Kirjaudu ▼
 

Raportti varoittaa: Pankeilla liian paljon lainaa Suomessa

Vesa-Matti Väärä/Lehtikuva
Raportti varoittaa: Pankeilla liian paljon lainaa Suomessa
Brittiläinen pankkikonserni Barclays ruotii eurooppalaista pankkisektoria ja näkee etenkin pohjoismaisten pankkien venyttäneen lainanantoaan liiankin pitkälle talletuksiin nähden. Kritiikki osuu Suomessakin toimiviin Danske Bankiin, Nordeaan ja Handelsbankeniin.
23.3.2012 06:01 (päivitetty 06:03)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Brittipankki Barclays käsittelee tuoreessa raportissaan Euroopan pankkisektorin laina- ja talletuskannan välistä suhdelukua (loan-to-deposit ratio, LDR). Barclays arvioi, että eurooppalaiset pankit ovat tulleet varainhankinnassaan vaarallisen riippuvaisiksi tukkurahan markkinoista.

Barclaysin mukaan tämä malli, jossa talletukset ovat sivuroolissa, toimi hyvin finanssikriisiin asti, mutta tämän jälkeen lisääntyneet riskit ovat vaikeuttaneet varainhankintaa. Tämä on näkynyt viime aikoina eurooppalaispankkien tukeutumisessa Euroopan keskuspankin (EKP) tarjoamaan likviditeettiin.

Toinen tilannetta kärjistävä tekijä on se, että euroalueen valtiot kilpailevat samoilla velkakirjamarkkinoilla kasvavilla lainojen liikkeellelaskuillaan eli emissioilla pankkien kanssa.

Danske Bank A/S, Helsingfors filial Handelsbanken Finans Aktiebolag (publ), filialverksamheten i Finland Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliike
Taloustiedot
Y-tunnus 1078693-2
Kotipaikka Ei kotipaikkaa Suomessa
Yhtiömuoto SL
TOL-luokka
Muu pankkitoiminta
Kaikki yrityksen taloustiedot

Barclays löytää heikkoon suhdelukuun useita syitä. Euroopassa yritysten rahoitus tapahtuu valtaosiltaan pankkien kautta, toisin kuin Yhdysvalloissa missä yritykset toimivat suoraan suurilla joukkovelkakirjamarkkinoilla. Tilanne voi olla Euroopassakin muuttumassa, kun yritysten rahoitus pankkien kautta on kallistumassa, mutta toistaiseksi kehitys tähän suuntaan näyttää hitaalta.

Toinen ero Yhdysvaltoihin on se, että eurooppalaispankkien taseissa on paljon asunto- ja kiinteistölainoja, kun taas Yhdysvalloissa markkinoilla toimivat erilliset valtion takaamat asuntoluottolaitokset. Yksi ratkaisu olisi tällaisen luottolaitoksen perustaminen myös Eurooppaan, mutta tämä voi osoittautua käytännössä hankalaksi.

Barclaysin mukaan äärimmäisenä uhkana on se, että eurooppalaispankit joutuvat pakolla kutistamaan paisuneita taseitaan, kuten on tapahtunut Japanissa, tai tukeutumaan pidemmän aikaa keskuspankin tarjoamaan poikkeusrahoitukseen.

Tukalimmassa tilanteessa
Danske Bank

Pohjoismaiden kannalta mielenkiintoista on se, että Barclays nostaa esiin laina- ja talletuskannan välisen suhdeluvun osalta etenkin pankkeja, jotka pitävät päämajaansa Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Brittipankin mukaan tukalimmassa tilanteessa on tanskalaiskonserni Danske Bank, jonka suomalainen tytäryhtiö toimii nimellä Sampo Pankki.

Myös Svenska Handelsbanken ja Swedbank ovat kärkikolmikossa. Näiden LDR-suhdeluku on selvästi yli 200 prosenttia.

Nordeakaan ei selviä puhtain paperein. Barclaysin mukaan sen tilanne on kuudenneksi pahin.

Suomen viranomaiset eivät ole kuitenkaan huolestuneita. Finanssivalvonnan (Fiva) valvottavien piiriin kuuluvilla suomalaispankeilla, kuten osuuspankeilla, LDR-suhdeluku on keskimäärin alle 150 prosenttia ja pankkien varainhankinta markkinoilta toiminut toistaiseksi hyvin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Tilanne voi muuttua nopeasti ja riskejä on seurattava jatkuvasti, mutta tähän asti suomalaispankit ovat olleet hyvissä asemissa, Fivan toimistopäällikkö Jaana Rantama sanoo Taloussanomille.

Rantama ei ota kantaa ruotsalais- ja tanskalaiskonsernien, kuten Nordean ja Dansken, tilanteeseen, koska ne eivät kuulu samalla tavoin Suomen finanssivalvonnan piiriin.

Samoilla linjoilla on pankkialan etujärjestö Finanssialan keskusliitto (FK). Sen maaliskuussa julkaiseman tiedon mukaan Suomessa toimivien pankkien talletuskanta kasvoi viime vuoden aikana tuntuvasti. Talletuksia oli lähes 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Moody's
tarkkailee

Pohjoismaisista pankeista säästöohjelmaa toteuttavan Danske Bankin kannattavuus on ollut laskussa sekä Tanskan että Irlannin asuntokuplien puhkeamisen ja markkinoiden taantumisen takia. Pankki on pönkittänyt vakavaraisuuttaan osakeannilla.

Samaan aikaan ruotsalaispankkien – SEB:n, Nordean, Handelsbankenin ja Swedbankenin – kannattavuus on kuitenkin ollut selvässä nousussa. Ruotsin keskuspankkijohtajan Stefan Ingvesin mukaan ruotsalaispankit ovat hyvin pääomitettuja.

Sen sijaan Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke totesi vastikään, että Euroopan pankkisektoria pitää vahvistaa.

Luottoluokittaja Moody’s asetti helmikuussa Suomessa toimivista pankeista niin Sampo Pankin, Pohjola Pankin kuin Nordeankin luokitukset tarkkailuun mahdollista laskua varten. Moodys’in mukaan perusteena on heikentynyt toimintaympäristö Euroopassa, valtioiden alentunut luottokelpoisuus ja pääomamarkkinoiden aiheuttamat haasteet pankeille.

Kaikkiaan Moody's otti tarkasteluun 114 eurooppalaisen finanssiyhtiön luokitukset yhteensä 16 Euroopan maassa.

23.3.2012 06:01 (päivitetty 06:03)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (86)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Pankit väkisin tuputtavat velkaa.
samoin kaikki liikkeet yrittävät markkinoida luottokorttiaan.
Nyt jopa suklaapatukan osto on käteisellä liki mahdotonta.

ON NIIN RETEETÄ LOMPSAA LEVITELLÄ ja esitellä kassajonossa luottokorttiarsenaliiniaan.
Anonyymi: Nimetön 23.3.2012 6:10

Anonyymi
Talletusten ja lainan määrällä ei ole mitään yhteistä.
Basel3 on eri asia ja sitä pankit eivät kiinni saa.
Paine tulee ulkoa, naurettavin juttu mitä olen aiheesta lukenut oli helkopteri bernaken vuodatus toimittajille samasta aiheesta.
Seinät, sähkö ja tietokone ei ole rahan vakuus.
Anonyymi: Mr. Gold money 23.3.2012 6:11

Anonyymi
Tämä ei koske Suomea. Kasvu ja kilpailukyky on turvattu veronkorotuksilla, työn hinnan ja eläkemaksujen nostamisella.

Pankkisektorimme voi olla huoletta. Hoitajan ja pikkuvirkamiehen yhteisellä kk-palkalla voi edelleen ostaa 0? omarahoitusosuudella Espoosta tai Jollaksesta omakotitalon. Nyt eletään kulutusjuhlaa.

Meitäkin tullaan sitten auttamaan, kuten Kreikkaakin.
Anonyymi: Jyrki Untamo Käteine 23.3.2012 6:13

Anonyymi
Aivan sama.

Suhteellista.

Tyhjästä luotua bittirahaa kaikki.
Anonyymi: joopa joo 23.3.2012 6:15

Anonyymi
Jatkuva rahanjako (lainaus ja velkasaneeraus) holtittomille johtaa aina velkapommiin. Nyt tämä holtittomuus on johtanut sytystyslangan sytyttämiseen ja pian käy kunnon paukku.
Anonyymi: eurotuki politiikka 23.3.2012 6:16

Anonyymi
Tämä ei ole totta. Erkki "jumala" Liikanen on sanonut että Suomen pankeilla on kaikki täydellisesti.

Erkki ei maininnut mitään silti siitä että Suomessa asuntojen hinnat ovat 3x enemmän nousseet kuin EU maissa keskimäärin. Sen unohti...

MUTTA Suomessa on EU kovimmat palkat! Ja halpaa muuten, että täällä on syytäkin että kämpätä maksaa! Työttömyys meillä on 5% luokkaa kiitos sinikeltapunaruskea hallituksemme ja se laskee vaan.

Eilen luin tilastoseksuaali sivulta että Suomessa on tyytyväisyys Barometri poliisiin sekä virkamiehiin 99,99% ja ostopäällikköindeksi Suomessa on 65
Anonyymi: Otan lisää lainaa, k 23.3.2012 6:24

Anonyymi
Sitäpaitsi! Erkki Liikanen on koulutukseltaan sähkömies! Paljon enemmän kuin Pääministerin ylioppilas koulutus! Kyllä minä uskon.
Anonyymi: iBelieve 23.3.2012 6:29

Anonyymi
Pankkien ottolainaus eli niiden asiakkaiden talletuksille ja määräaikaistalletuksille maksama korko kertoo suoraan pankin taloudellisen tilan.

Paras määräaikaistalletuskorko = suurin riski
Anonyymi: Voi hyvää päivää 23.3.2012 6:30

Anonyymi
Olisipa asiasta olemassa rehellistä, puolueetonta tietoa. Barclays ei missään nimessä ole puolueeton ja vaikuttimensa voivatkin olla itsekkäitä. Käsittääkseni heillä on holvit täynnä piigs-maiden velkakirjoja, joten onko tämä huomion siirtämistä omista ongelmista.
Anonyymi: Keneen voi luottaa? 23.3.2012 6:37

Anonyymi
Hei, jos ostan tuollaisen Nordea roskapankin palveluiden kautta osakkeita niin menetänkö osakkeet KUN roskapankki Nordea kaatuu? vai onko ne merkattuna Nokian rekistereihin niin että en niitä menetä pankeista huolimatta?

En näistä asioista tiedä... Sen tiedän että ostan Nokiaa ja prkeleesti
Anonyymi: Nimetön 23.3.2012 6:42
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

12:39 PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu
11:58 Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista
11:36 Digitoday Elisan uudessa palvelussa koukku: puhelut ulkomailta kotimaan hinnoin
11:17 Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää
10:56 PT: Hyvätuloisten ostovoima paranee eniten – työttömän tuloissa suurin pudotus
10:45 Keskipalkka jopa 5480 euroa – näin eri alojen korkeakoulutetut tienasivat
10:04 Digitoday Ei vain puhelimien ongelma: Nyt varoitetaan räjähtävistä Samsungin pesukoneista
10:02 PT: Kasvun painopiste alkaa siirtyä vientiin
09:26 OPEC yllätyssopuun tuotannon rajoittamisesta
08:50 Kosteusvaurio voi tulla millaiseen taloon tahansa – alkuna usein vuotava liitos
08:21 Kolumni Digi-palvelu pettää liian usein
07:43 Air Berlin puolittaa laivastonsa ja vähentää 1200 työpaikkaa
06:03 Digitoday Kaksi muutosta Whatsappiin – sormet selviävät vähemmällä klikkailulla
06:02 Taloyhtiöiden riskit kasvavat – "Kaksi miestä katosi työmaalta pariksi viikoksi"
28.9. Digitoday Uutiseksi naamioitu haittaohjelma leviää Facebookissa – ethän klikannut?
28.9. Komissio ehdottaa julkista rekisteriä EU-lobbareille
28.9. EU-komissio ottaa ison pörssikaupan tarkempaan syyniin
28.9. Venäjä pumppaa öljyä kuin neuvostovuosina
28.9. SK: Technip Offshore voi lomauttaa koko henkilöstön
28.9. Digitoday Blackberry lopettaa puhelinten valmistamisen
28.9. Kuntarahoitus myi vihreitä bondeja – rahaa Länsimetrolle ja kouluille
28.9. FK:n Tornivaara: Sopeuttamista voi tehdä monella tavalla
28.9. Viime vuonna selvä piikki: Yhä useampi raivosi lentokoneessa
28.9. Inderes: Yrityskauppojen tahti hidastunut – viime vuonna ennätys
28.9. Digitoday Kutsu kävi oikeuteen: Loppuuko musiikin rippaaminen Youtubesta?
28.9. Autoja tuodaan yhä enemmän ulkomailta – "Autonvaihto useammalla mielessä"
28.9. Nyt se on virallista: OP eroaa FK:sta
28.9. Kone laskussa nousupörssissä, Caverion jatkaa eilistä kiriä
28.9. Harjoittelija löysi sattumalta – huutokaupassa 102-vuotias samppanja
28.9. Digitoday Näin Mars asutetaan elinaikanamme - Muskin hurja suunnitelma julki
Asiakastieto

Yhteistyössä