Kirjaudu ▼
 

Tutkimus pankkitileistä: Vain yksi maa hakkaa Suomen

Lehtikuva
Tutkimus pankkitileistä: Vain yksi maa hakkaa Suomen
99,65 prosenttia. Niin suurella osalla yli 15-vuotiaista suomalaista on oma pankkitili. Sillä pääsee maailmantilastoissa kakkoseksi 99,73 prosenttiin kirineen Tanskan jälkeen. Koko maailman mittakaavassa tili löytyy vain joka toiselta aikuiselta, kertoo Maailmanpankin tutkimus.
30.4.2012 16:52 (päivitetty 18:34)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

– En tiedä, voiko tuosta enää ylemmäs päästä, kommentoi Finanssialan Keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi suomalaisten tilinomistusprosenttia.

Hän arvioi, että pankit ovat keinovalikoimansa käyttäneet, ja ne, joilla ei tiliä ole, ovat niin itse jostakin syystä valinneet. Kauppi painottaa, että Suomessa jokainen saa tilin, jos haluaa.

Kaupin mukaan yksi isoista askelista nykyiseen tilinomistusasteeseen otettiin 1990-luvun alun laman jälkimainingeissa, kun pankit joutuivat pohtimaan toimintaansa toden teolla ja alkoivat kehittää muun muassa verkkopankkeja.  

Suomalaisilla on rutkasti luottokortteja

Suomalaiset ovat maailmanluokan pankkikansaa, etenkin naiset, selviää Maailmanpankin teettämästä tuoreesta tutkimuksesta (pdf).

Suomi on nimittäin ainoa maa 148 maan listalla, missä sata prosenttia naisista voi marssia pankkiin nostamaan rahaa omalta tililtään. Ruotsilla ja Tanskalla on vielä viimeinen prosentti kiinniotettavaa.

Visaa täällä osataan vinguttaa myös kovemmin kuin muissa Pohjoismaissa. Luottokortti löytyy 64 prosentilta yli 15-vuotiaista suomalaisista. Tätä tiheämmin kortteja löytyy vain Kanadasta, Luxemburgista, Israelista ja Japanista.

Pohjoismaiden lisäksi tilin omistavat lähestulkoon kaikki aikuiset Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Lähellä sataa prosenttia hipovat myös esimerkiksi Saksa, Belgia ja Viro.

Maailmanpankin mukaan tilien yleisyyttä selittää yllätyksetön yhtälö: mitä kehittyneempi talous, sitä enemmän tilejä. Ja mitä rikkaampi maa, sitä vähemmän on eroa köyhien ja varakkaiden tilinomistuksessa.

Rikkaissa maissa – eli sellaisissa missä bruttokansantuote on vähintään 9 250 euroa henkeä kohden – noin joka kymmenes aikuisista ei käytä pankkipalveluita.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Jos ei tiliä, ei lainaa eikä
ehkä säästöjäkään

Kolikon toiselta puolelta löytyvät köyhät kehitysmaat, joista kurjimmissa tilin on onnistunut avaamaan vain muutama prosentti kansasta.  Pahnan pohjimmaisia ovat esimerkiksi kriisien repimä Kongon demokraattinen tasavalta ja rutiköyhä Niger, joissa tili on vain neljällä prosentilla.

Huomattavaa on, että tutkimuksessa huomioitiin myös erilaiset mikropankit ja tiliosuuskunnat.

Maailmanpankin mukaan ilman pankkitiliä elää 2,5 miljardia ihmistä. Tilittömyys tarkoittaa, että säästäminen on vaikeaa, eikä esimerkiksi pienyrittämisen alulle panemiseen tarvittavia lainoja ole saatavilla. Maan osista kurjimmin menee Lähi-idässä ja Afrikassa.

Ilman tiliä sinnittelevät ovat useammin naisia kuin miehiä, ja he asuvat todennäköisemmin maalla kuin kaupungissa. Suurin osa heistä selittää tilannettaan sillä, ettei ansaitse tarpeeksi. Joka kolmas syyttää tilinavaamis- ja ylläpitokuluja. Viidesosalle pankki oli liian kaukana.

Naiset perustelivat tilittömyyttään miehiä useammin sillä, että jollakulla toisella perheessä on tili. Maailmanpankin mukaan naisten puute omasta rahasta voi näkyä ikävällä tavalla perheessä, vähempänä kulutuksena koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

30.4.2012 16:52 (päivitetty 18:34)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (77)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
joki ne pikavipit pitää tilata
Anonyymi: masa 30.4.2012 16:58

Anonyymi
Hyvä tutkimus kun se vain on suomessa PAKKO olla pankki tili, kyllä se debit kortti velkaa tekee yhtälailla kun creditkin.
Anonyymi: Joen Hessu 30.4.2012 17:03

Anonyymi
Mutta voi juma kuin vaikeaa on nykyään tili avata!
Anonyymi: Nimetön 30.4.2012 17:03

Anonyymi
Kontrolliyhteiskunta
Anonyymi: Nimetön 30.4.2012 17:03

Anonyymi
Ihmettelen jos 64% 15-vuotiaista on luottokortti!
Luottokorttia varten tarvitaan säännölliset tulot.

Siinä sanotaan kuitenkin _yli_ 15-vuotiaista.

Uskoisin, että 64% yli 15-vuotiaista on säännölliset tulot. Säännöllisiksi kelpuutetaan usein esim. työttömyyskorvaus tai opintotuki.
Anonyymi: lukutaitoinen 30.4.2012 17:07

Anonyymi
Naiset eivät tarvitse omaa tiliä kun miehen tililtä saa aina nostettua. :)
Anonyymi: Tuota noin vaan 30.4.2012 17:08

Anonyymi
Kerran kun putoat instrumin ja allektumin ym. koronkiskonnnan asiakkaiksi sieltä ei noin vain noustakaan. Ovathan ne kaupunkejen erityissuojeluksessa kun itse niitä käyttävät ja toimivat samalla tehokkaana pelotteena.

Ihmettelen vain kun kiskonta on rikos "paitsi suomessa" tietyillä piireillä.
Anonyymi: Nimetön 30.4.2012 17:08

Anonyymi
Aivan älytön uutinen.

Ihan kuin se olisi muka jotenkin hyvä asia, että mahdollisimman monella ihmisellä on oma pankkitili.

Ajatelkaapa nyt hiukan. Mikä ihmeen saavutus tuo muka on? Mitä hyötyä tuollaisesta oikeasti on?

Mikä ihmeen tae onnellisuudesta ja pärjäämisestä joku pankkitili muka on?
Anonyymi: Tavallinen kadunmies 30.4.2012 17:11

Anonyymi
Ihmettelen jos 64% 15-vuotiaista on luottokortti!
Luottokorttia varten tarvitaan säännölliset tulot.


Perinteisä pankkikortteja ei oiken saa vaan jokaisella nuorella on Visa Elcetron vaikka luottokortti-sanan sijasta pitäisi kyllä käyttää jotain muuta termiä.
Anonyymi: Nimetön 30.4.2012 17:12

Anonyymi
Käteinen raha on valttia. Suomessa ollaan menossa suuntaan jossa käteinen ei kohta enää edes kelpaa edes pankkiin joka pakottaa kansalaiset ottamaan palvelut joista on melkein rikollisen korkeat kustannukset.

Aina silloin tällöin löytyy käteistä käyttävistä maista, USA ja Canada ym. esimerkkejä kun vanhsten jälkeen jäämisistä löydetään satoja tyhansia, jopa miljoonia käteistä piilotettuna.
Anonyymi: Muuttolintu. 30.4.2012 17:13
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä