Kirjaudu ▼
 

Oletko kolmi-, neli- vai viisikymppinen? Huolehdi taloudestasi näillä vinkeillä

© Mark Blinch / Reuters
Oletko kolmi-, neli- vai viisikymppinen? Huolehdi taloudestasi näillä vinkeillä
Samat neuvot eivät käy kaikille. Lue, mihin asioihin oman talouden hoidossa kannattaa kiinnittää huomiota eri ikävaiheissa.
19.3.2016 06:03
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Samat talousneuvot eivät sovi kaikille ja kaikenlaisiin elämäntilanteisiin, korostavat Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat.

Esimerkiksi kolmekymppinen voi ottaa sijoittamisessa riskiä, kun taas eläkeikää lähempänä olevan viisikymppisen ehkä kannattaa jo vähentää riskinottoa.

Oman talouden hoitoa pitää miettiä omien mieltymysten ja tulevaisuuden haaveiden kautta. Myös tulot ja oma taloustilanne eri tilanteissa on tietysti huomioitava.

Danske Bank Oyj
Taloustiedot
Y-tunnus 1730744-7
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
TOL-luokka
Muu pankkitoiminta
Kaikki yrityksen taloustiedot

Lue Taloussanomien vinkit kolme-, neljä- ja viisikymppisille.

Kolmekymppisenä

1. Aloita säästäminen

Kolmekymppisenä on järkevää keskittyä rakentamaan taloudellista turvaa. Ala laittaa rahaa säästöön säännöllisesti, jos et ole aloittanut sitä jo nuorempana.

Pienetkin kuukausittaiset säästöt tai sijoitukset auttavat varautumaan tulevaisuuteen. Tässä vaiheessa sijoittamisessa voi halutessaan ottaa enemmän riskiä, etenkin jos puhutaan melko pienistä summista.

Monella menot ovat suurimmillaan kolme-nelikymppisenä, etenkin perheellisillä, sanoo talous- ja velkaongelmissa olevia auttavan Takuu-Säätiön takausjohtaja Minna Backman.

Hänen mukaansa kolmekymppiset velkaantuvat tyypillisesti eniten. He ehkä maksavat vielä opintolainaa, perustavat perhettä, hankkivat omistusasunnon tai vaihtavat jo isompaan asuntoon ja autoon.

2. Vuokra- vai omistusasunto?

Moni miettii kolmekymppisenä, pitäisikö ostaa asunto. Jos harkitset asiaa, ota huomioon, että asunnon tai talon hankkiminen paikkakunnalta, jossa väestökato jatkunee tulevaisuudessa, saattaa olla riskialtista.

Kasvukeskuksesta omistusasunnon hankkiva voi varmemmin luottaa siihen, että asunto menee kaupaksi, jos sen haluaa joskus myöhemmin vaihtaa vaikkapa isompaan.

Omistusasunnon hankkivan kannattaa olla tarkkana, ettei laita talouttaan liian tiukille suurella lainalla.

3. Käy läpi vakuutuksesi

Tarkista, ovatko ottamasi vakuutukset tarpeellisia nykyisessä elämäntilanteessasi ja vastaavatko ne parhaiten tarpeitasi.

Pohdi, voisitko tarvita henkivakuutusta. Henkivakuutus voi tuoda turvaa silloin, jos esimerkiksi puolison kanssa on iso asuntolaina tai perheessä on lapsia.

Toisaalta henkivakuutukset eivät ole ilmaisia, joten kannattaa punnita, miten oma talous kestää kustannukset.

Nelikymppinen

1. Aloita säästäminen viimeistään nyt

Jos rahat ovat tähän mennessä kuluneet esimerkiksi omistusasuntoon tai yksinkertaisesti elämiseen, nelikymppisenä olisi syytä miettiä tulevaisuuteen varautumista, kuten eläkesäästämistä.

Säästämistä kannattaa tehdä kohtuullisilla summilla. Rahaa on hyvä jäädä myös siihen, että voi elää tässä hetkessä.

– Ei kannata antaa liian suurta painoa kaikenlaisille pahan päivän vaihtoehdoille. Hampaat irvessä ei kannata alkaa pistää rahaa sivuun, sanoo Danske Bankin neuvonantaja Lauri Uotila.

2. Tasapainota talouttasi

Pidä huolta siitä, etteivät menot käy liian suuriksi tuloihin nähden. Etenkin lapsiperheen elämä on näillä vaiheilla jopa kalleimmillaan, kun esimerkiksi lasten harrastukset voivat viedä paljon rahaa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Omaa kulutustaan kannattaa seurata joka elämäntilanteessa. Jos rahat ovat jatkuvasti tiukoilla, on syytä miettiä, ovatko esimerkiksi asumiskustannukset liian suuret tai omat kulutustottumukset vääränlaiset tuloihin nähden.

Esimerkiksi lomamatkoja ei kannata tehdä velkarahalla. Parempi vaihtoehto on tehdä hyvissä ajoin säästösuunnitelma tulevaa reissua varten.

Viisikymppisenä

1. Tarkastele eläkettäsi

Viimeistään tässä kohtaa on syytä uhrata ajatus eläköitymiselle ja siihen, kuinka se vaikuttaa omaan talouteen. Jos rahatilanne sallii, vapaaehtoisen eläkesäästämisen summaa voi lisätä hieman.

Toisaalta jos näyttää siltä, että on saamassa jo lakisääteisesti kohtuullisen eläkkeen, ei ole suurta painetta lisätä säästöjä.

– Läheskään kaikilla ei käy niin, että eläkkeelle jäädessä iskisi kauhea himo kuluttaa. Monesti silloin on jo esimerkiksi lapsenlapsia, eivätkä intressit ole vaikkapa maailman kiertämisessä, Lauri Uotila sanoo.

2. Varaa puskuria

Varaudu mahdollisiin ikäviin yllätyksiin tai uusiin elämäntilanteisiin. Mieti, mitä tapahtuu, jos esimerkiksi työpaikka menee alta ja uutta ei löydy heti.

Avo- tai avioliiton päättyminen voi järisyttää taloutta. Varmista, että rahasi riittävät, jos eteen tulee tilanne, jossa vaikkapa asumiskustannuksista pitäisikin selviytyä yksin.

Iän myötä myös esimerkiksi terveydenhoitomenot saattavat kasvaa.

Viisikymppisenä voi olla jo aika tarkistaa, etteivät kaikki sijoitukset ole enää kaikkein riskipitoisimpia.

3. Mieti, kuinka avokätinen olet

Monesti vanhemmat mielellään auttavat omilleen muuttaneita lapsiaan taloudellisesti opiskeluaikana tai myöhemmissäkin elämänvaiheissa.

– Usein vanhemmat haluavat auttaa, vaikka ei välttämättä olisi varaa. Nyrkkisääntö on, että saa auttaa niin kauan kuin omat rahat riittävät, sanoo Takuu-Säätiön Minna Backman.

4. Tarkista suhtautumisesi työelämän muutoksiin

Jos olet kuolevalla tai koko ajan yt-neuvotteluja käyvällä alalla, pohdi miltä ajatus uudelleenkouluttautumisesta ja alan vaihdosta tuntuisi.

Varminta on miettiä, kiinnostaisiko jokin sellainen ala, jossa on vielä kohtuullisen hyvät työllistymisnäkymät.

19.3.2016 06:03
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (130)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Älkää hyvät vuokralaiset ainakaan omaa asuntoa ostako!
Kuten kaikki olemme täältäkin lukeneet, niiden hinnat ovat jo pitkään olleet romahtamassa. Ja mikä pahinta, omassa voi jääkaappi mennä rikki.
Anonyymi: asumisneuvoja 19.3.2016 6:36

Anonyymi
Itse olin 20-30 vuotiaana jo ostanut kaksi asuntoa,välillä menettänyt rahani it-kuplassa,käynyt burnoutinkin partaalla,muuttanut Aasiaan yrittäjäksi ja aloittelemassa uutta nousua surffailtuani ympäri Aasiaa pari vuotta..

Nyt näin nelikymppisenä elämä onneksi jo tasaista perhe-elämää Aasiassa.Kyllähän riskinotto kannattaa,tosin epäonnistumiset kannattaa ottaa oppirahoina ja muistaa,että Suomessa on vaikeaa saada uutta mahdollisuutta..
Anonyymi: ulukosuomalaenen 19.3.2016 6:43

Anonyymi
Niin, elämähän on suorittamista ja sen tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon mammonaa.
Vai onko? Ja ketä varten?

Tämänkin jutun tarkoitus on taas kerran piiskata oravanpyörän orjaa polkemaan vähän kovemmin, kun toiset päästävät röhönaurun matkallaan pankkiin.
Anonyymi: Janoinen 19.3.2016 6:49

Anonyymi
Omistusasunto on typerin sijoituskohde mitä voi olla.
Anonyymi: sijoittaja_vaan 19.3.2016 7:01

Anonyymi
Tiedätkö kuka olet? Kela kortin numerosarja ja viivakoodi ja nimesi on joukkovelkakirja. Kuulut valtiolle suomi.
Rahan arvo seteleinä tai bitteinä on 1:1. Rahaa seteleinä on vain 10% liikkeellä loput on bitteinä huoneessa jossa on pankin päätietokone.
Tiedätkö mitä teet ja tiedätkö kuka olet?

ps. tiivistelmä lain määrityksestä identtiteettiisi
Anonyymi: joukkovelkakirja 19.3.2016 7:23

Anonyymi
Olen ollut alko ja nikotiini vapaa yli 22 vuotta ja saastoa tana aikana on tullut lahes 100000,00:- (sata tuhatta) euroa!

Toiset 100000,00:- on saastynyt vuosikymmenien varrella siita, etta olen aina ajanut sellaisilla autoilla, joista joku toinen on jo ajanut "ne kalleimmat kilometrit" pois!

Tassa noin aluksi ja voisin jatkaa luetteloa viela pitkasti eteenpainkin!

Jaa etta missa ne rahat sitten ovat? No tietenkin velattomassa omakotitalossa, jossa asumiskustannukset ovat noin 250?/kk. Hullu saa olla, muttei tyhma!

Ystavallisin terveisin

Sakari T.
vanhempi anaallyytikko
Anonyymi: WakeUpFinland 19.3.2016 7:42

Anonyymi
Joo että viisikymppisenä uuteen alkuun uudelle alalle :-D on tainnut toimituksessa olla sienisalaattia lounaalla
Anonyymi: Kaikkeasitä 19.3.2016 8:06

Anonyymi
Ei paljon kannata tuudittautua tulevaan eläkkeeseen.
Muuttavat muutaman pykälän niin se on siinä.
Olen viisikymppinen omaishoitaja, jonka kertynyt eläke
häviää kuin kusi lumeen.Onneksi olimme varautuneet kaikkeen mahdolliseen jotta pärjäämme.
Meidän tapauksemme on oiva esimerkki miten olosuhteet muuttuvat.Se kuka ryhtyy omaishoitajaksi koko päiväseksi tekee ratkaisun mikä vaikuttaa taloudellisesti loppu elämän mm.eläke.
Anonyymi: Tarkkana_koko_ajan 19.3.2016 8:55

Anonyymi
Niin, elämähän on suorittamista ja sen tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon mammonaa.
Vai onko? Ja ketä varten?

Yksilön tarkoitus on tienata rahaa mahdollisimman paljon itselleen ja yhteiskunnan ylläpitoon.Yhteiskunta ei pyöri ilman "työmuurahaisten" työpanoksen tuottamaa tuloa.
Anonyymi: lllllllll 19.3.2016 8:58

Anonyymi
Kaksikymmppine!

1. Hanki koulutus ekonomi, juristi tai DI tekniseltä alalta...hakeudu kansaivälisiin tehtääviin ulkomaille joku Suomaisen yhtiön kautta tai suoraan ulos, töitä on rajatomasti.

Saata omen elämän, korkean elintason, paremman elinympäritön/ilmaston sivistyksen parissa ja näin toimien sinun ei tarvitse vetää pulkaa mukana loppu elämääsi missä rääkkyy suu auki sossuvasurit käsi ojossa jotka huutaa että viinat kauppaan ja perustulolla rahoitus harrastukseen.
Anonyymi: Dengrönapunikit 19.3.2016 8:58
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

19:57 SK: Technip Offshore voi lomauttaa koko henkilöstön
19:43 Digitoday Blackberry lopettaa puhelinten valmistamisen
19:20 Kuntarahoitus myi vihreitä bondeja – rahaa Länsimetrolle ja kouluille
18:28 FK:n Tornivaara: Sopeuttamista voi tehdä monella tavalla
17:44 Viime vuonna selvä piikki: Yhä useampi raivosi lentokoneessa
17:29 Inderes: Yrityskauppojen tahti hidastunut – viime vuonna ennätys
17:05 Digitoday Kutsu kävi oikeuteen: Loppuuko musiikin rippaaminen Youtubesta?
16:25 Autoja tuodaan yhä enemmän ulkomailta – "Autonvaihto useammalla mielessä"
15:48 Nyt se on virallista: OP eroaa FK:sta
15:19 Kone laskussa nousupörssissä, Caverion jatkaa eilistä kiriä
14:24 Harjoittelija löysi sattumalta – huutokaupassa 102-vuotias samppanja
13:55 Digitoday Näin Mars asutetaan elinaikanamme - Muskin hurja suunnitelma julki
13:29 Saudi-Arabia vihjasi öljysopimuksesta Iranin kanssa
12:53 Kotipizzan kasvukausi jatkui: Asiakkaat lisääntyivät ja ostokset kasvoivat
12:19 Digitoday Accenture irtisanoo jopa 40
11:25 Vaikeuksissa kyntävä Deutsche Bank myy henkivakuutusyhtiönsä
11:16 Digitoday Natsilaulu päätyi Googlen hampaisiin – mitä oikein tapahtuu?
10:46 Deutsche Bankin toimitusjohtaja: Emme tarvitse valtiontukea missään tapauksessa
10:21 Suomi putosi kilpailukykyvertailussa – Ruotsi kiri ohi
10:01 Vanhojen asuntojen hinnat nousivat elokuussa
09:18 Hanjinin konttilaivat halutaan myydä mahdollisimman pian
09:03 Digitoday Sitä on tehty vuosikausia - nyt Youtube sallii sen
08:44 TVO haastanut Arevan oikeuteen Ranskassa
07:41 Ilta-Sanomat Rakentaja vaikeni talon märkätilojen virheistä – joutui maksamaan ostajalle 50 000 euroa
06:03 Digitoday Jouduitko hakkeroiduksi? Älä tee tätä yleistä virhettä
06:02 Analyysi Maailman vaarallisin pankki – tätä ei voi päästää nurin
27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
Asiakastieto

Yhteistyössä