Kirjaudu ▼
 

ASP-säästämisen ikärajan laskeminen nytkähti askeleen eteenpäin

Lauri Lähteenmäki
ASP-säästämisen ikärajan laskeminen nytkähti askeleen eteenpäin
Eduskunnan ympäristövaliokunta puoltaa asuntosäästötallettamisen ikärajan laskemista 18 vuodesta 15 vuoteen. Hallituksen ajatus omalla työllä ansaituista varoista pitäisi kuitenkin tulkita laveasti, valiokunta painottaa.
16.3.2016 17:47
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hallitus on ehdottanut, että nuorten ensiasunnon ostamista tukevan ASP-säästämisen ikäraja pitäisi laskea 15 vuoteen. Ajatus on nyt nytkähtänyt eteenpäin, kun eduskunnan ympäristövaliokunta on päättänyt puoltaa sitä.

Hallituksen aikeiden mukaan alaikäiset voisivat tallettaa ASP-tilille vain omalla työllään ansaitsemiaan varoja. Tämä asettaa toisten mielestä nuoret iän perusteella eriarvoiseen asemaan.

Ympäristövaliokunnan mukaan ehtoa omalla työllä ansaituista varoista pitäisi tulkita laveasti. Tämä tarkoittaisi, että normaalien palkkatulojen ja esimerkiksi marjojen poiminnasta ja myynnistä saatujen tulojen lisäksi tilille voisi tallettaa esimerkiksi oppilaitoksista saatuja stipendirahoja.

Valiokunta korostaa, että Valtiokonttori ohjeistaa siten, että pankit voisivat varmistaa varojen alkuperän ilman kohtuuttoman suurta lisätyötä. Yksi tapa tähän voisi olla esimerkiksi ilmoituslomake, jolla tallettaja kertoisi, mistä rahat ovat peräisin.

Nykyisen lain mukaan ASP-tallettajaksi voi ryhtyä 18–39-vuotiaana. Yläikärajaa nostettiin vuonna 2014.

∇ Mainos ∇
16.3.2016 17:47
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (13)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Aivan järjetön ehdotus. Ei kukaan 15 vuotias ole kiinnostunut oman kodin ostamisesta mustikan poimintarahoilla. Kysymys on enmmänkin näiden lasten vanhempien touhuista. Jos tämä lakiesitys toteutuu, niin en varmasti äänestä keskustaa, perussuomalaista tai kokoomusta. Nyt haisee pahasti. Ympäristöministeriön pitäisi hävetä. Ettei vaan kepun ministeri olisi ollut asialla.
Anonyymi: perslapi2 16.3.2016 18:14

Anonyymi
Pitää siis käydä kerran kuussa ihan pankissa asti lomaketta täyttämässä ja pankkitädille todistelemassa, että rahat on saatu milloin milläkin keinolla. Kuka sitten päättää, onko esim. naapurin koiran ulkoiluttaminen tai mummon ikkunoiden pesu oikeaa työtä? Varmaan näistä saa myös kirjallisen päätöksen, josta voi valittaa aina eu ihmisoikeustuomioistuimeen asti.

Hieno systeemi kerta kaikkiaan ja halpa toteuttaa. Normitalkoot ja kilpailukyky ihan tapissa.
Anonyymi: oilimperium 16.3.2016 18:22

Anonyymi
Taitaa viitata siihen että miljonäärien lapset ovat merkittävässä asemassa kyseisten asuntojen merkkaajina,sillä eihän tuon ikäisten omalla työllä saada mitään säästöön ja sitäpaitsi jos joku onnistuu saamaan edes työtä siitä ei makseta juuri mitään.tulonsiirto tämäkin piilotetussa muodossa varakkaille.
Anonyymi: huomioiva 16.3.2016 18:22

Anonyymi
Alaikäraja 16 v. vois olla sopiva. Ja ilmoitukseenhan voi aina laittaa että prCettä myymällä tienattu.
Anonyymi: SellingAss 16.3.2016 18:55

Anonyymi
Kaikki keinot ovat näköjään sallittuja jotta asuntojen hinnat eivät putoaisi.
Anonyymi: Velkaaaa 16.3.2016 20:16

Anonyymi
Tämä ASP-säästämisen ikärajan laskeminen on yksi harvoista asuntomarkkinoiden piristämiseen tähtäävistä toimista jossa on oikeasti järkeä, ja kokonaishyödyt kansantaloudelle ovat haittoja suuremmat.

Ennakkosäästämiseen kannustaminen on jo sinänsä erinomainen asia, jolla on kerrannaisvaikutuksia sekä velallisen itsensä että pankkien ja koko rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta. Varsinkin ASP-järjestelmään liittyvän valtiontakauksen ja sisäänrakennetun korkokaton edellytyksenä.

Olisi todella harmillista jos uudistus kaatuisi jokseenkin absurdiin huoleen "rikkaiden" perheiden suosimisesta. Varakkaat vanhemmat tukevat joka tapauksessa lapsiaan taloudellisesti monin eri tavoin, myös asunnon hankinnassa, oli ASP-tiliä tai ei. Siinä ei ole edes mitään väärää. Sääntöä "omista ansioista" olisi käytännössä mahdotonta valvoa ja helppoa kiertää: jani-petterille järjestetään tarvittaessa "ansioita", jotka menevät suoraan ASP-tilille, ja pleikkarit, iphonet ja muut roinat ostetaan suoraan isin/äipän toimesta.

Kesällä voimaan tuleva (minimaalinen) 5% omarahoitusvaatimus ei ole varakkaiden kersoille ongelma, mutta saattaa pyyhkäistä valtaosan kansantalouden kokonaisuuden kannalta turmiolliseen 100% lainoitukseen tottuneista ensiasunnonostajista markkinoilta. ASP:n ikärajan laskeminen pehmentää iskua keskipitkällä aikavälillä.

Hyötyvätkö varakkaat perheet keskimäärin enemmän kuin köyhät? Todennäköisesti. Mutta tämä koskee kaikkia omistusasumisen tukia.
Anonyymi: Caveat_emptor 16.3.2016 20:42

Anonyymi
Mitä tarkoittaa omalla työllä? Onko esim. lapsilisä tai muuta Kelan tuet lapsen omaa tuloa?Minusta on.
Anonyymi: Äityli 16.3.2016 20:51

Anonyymi
Kaikki keinot ovat näköjään sallittuja jotta asuntojen hinnat eivät putoaisi.


Jotkut keinot ovat turmiollisempia kuin toiset. Esimerkiksi julkisen (velka)rahan kierrättäminen jatkuvasti kasvavien vuokratukien kautta asuntosijoittajille, mukaan lukien erinäiset yleishyödyttömät instituutiot.

Asuntomarkkinoiden täydellinen romahtaminen ei ole kenenkään etu. Ei toki myöskään markkinaehtoisen asuntojen (ja sitä kautta asumisen) hintatason korjausliikkeen estäminen valtavalla julkisen rahan pumppaamisella asuntomarkkinoille.

Jos ensiasunnon ostoa ylipäätään halutaan tukea julkisilla varoilla, ASP-säästämisen (huom!) ikärajan laskeminen on sieltä toimenpidekirjon harmittomimmasta päästä, kokonaisuutena pikemminkin hillitsee kuin kiihdyttää asuntovelkaantumista, jo markkinapsykologisista syistä. Olisiko muka parempi jatkaa muutaman vuoden takaisella linjalla, kun 100(+) prosenttiseen asuntolainaan riitti kohtuullisen vakaa pulssi ja se että osasi raapustaa nimensä pankkineidin ojentamaan paperiin?
Anonyymi: Caveat_emptor 16.3.2016 21:15

Anonyymi
Yrittäjien ja maataloustukien kuittaajien lapsille räätälöity hommeli.
Haiskahtaa vastatuuleenkin muutaman mailin päähän.
Anonyymi: punainensolmio 16.3.2016 21:46

Anonyymi
Aivan järjetön ehdotus. Ei kukaan 15 vuotias ole kiinnostunut oman kodin ostamisesta mustikan poimintarahoilla. Kysymys on enmmänkin näiden lasten vanhempien touhuista. Jos tämä lakiesitys toteutuu, niin en varmasti äänestä keskustaa, perussuomalaista tai kokoomusta. Nyt haisee pahasti. Ympäristöministeriön pitäisi hävetä. Ettei vaan kepun ministeri olisi ollut asialla.

Ottamatta kantaa asp-järjestelmän säätämiseen, on pakko kysyä, miten noita puolueita ylipäätään voisi edes harkita äänestävänsä? Talousrikollisten parhaat kaverit ajavat päättäväisesti yhteiskuntaa alas, ja sitähän kokoomus ja kepulit ovat tehneet jo vuosikymmeniä Esko Pula-Ahon ja Iiro yrittäjäntappaja-Viinasen ajoista saakka. Persut ovat päässeet EK:n apupoikien apupojiksi ja Soini on revetä onnesta päästyään ministeriksi.
Anonyymi: StAndreas 16.3.2016 22:26
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

10:31 Digitoday Nyt ei hyvältä näytä: Jopa Applen perustaja varoittaa iPhone-uudistuksesta
10:21 Suomen uudet vientiyritykset poikkeavat vanhoista
10:10 Analyytikko Baltian pankkifuusiosta: Nordeasta varteenotettavampi peluri
09:55 Kesäsää tuki Olvia – tulos ja markkinaosuus kasvoivat
09:34 Vähittäiskaupan myynti väheni keskikesällä
09:01 Yhdysvallat hyökkää EU:ta vastaan Applen verokiistassa
08:28 Nordea ja DNB yhdistävät toimintonsa Baltiassa
08:07 EK arvostelee uudistusta sähköiseksi tulorekisteriksi – "byrokraattinen ja kallis"
07:40 Yle: Ara teettää erityistilintarkastuksen Nuorisosäätiössä
06:03 Digitoday Suomalaiskeksintö valloitti maailman – täyttää tänään 25 vuotta
06:01 Analyysi Euroopan kriisejä yhdistää kamppailu kaasuputkista
24.8. Lentoyhtiöiden mokailu viivästyttää yhä useampaa lentoa
24.8. Volkswagen alkaa pian neuvotella oikeusjutuista Yhdysvalloissa
24.8. Italia tarjoaa täysi-ikäistyville 500 euroa kulttuuririentoihin
24.8. Kova ehdotus Britanniassa: Veronkiertäjille triplasakot suhteessa rikoshyötyyn
24.8. Muhkeamman veroalen maaliviiva lähestyy: Rahoitusalalle kiky-sopu
24.8. Ruotsi viilasi talousennusteitaan – "Olemme erittäin vahvoilla"
24.8. Digitoday Odotettu Honor 8 myyntiin huomenna: Tältä se tuntuu
24.8. Suomalaisfirma kehitteli jauhelihan korvaajaa kolme vuotta – härkäpapu haastaa nyhtökauran
24.8. Unohditko matkakortin, rapsahtiko tarkastusmaksu? Enää et selviä maksamatta
24.8. Digitoday Kiina yrittää suurta harppausta prosessoreissa: "En näe keinoa"
24.8. Lamborghinilta tulossa katumaasturi – odottaa myynnin kaksinkertaistuvan
24.8. Digitoday Ei vain Cisco: Nämäkin hälyttävät "NSA-aukoista"
24.8. POP Pankkiliiton toimitusjohtaja vaihtuu
24.8. Nordea arvopaperistaa miljardien yritysluotot
24.8. Rakennusalalla on pula tekijöistä –"Palkataan kilpailijan työmailta"
24.8. Digitoday Samsung joutuu lykkäämään Note 7 -puhelimensa toimituksia
24.8. Yhdysvaltain varastojen kasvu painaa öljyn hintaa
24.8. Raute kohoaa pörssissä – kaupankäynti rauhallista
24.8. Digitoday Angry Birds -elokuva siivitti Rovion taas voitolliseksi – jatko-osa suunnitteilla
Asiakastieto

Yhteistyössä