Kirjaudu ▼
 

ASP-säästämisen ikärajan laskeminen nytkähti askeleen eteenpäin

Lauri Lähteenmäki
ASP-säästämisen ikärajan laskeminen nytkähti askeleen eteenpäin
Eduskunnan ympäristövaliokunta puoltaa asuntosäästötallettamisen ikärajan laskemista 18 vuodesta 15 vuoteen. Hallituksen ajatus omalla työllä ansaituista varoista pitäisi kuitenkin tulkita laveasti, valiokunta painottaa.
16.3.2016 17:47
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hallitus on ehdottanut, että nuorten ensiasunnon ostamista tukevan ASP-säästämisen ikäraja pitäisi laskea 15 vuoteen. Ajatus on nyt nytkähtänyt eteenpäin, kun eduskunnan ympäristövaliokunta on päättänyt puoltaa sitä.

Hallituksen aikeiden mukaan alaikäiset voisivat tallettaa ASP-tilille vain omalla työllään ansaitsemiaan varoja. Tämä asettaa toisten mielestä nuoret iän perusteella eriarvoiseen asemaan.

Ympäristövaliokunnan mukaan ehtoa omalla työllä ansaituista varoista pitäisi tulkita laveasti. Tämä tarkoittaisi, että normaalien palkkatulojen ja esimerkiksi marjojen poiminnasta ja myynnistä saatujen tulojen lisäksi tilille voisi tallettaa esimerkiksi oppilaitoksista saatuja stipendirahoja.

Valiokunta korostaa, että Valtiokonttori ohjeistaa siten, että pankit voisivat varmistaa varojen alkuperän ilman kohtuuttoman suurta lisätyötä. Yksi tapa tähän voisi olla esimerkiksi ilmoituslomake, jolla tallettaja kertoisi, mistä rahat ovat peräisin.

Nykyisen lain mukaan ASP-tallettajaksi voi ryhtyä 18–39-vuotiaana. Yläikärajaa nostettiin vuonna 2014.

∇ Mainos ∇
16.3.2016 17:47
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (13)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Aivan järjetön ehdotus. Ei kukaan 15 vuotias ole kiinnostunut oman kodin ostamisesta mustikan poimintarahoilla. Kysymys on enmmänkin näiden lasten vanhempien touhuista. Jos tämä lakiesitys toteutuu, niin en varmasti äänestä keskustaa, perussuomalaista tai kokoomusta. Nyt haisee pahasti. Ympäristöministeriön pitäisi hävetä. Ettei vaan kepun ministeri olisi ollut asialla.
Anonyymi: perslapi2 16.3.2016 18:14

Anonyymi
Pitää siis käydä kerran kuussa ihan pankissa asti lomaketta täyttämässä ja pankkitädille todistelemassa, että rahat on saatu milloin milläkin keinolla. Kuka sitten päättää, onko esim. naapurin koiran ulkoiluttaminen tai mummon ikkunoiden pesu oikeaa työtä? Varmaan näistä saa myös kirjallisen päätöksen, josta voi valittaa aina eu ihmisoikeustuomioistuimeen asti.

Hieno systeemi kerta kaikkiaan ja halpa toteuttaa. Normitalkoot ja kilpailukyky ihan tapissa.
Anonyymi: oilimperium 16.3.2016 18:22

Anonyymi
Taitaa viitata siihen että miljonäärien lapset ovat merkittävässä asemassa kyseisten asuntojen merkkaajina,sillä eihän tuon ikäisten omalla työllä saada mitään säästöön ja sitäpaitsi jos joku onnistuu saamaan edes työtä siitä ei makseta juuri mitään.tulonsiirto tämäkin piilotetussa muodossa varakkaille.
Anonyymi: huomioiva 16.3.2016 18:22

Anonyymi
Alaikäraja 16 v. vois olla sopiva. Ja ilmoitukseenhan voi aina laittaa että prCettä myymällä tienattu.
Anonyymi: SellingAss 16.3.2016 18:55

Anonyymi
Kaikki keinot ovat näköjään sallittuja jotta asuntojen hinnat eivät putoaisi.
Anonyymi: Velkaaaa 16.3.2016 20:16

Anonyymi
Tämä ASP-säästämisen ikärajan laskeminen on yksi harvoista asuntomarkkinoiden piristämiseen tähtäävistä toimista jossa on oikeasti järkeä, ja kokonaishyödyt kansantaloudelle ovat haittoja suuremmat.

Ennakkosäästämiseen kannustaminen on jo sinänsä erinomainen asia, jolla on kerrannaisvaikutuksia sekä velallisen itsensä että pankkien ja koko rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta. Varsinkin ASP-järjestelmään liittyvän valtiontakauksen ja sisäänrakennetun korkokaton edellytyksenä.

Olisi todella harmillista jos uudistus kaatuisi jokseenkin absurdiin huoleen "rikkaiden" perheiden suosimisesta. Varakkaat vanhemmat tukevat joka tapauksessa lapsiaan taloudellisesti monin eri tavoin, myös asunnon hankinnassa, oli ASP-tiliä tai ei. Siinä ei ole edes mitään väärää. Sääntöä "omista ansioista" olisi käytännössä mahdotonta valvoa ja helppoa kiertää: jani-petterille järjestetään tarvittaessa "ansioita", jotka menevät suoraan ASP-tilille, ja pleikkarit, iphonet ja muut roinat ostetaan suoraan isin/äipän toimesta.

Kesällä voimaan tuleva (minimaalinen) 5% omarahoitusvaatimus ei ole varakkaiden kersoille ongelma, mutta saattaa pyyhkäistä valtaosan kansantalouden kokonaisuuden kannalta turmiolliseen 100% lainoitukseen tottuneista ensiasunnonostajista markkinoilta. ASP:n ikärajan laskeminen pehmentää iskua keskipitkällä aikavälillä.

Hyötyvätkö varakkaat perheet keskimäärin enemmän kuin köyhät? Todennäköisesti. Mutta tämä koskee kaikkia omistusasumisen tukia.
Anonyymi: Caveat_emptor 16.3.2016 20:42

Anonyymi
Mitä tarkoittaa omalla työllä? Onko esim. lapsilisä tai muuta Kelan tuet lapsen omaa tuloa?Minusta on.
Anonyymi: Äityli 16.3.2016 20:51

Anonyymi
Kaikki keinot ovat näköjään sallittuja jotta asuntojen hinnat eivät putoaisi.


Jotkut keinot ovat turmiollisempia kuin toiset. Esimerkiksi julkisen (velka)rahan kierrättäminen jatkuvasti kasvavien vuokratukien kautta asuntosijoittajille, mukaan lukien erinäiset yleishyödyttömät instituutiot.

Asuntomarkkinoiden täydellinen romahtaminen ei ole kenenkään etu. Ei toki myöskään markkinaehtoisen asuntojen (ja sitä kautta asumisen) hintatason korjausliikkeen estäminen valtavalla julkisen rahan pumppaamisella asuntomarkkinoille.

Jos ensiasunnon ostoa ylipäätään halutaan tukea julkisilla varoilla, ASP-säästämisen (huom!) ikärajan laskeminen on sieltä toimenpidekirjon harmittomimmasta päästä, kokonaisuutena pikemminkin hillitsee kuin kiihdyttää asuntovelkaantumista, jo markkinapsykologisista syistä. Olisiko muka parempi jatkaa muutaman vuoden takaisella linjalla, kun 100(+) prosenttiseen asuntolainaan riitti kohtuullisen vakaa pulssi ja se että osasi raapustaa nimensä pankkineidin ojentamaan paperiin?
Anonyymi: Caveat_emptor 16.3.2016 21:15

Anonyymi
Yrittäjien ja maataloustukien kuittaajien lapsille räätälöity hommeli.
Haiskahtaa vastatuuleenkin muutaman mailin päähän.
Anonyymi: punainensolmio 16.3.2016 21:46

Anonyymi
Aivan järjetön ehdotus. Ei kukaan 15 vuotias ole kiinnostunut oman kodin ostamisesta mustikan poimintarahoilla. Kysymys on enmmänkin näiden lasten vanhempien touhuista. Jos tämä lakiesitys toteutuu, niin en varmasti äänestä keskustaa, perussuomalaista tai kokoomusta. Nyt haisee pahasti. Ympäristöministeriön pitäisi hävetä. Ettei vaan kepun ministeri olisi ollut asialla.

Ottamatta kantaa asp-järjestelmän säätämiseen, on pakko kysyä, miten noita puolueita ylipäätään voisi edes harkita äänestävänsä? Talousrikollisten parhaat kaverit ajavat päättäväisesti yhteiskuntaa alas, ja sitähän kokoomus ja kepulit ovat tehneet jo vuosikymmeniä Esko Pula-Ahon ja Iiro yrittäjäntappaja-Viinasen ajoista saakka. Persut ovat päässeet EK:n apupoikien apupojiksi ja Soini on revetä onnesta päästyään ministeriksi.
Anonyymi: StAndreas 16.3.2016 22:26
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

10:26 HS: Eläkesijoittajille miljoonien tappiot kasvuyrityksistä
07:12 Näkökulma Näin Saksassa: Metalliala neuvotteli peräti 4,8 prosentin palkankorotukset
06:03 Digitoday Saako Android-puhelimesi halutun päivityksen? Katso tästä
06:01 Jopa 253 000 lasta voi altistua homeelle – katso kartasta, missä ongelmia on
27.5. Snowden on nyt seksisymboli
27.5. Turvatyynyjen takaisinveto paisuu: "pelkääjän paikallakin" vikaa
27.5. Kohta robottikin "tuntee kipua"
27.5. USA:n talous kasvoi nopeammin kuin luultiin
27.5. Miksi pankkilainaa ei saa Suomessa kännykällä?
27.5. Monsanto-pomo voisi tienata yrityskaupasta 70 miljoonaa
27.5. 38 öljytankkeria jonottaa satamassa Ranskassa – jalostajat tyytyväisinä
27.5. Microsoftista lähteville heti uusia työtarjouksia – "Useat löytävät mielenkiintoisia tehtäviä"
27.5. Terex: Zoomlion ei saanut tehtyä sitovaa ostotarjousta
27.5. Rikkain prosentti on Suomessakin luultua rikkaampi
27.5. Digitoday Microsoft estää yleisimmät salasanat – jätti porsaanreikiä
27.5. Analyytikko: Fortum maksoi korkean hinnan Ekokemistä – "Aika paljon preemiota"
27.5. Konecranes kohoaa kauppojen varmistuttua
27.5. Tunnettu lamppumerkki kiinnostaa pörssissä – kurssi roimassa nousussa
27.5. Valtio kahmaisee lähes 200 miljoonan euron potin Ekokemin myynnistä
27.5. Digitoday Jättitutkimuksessa löytyi yhteys kännyköiden ja syövän väliltä
27.5. Kaupalle vahvistus – Fortum ostaa Ekokemin
27.5. R-kioskien omistaja perustaa yhtiön, jonka tavoitteena on turvata työpaikkoja
27.5. Digitoday "Jännittävä demonstraatio": Avaruusalus pudotetaan kovaa maahan
27.5. Pääkaupunkiseudun asuntohinnat kovassa kirissä
27.5. HKScan saa uuden toimitusjohtajan
27.5. Haastattelu Fortum vääntää ydinvoiman jatkosta Ruotsissa – reaktoreita uhattu sulkea
27.5. Digitoday Joko riitti? Google putsasi pöydän Java-käräjillä
27.5. G7-mailla huoli Brexitistä – Japanin mukaan maailmaa uhkaa uusi talouskriisi
27.5. Esperi Caren pääomistaja vaihtuu
27.5. Autoista viskotaan 666 norsun painon verran roskaa – muotidieetti hyvin edustettuna
Asiakastieto

Yhteistyössä