään paikkaan, vääränlaisilla rajoituksilla ja jopa väärään hintaan.

– Eniten tämä näkyy Suomen monissa kasvukeskuksissa. Kaava- ja rakennusmääräyksillä asuntotuotanto on sidottu tietynlaiseen muottiin, joka ei enää vastaa todellista paikallista muuttajien väestörakennetta, Pauna sanoo.

Muotti joka sopii Espoon Leppävaaraan, ei todennäköisesti toimi Oulun Iilaaksossa tai Kuopion Saaristokaupungissa. 

Seurauksena liian moni asunnonhankkija joutuu tyytymään ns. neukkukuutioon eli byrokraattisten määräysten mukaan suunniteltuun keskivertoasuntoon, joka sopii hänen tarpeisiinsa korkeintaan keskinkertaisesti. Ja jollaisen maksamiseen hän tarvitsee isomman lainan kuin mihin oikeasti olisi varaa.

Sinkuille ja dinkuille
tyrkytetään perheasuntoja

Tilastokeskuskin tiesi jo viime keväänä kertoa, että vuoden 2009 aikana yksin- ja kaksineläjien määrä kasvoi Suomessa selvästi. Samaan aikaan yli kolmihenkisten perheiden määrä pieneni.

Silti rakennustuotannossa vaalitaan laskennallista ydinperhemallia: jokaisesta kerrostalosta on löydyttävä tietty määrä asuntoja jotka sopivat kahden aikuisen, 1,75 lapsen ja yhden kultaisennoutajan kodiksi.

– Miksi näin pitää tehdä, jos kyseisellä paikkakunnalla valtaosa muuttajista on vaikka sinkkuja, ja isommat perheet menevät suoraan omakotitaloihin, Pauna kysyy.

Hän toivoo, että kunnan kaavoittajat uskaltaisivat paremmin poiketa valtakunnallisista ohjeista, standardeista ja neliörajoituksista.

– Kerrostalonkin voisi aivan hyvin rakentaa täyteen yksiöitä ja kaksioita, jos niille on todellista tarvetta. Eikä sitä saunaa tarvitsisi tunkea jokaiseen asuntoon vain siksi, että takavuosina saunomista pidettiin tärkeänä ajanvietteenä, Pauna sanoo.

Invamääräyksetkin ovat Paunan mielestä turhan jyrkkiä. Jokaista asuntoa ei hänen mielestään tarvitse tehdä jo etukäteen liikuntaesteisille sopivaksi. Riittää, kunhan asunnon pystyy tarpeen tullen helposti muuttamaan sellaiseksi.

Maksaja joustaa,
mutta ei saa mitä tilaa

Mittatilaustyötä kaivattaisiin asuntomarkkinoille muutenkin.

– Nyt ostaja joustaa maksamalla tähtitieteellisiä summia asunnosta, joka sattuu edes jollain tavalla sopimaan hänen käyttöönsä. Useimmilla muilla aloilla lähtökohtana on, että ostaja kertoo mitä tarvitsee, ja sitten rakentaja soveltaa toiveita käytäntöön, Pauna sanoo.

Tuloksena on outo tilanne: Suomessa osataan väsätä vaikka millaisia N-sarjan älypuhelimia, mutta toimivan, muuntelukelpoisen ja selkeän kaksion rakentaminen tuntuu olevan mahdotonta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Ongelma on todennäköisesti hyvin samankaltainen kaikkialla Suomessa niillä paikkakunnilla, joihin muuttovirrat suuntautuvat.

Täydellisesti onnistunutta kasvukeskusta tai nousevaa taajamaa ei Suomessa todennäköisesti ole onnistuttu vielä luomaan. 

– Tai jos joku tällaisen paikan tietää, kannattaisi kertoa siitä muillekin esimerkin vuoksi, Pauna sanoo.

Suunnittelijan näkemys:
Sauna pois, neliöitä lisää

Aalto-yliopiston asuntosuunnittelun professori, arkkitehti Hannu Huttunen tuntee kerrostalorakentamisen ongelmat.

– Pienet asunnot ovat nykyisillä valmistustavoilla enemmän tai vähemmän hyviä kompromisseja asukkailleen, hän sanoo.

Hän haluaisi, että asuinrakennuttajat soveltaisivat myös toimisto- ja teollisuusrakentamisesta saatuja kokemuksia. Näissä tekniset muuntelukeinot on opittu hyvin, koska samojen tilojen pitää sopia helposti erilaisille vaihtuville käyttäjille.

– Modulaarisuus vaatii kuitenkin asuntojen väljentämistä. Kaksio ei mielestäni saisi olla alle 50-neliöinen eikä yksiö alle 40 neliötä, Huttunen sanoo.

Nykyiset kerros- ja huonekorkeudetkin ovat hänen mielestään liian matalia. Muutama kymmenen lisäsenttiä mahdollistaisi toimivien parvien saamisen asuntoihin.

– Asuntosaunojen rakentamisen voisi jo unohtaa, tai ainakin siihen tilaan pitäisi tarjota muitakin vaihtoehtoja. Taloyhtiön saunaan voisi vastineeksi luoda jotain ylellisyyttä, jotta se houkuttelisi käyttämään, hän sanoo.

Esimerkiksi katolle rakennettava yhteinen terassisauna voisi olla tällainen taloyhtiön ylpeydenaihe.

Korkeaan 50-neliöiseen asuntoon mahtuisi kymmenkunta erilaista huonejakotapaa, keittiön, olohuoneen, makuu- tai työhuoneen keskinäisten suhteiden muuntelulla.

– Tällöin oltaisiin jo asunnossa, joka toimisi varsin hyvin asukkaan erilaisissa elämänvaiheissa, sanoo professori Huttunen.

Unelmakaksio sinkusta pienperheeseen asti

– Asunnon syvyys 6 metriä, leveys 9 metriä
– Jako kahteen vyöhykkeeseen: toiseen märkätilat, toiseen asuintilat
– Riittävästi ikkuna-aukkoja, jotta väliseinien sijoittelu helpottuisi
– Poikittaisia, helposti uudelleenasennettavia väliseiniä huonejaon muuttamiseksi
– Sisäänrakennettu kuisti, joka aukeaa parvekkeen tavoin ulos ja sisään


[zoom]

22.10.2010 06:01
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Ari Pauna

Kommentit (292)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 30
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Erinomainen artikkeli.

Ongelman ytimen tiivisti mielestäni artikkelia varten haastateltu Ari Pauna, joka "syyttää tilanteesta...kaavoitus- ja rakennusmääräysten viidakkoa", ja jonka mielestä "liian moni suomalaisista asuintaloista tehdään...kysyntään nähden väärään paikkaan, vääränlaisilla rajoituksilla ja jopa väärään hintaan."

Toisin sanoen, neuvostoliitosta tuttu neukkukuutio kaikille-malli kansan halusta huolimatta on edelleen vahvoilla Suomessa.

Ongelman korjaamiseksi rakennusliikkeiden tulisi saada rakentaa sellaisia asuntoja, joille se on havainnut myynnissään kysyntää ja joita ihmiset antavat sille tehtäväksi rakentaa, eikä jonkun kasvottoman, tunkkaisen keskuspolitbyroon tulisi määrätä mitä rakennetaan.

Tämä on selkeästi vaalikysymys, jonka perusteella maan lehdet voisivat kartoittaa poliitikkojen mielipiteitä, että saadaan oikeat ihmiset vaihtoon.
Anonyymi: Nimetön 22.10.2010 6:15

Anonyymi
Tässä on sama ongelma kuin liikenteessä, alkoholin käytössä jne. suomalaisessa poliitiikan teossa. Lähtökohtana ei ole hyvä asuminen, ei sujuva liikenne, eikä raitis kansa.
Kaiken takana on raha, miten sitä saataisiin mahdollisimman paljon kaikesta irti, kaiken muun kustannuksella.
Vanha DDR näkyy joka paikassa, ja "vanhat" puolueet ovat saman "maan tavan " kannattajia
Anonyymi: Irti sosialismista j 22.10.2010 6:31

Anonyymi
Ongelman korjaamiseksi rakennusliikkeiden tulisi saada rakentaa sellaisia asuntoja, joille se on havainnut myynnissään kysyntää ja joita ihmiset antavat sille tehtäväksi rakentaa, eikä jonkun kasvottoman, tunkkaisen keskuspolitbyroon tulisi määrätä mitä rakennetaan.


Miksi rakennusliikkeiden tulisi saada päättää mistään? Nehän tämän ongelman ovat juuri luoneet. Haluavat tietysti rakentaa vielä paljon ylihintaisia ja alamittaisia kerrostaloja. Kun kuitenkin kansa oikeasti haluaa isoja omakotitaloja. Ei pienille asunnoille mitään erityistä kysyntää ole. Tavallisilla keskivertoihmisillä ei vain ole varaa ostaa isoa asuntoa.

Tästä pelistä pitää saada pois sekä kaavoittaja että rakennusliikkeet. Eli kaupunkeihin tarjolle pitää saada satakertainen määrä halpoja omakotitalotontteja, jotka annetaan vain ja ainoastaan omatoimirakentamiseen. Sen jälkeen neukkukuutioiden hinta romahtaa.

Arvaatte jo varmaan, miksi näin ei tulla tekemään.
Anonyymi: Meitä on huijattu 22.10.2010 6:39

Anonyymi
Paunan puheet OK.
Anonyymi: Nimetön 22.10.2010 6:43

Anonyymi
Luulen että teltta-asuminen on suosituin asumismuoto Suomessa Stubin kauden jälkeen.

Valtion verotulot syöksyy:
www.valtiokonttori.fi/public/download.aspx?id=81078&guid={b7d7f5d5-ecb9-452e-b526-85d3bdca8ee7}


Talvisin voi vähän paleltaa.
Anonyymi: Vilu 22.10.2010 6:47

Anonyymi
Roskalaatikotkin ovat väärän kokoisia.
Anonyymi: Nimetön 22.10.2010 6:49

Anonyymi
On se kyllä järjetöntä minkälainen rumba, kusetus ja yleinen välistäveto asumisen ympärille on saatu Suomessa kyhättyä. On välittäjää, kuntotarkastajaa, kosteusmittaajaa, rahoituslaitosta, vakuutusyhtiötä, isännöintiä, talohuoltoa, asianajajaa, verottajaa, rakennusvalvojaa, pappeja vihkimään asuntoja, erilaisia edellämainittujen etujärjestöjä , kuten lahtari- ja punikkiliitto ja luoja tietää mitä muuta ja silti ainoat pakolliset tekijät tässä yhtälössä ovat vanhat kunnon rakennusliikkeet, pankki ja asunnon tarvitsija.
Anonyymi: sick 22.10.2010 6:49

Anonyymi
Sauna on parasta mitä Suomella on tarjota. Sauna pois asunnoista on mielestäni typerin idea mitä kuultu. Ainoa tosi Suomalainen asia neukkukuutioissa ja asunnon paras huone.
Anonyymi: Typerä idea 22.10.2010 6:50

Anonyymi
Suomessa on sisäpolitiikka epäonnistunut täysin.
Suomessa on asuntoja pilven pimein,mutta asunnot ja työpaikat ovat eripaikoissa.
Hallituksien tulisi huolehtia siitä että suomea asutettaisiin tasaisesti,koska nyky teknologian aikana ei kaikkien yritysten tarvitse sijaita pääkaupunkiseudulla.
Monet ihmiset asuisivat paljon mieluummin "maaseudulla" jos sieltä löytyisi töitä.
Tämä pääkaupunki keskeisyys tulee valtiolle ja sitä kautta veronmaksajille todella kalliiksi.
Anonyymi: Rva savosta 22.10.2010 6:51

Anonyymi
Suomessa asuntorakentaminen on mennyt pieleen totaalisesti. Omakotitalon rakentamiseen sovelletaan
raamatun paksuista määräyskokoelmaa, ja lisää pakkoja ja määräyksiä vaan tulee, koska lopparit saavat hölmölandiassa kaikki toiveensa ennemmin tai myöhemmin läpi.Esim: JÄTEKUSIASETUS, SPRINGRELIASETUS, SÄHKÖMITTARIDIKITALISOINTI,ASUNTOOSAKEYHTIÖLAKI, TAKKADIREKTIIVI, TAAKATTOSYMBIOOSI, ENERGIAHÖYNÄYTYKSISTÄ PUHUMATTAKAAN.
Anonyymi: Dis-informaation tut 22.10.2010 6:52
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 30
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

30.3. Soros: Kreikan euroeron todennäköisyys laskenut
30.3. Jatkaako Venäjä eläkevarojen syöntiä? "Toivottavasti väliaikaista"
30.3. McDonald's kokeilee pöytiintarjoilua Saksassa
30.3. Englannin kuningashuoneen työntekijät pohtivat työtaistelua
30.3. Haastattelu Google-hauissa tapahtuu valtava käänne
30.3. Digitoday Windows Defender epäonnistui testissä – taas
30.3. Siivousbisneksellä pyyhkii hyvin: "Kiireinen elämänrytmi vaikuttaa"
30.3. "Virkamiehet katsovat vain pornoa"
30.3. "Bilbo Reppuli" lähtee brittivasemmiston apuun
30.3. Nyt räpsähti harvinainen pörssituomio: "Tekisi mieli valittaa"
30.3. Laina halpenee yhä: vuoden euribor rikkoi uuden rajan
30.3. Digitoday Nyt meni nappiin: Galileo 7 ja 8 päätyivät oikeaan paikkaan
30.3. Suomi mukaan Aasian uuteen investointipankkiin
30.3. Merkel: Suomi ja Saksa samoilla linjoilla eurokriisissä
30.3. Putinin ansiota? Tämä luku yhdistää nyt venäläisiä ja suomalaisia
30.3. OP:n yt:t päätökseen: irtisanoo jopa 278
30.3. Cramon osake vahvassa nousussa
30.3. Älä lankea tv-hassaukseen – tämä merkki pitää löytyä
30.3. Lankapuhelin maksaa yhä enemmän – hinnat +35 %
30.3. Lipponen: Arktisesta ehkä Euroopan suurin investointikohde
30.3. Digitoday Mikä yhdistää Obamaa ja Putinia? Ainakin sähköpostivuoto
30.3. Spondan Inkinen: Kauppa käy kolmen vuoden kuluttua
30.3. Digitoday Törkeä kaappaus: Ihmiset hyökkäävät tietämättään koodisivustoa vastaan
30.3. Lufthansalle ehkä megalasku – "Olisi voinut vaatia, että ohjaamossa on aina kaksi"
30.3. Euroalueelta hyvä uutinen: talousluottamus parani
30.3. Peli kovenee: Applea verrataan jo Hitleriin
30.3. Digitoday Kuihtuva kanadalaisyhtiö yllätti: tulos plussalle ankarilla leikkauksilla
30.3. Valloitusretki alkaa – Volvolta suursatsaus Yhdysvaltoihin
30.3. Soros sijoittaa miljardin Ukrainaan, jos ehto täyttyy
30.3. Digitoday Microsoft kävi ostoksilla – Office-talli kasvaa taas
Asiakastieto

Yhteistyössä