Kirjaudu ▼
 

"Jopa uhkarohkeaa" – Fiva lyttää lainakattopäätöksen

Lehtikuva
"Jopa uhkarohkeaa" – Fiva lyttää lainakattopäätöksen
Finanssivalvonta pitää jopa uhkarohkeana hallituksen päätöstä olla viemättä lainakattoa eteenpäin. Fivan mukaan valvojalla pitää olla keinot estää asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Finanssivalvonta (Fiva) on pettynyt siihen, että hallitus ei vie asuntolainakattoa eteenpäin. Rahoitusmarkkinoita valvovan viranomaisen johtaja Anneli Tuominen sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että valvojalla pitäisi olla keinot estää asuntomarkkinoiden ylikuumentuminen ja pankkikriisit.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kertoo perjantain Kauppalehdessä, että asuntolainoille ei ole tulossa sitovaa kattoa. Vapaavuoren mukaan asuntomarkkinat eivät ole ylikuumentuneet ja rahoitusjärjestelmän on perusteiltaan kunnossa. Tämän vuoksi hän katsoo, että enimmäisluototusastetta ei tällä hetkellä tarvita.

– Olin sangen yllättynyt tästä uutisesta, koska olisin olettanut, että tämän valtionlainakriisin aikana olisimme oppineet sen, että erilaisia uhkatilanteita täytyy pystyä ennakoimaan. Valvojalla pitää olla sellaiset välineet käytössä, että vakautta uhkaavia riskejä pystytään ennakolta estämään, Tuominen sanoi.

"Emme halua Suomesta
Irlantia tai Espanjaa"

Tuominen muistutti Fivan valvontaraportin tiedotustilaisuudessa, että lainakatto otettaisiin käyttöön vain tarvittaessa. Hän kuvaili lainakattoa "kovaksi jarruksi", joka ei kuulu arkipäivien tilanteisiin.

Lainakaton tarkoitus oli rajoittaa asuntolainat enintään 90 prosenttiin ostettavan asunnon arvosta. Fiva suosittaa pankeille jo nykyisin, etteivät ne myöntäisi tätä suurempia lainoja.

– Tällä hetkellä se ei olisi käytössä, sen uskaltaisin sanoa, Tuominen sanoi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Lainakatto on Tuomisen mukaan tarpeellinen siksi, että Suomessa olisi mahdollista estää Irlantia tai Espanjaa vaivanneiden asuntokuplien ja pankkikriisin syntyminen. Lainanantoa rajoittava kattoa otettaisiin käyttöön ainoastaan silloin, kun lainananto kiihtyy liiaksi ja kotitaloudet ylivelkaantuvat. Tuomisen mukaan lainakatolla suojellaan myös yksittäisiä lainansaajia.

– Olisimme toivoneet, että tällaiset keinot olisi saatu valvojan käyttöön, jotta emme joudu uskomaan pelkästään itsesäätelyyn. Se on tässä tilanteessa jopa uhkarohkeaa.

Tuomisen mukaan pankkikriisi on aina vakava asia, eikä sitä ole otettu lainakattoasiassa riittävästi huomioon. Lainakaton taustalla on ministeri Antti Tanskasen työryhmän ehdotus. Lainakatto säätelisi sitä, kuinka paljon lainaa voi ottaa suhteessa luoton vakuutena olevan asunnon arvoon.

Fivan apulaisjohtaja Jukka Vesala piti valitettavana, että Suomessa viranomaisella ei ole käytössä samoja työkaluja kuin muualla. Asuntojen enimmäisluototusaste on käytössä esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Kanadassa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (122)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava

Rekisteröitynyt käyttäjä
Näinhän tämä homma menee, Kokoomushan oli -80 luvun lopusskin politiikkansa kanssa suurin syyllinen meidän omaan ja kotikutoiseen pnkkikriisiin ;) Sama tulee toistumaan, sillä heikommaksi on mennyt Kokoomus politikkojen ymmärrys tekojensa ja päätöstensä vaikutuksista - ainoa mikä on kasvanut, on ylimielisyys, joka hipoo jo vähämielisyyttä. Surullista on meidän suomalaisten valtaväestön kanssa, jos ei asioille saada stoppia. Se ei ole mitään leikkiä, että tämä nykyhallitus Kokoomus ja SDP etunenässä ajavat meidät tuhoon, josta nousu kestää kymmeniä vuosia.
Rekisteröitynyt käyttäjä: PeterBlack 5.4.2013 12:33

Anonyymi
Ministerien omat asuntovelat ja pahimmillaan sijoitusasunnot estävät heitä tekemästä mitään, mikä voisi romahduttaa kämppien hinnat ja näin katkaista suomalaisten kamikaze-velkaantumisen. No, kyllähän se lopulta katkeaa, kuten kaikkialla muuallakin. En vain käsitä, miksi taas piti valita se huomattavasti verisempi vaihtoehto?
Anonyymi: hohhoijaaa 5.4.2013 12:34

Anonyymi
Hienosti lobattu rakennusteollisuudelta, ettei hallitus vie lainakattoa eteenpäin. Suomen asuntokuplaa pyritään ylläpitämään mahdollisimman pitkään, koska purkaantuessaan se hyydyttää täysin Suomen kotimarkkinoiden talouden. Noh, ei tule onnistumaan, asuntojen hintojen laskua ei pysäytä mikään. Työttömyys kasvaa, työt muuttuvat pätkätöiksi, palkkoja alennetaan, veroja nostellaan ja ruoka kallistuu kaupassa - se on menoa nyt!
Anonyymi: osatotuus 5.4.2013 12:35

Anonyymi
Eikö "vakaalla pohjalla" olevilla asuntomarkkinoilla voisi ihan huoletta vaatia omia säästöjä asuntolainan saamiseksi? Tämäkin päätös vain osoittaa, mikä jättikupla Suomessa muhii. Se räjähtää heti, jos ihmisten yltyvää velanottoa häiritään ja tämän tietävät kaikki ne, jotka selittävät, etteivät markkinat ole ylikuumentuneet:)
Anonyymi: sontasäkki 5.4.2013 12:36

Anonyymi
No sitä hienommalla rytinällähän tämä sitten romahtaa:)
Anonyymi: hehheh 5.4.2013 12:40

Anonyymi
Tämä eurotalouden ylläpito vaatiikin uhkarohkeutta ja tyhmyyttä aimo annoksen verran. Kyllä nuo veijarit ja huijarit osaavat vedättää tyhmiä mielinmäärin.
Anonyymi: tyhmänrohkeaa 5.4.2013 12:40

Anonyymi
Vapaavuori otti niskalenkin FIVA:sta. Sinäänsä ihan hienoa että ministerillä on mahdollisuus puuttua näihin päättömyyksiin. Joka olisi sysännyt monet nuoret iukisiin vuokraasuntoihin suolaisella hinnalla vai kattoikos porukka eilisen ohjelman vuokra asuntojen mahdollisuuksista?
Anonyymi: kaikkeinparas 5.4.2013 12:41

Anonyymi
Romahdus tulee tulemaan ja silloin tulee ikävää jälkeä.Asuntoja pakkolunastetaan kun korot hyppää ja velkasuosta vaikea nousta enää.Tätä kannattaa miettiä,ennenkuin kirjoitat nimesi 200ke velkalappuun.Velka ei ole koskaan pääomaa.
Anonyymi: laatikko 5.4.2013 12:42

Anonyymi
Toisin sanoen, jos pankki haluaa säädellä itseään eli lainanantoaan se voi niin tehdä ja jollei se niin halua tehdä vaan elää niin kuin leivinhiiva mikään ei sitä estäkään, ainakaan Fiva.

Lainakaton tarkoitus oli rajoittaa asuntolainat enintään 90 prosenttiin ostettavan asunnon arvosta. Fiva suosittaa pankeille jo nykyisin, etteivät ne myöntäisi tätä suurempia lainoja.

– Olisimme toivoneet, että tällaiset keinot olisi saatu valvojan käyttöön, jotta emme joudu uskomaan pelkästään itsesäätelyyn. Se on tässä tilanteessa jopa uhkarohkeaa.
(TS)

viidensadantonnin asuntolaina
-> viisisataa tonnia saatavia pankille kolmekymmenen vuoden maksuajalla + korkosaatavat + viidensadan tonnin pankin kirjaama velka itselleen, joka nostettavissa euroina heti eli nolla-päivän maksuajalla
-> pankilla suuremmat saatavat kuin velat, kaikki on kunnossa, mutta tililtä nostettu raha on "heti maksettu velka" kun taas luotto tulee maksetuksi vasta vuosikymmenien aikana
Anonyymi: Likviditeettikriisi 5.4.2013 12:44

Anonyymi
Olen jo lukuisia kertoja sanonut, että sellaista henkilöä, joka on jo tehtävissään kerran epäonnistunut ei pitäisi asettaa uuteen vastuuseen.

Vapaavuori on yksi syyllinen siihen, että Suomessa rakennettiin liian suuria asuntoja vuosi tolkulla mikä johti katastrofiin monien ihmisten kohdalla.

Vapaavuori on Helsingin kaupunginvaltuustossa ja asuntoministerinä nämä vuodet.
Anonyymi: Nimittäin 5.4.2013 12:47
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
29.9. Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
29.9. EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
29.9. Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
29.9. Fed-pomot: Koronnosto lähenee
29.9. Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
29.9. Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
29.9. Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
29.9. Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
29.9. Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
29.9. Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
29.9. Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
29.9. Commerzbank irtisanoo lähes 10 000
29.9. Tutkija: Venäjä voittaa öljysovussa
29.9. Digitoday Web-kameroiden armeija kaatoi verkkopalvelun
29.9. PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu
29.9. Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista
29.9. Digitoday Elisan uudessa palvelussa koukku: puhelut ulkomailta kotimaan hinnoin
29.9. Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää
29.9. PT: Hyvätuloisten ostovoima paranee eniten – työttömän tuloissa suurin pudotus
29.9. Keskipalkka jopa 5480 euroa – näin eri alojen korkeakoulutetut tienasivat
29.9. Digitoday Ei vain puhelimien ongelma: Nyt varoitetaan räjähtävistä Samsungin pesukoneista
29.9. PT: Kasvun painopiste alkaa siirtyä vientiin
29.9. OPEC yllätyssopuun tuotannon rajoittamisesta
Asiakastieto

Yhteistyössä

Kommentoiduimmat nyt