Kirjaudu ▼
 

"Jopa uhkarohkeaa" – Fiva lyttää lainakattopäätöksen

Lehtikuva
"Jopa uhkarohkeaa" – Fiva lyttää lainakattopäätöksen
Finanssivalvonta pitää jopa uhkarohkeana hallituksen päätöstä olla viemättä lainakattoa eteenpäin. Fivan mukaan valvojalla pitää olla keinot estää asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Finanssivalvonta (Fiva) on pettynyt siihen, että hallitus ei vie asuntolainakattoa eteenpäin. Rahoitusmarkkinoita valvovan viranomaisen johtaja Anneli Tuominen sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että valvojalla pitäisi olla keinot estää asuntomarkkinoiden ylikuumentuminen ja pankkikriisit.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kertoo perjantain Kauppalehdessä, että asuntolainoille ei ole tulossa sitovaa kattoa. Vapaavuoren mukaan asuntomarkkinat eivät ole ylikuumentuneet ja rahoitusjärjestelmän on perusteiltaan kunnossa. Tämän vuoksi hän katsoo, että enimmäisluototusastetta ei tällä hetkellä tarvita.

– Olin sangen yllättynyt tästä uutisesta, koska olisin olettanut, että tämän valtionlainakriisin aikana olisimme oppineet sen, että erilaisia uhkatilanteita täytyy pystyä ennakoimaan. Valvojalla pitää olla sellaiset välineet käytössä, että vakautta uhkaavia riskejä pystytään ennakolta estämään, Tuominen sanoi.

"Emme halua Suomesta
Irlantia tai Espanjaa"

Tuominen muistutti Fivan valvontaraportin tiedotustilaisuudessa, että lainakatto otettaisiin käyttöön vain tarvittaessa. Hän kuvaili lainakattoa "kovaksi jarruksi", joka ei kuulu arkipäivien tilanteisiin.

Lainakaton tarkoitus oli rajoittaa asuntolainat enintään 90 prosenttiin ostettavan asunnon arvosta. Fiva suosittaa pankeille jo nykyisin, etteivät ne myöntäisi tätä suurempia lainoja.

– Tällä hetkellä se ei olisi käytössä, sen uskaltaisin sanoa, Tuominen sanoi.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Lainakatto on Tuomisen mukaan tarpeellinen siksi, että Suomessa olisi mahdollista estää Irlantia tai Espanjaa vaivanneiden asuntokuplien ja pankkikriisin syntyminen. Lainanantoa rajoittava kattoa otettaisiin käyttöön ainoastaan silloin, kun lainananto kiihtyy liiaksi ja kotitaloudet ylivelkaantuvat. Tuomisen mukaan lainakatolla suojellaan myös yksittäisiä lainansaajia.

– Olisimme toivoneet, että tällaiset keinot olisi saatu valvojan käyttöön, jotta emme joudu uskomaan pelkästään itsesäätelyyn. Se on tässä tilanteessa jopa uhkarohkeaa.

Tuomisen mukaan pankkikriisi on aina vakava asia, eikä sitä ole otettu lainakattoasiassa riittävästi huomioon. Lainakaton taustalla on ministeri Antti Tanskasen työryhmän ehdotus. Lainakatto säätelisi sitä, kuinka paljon lainaa voi ottaa suhteessa luoton vakuutena olevan asunnon arvoon.

Fivan apulaisjohtaja Jukka Vesala piti valitettavana, että Suomessa viranomaisella ei ole käytössä samoja työkaluja kuin muualla. Asuntojen enimmäisluototusaste on käytössä esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Kanadassa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (122)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava

Rekisteröitynyt käyttäjä
Näinhän tämä homma menee, Kokoomushan oli -80 luvun lopusskin politiikkansa kanssa suurin syyllinen meidän omaan ja kotikutoiseen pnkkikriisiin ;) Sama tulee toistumaan, sillä heikommaksi on mennyt Kokoomus politikkojen ymmärrys tekojensa ja päätöstensä vaikutuksista - ainoa mikä on kasvanut, on ylimielisyys, joka hipoo jo vähämielisyyttä. Surullista on meidän suomalaisten valtaväestön kanssa, jos ei asioille saada stoppia. Se ei ole mitään leikkiä, että tämä nykyhallitus Kokoomus ja SDP etunenässä ajavat meidät tuhoon, josta nousu kestää kymmeniä vuosia.
Rekisteröitynyt käyttäjä: PeterBlack 5.4.2013 12:33

Anonyymi
Ministerien omat asuntovelat ja pahimmillaan sijoitusasunnot estävät heitä tekemästä mitään, mikä voisi romahduttaa kämppien hinnat ja näin katkaista suomalaisten kamikaze-velkaantumisen. No, kyllähän se lopulta katkeaa, kuten kaikkialla muuallakin. En vain käsitä, miksi taas piti valita se huomattavasti verisempi vaihtoehto?
Anonyymi: hohhoijaaa 5.4.2013 12:34

Anonyymi
Hienosti lobattu rakennusteollisuudelta, ettei hallitus vie lainakattoa eteenpäin. Suomen asuntokuplaa pyritään ylläpitämään mahdollisimman pitkään, koska purkaantuessaan se hyydyttää täysin Suomen kotimarkkinoiden talouden. Noh, ei tule onnistumaan, asuntojen hintojen laskua ei pysäytä mikään. Työttömyys kasvaa, työt muuttuvat pätkätöiksi, palkkoja alennetaan, veroja nostellaan ja ruoka kallistuu kaupassa - se on menoa nyt!
Anonyymi: osatotuus 5.4.2013 12:35

Anonyymi
Eikö "vakaalla pohjalla" olevilla asuntomarkkinoilla voisi ihan huoletta vaatia omia säästöjä asuntolainan saamiseksi? Tämäkin päätös vain osoittaa, mikä jättikupla Suomessa muhii. Se räjähtää heti, jos ihmisten yltyvää velanottoa häiritään ja tämän tietävät kaikki ne, jotka selittävät, etteivät markkinat ole ylikuumentuneet:)
Anonyymi: sontasäkki 5.4.2013 12:36

Anonyymi
No sitä hienommalla rytinällähän tämä sitten romahtaa:)
Anonyymi: hehheh 5.4.2013 12:40

Anonyymi
Tämä eurotalouden ylläpito vaatiikin uhkarohkeutta ja tyhmyyttä aimo annoksen verran. Kyllä nuo veijarit ja huijarit osaavat vedättää tyhmiä mielinmäärin.
Anonyymi: tyhmänrohkeaa 5.4.2013 12:40

Anonyymi
Vapaavuori otti niskalenkin FIVA:sta. Sinäänsä ihan hienoa että ministerillä on mahdollisuus puuttua näihin päättömyyksiin. Joka olisi sysännyt monet nuoret iukisiin vuokraasuntoihin suolaisella hinnalla vai kattoikos porukka eilisen ohjelman vuokra asuntojen mahdollisuuksista?
Anonyymi: kaikkeinparas 5.4.2013 12:41

Anonyymi
Romahdus tulee tulemaan ja silloin tulee ikävää jälkeä.Asuntoja pakkolunastetaan kun korot hyppää ja velkasuosta vaikea nousta enää.Tätä kannattaa miettiä,ennenkuin kirjoitat nimesi 200ke velkalappuun.Velka ei ole koskaan pääomaa.
Anonyymi: laatikko 5.4.2013 12:42

Anonyymi
Toisin sanoen, jos pankki haluaa säädellä itseään eli lainanantoaan se voi niin tehdä ja jollei se niin halua tehdä vaan elää niin kuin leivinhiiva mikään ei sitä estäkään, ainakaan Fiva.

Lainakaton tarkoitus oli rajoittaa asuntolainat enintään 90 prosenttiin ostettavan asunnon arvosta. Fiva suosittaa pankeille jo nykyisin, etteivät ne myöntäisi tätä suurempia lainoja.

– Olisimme toivoneet, että tällaiset keinot olisi saatu valvojan käyttöön, jotta emme joudu uskomaan pelkästään itsesäätelyyn. Se on tässä tilanteessa jopa uhkarohkeaa.
(TS)

viidensadantonnin asuntolaina
-> viisisataa tonnia saatavia pankille kolmekymmenen vuoden maksuajalla + korkosaatavat + viidensadan tonnin pankin kirjaama velka itselleen, joka nostettavissa euroina heti eli nolla-päivän maksuajalla
-> pankilla suuremmat saatavat kuin velat, kaikki on kunnossa, mutta tililtä nostettu raha on "heti maksettu velka" kun taas luotto tulee maksetuksi vasta vuosikymmenien aikana
Anonyymi: Likviditeettikriisi 5.4.2013 12:44

Anonyymi
Olen jo lukuisia kertoja sanonut, että sellaista henkilöä, joka on jo tehtävissään kerran epäonnistunut ei pitäisi asettaa uuteen vastuuseen.

Vapaavuori on yksi syyllinen siihen, että Suomessa rakennettiin liian suuria asuntoja vuosi tolkulla mikä johti katastrofiin monien ihmisten kohdalla.

Vapaavuori on Helsingin kaupunginvaltuustossa ja asuntoministerinä nämä vuodet.
Anonyymi: Nimittäin 5.4.2013 12:47
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

16:51 Anttila luovuttaa tuotteita verkosta ostaneille asiakkaille
16:46 Turkissa kuohuu ja paine EU-johtajia kohtaan kasvaa – "Pakolaissopimus täytyy neuvotella uudelleen"
16:09 Yhdysvaltojen kasvava tuotanto painaa öljyn hintaa
15:50 DI: Ericssonista lähtevä Vestberg saa muhkean erokorvauksen
15:14 Turkki puhdistaa nyt lentoyhtiötään: Turkish Airlines jakeli potkuja
15:00 Nokia painuu, pörssin nousu jatkuu
14:44 Digitoday Poikkeuksellinen Applen tietokone huutokaupataan – hinta voi nousta miljoonaan dollariin
14:26 Digitoday Huhuttu kauppa vahvistui: Verizon ostaa Yahoon verkkoliiketoiminnan
13:56 Digitoday Suomen Pankin sivut tukkinut palvelunestohyökkäys ohi – "Ei ole ennen tehty vastaavaa"
13:54 Trumpin USA voisi erota WTO:sta – "Kauppasopimukset ovat katastrofi"
12:54 Digitoday Suomalainen Jolla lisensoi: Uusi Sailfish-puhelin tuli myyntiin Intiassa
12:13 Ericssonin Johansson uuden toimitusjohtajan valinnasta: "Tilanne on ihanteellinen"
11:55 Osakeralli jatkuu Yhdysvalloissa – "kultainen skenaario" tukee kursseja
11:23 Analyytikko Vestbergin potkuista: Ericssonin suuromistajat halusivat muutosta
10:56 Juncker: Iso-Britannian eropyynnöllä ei ole takarajaa
10:28 Kiina paketoi nyt miljardien ongelmaluottoja arvopapereiksi
09:37 Ericssonin Vestbergille potkut – "On oikea aika hakea uusi johtaja"
09:16 Digitoday Nintendo toppuutteli Pokémon Go -intoa – osake sukelsi 18 %
08:41 Ryanair varoittaa: Näin paljon lentoliput halpenevat
07:58 HS: Pörssiyhtiöiden hallituksissa joka neljäs on nainen
06:02 Aurinkopaneeleilla 500 euron säästö vuodessa – toukokuu oli erityisen hyvä
24.7. Volvo ei pärjää yksin – etsii kumppania robottiautojen ohjelmointiin
24.7. Yle: Suomen maitotilallisten uusi uhka tulee Baltiasta
24.7. 9 merkkiä kertovat, menestytkö muita paremmin
24.7. G20-mailta tukea talouskasvulle – pelkkä rahapolitiikka ei ratkaisu
24.7. Guardian: Britannia voi saada EU:lta luvan vapaan liikkuvuuden rajoittamiseen
24.7. Ranskan kiristynyt rajavalvonta näkyy brittisatamassa – lomalaisten odotus jopa 14 tuntia
24.7. Kiinalaisprofessori: Veroleikkaukset voisivat vauhdittaa talouskasvua
24.7. TS: Panimolupien määrä lähes kolminkertaistunut kuudessa vuodessa
24.7. Mistä keski-ikäiselle uusi ura? "Lääkärin ammatti ei poissuljettu"
Asiakastieto

Yhteistyössä