Kirjaudu ▼
 

Tämän takia Kreikka-sopu ei laukaise vakuuksia

Valtiovarainministeriö
Tämän takia Kreikka-sopu ei laukaise vakuuksia
Evangelos Venizelos ja Jutta Urpilainen allekirjoittivat vakuussopimuksen 20. helmikuuta.
Analyysi Uusin Kreikka-paketti aiheuttaa Suomelle ja muille euromaille laskennallisia kustannuksia. Siitä huolimatta Suomen Kreikka-vakuudet eivät laukea.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroalueen valtiovarainministerit ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF pääsivät tiistain vastaisena yönä sopuun Kreikan tukemisesta lainahelpotuksin. Valtiovarainministeriön (VM) mukaan Kreikka-sovun suorat kustannukset Suomelle ovat noin kymmenen miljoonaa euroa vuodessa.

Taloussanomien omien laskelmien mukaan Kreikka-paketin laskennalliset saatavien menetykset voivat olla jopa miljardi euroa. Taloussanomien ja VM:n laskelmien lähtökohdat ovat erilaiset. Suorista tai laskennallisista kustannuksista huolimatta uusi Kreikka-paketti ei kuitenkaan laukaise Suomen Kreikalta saamia vakuuksia.

Suomi sai vakuudet Kreikalle myönnettyä toista tukipakettia varten. Kreikka ei saanut rahoja suoraan euromailta vaan Euroopan rahoitusvakausvälineeltä (ERVV). Näin ollen Suomen vakuuksien laukeaminen riippuu siitä, joutuuko Suomi maksamaan ERVV:lle lupaamiaan takauksia.

ERVV hankkii rahoitusta markkinoilta ja jakaa sitä edelleen kriisimaille. Kriisirahasto pystyy hakemaan rahaa markkinoilta, koska euromaat ovat taanneet mahdolliset tappiot.

Euromaat ovat antaneet ERVV:n rahoitukselle 165 prosenttisen ylitakauksen, jotta kriisirahaston luottoluokitus säilyisi korkeimmalla AAA-tasolla. Suomen takaussitoumus on 14 miljardia euroa.

ERVV-takaukset laukeavat, jos ERVV kärsii tappioita ja se ei pysty maksamaan rahaa takaisin kriisirahastoon sijoittaneille. Näin voisi käydä, jos Kreikka jättäisi osan lainoistaan maksamatta, eli velan nimellisarvoa leikattaisiin.

Mitä tapahtuu kymmenen
vuoden kuluttua?

Tiistain vastaisena yönä sovittu Kreikka-paketti ei sisällä leikkauksia nimellisvelkaan eli lainapääomaan. Se ei myöskään aiheuta ainakaan vielä ERVV-takausten laukeamista. Vaikka Kreikan lainahelpotuksista syntyy korkotulojen vähenemistä ja laskennallisia tappioita, vakuuksia tukipaketti ei laukaise.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kreikka on vapautettu ERVV-lainojen korkojen maksusta vuoteen 2022 asti. VM:n mukaan tästä koituu ERVV:lle 44 miljardin euron varainhankintatarve tuona ajanjaksona.

Summa tulee Kreikan maksettavaksi jälkikäteen. Jos kuitenkin kävisi niin, että Kreikka ei pysty maksamaan 44 miljardin euron maksamattomia korkomenoja kymmenen vuoden lainahelpotusten jälkeen, euromaiden pitäisi keksiä uusia ratkaisuja.

Kreikka-lainojen ehtoja voitaisiin muuttaa uudelleen. Ehtojen rukkaaminen ei laukaise vakuuksia, jos velan nimellispääomaan ei kosketa.

Toinen vaihtoehto olisi antaa korkomenot Kreikalle anteeksi. Tuolloinkaan vakuudet eivät laukeaisi, ellei ERVV kärsi suuria tappioita ja kriisirahaston takaajamaat joutuisi maksamaan takauksiaan.

Jos Suomi joutuisi maksamaan takauksia ERVV:lle Kreikan takia, vakuudet siirtyisivät Suomelle. Vakuus kattaa vain sen osan Suomen ERVV-takauksen laukeamisesta, joka aiheutuu siitä, ettei Kreikka maksa takaisin lainapääomaa.

Kreikka maksaa vakuuksia koko ajan. Helleenivaltio ei saa seuraavaa lainaerää ennen kuin se on toimittanut lainaerää vastaavan vakuuden Suomen sijoitustilille.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (69)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kreikan lainaehtoja helpotetaan 40 miljardin erissa muutaman kuukauden valein kunnes laina on kadonnut kokonaan. Homma lienee paketissa vuoteen 2020 mennessa.
Anonyymi: Deflaation oraakkeli 29.11.2012 14:39

Anonyymi
Veikkaan että ratkaisu Kreikan vakuussalailupäätökselle saadaan jo vuonna 2040.
Anonyymi: 1X2 29.11.2012 14:42

Anonyymi
Veikkaan että ratkaisu Kreikan vakuussalailupäätökselle saadaan jo vuonna 2040.


Siis sille joka on hallinto-oikeuden käsiteltänä jo pitkään.
Anonyymi: Ei kiireitä 29.11.2012 14:42

Anonyymi
Juuri lokakuussa Suomi maksoi EVM:lle 1,44 miljardia, jotta sai "takuudet" Kreikalta. Tappiota on siten vielä edelleen ainakin 1,43 miljardia. Miten käy "takuuksien" kun Kreikan velkoja leikataan. Jos nekin pienenevät, niin silloin Suomi on maksanut tyhjästä saadessaan ?takuudet? ?lainoista? Kreikalta. Loppujen lopuksi, kun Kreikan velkoja joudutaan kuitenkin edelleen leikkaamaan, niin Urpilaisen "takuudet" eivät kata enää mitään, kun Kreikan velat pienevät koko ajan. Sen sijaan Suomen vastuut EVM:lle sen kuin kasvavat koko ajan.

Urpilainen ja Katainen yrittävät kehumalla vääristellä aiheuttamaansa vahinkoa Suomelle sekä peitellä surkeaa osaamistaan Suomen asioiden hoitamisessa.
Anonyymi: Suomen ministereillä 29.11.2012 14:43

Anonyymi
Lainasta tulee ajan myötä ikuinen, jonka korkojakaan ei tarvise maksaa. Nimellispääomaan ei kuitenkaan kajota, joten vakuudet eivät laukea.
Anonyymi: eikä kansa saa koska 29.11.2012 14:46

Anonyymi
Suomi ei tule koskaan häviämään Kreikka-luototuksessa. Kuinka niin?

Euroopassa on jo nyt tuollaisia 300-400 vuotta vanhoja pystyyn jätettyjä lainoja. Jutan tyylillä Suomi pyrkii samaan.

Kotileikki: Leikkaa tästä 100 miljardin arvoinen "seteli". Kuvittele, että se on oikeaa rahaa, joka "joskus" ainakin sanoissa voisi olla oikeata rahaa, siis saatava.

**********************
*** 100 mrd Erkkiä ***
**********************

Samanlaisia satusaatavia ovat Kreikka-luototuksistammekin n. puolet. Tai enemmän.

Ministeripaikkansa säilyttääkseen Jutta kuitenkin höpöttää "menee vaan 10 miljuunaa/vuosi VOITOISTA, emme toki viisaana ja tarkkana puolueena suostu antamaan anteeksi pääomaa..."

Hah, mitä pääomaa? Ei Kreikka pysty maksamaan, sen jo jokainen tajuaa. Mutta pitäähän demarien ja kokkarien koettaa vetkutella, että 4-vuotinen hallituskausi saataisiin lutkuteltua läpi. Sitten homma heitetään toisille puolueille, kun "2010-2012 oli vaan pakko tehdä, muuten olis tullu heinäsirkat ja..."

btw. Jutta sanoi, että EUROmaat tukevat Kreikkaa. Siinä sen näkee, että ruotsalaiset, norjalaiset, tanskalaiset, britit ym. fiksuina eivät tue, päinvastoin pitävät tiukasti kiinni saatavistaan, minkä voivat.
Anonyymi: Huijarihallitus venk 29.11.2012 14:48

Anonyymi
Urpilainen sanoi tv:ssa pari viikkoa sitten, että talosuongelmat pitää "ratkaista ajassa", mutta ei pidä hätiköidä.

Ajasta iäisyyteen - niin, "ajassa" on ratkaisut tehtävä, iäisyydessä ei ole ongelmia enää.

Kreikan kohdalla tulee kuitenkin mieleen, että tämä ongelma yritetään siirtää ajasta iäisyyden puolelle.
Anonyymi: Pappi Lukkari 29.11.2012 14:49

Anonyymi
Kokkolan talous nero kääntää velat saataviksi !
Anonyymi: Roihu 29.11.2012 14:50

Anonyymi
On se jännä lisäseikka, että jos EKP häviää kriisimaiden roskaluotoissa vaikkapa 100 mrd, niin Suomi ei koskaan missään tulisi häviämään muuta kuin "voittojaan".

Laitetaan siis kaikki kriisiluotot EKP:hen ja lopetetaan se, niin kaikki ovat tyytväisiä? Hah hah!
Anonyymi: EKP-satuja 29.11.2012 14:51

Anonyymi
Reisille menee koko eurohutsun takuudet,tämä on de facto.
Anonyymi: sdp pettää aina 29.11.2012 14:52
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

30.8. Menitkö sairaana töihin? Ei olisi kannattanut
30.8. Uusi apu keliaakikoille: Laite tunnistaa gluteenin ruuasta
30.8. Digitoday Onko nyt tosi kyseessä? SETI tutkii outoa signaalia avaruudessa
30.8. Britannian hallitus: Apple tervetullut maahan
30.8. Kolme isoa teollisuusliittoa arvostelee lisäleikkauksia koulutukseen
30.8. Jorma Ollila: "Suomen toipuminen Euroopan hitaimpien joukossa"
30.8. AVI kielsi kiinteistönvälitysyrityksen toiminnan – LKV-tutkinnot puuttuivat
30.8. Keskituloisille perheille voi tulla iso lasku – hallitus päättää päivähoitomaksuista
30.8. Digitoday Applen Cook: Miljardien veromätky näkyy investoinneissa ja työpaikoissa
30.8. Öljyä löytyy nyt niukasti – tulossa hintapiikki?
30.8. Digitoday Ei niin nopeasti: EU huolestui Whatsappin muutoksesta
30.8. "Kreikan hallitus ei ole sitoutunut kunnolla tukipaketin ehtoihin"
30.8. Verotus muuttuu: Tästä syystä palautukset kilahtavat tilille normaalia aiemmin
30.8. Helsingin pörssissä on nyt melko hiljaista
30.8. Tanska leikkaa kasvuennustettaan Brexitin vuoksi
30.8. VR:n tulos parani – vihjaus uusista hinnanalennuksista
30.8. 5 vinkkiä – näin työntekijän palkitseminen onnistuu
30.8. EU määräsi Applen maksamaan Irlannille jopa 13 miljardin euron mätkyt
30.8. Talousluottamus heilahti odotettua enemmän euroalueella
30.8. Ranskalaisministeri vaatii TTIP-neuvotteluiden keskeyttämistä
30.8. Digitoday IPhonen julkaisupäivä varmistui – tarvikevalmistaja otti ronskisti ennakkoa
30.8. Digitoday Facebook antoi potkut koko tiimille: Tuloksena katastrofi
30.8. Rakentamisen suhdannekäänteen rajuus yllätti alan etujärjestönkin
30.8. Tuhansille maksuhäiriömerkintä maksamattomien matkalippujen vuoksi
30.8. Raisiossa aloittaa torstaina kimppataksi, joka maksaa 5 euroa
30.8. Digitoday EU epäilee Applea ja Irlantia verokikkailusta: Yli miljardin mätkyt uhkaavat
30.8. Ilta-Sanomat Taajamajunat Riihimäen ja Tampereen välillä peruttu – liikenne takkuilee useamman päivän
30.8. Nordea: Suomalaiset tottuneet ajatukseen nousevasta eläkeiästä
30.8. Verottaja muistaa kirjeellä – veronpalautukselle uusi maksupäivä
30.8. Digitoday Opera varoittaa murrosta: Vahingot riippuvat käyttäjän omatoimisuudesta
Asiakastieto

Yhteistyössä