Kirjaudu ▼
 

Ottaisitko korkolattian? Ettei laina valahda liian halvaksi

Lehtikuva
Ottaisitko korkolattian? Ettei laina valahda liian halvaksi
POP Pankit myyvät asuntolainoja, joihin on määritelty korkolattia. Siis taso, jonka alle asiakkaan maksama korko ei laske, vaikka viitekoko laskisi. Millä näitä lainoja oikein kaupataan asiakkaille?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kyse on vakaudesta ja kohtuudesta, selittää POP Pankki -ryhmän toimitusjohtaja Heikki Suutala. Hänen mukaansa POP-pankit pitävät lainalattioilla huolta toimintansa kannattavuudesta ja vakaudesta, ja se on eduksi asiakkaillekin.

Harvinaisen matalalle valahtaneet korot ovat saaneet monet pankit hilaamaan ylöspäin lainojensa marginaaleja eli hintaa, jota peritään asiakkaalta viitekoron lisäksi. Näin ne pyrkivät turvaamaan tulonsa alhaisten korkojen aikana.

Tästäkin huolimatta uusien asuntolainojen keskihinta putosi huhtikuussa 2,32 prosenttiin euriborpainotteisissa lainatarjouksissa.

– Kun eletään erittäin matalien korkojen aikaa niin asuntolaina on erittäin edullista joka tapauksessa, Suutala sanookin viitaten mainitsemaansa kohtuullisuuteen.

Pankin vakaana pitäminen
riittää myyntipuheeksi

Korkolattiat on tyypillisesti viritetty kahden prosentin pintaan, Suutala kertoo. Mikään uusi juttu ne eivät ole: korkolattiat otettiin käyttöön muutamia vuosia sitten, kun korot olivat selvästi nykyistä korkeammalla. Sen jälkeen tapa on yleistynyt tasaisesti 36 itsenäisen pankin ryhmässä.

Mutta minkälaisella myyntipuheella näitä asiakkaalle oikein kaupataan?

– Ei siinä mitään mahdotonta myyntipuhetta tarvitse olla, Suutala sanoo. Hänen mukaansa lattiat ovat niin matalia, etteivät ne ole asiakkaita juuri häirinneet.

POP Pankit ovat osuuskuntia. Suutala uskoo, että tällä on vaikutusta siihen, että asiakkaat ymmärtävät, miksi pankki korkolattioita tarjoaa.

– Vaikka se leikkaakin jotakin asiakkaalta, niin se tarkoittaa hänelle, että pankki on ääriolosuhteissakin toimintakykyinen ja asiakkaalle hyvä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Sampo Pankissa harkittu katon ja
lattian yhteispakettia

Korkolattioiden käyttöönottoa on harkittu myös Sampo Pankissa, mutta niitä ei vielä tarjota, kertoo asuntolainatuotteista vastaava johtaja Marjut Mustonen.

Sampo Pankissa on lähinnä pohdittu paketteja, joissa yhdistyisivät korkolattia ja asiakasta koron nousulta suojaava korkokatto. Tällaisessa vaihtoehdossa lainanottaja saisi korkokaton edullisemmin, kun lattia kuuluisi samaan pakettiin.

Päätöksiä tällaisten tuotteiden tarjoamisesta ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Nordeassa korkolattiat eivät ole harkintalistalla. Johtaja Ville-Veikko Laukkanen henkilöasiakkaista vastaavasta yksiköstä sanoo, että pankissa ei ole nähty tarvetta uudenlaisiin toimiin pankkitoiminnan vakaana pitämiseksi.

– Olemme kiristänet hinnoittelua pankkitoiminnan kulujen nousemisen vuoksi, ja siten pidetään pankki vakaana, Laukkanen sanoo.

POP-pankien korkolattioista kertoi tänään Helsingin Sanomat.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (92)


Anonyymi
Kuka tervejärkinen ottaisi lainan,jossa on "korkolattia",voi pyhä sylvi.


[b]Se ottaa jolle pankki panee sen ehdoksi.
Tuskin kovin moni 100 % lainaaja voi sanella pankille, että millä ehdoilla sitä rahaa otetaan. Pankit tekee tässä kimpan ja siinä se ja toimii aina pankille.[/b]
Anonyymi: tosi on 11.5.2012 16:27

Anonyymi
Kuka tervejärkinen ottaisi lainan,jossa on "korkolattia",voi pyhä sylvi.

Se ottaa jolle pankki panee sen ehdoksi. Tuskin kovin moni 100 % lainaaja voi sanella pankille, että millä ehdoilla sitä rahaa otetaan. Pankit tekee tässä kimpan ja siinä se ja toimii aina pankille.


Sorry, pankit käyvät veristä kilpailua toistensa kanssa. Koita trollata paremmin.
Anonyymi: Nimetön 11.5.2012 16:49

Anonyymi
Itsellä talolaina 3kk euribor, kiinteä kuukausiveloitus 25 vuoden laina ajalla, ilman marginaaleja. Laina aika toki pitenee, jos ei kuukausiveloitusta jossain vaiheessa nosta.
Lainaa ottaessa tyrkyttivät 3 vuodeksi lainakattoa. Eipä maistunut keväällä -09, kun 3kk euriborin ja 3 vuoden korkokaton välillä oli kivasti ilmaa. Ei olla vieläkään sillä tasolla mitä se korko olisi korkokatolla ollut. Siihen oli sitäpaitsi lisätty marginalit.

Veijot, miksi maksaa turhasta kun neuvottelemalla voi päästä parempaan??
Anonyymi: Maria 11.5.2012 16:57

Anonyymi
Samaan tapaan kuin pankit myöntävät asuntolainaan korkokattoa maksua vastaan, voisivat pankit ostaa asiakkailta korkolattioita.

Esim. korkolattia 1.5% 100000 lainalle 5 vuodeksi, pankki maksaisi siitä 5000e asiakkaalle.

tai 1.2%:n lattia 4600e
Anonyymi: idean isä 11.5.2012 16:57

Anonyymi
Heikki Suutala mukaan POP-pankit pitävät lainalattioilla huolta toimintansa kannattavuudesta ja vakaudesta, ja se on eduksi asiakkaillekin.

Upeeta, että tj on rehellinen alussa, mutta valitettavasti sortuu emävalehteluun virkeen lopussa. Ei voi olla kenenkään asiakkaan etu,että maksaa ylihintaa.
Anonyymi: Näin tekee osuuspank 11.5.2012 17:01

Anonyymi
Justiinsa katsoin tulevaa lainanlyhennystä ja korkoa oli vähän yli 67 euroa. Kyllä joku lattia pitäitäisi tohon korkoon saada.
Anonyymi: Nimetön 11.5.2012 17:06

Anonyymi
pankki siis saa suuremman voiton itselleen kun asiakas maksaa enemmän ja heidän maksama korko laskee. vakavaraisuudella tässä ei ole mitäänn tekemistä vaan voittojen maksimointia pankin omistajille.
Anonyymi: 1kk euribor + 0.3 ma 11.5.2012 17:25

Anonyymi
Osuuspankit toimivat tehottomasti, koska niitä ei kukaan valvo.

Toimiva johto voi aikansa kuluksi tehdä mitä vain mieleen tulee.
Helsingin Vallilassa puretaan parasta aikaa useita kunnossa olevia OP:n kivitaloja. Tilalle rakennetaan sitten uusia taloja muistomerkkiksi eläkkeelle kohta jäävälle vuorineus-pääjohtajalle.
Anonyymi: Handelin asiakas 11.5.2012 17:25

Anonyymi
Miksei ihmiset ota kiinteäkorkoista, silloin peli on molemmille ospuolille selvä. Ei tarvita kattoa, lattiaa eikä seiniä!!
Anonyymi: Velka veli otettaess 11.5.2012 17:53

Anonyymi
Sopiva korkolattia lienee käyttötililtä tuttu, pankin varsin avokätinen 0,15%. Tietenkin mukaanlukien marginaali. Tähänkin diiliin pankin on syytä kannustaa korkokaton kohtuullisella hinnoittelulla, vaikka 5000 euroa asiakkaalle kun moiseen riskipeliin suostuu.
Anonyymi: -------------------- 11.5.2012 18:03
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä