Kirjaudu ▼
 

Raportti varoittaa: Pankeilla liian paljon lainaa Suomessa

Vesa-Matti Väärä/Lehtikuva
Raportti varoittaa: Pankeilla liian paljon lainaa Suomessa
Brittiläinen pankkikonserni Barclays ruotii eurooppalaista pankkisektoria ja näkee etenkin pohjoismaisten pankkien venyttäneen lainanantoaan liiankin pitkälle talletuksiin nähden. Kritiikki osuu Suomessakin toimiviin Danske Bankiin, Nordeaan ja Handelsbankeniin.
23.3.2012 06:01 (päivitetty 06:03)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Brittipankki Barclays käsittelee tuoreessa raportissaan Euroopan pankkisektorin laina- ja talletuskannan välistä suhdelukua (loan-to-deposit ratio, LDR). Barclays arvioi, että eurooppalaiset pankit ovat tulleet varainhankinnassaan vaarallisen riippuvaisiksi tukkurahan markkinoista.

Barclaysin mukaan tämä malli, jossa talletukset ovat sivuroolissa, toimi hyvin finanssikriisiin asti, mutta tämän jälkeen lisääntyneet riskit ovat vaikeuttaneet varainhankintaa. Tämä on näkynyt viime aikoina eurooppalaispankkien tukeutumisessa Euroopan keskuspankin (EKP) tarjoamaan likviditeettiin.

Toinen tilannetta kärjistävä tekijä on se, että euroalueen valtiot kilpailevat samoilla velkakirjamarkkinoilla kasvavilla lainojen liikkeellelaskuillaan eli emissioilla pankkien kanssa.

Danske Bank A/S, Helsingfors filial Handelsbanken Finans Aktiebolag (publ), filialverksamheten i Finland Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliike
Taloustiedot
Y-tunnus 1078693-2
Kotipaikka Ei kotipaikkaa Suomessa
Yhtiömuoto SL
TOL-luokka
Muu pankkitoiminta
Kaikki yrityksen taloustiedot

Barclays löytää heikkoon suhdelukuun useita syitä. Euroopassa yritysten rahoitus tapahtuu valtaosiltaan pankkien kautta, toisin kuin Yhdysvalloissa missä yritykset toimivat suoraan suurilla joukkovelkakirjamarkkinoilla. Tilanne voi olla Euroopassakin muuttumassa, kun yritysten rahoitus pankkien kautta on kallistumassa, mutta toistaiseksi kehitys tähän suuntaan näyttää hitaalta.

Toinen ero Yhdysvaltoihin on se, että eurooppalaispankkien taseissa on paljon asunto- ja kiinteistölainoja, kun taas Yhdysvalloissa markkinoilla toimivat erilliset valtion takaamat asuntoluottolaitokset. Yksi ratkaisu olisi tällaisen luottolaitoksen perustaminen myös Eurooppaan, mutta tämä voi osoittautua käytännössä hankalaksi.

Barclaysin mukaan äärimmäisenä uhkana on se, että eurooppalaispankit joutuvat pakolla kutistamaan paisuneita taseitaan, kuten on tapahtunut Japanissa, tai tukeutumaan pidemmän aikaa keskuspankin tarjoamaan poikkeusrahoitukseen.

Tukalimmassa tilanteessa
Danske Bank

Pohjoismaiden kannalta mielenkiintoista on se, että Barclays nostaa esiin laina- ja talletuskannan välisen suhdeluvun osalta etenkin pankkeja, jotka pitävät päämajaansa Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Brittipankin mukaan tukalimmassa tilanteessa on tanskalaiskonserni Danske Bank, jonka suomalainen tytäryhtiö toimii nimellä Sampo Pankki.

Myös Svenska Handelsbanken ja Swedbank ovat kärkikolmikossa. Näiden LDR-suhdeluku on selvästi yli 200 prosenttia.

Nordeakaan ei selviä puhtain paperein. Barclaysin mukaan sen tilanne on kuudenneksi pahin.

Suomen viranomaiset eivät ole kuitenkaan huolestuneita. Finanssivalvonnan (Fiva) valvottavien piiriin kuuluvilla suomalaispankeilla, kuten osuuspankeilla, LDR-suhdeluku on keskimäärin alle 150 prosenttia ja pankkien varainhankinta markkinoilta toiminut toistaiseksi hyvin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Tilanne voi muuttua nopeasti ja riskejä on seurattava jatkuvasti, mutta tähän asti suomalaispankit ovat olleet hyvissä asemissa, Fivan toimistopäällikkö Jaana Rantama sanoo Taloussanomille.

Rantama ei ota kantaa ruotsalais- ja tanskalaiskonsernien, kuten Nordean ja Dansken, tilanteeseen, koska ne eivät kuulu samalla tavoin Suomen finanssivalvonnan piiriin.

Samoilla linjoilla on pankkialan etujärjestö Finanssialan keskusliitto (FK). Sen maaliskuussa julkaiseman tiedon mukaan Suomessa toimivien pankkien talletuskanta kasvoi viime vuoden aikana tuntuvasti. Talletuksia oli lähes 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Moody's
tarkkailee

Pohjoismaisista pankeista säästöohjelmaa toteuttavan Danske Bankin kannattavuus on ollut laskussa sekä Tanskan että Irlannin asuntokuplien puhkeamisen ja markkinoiden taantumisen takia. Pankki on pönkittänyt vakavaraisuuttaan osakeannilla.

Samaan aikaan ruotsalaispankkien – SEB:n, Nordean, Handelsbankenin ja Swedbankenin – kannattavuus on kuitenkin ollut selvässä nousussa. Ruotsin keskuspankkijohtajan Stefan Ingvesin mukaan ruotsalaispankit ovat hyvin pääomitettuja.

Sen sijaan Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke totesi vastikään, että Euroopan pankkisektoria pitää vahvistaa.

Luottoluokittaja Moody’s asetti helmikuussa Suomessa toimivista pankeista niin Sampo Pankin, Pohjola Pankin kuin Nordeankin luokitukset tarkkailuun mahdollista laskua varten. Moodys’in mukaan perusteena on heikentynyt toimintaympäristö Euroopassa, valtioiden alentunut luottokelpoisuus ja pääomamarkkinoiden aiheuttamat haasteet pankeille.

Kaikkiaan Moody's otti tarkasteluun 114 eurooppalaisen finanssiyhtiön luokitukset yhteensä 16 Euroopan maassa.

23.3.2012 06:01 (päivitetty 06:03)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (86)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Pankit väkisin tuputtavat velkaa.
samoin kaikki liikkeet yrittävät markkinoida luottokorttiaan.
Nyt jopa suklaapatukan osto on käteisellä liki mahdotonta.

ON NIIN RETEETÄ LOMPSAA LEVITELLÄ ja esitellä kassajonossa luottokorttiarsenaliiniaan.
Anonyymi: Nimetön 23.3.2012 6:10

Anonyymi
Talletusten ja lainan määrällä ei ole mitään yhteistä.
Basel3 on eri asia ja sitä pankit eivät kiinni saa.
Paine tulee ulkoa, naurettavin juttu mitä olen aiheesta lukenut oli helkopteri bernaken vuodatus toimittajille samasta aiheesta.
Seinät, sähkö ja tietokone ei ole rahan vakuus.
Anonyymi: Mr. Gold money 23.3.2012 6:11

Anonyymi
Tämä ei koske Suomea. Kasvu ja kilpailukyky on turvattu veronkorotuksilla, työn hinnan ja eläkemaksujen nostamisella.

Pankkisektorimme voi olla huoletta. Hoitajan ja pikkuvirkamiehen yhteisellä kk-palkalla voi edelleen ostaa 0? omarahoitusosuudella Espoosta tai Jollaksesta omakotitalon. Nyt eletään kulutusjuhlaa.

Meitäkin tullaan sitten auttamaan, kuten Kreikkaakin.
Anonyymi: Jyrki Untamo Käteine 23.3.2012 6:13

Anonyymi
Aivan sama.

Suhteellista.

Tyhjästä luotua bittirahaa kaikki.
Anonyymi: joopa joo 23.3.2012 6:15

Anonyymi
Jatkuva rahanjako (lainaus ja velkasaneeraus) holtittomille johtaa aina velkapommiin. Nyt tämä holtittomuus on johtanut sytystyslangan sytyttämiseen ja pian käy kunnon paukku.
Anonyymi: eurotuki politiikka 23.3.2012 6:16

Anonyymi
Tämä ei ole totta. Erkki "jumala" Liikanen on sanonut että Suomen pankeilla on kaikki täydellisesti.

Erkki ei maininnut mitään silti siitä että Suomessa asuntojen hinnat ovat 3x enemmän nousseet kuin EU maissa keskimäärin. Sen unohti...

MUTTA Suomessa on EU kovimmat palkat! Ja halpaa muuten, että täällä on syytäkin että kämpätä maksaa! Työttömyys meillä on 5% luokkaa kiitos sinikeltapunaruskea hallituksemme ja se laskee vaan.

Eilen luin tilastoseksuaali sivulta että Suomessa on tyytyväisyys Barometri poliisiin sekä virkamiehiin 99,99% ja ostopäällikköindeksi Suomessa on 65
Anonyymi: Otan lisää lainaa, k 23.3.2012 6:24

Anonyymi
Sitäpaitsi! Erkki Liikanen on koulutukseltaan sähkömies! Paljon enemmän kuin Pääministerin ylioppilas koulutus! Kyllä minä uskon.
Anonyymi: iBelieve 23.3.2012 6:29

Anonyymi
Pankkien ottolainaus eli niiden asiakkaiden talletuksille ja määräaikaistalletuksille maksama korko kertoo suoraan pankin taloudellisen tilan.

Paras määräaikaistalletuskorko = suurin riski
Anonyymi: Voi hyvää päivää 23.3.2012 6:30

Anonyymi
Olisipa asiasta olemassa rehellistä, puolueetonta tietoa. Barclays ei missään nimessä ole puolueeton ja vaikuttimensa voivatkin olla itsekkäitä. Käsittääkseni heillä on holvit täynnä piigs-maiden velkakirjoja, joten onko tämä huomion siirtämistä omista ongelmista.
Anonyymi: Keneen voi luottaa? 23.3.2012 6:37

Anonyymi
Hei, jos ostan tuollaisen Nordea roskapankin palveluiden kautta osakkeita niin menetänkö osakkeet KUN roskapankki Nordea kaatuu? vai onko ne merkattuna Nokian rekistereihin niin että en niitä menetä pankeista huolimatta?

En näistä asioista tiedä... Sen tiedän että ostan Nokiaa ja prkeleesti
Anonyymi: Nimetön 23.3.2012 6:42
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

19:01 Monsanto-pomo voisi tienata yrityskaupasta 70 miljoonaa
18:12 38 öljytankkeria jonottaa satamassa Ranskassa – jalostajat tyytyväisinä
17:36 Microsoftista lähteville heti uusia työtarjouksia – "Useat löytävät mielenkiintoisia tehtäviä"
16:59 Terex: Zoomlion ei saanut tehtyä sitovaa ostotarjousta
16:34 Rikkain prosentti on Suomessakin luultua rikkaampi
15:52 Digitoday Microsoft estää yleisimmät salasanat – jätti porsaanreikiä
15:36 Analyytikko: Fortum maksoi korkean hinnan Ekokemistä – "Aika paljon preemiota"
15:06 Konecranes kohoaa kauppojen varmistuttua
14:30 Tunnettu lamppumerkki kiinnostaa pörssissä – kurssi roimassa nousussa
14:21 Valtio kahmaisee lähes 200 miljoonan euron potin Ekokemin myynnistä
14:04 Digitoday Jättitutkimuksessa löytyi yhteys kännyköiden ja syövän väliltä
13:48 Kaupalle vahvistus – Fortum ostaa Ekokemin
13:44 R-kioskien omistaja perustaa yhtiön, jonka tavoitteena on turvata työpaikkoja
13:39 Digitoday "Jännittävä demonstraatio": Avaruusalus pudotetaan kovaa maahan
13:18 Pääkaupunkiseudun asuntohinnat kovassa kirissä
12:52 HKScan saa uuden toimitusjohtajan
12:45 Haastattelu Fortum vääntää ydinvoiman jatkosta Ruotsissa – reaktoreita uhattu sulkea
12:14 Digitoday Joko riitti? Google putsasi pöydän Java-käräjillä
11:50 G7-mailla huoli Brexitistä – Japanin mukaan maailmaa uhkaa uusi talouskriisi
11:28 Esperi Caren pääomistaja vaihtuu
11:16 Autoista viskotaan 666 norsun painon verran roskaa – muotidieetti hyvin edustettuna
10:47 Digitoday Jolla C myi saman tien loppuun – vihjailee jatkosta
10:22 Vähittäiskauppa pääsi pahimman yli – teollisuuden luottamus heikkeni
09:49 Kuluttajien talousluottamus koheni vahvimmaksi vuoteen
09:35 FT: EU-johtajien salaisissa kokouksissa on valmisteltu suunnitelmaa Brexitin varalta
08:31 Digitoday Puhelimia ei enää pitänyt tulla: Mitä tapahtui, Jolla?
07:50 Konecranesin miljardikaupalle sinetti – Zoomlion lopetti neuvottelut Terex-fuusiosta
07:40 Digitoday Periscopessa merkittävä muutos: Kaikki videot jäävät näkyviin
07:08 Kolumni Britanniassa kohistaan korkokengistä
06:06 Digitoday "Netflix opetti maksamaan" – voiko kohta poimia sisältöjä eri palveluista?
Asiakastieto

Yhteistyössä