Kirjaudu ▼
 

Nordea: Asuntokuplaa ei ole

Arijukka Turtiainen
Nordea: Asuntokuplaa ei ole
Asuntokuplaa ei Nordean ekonomistien mukaan Suomessa ole. Hinnat eivät ole lähteneet käsistä ja lainanhoitokustannukset suhteessa tuloihin ovat paljon pienemmät kuin 80-luvun lopussa. Suomalaiset kuluttajat ovat ekonomistien mielestä olleet harkitsevaisia.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Asuntokuplaa ei Nordean ekonomistin Reijo Heiskasen mukaan Suomessa ole. Hänen mukaansa kupla kuvaisi tilannetta, jossa asuntojen hinnat eivät olisi kontrollissa.

– Tällä hetkellä ne eivät ole millään tavalla lähteneet käsistä niin kuin joskus aikaisemmin. Siihen vaikuttavat tietyt tekijät alkaen kaavoitustilanteesta.

Heiskasen mukaan taustalla vaikuttaviin tekijöihin voidaan ja niihin pitää vaikuttaa, jos kuplan riski on olemassa.

Nordea Bank Finland Abp
Taloustiedot
Y-tunnus 1680235-8
Kotipaikka Helsingfors
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 8,905
Muutos € -0,070
Muutos % -0,78
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

Nordean pääekonomistin Martti Nybergin mukaan lainanhoitokustannukset ovat nyt suhteessa selvästi pienemmät kuin Suomen asuntokuplan aikaan parikymmentä vuotta sitten.

Lainanhoitokustannukset ovat nyt kahdeksan prosenttia käytettävissä oleviin tuloihin verrattuna, kun 80-luvun lopussa ne olivat 25 prosenttia.

Nyberg muistuttaa, että asuntojen hinnat ehtivät laskea ennen viimeaikaista nousuaan, joten nyt ollaan vasta palattu trendinmukaiseen kehitykseen.

Kuluttajat eivät
ole riehaantuneet

Pankin ekonomistit eivät näe myöskään asuntoluottojen kehityksessä mitään vaaran merkkejä. Heiskasen mukaan kotitaloudet näyttävät harkitsevan tarkkaan liikkeitään.

Harkitsevuus on näkynyt myös yksityisessä kulutuksessa. Viime vuonna säästämisaste nousi ennätyslukemiin, kun laman pelko säikäytti ihmiset. Tulojen samanaikainen kasvu on kuitenkin pitänyt kulutusta yllä.

– Tällainen kulutuksen kasvu on vakaalla pohjalla. Ei voi ajatella, että kotitaloudet olisivat riehaantuneet, Heiskanen sanoi.

Hänen mukaansa kulutus voisi olla vahvempaakin, mikäli kuluttajien vahva luottamus talouteen näkyisi kunnolla kulutuksessa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Ensi kesänä talouskasvu
voi hidastua selvästi

Suomen talous on kehittynyt jälkijunassa kansainväliseen talouteen verrattuna. Siksi loppuvuoden aikana voidaan Heiskasen mukaan nähdä vielä jopa yli kuuden prosentin kasvulukuja.

Sieltä tullaan kuitenkin "ropsahtaen" alas ensi vuonna maailmantalouden kasvun hidastumisen vuoksi. Ensi kesänä kasvu voi hidastua pariin prosenttiin tai jopa sen alle.

– Keskiarvoluvut näyttävät aika tasaisilta, mutta taustalla mennään aikamoista vuoristorataa, Heiskanen kuvailee. 

Nordea ennustaa Suomen talouskasvuksi tälle vuodelle 3,5 prosenttia. Ensi vuonna kasvu hiipuu tasan kolmeen prosenttiin ja kiihtyy seuraavana vuonna taas 3,5 prosentin vauhtiin.

Taloustilanne näkyy eri yrityksissä eri tavalla. Toistaiseksi eniten ovat toipuneet sykliset perusteollisuuden yritykset, kuten metsä-, metalli- ja kemianteollisuus. Niiden osuus viennistä on kasvanut tänä vuonna yli puoleen.

Sen sijaan esimerkiksi viestintälaitteiden osuus viennistä on pudonnut viime vuoden yhdeksästä prosentista hieman yli viiteen.

– Siellä painitaan erilaisten ongelmien kanssa, eivätkä ne ole välttämättä syklisiä, Heiskanen sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (159)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 16
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Asuntokuplaa ei ole - kunnes se puhkeaa.
Anonyymi: osta huonoa laatua, 30.8.2010 14:22

Anonyymi
Kuplia ei ole kuin lainoittajan kuohuviinissä.
Anonyymi: hrea 30.8.2010 14:22

Anonyymi
"Asuntokuplaa ei Nordean ekonomistien mukaan Suomessa ole. Hinnat eivät ole lähteneet käsistä ja lainanhoitokustannukset suhteessa tuloihin ovat paljon pienemmät kuin 80-luvun lopussa. Suomalaiset kuluttajat ovat ekonomistien mielestä olleet harkitsevaisia."

Voi v*ttu, nyt tulee kyllä niin paksua tuubaa, ettei pahemmasta väliä. Aamupäivän propagandapaketin innostamana eri tahot pistävät nyt sellaista sontaa liikkeelle, että oikein pahaa tekee. Ostimme 50m2 Hitas-kaksion Malmilta v.-86 (n. 150 000 mk), jonka maksoimme pienillä tuloillamme (molemmat kunnan leivissä) muutamassa vuodessa. Muutimme v.92 Hitas-kolmioon (Tapanila, 73m2), jonka maksoimme 8 vuodessa. Vaimo oli lähes koko ajan kotona hoitamassa lapsia, ja minä pienipalkkaisessa kaupungin duunissa. Ja siis silti onnistui velan maksu. Hieman vaikea kuvitella, että nykyasunnolle tyypillinen 200-300 000 euron laina maksettaisiin tuossa ajassa vastaavilla tuloilla.
Anonyymi: Törkeää valehtelua!! 30.8.2010 14:24

Anonyymi
Joo ja nyt on oikea aika ottaa kiinteä korko pitkäksi aikaa! Hyviä tarjouksia, tule katsomaan!
Anonyymi: Arwi 30.8.2010 14:24

Anonyymi
OKT-rakentajana voin sanoa ettei ainakaan sillä puolella ole hintakuplaa. Rakentaminen on niin vaivalloista ja tulee niin järjettömän kalliiksi että nykyhintatasolla jos saa hyvältä paikalta 350,000 eurolla niin kannattaa vakavasti harkita.
Anonyymi: Kokemusta on 30.8.2010 14:25

Anonyymi
Turuilla ja toreilla kuuluu rytmikäs huuto:
Rei-jo Heiskanen, Reijo Heiskanen
Rei-jo Heiskanen, Reijo Heiskanen
Anonyymi: Hölmölandian väki ki 30.8.2010 14:26

Anonyymi
Nordea haluaa pitää uskottavuuden korkealla vaikka menisi huonosti. Nordeaa ei kannata uskoa, kyllähän se on jo nähty.
Anonyymi: Marmaid rullaa 30.8.2010 14:28

Anonyymi
Juu, ei olekkaan, jos pankkimiesta uskoisi!
Rahaa vaan on annettu "nollakorolla" kaikille halukkaille ja asuntojen hinnat senkun nousee.
Pankin riski on nolla niin kauan, kun hinnat jatkavat nousuaan.
Anonyymi: veronmaksaja 30.8.2010 14:29

Anonyymi
Näinhän se menee lopulta.. Kannattaa tutustua vielä tuohon videoon:
http://vimeo.com/3261363
Anonyymi: Näinhän se menee lop 30.8.2010 14:29

Anonyymi
Voi v*ttu, nyt tulee kyllä niin paksua tuubaa, ettei pahemmasta väliä. Aamupäivän propagandapaketin innostamana eri tahot pistävät nyt sellaista sontaa liikkeelle, että oikein pahaa tekee. Ostimme 50m2 Hitas-kaksion Malmilta v.-86 (n. 150 000 mk), jonka maksoimme pienillä tuloillamme (molemmat kunnan leivissä) muutamassa vuodessa.

Ei mikään ihme, nykyrahassa asuntonne maksoi 24 vuotta sitten 42 000 euroa, mikä on noin puolet siitä mitä asunnon nykyarvo on.

Mites on käynyt teidän palkkatuloillenne 24 vuodessa? Onko triplaantunut?
Anonyymi: Laskukone kädessä. 30.8.2010 14:31
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 16
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä