Kirjaudu ▼
 

Finanssivalvoja: Selvittäkää riskit, kun sijoitatte

Aku Isotalo
Finanssivalvoja: Selvittäkää riskit, kun sijoitatte
Finanssivalvonta ei kommentoi OP:n tuotto-osuuksien markkinointia. Yleisesti hyvien puolien korostaminen markkinoinnissa ei kuitenkaan ole tavatonta. Kuluttajan kannattaa siis kysellä paljon ja varmistaa ymmärtävänsä riskinsä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ammattisijoittajat arvostelivat aamun Helsingin Sanomissa (HS) OP-ryhmän myymiä tuotto-osuuksia huonoiksi sijoituksiksi esimerkiksi niihin sisältyvien riskien vuoksi. OP on HS:n mukaan rinnastanut tuotto-osuudet markkinoinnissaan talletuksiin, vaikka ammattisijoittajien mukaan niiden riski on lähempänä osakkeita.

Talletuksia koskee talletussuoja, joka suojaa tallettajaa. Tuotto-osuuteen taas liittyy sijoitusten menettämisen riski, jos pankki joutuisi talousvaikeuksiin.

Tuotto-osuus on osakkeiden kaltaista rahoitusta, ja HS:n mukaan niille on maksettu 3,25 prosentin vuotuista korkoa. OP:n jäsenpankit ovat myyneet tuotto-osuuksia noin kahdella miljardilla eurolla vuosina 2015 ja 2014, lehti kertoo.

Rahoitusmarkkinoita valvova Finanssivalvonta (Fiva) ei kommentoi yksittäisiä tapauksia, joten sääntelijän näkemystä OP:n markkinoinnista ei tiedetä.

Fiva sanoo kuitenkin seuraavansa tuotteiden markkinointia ja arvioivansa, ovatko tuotteista annetut tiedot asianmukaisia. OP:n tuotto-osuuksien kaltaisten tuotteiden kohdalla valvoja arvioi myös, onko kyseessä talletus vai ei. Ennakkovalvontaa ei ole, ja Fiva ottaa tapauksiin kantaa tarvittaessa jälkikäteen.

Fiva vaatii tasapuolista markkinointia

Onko Suomen markkinoilla yleisellä tasolla liikenteessä harmaalla alueella liikkuvia tuotteita?

– Yleisesti voi todeta, että ainahan tuotteiden markkinoinnissa pyritään nostamaan esiin positiivisempia puolia ja ehkä niitä hivenen negatiivisempia ei niin korosteta. Tiedot kyllä kerrotaan, mutta ei ehkä aivan samalla fonttikoolla, sanoo toimistopäällikkö Timo Peltonen Fivasta Taloussanomille.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Valvojan mielestä on tärkeää, että markkinointi on tasapuolista. Rahoitustuotteidenkin kohdalla markkinointiin kuuluu mielikuvia, ja valvontatyö onkin Peltosen mukaan välillä "pientä takaa-ajoa".

Peltosen mukaan viime vuosina on ollut tapauksia, joihin valvoja on ottanut kantaa ja pyytänyt selvityksiä sekä korjaavia toimenpiteitä. Hänen mukaansa joskus on voinut käydä niin, että markkinointikampanja on tässä vaiheessa jo päättymässä.

Kuluttajien kannattaa ottaa riskeistään kunnolla selvää. Peltosen mukaan sijoitustuotteista on hyvä selvittää, kuinka sijoituksesta pääsee eroon ja sisältyykö siihen pääoman menettämisen riskiä.

– Sijoitushetkellä kannattaa kysellä paljon, eikä ainakaan ajatella, että kysymykset olisivat tyhmiä. Itselle pitää tulla varma mieli, että tietää mitä on tekemässä eikä mennä niin myyjien ohjauksessa, Peltonen sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset OP-ryhmä
Ihmiset Timo Peltonen

Kommentit (20)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Luotte sellaista jota ette pysty itse edes valvomaan.
Pascan jauhanta jatkuu jatkumistaan suomessa.
Anonyymi: rikastu_ryöstämällä 11.1.2016 14:23

Anonyymi
Mitkä riskit, ostin Talvivaaraa velalla ja asunto panttina!

Mikä voisi mennä vikaan!
Anonyymi: SDPtonto 11.1.2016 14:24

Anonyymi
Toivoisin, että Finanssivalvonta selvittäisi suomalaiset suursijoittajat, jotka hyödyntävät laittomasti hallintarekisteriä ja nykyistä perusteellisemmin sisäpiirikaupat (esim. Kotipizza). Jos kompetenssi ei riitä, tulisi siirtyä muihin tehtäviin.
Anonyymi: matti 11.1.2016 15:04

Anonyymi
Rahoitusalalla lähtökohtaisesti tarjouksen tekijä (pankki, rahastoyhtiö, vakuutusyhtiö jne) tuntee tarjoamansa tuotteen huimasti tarkemmin kuin tavallinen kadun tallaaja, jolle häntä tiskin yli tuputetaan. Tämä koskee myös riskejä.

Riskit onkin aina tarkoituksella aseteltu epäsymmetrisesti, niin että rahalaitos voittaa aina. Esim. rahastoissa peritään hoitokulut kiinteänä prosenttiosuutena suoraan päältä pääomasta, meni sijoitukset sitten syteen tai saveen. Asiakas kantaa kaiken riskin tällöin.
Anonyymi: LaillistaHuijaamista 11.1.2016 15:07

Anonyymi
Siinähän koko jutun idea on: sijoita vain sellaiseen, mitä ymmärrät. Nuo nk. tuotto-osuudet nyt eivät ole mitään ydinfysiikkaa. Jokainen, joka osaa lukea, ymmärtää niiden olemuksen. Kyse onkin siitä, viitsiikö paneutua asiaan vai antaako pankin myyntihenkilön vedättää itseään.

Suorat osakesijoitukset ovat turvallisimpia sijoituskohteita. Rahastot rikastuttavat vain niiden myyjiä ja hallinnointiyhtiöitä, jotka rokottavat palkkionsa silloinkin, kun ovat tuhonneet sijoitettua varallisuutta.
Anonyymi: Jerome 11.1.2016 15:09

Anonyymi
En voi uskoa, että näitä valituksia tulee kokoajan joita sitten Fiva joutuu tutkia/kommentoida. Nykyihmiset on niin säälittäviä, kun eivät ota vastuuta mistään virheistään. Eihän ruokakauppaakaan siitä voi syyttää jos itse kaupassa valitsee hyllystä homeisen appelsiinin. Aina kaikki on jonkun muun syytä. Katsokaa peiliin ja lopettakaa itkeminen.
Anonyymi: eiikinäomaasyytä 11.1.2016 15:12

Anonyymi
Mitä Finassivalvonta jos tyhmä asiakas käyttääkin näitä pankkien mainostamia ja myymiä asiantuntijapalkkioita ja sijoutukset mevätkin sen jälkeen miinukselle ja rahat kankkulan kaivoon. Kuka sitten asiakasta auttaa, vai to-
detaanko että olisit selvittänyt PAREMMIN ja YMMÄRTÄNYT
sijoittamiseen liityvät riskit. Pääseekö pankki tästäkin
vastuusta , kuin " koira veräjästä".
Anonyymi: tollo 11.1.2016 15:15

Anonyymi
saman arvoinen neuvo kun iskee pokan baarista, kuuntelee sen kertomuksia exmiehistä pari tuntia ja sitten vatkaa sen hiljaiseksi pien talletukslla, ja toivoo että ei tule korkoa talletukselle
Anonyymi: jepjepjep 11.1.2016 15:15

Anonyymi
eniten ärsyttää taloudessa se että kun isot pelurit mokaa niin on se slogan että on liian suuri kaatumaan, nurin vain ja omistajat maksavat kuten lloydsilla, ei mitään veronmaksajille
Anonyymi: jepjepjep 11.1.2016 15:20

Anonyymi
Jaahas mitähän muuta op puuhailee kuin käteisvapaata suomenmaata. ai niin palatsia.
Anonyymi: pankki 11.1.2016 15:24
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä