Kirjaudu ▼
 

Tietosuojavaltuutettu aikoo selvittää pankkien utelut

Mikko Stig
Tietosuojavaltuutettu aikoo selvittää pankkien utelut
Pankkien kiihtyvä kysely esimerkiksi asiakkaiden poliittisesta vaikutusvallasta ulkomailla ärsyttää ja hämmentää ihmisiä. Tietosuojavaltuutettu aikoo selvittää pankkien kyselyitä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Asiakkailtaan aiempaa vaativammin henkilökohtaisia tietoja kyselevät pankit eivät ole onnistuneet selittämään asiakkailleen, miksi näiltä kysellään tungettelevan tuntuisia kysymyksiä. Ykkösärsyttäjiin kuuluu esimerkiksi kysymys siitä, onko asiakas tai joku hänen lähipiirissään poliittisesti vaikutusvaltainen ulkomailla.

Vakuutus- ja rahoitusasioissa ihmisiä neuvova Fine Vakuutus- ja rahoitusneuvonta kertoi tänään, että heille on tullut viime viikkojen aikana noin neljäkymmentä yhteydenottoa, joissa on ihmetelty pankkien kysymyksiä.

Viestinnän ongelmat myöntää myös pankkeja valvoja Finanssivalvonta (Fiva), jonka mukaan pankkien on pystyttävä selittämään asiakkailleen, miksi tietoja kysellään. Syy on terrorismin rahoituksen ja rahanpesuun torjumiseen tähtäävästä lainsäädännössä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan kyselyihin liittyy muitakin kuin viestinnällisiä ongelmia. Tietosuojavaltuutetun toimisto aikookin perata pankkien kyselyitä ja esimerkiksi eri tyyppisten kysymysten tarpeellisuutta eri asiakkaille.

Lain mukaan pankkien tulee selvittää asiakkaiden tietoja riskiarvion perusteella. Riskit vaihtelevat asiakkaan ja asiakkuuden mukaan, ja pankit päättävät itse kysymyksistään. Nyt pankit ovat päätyneet käyttämään pitkälti samaa kyselylomaketta kaikille asiakkailleen.

– Ongelma on, että riskiarvio voi vaihdella, eikä standardilomake sellaisenaan ole joka asiakkaalle paras vaihtoehto, Aarnio sanoi Fivan tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa lomakkeista saattaa esimerkiksi puuttua tähtiä, jotka kertoisivat, minkä tietojen antaminen on pakollista. Hämmennystä herättänyt kysymys poliittisesta vaikutusvallasta on pakko kysyä kaikilta asiakkailta. Kysymykset esimerkiksi asiakkaan muista pankkisuhteista taas ovat herättäneet epäilyjä siitä, että pankit tekisivät muun tiedon keruun rinnalla mielipide- ja markkinatutkimusta. Tällaisiin kysymyksiin ei ole Aarnion mukaan pakko vastata.

Ihmisillä on oikeus tietää, miksi tietoja kysytään, ja Aarniota huolestuttaa, että kyselyiden perustelujen vaatiminen voisi johtaa pankkipalveluiden epäämiseen.

Vilpin vaikutukset vaihtelevat

Pankkien on täytynyt kerätä tietoa asiakkaistaan jo vuodesta 2009 lähtien, ja Finanssivalvonta on patistanut pankkeja tiedonkeruuseen jatkuvasti. Viime aikoina verkkopankkeihin siirtyneet kyselyt ovat aiheuttaneet asiakkaissa hämmennystä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Finanssivalvonnan mukaan vastaamisesta voi kieltäytyä, mutta tästä voi seurata jopa asiakassuhteen irtisanominen. Rahanpesulain mukaan pankki voi kieltäytyä asiakkuudesta, jos asiakkaasta ei saada riittävästi tietoa.

Jos asiakas antaa vääriä tai harhaanjohtavia tietoja, tapauksia on Fivan mukaan tarkasteltava tapauskohtaisesti. Väärän tiedon antamisesta koituvat seuraukset vaihtelevat paljon esimerkiksi sen mukaan, onko kyseessä lipsahdus ja millaisesta asiakkuudesta on kysymys. Lähtökohta on, että pankit luottavat asiakkaiden antavan oikeita tietoja.

– Seuraukset riippuvat esimerkiksi siitä, mitä sopimuksia asiakkaan kanssa on ehditty tehdä, missä vaiheessa asia huomataan ja miten merkittävää väärä tieto on, kommentoi toimistopäällikkö Markku Koponen Fivasta. Jos asiakkaalla on pankin kanssa esimerkiksi luottosopimus, sopimuksen ehdot määrittävät seuraamuksia.

Entä mitä tapahtuu, jos tavallisen suomalaisen lähipiiriin kuuluu ulkomailla poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö? Tämä tarkoittaa esimerkiksi parlamenttien jäseniä ja suurlähettiläitä.

– Pykälät sanovat, että kun tällainen asiakassuhde perustetaan, sitä tulee tutkia paremmin, kertoo lakimies Maarit Pihkala Fivasta. Pankin tulee esimerkiksi käyttää tavallista tukevampia tunnistamistapoja ja asiakkuuden aloittamiseen tarvitaan esimiehen hyväksyntä.

– Jos lähipiiriin kuuluisi merkittävä henkilö, pankki saa miettiä, mitä se tarkoittaa ja pystyykö pankki hallitsemaan riskit.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (45)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tämän NSA utelun saimme George Bushin hallinnolta. "You are with us or you are against us!" Obama on jatkanut samaa käytäntöä ja Euroopan maat on painostettu mukaan NSA-kyselyihin. Terveisin
George Orwell. Ps. ainoa kirja joka on kaikkien pakollinen lukeminen on 1984.
Anonyymi: patriotman 16.2.2016 16:44

Anonyymi
Nordea pyysi omaisuusselvitystä, jossa kysyttiin myös kilpailijapankkien käytöstä. Menee varmaan markkinoinnin käyttöön.
Anonyymi: Ihmetouhu 16.2.2016 16:49

Anonyymi
Ja samaan aikaan vaaditaan mahdolliseksi avata tilejä sellaisillekkin asiakkaille joiden henkilöllisyyttä ei voida varmistaa ja heistä tiedetä oikeastaan yhtään mitään.
Anonyymi: kaksoisstandardi 16.2.2016 16:49

Anonyymi
Olen ryhtynyt pankin asiakkaaksi 20 vuotta sitten ja kaikista tilisiirroista pankilla on tiedot joten mikä se rahan pesuriski on , viime aikoina on kyselty sähköpostia vaikka minulla ei edes ole sähköpostia ja taas miten se liityy rahan pesuun.
Kysymykset ovat täysin turhaa tietojen kalastelua,
asiakkailla oltava yksityisyyden suoja.
Anonyymi: hammaslääkäri 16.2.2016 16:54

Anonyymi
Osuuspankki tivasi säännöllisiä menojani sekä tuloja. Verottajalle on veroilmoitus jo tehty, enkä aio alkaa pitää menokirjanpitoa pankin takia. Menot minulla on joka tapauksessa suuremmat kuin tulot.
Anonyymi: markkinointiUtelu 16.2.2016 17:01

Anonyymi
"Jos lähipiiriin kuuluisi merkittävä henkilö, pankki saa miettiä, mitä se tarkoittaa ja pystyykö pankki hallitsemaan riskit." - Eli jos Suomen kansalaisen sukulainen menee tai on mennyt ulkomailla naimisiin jonkun poliitikon kanssa, niin puretaanko asiakassuhde? Oikeasti siinä ei pankin miettimiset auta, koska suomen kansalaisella on lain mukaan oikeus peruspankkipalveluihin.

Asiakkaan rahansiirtoja ulkomaille toki voidaan valvoa vähän tehostetummin, mutta kait se on vielä kuitenkin niin, että syytön kunnes toisin todistetaan, eikä ketään voine pitää rikollisena vaikka auttaisi ulkomailla olevan sukulaisen poliitikkopuolison vaalikampanjassa demokraattisissa vaaleissa ...

Ne vellit ja puurot, sekä maalaisjärki suhteellisuuden tajun kera; mihin helvettiin ne ovat kadonneet tästä maailmasta?

J-P Laine
Anonyymi: O_Tempora_O_More 16.2.2016 17:09

Anonyymi
Op multkin kyseli mm.poliittsista suhteista, kun muutaman satasen shekkiä koetin lunastaa. Heh. Vartti meni, mutta enpä op:ssä enää asioikkaan..
Anonyymi: tiedonKiristäjät 16.2.2016 17:12

Rekisteröitynyt käyttäjä
"Tietosuojavaltuutettu aikoo selvittää pankkien utelut"
Aikooko vaan, vai alkaa selvittämään ???
Jos alkaa, niin sitten nopeasti.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Ulkosuomalainen 16.2.2016 17:18

Anonyymi
Nämä kyselyt tuli jenkkien vaatimuksesta, joten suomen lainsäädännöllä ei niitä voi kumota.
Käsi ylös jolla on suomalainen pankki- tai luottokortti?
Anonyymi: nvccbcvvcccc 16.2.2016 17:27

Anonyymi
Miksi pankin täytyy tietää asiakkaan omistuksista. Se liikenne joka näkyy omassa pankissa täytyy riittää. Asiakkaalla on oikeus omistaa tili muissakin pankeissa, eikä sen pitäisi kuulua toiselle pankille.

Mennyt ihan kamalaksi, kun milloin minkäkin tahon on tiedettävä varallisuus.

Onko tämä nyt sitä uutta maailmanjärjestyksen alkua? Meneekö valvonta siihen, että saat tehdä töitä ja saada palkkaa tai eläkettä, mutta joku muu omistaa ne rahat. Aika tunkeilevalta kyselyt tuntuvat ja ne menee kyllä yksityisyyden loukkauksen puolelle.

Tavallinen tallaaja, jonka rahaliikenne on nähtävissä ei tarvitse näin massiivisia varmistuksia.
Anonyymi: onko_elämää 16.2.2016 17:27
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

19:40 Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
19:07 Fed-pomot: Koronnosto lähenee
18:12 Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
17:47 Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
16:59 Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
16:38 Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
16:26 Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
15:57 Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
15:42 Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
14:19 Commerzbank irtisanoo lähes 10 000
13:42 Tutkija: Venäjä voittaa öljysovussa
13:27 Digitoday Web-kameroiden armeija kaatoi verkkopalvelun
12:39 PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu
11:58 Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista
11:36 Digitoday Elisan uudessa palvelussa koukku: puhelut ulkomailta kotimaan hinnoin
11:17 Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää
10:56 PT: Hyvätuloisten ostovoima paranee eniten – työttömän tuloissa suurin pudotus
10:45 Keskipalkka jopa 5480 euroa – näin eri alojen korkeakoulutetut tienasivat
10:04 Digitoday Ei vain puhelimien ongelma: Nyt varoitetaan räjähtävistä Samsungin pesukoneista
10:02 PT: Kasvun painopiste alkaa siirtyä vientiin
09:26 OPEC yllätyssopuun tuotannon rajoittamisesta
08:50 Kosteusvaurio voi tulla millaiseen taloon tahansa – alkuna usein vuotava liitos
08:21 Kolumni Digi-palvelu pettää liian usein
07:43 Air Berlin puolittaa laivastonsa ja vähentää 1200 työpaikkaa
06:03 Digitoday Kaksi muutosta Whatsappiin – sormet selviävät vähemmällä klikkailulla
06:02 Taloyhtiöiden riskit kasvavat – "Kaksi miestä katosi työmaalta pariksi viikoksi"
28.9. Digitoday Uutiseksi naamioitu haittaohjelma leviää Facebookissa – ethän klikannut?
28.9. Komissio ehdottaa julkista rekisteriä EU-lobbareille
28.9. EU-komissio ottaa ison pörssikaupan tarkempaan syyniin
28.9. Venäjä pumppaa öljyä kuin neuvostovuosina
Asiakastieto

Yhteistyössä