Kirjaudu ▼
 

Kovaa puhetta rahastoista: "Sadattuhannet menettävät puolet tuotostaan"

Ismo Pekkarinen/All Over Press
Kovaa puhetta rahastoista: "Sadattuhannet menettävät puolet tuotostaan"
Sadattuhannet suomalaiset menettävät puolet säästöjensä tuotosta sijoitusrahastojen niin sanotun piiloindeksoinnin takia, sanoo sijoitusasiantuntija. Tuoreiden selvitysten mukaan jopa joka viides aktiiviseksi hoidetuksi markkinoitu Eurooppa-rahasto kopioi vertailuindeksiään.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Osaa suomalaisia sijoitusrahastoja markkinoidaan harhaanjohtavasti aktiivisesti hoidettuina rahastoina, vaikka todellisuudessa ne seuraavat vertailuindeksiä, sanoo verkkopankki Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi. Tämän niin sanotun kaappi-indeksoinnin takia sadattuhannet suomalaiset säästäjät menettävät puolet sijoitustensa tuotostaan, Paasi arvioi.

Sijoittajat maksavat rahastoyhtiölle turhaan aktiivisesta salkunhoidosta, vaikka yhtä hyvin tuottavan indeksirahaston saisi halvemmalla. Paasi kutsuu kaappi-indeksointia "todella räikeäksi vääryydeksi", johon pitäisi puuttua.

– Piiloindeksoinnissa on kaikki vääryys, koska siinä isot yritykset tietoisesti riistävät vähemmän valveutuneita piensijoittajia. Viranomaisten pitäisi tarttua kaappi-indeksointiin isosti. Eihän kukaan näitä puolusta, ei edes piiloindeksirahastoja hallinnoivat salkunhoitajat, indeksirahastosijoittamisen puolesta kauan puhunut Paasi sanoo.

Nordnet Bank AB Suomen sivuliike
Taloustiedot
Y-tunnus 2329589-2
Kotipaikka Ei kotipaikkaa Suomessa
Yhtiömuoto SL
TOL-luokka
Arvopaperien ja raaka-ainesopimusten välittäminen
Kaikki yrityksen taloustiedot

Rahastoja luokittelevan Morningstarin tuoreen tutkimuksen mukaan noin 20 prosenttia eurooppalaisiin suuriin yhtiöihin sijoittavista osakerahastoista on kaappi-indeksirahastoja. Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen ESMA päätyi omassa selvityksessään siihen, että 5–15 prosenttia rahastoista on mahdollisesti piiloindeksoijia.

– Tulos on aika pitkälti sen kaltainen kuin muualla, mutta kaappi-indeksoinnin merkitystä ei pidä vähätellä. Viidennes on merkittävä osa rahastoista, sanoo tutkimuksen tekoon osallistunut seniorianalyytikko Matias Möttölä Morningstarista.

"Kukaan ei maksa, jos sama tuote löytyy halvemmalla"

Osakerahastojen aktiivisuutta tutkitaan yleisesti tutkijoiden Antti Petäjistön ja Martijn Cremersin kehittämällä aktiiviosuudella. Se kertoo, miten suuri osuus osakerahaston salkusta eroaa vertailuindeksistään.

Sadan prosentin aktiiviosuus kertoo, että salkussa ei ole lainkaan rahastoluokan indeksiin kuuluvia omistuksia. Nollan prosentin aktiiviosuus tarkoittaa sitä, että salkku ja sen vertailuindeksi ovat yhteneväiset. Kaappi-indeksoinnin raja on alle 60 prosentin aktiiviosuus.

Suomi-rahastojen piiloindeksointi on Nordnetin Paasin mukaan mennyt "ihan päättömäksi". Hän viittaa Morningstarin Kauppalehdelle vuonna 2014 tekemään selvitykseen, jonka mukaan 27 Suomi-rahastosta 22 rahastoa jäi alle 60 prosentin aktiivisuusosuuden. Selvityksessä ei otettu kantaa, mikä on sopiva aktiiviosuus Suomen osakemarkkinoille.

Paasi laskee laskee, että sadattuhannet suomalaiset ovat sijoittaneet näihin rahastoihin. He maksavat rahastoyhtiölle lähes kaksi prosenttia aktiivisesta salkunhoidosta ja kaupankäynnistä vaikka rahasto on kopio vertailuindeksistä.

– Rahastoja markkinoidaan harhaanjohtavasti. Kukaan ihminen ei maksa salkunhoidosta kahta prosenttia, jos sama tuote löytyy halvemmalla, Paasi sanoo viitaten indeksirahastoihin. Näiden rahastojen kulut ovat noin kymmenyksen salkunhoitajien aktiivisesti hoidettujen rahastojen kuluista.

– Jos kaksikymppinen säästää vuodessa 2 400 euroa kymmenen vuoden ajan ja saa indeksirahastosijoitukselleen seitsemän prosentin vuotuisen markkinatuoton, on hänellä 65-vuotiaana noin 350 000 euron lisäeläke. Kahden prosentin vuotuiset kulut syövät tuosta summasta yli puolet, eli rahastoyhtiö vie 190 000 euroa kyydistä, Paasi laskee.

Rahastoille vaatimus kertoa aktiiviosuutensa

Nordnetin Paasi ehdottaa, että rahastoyhtiöt velvoitettaisiin kertomaan aktiiviosuutensa kuukausittain Finanssivalvonnalle. Velvoite toisi kaappi-indeksoinnille julkisuutta ja pakottaisi alaa muuttamaan käytäntöään.

– Helpointa olisi, että Fiva määräisi rahastot kertomaan luvun. Se toisi aiheen niin sanotusti kaapista ulos ja Fiva saisi helpot irtopisteet, Paasi sanoo.

Myös Morningstarin Möttölä kannattaa informaation lisäämistä sijoittajille.

– Miksi ei aktiiviosuuksia voisi julkistaa? Sijoittajat voisivat silloin luoda selkeämmän kuvan rahastosta. Aktiiviosuuden julkistaminen on kuluttajansuojaa, koska rahastoja myydään aktiivisuudella, Möttölä sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hänen mukaansa aktiiviosuus vaatii kuitenkin tulkintaa, koska pienillä ja keskittyneillä markkinoilla, kuten Suomessa, 60 prosentin aktiivisuusvaatimus voi olla liian korkea.

Suomessa ei suositusta, koska niitä annetaan harvoin

Kaappi-indeksointi on rahastoalan kuumimpia puheenaiheita muissa Pohjoismaissa. Tanskassa rahastojen piti alkaa raportoida viime vuoden lopussa aktiiviosuutensa paikalliselle valvojalle. Ruotsissa ja Norjassa sijoitusrahastoalan etujärjestöt ovat puolestaan antaneet suosituksen, että rahastojen pitäisi julkistaa aktiiviosuutensa.

Suomessa Finanssialan keskusliitto ei ole näin tehnyt. FK:n mukaan rahastoille ei ole annettu suositusta julkistamisesta, koska suositukset ovat Suomessa harvinaisia.

– Perussyy on se, että muissa Pohjoismaissa järjestöt tekevät enemmän suosituksia kuin Suomessa, sanoo FK:n johtava lakimies Jari Virta.

Pankkijärjestö katsoo myös, että mahdollisissa suosituksissa pitäisi keskittyä aktiiviosuutta laajempiin kysymyksiin. FK epäilee, että tieto aktiiviosuudesta ei välttämättä sovi Suomen kaltaisille keskittyneille markkinoille. Pienillä osakemarkkinoilla aktiivisuuden mahdollisuus on rajallinen.

– Entisenä salkunhoitajana sanon, että tämä on ihan puppua. Osakkeita voi painottaa eri tavalla. Helsingin pörssissä on satakunta osaketta, joten aktiiviosuuden lisäämiseen on vaihtoehtoja, Nordnetin Paasi tyrmää väitteen.

Fiva tekee selvityksen rahastojen piiloindeksoinnista

FK haluaisi, että mahdollinen sääntely koskisi kaikkia myynnissä olevia rahastoja, koska Suomessa myydään myös esimerkiksi Luxemburgiin rekisteröityjä rahastoja.

– Olisi järkevää päästä eurooppalaiseen standardiin, joka kohtelisi asiakkaita samalla tavalla, FK:n Virta sanoo.

Suomalaisia rahastoja ei ole velvoitettu kertomaan aktiiviosuuttaan, koska Suomessa on seurattu Euroopan unionin sääntelyä.

– Suomessa on menty EU:n sääntelyn pohjalta, ja EU-sääntelyssä ei ole velvoitetta aktiiviosuuden julkistamisesta, sanoo markkinavalvoja Tero Oikarinen Finanssivalvonnasta.

Kaappi-indeksoinnin esille nostaminen on melko tuore ilmiö rahastovalvonnassa. ESMA-virasto julkaisi helmikuussa lausunnon, jonka mukaan kansallisten valvojien pitäisi selvittää kaappi-indeksoinnin laajuutta kansallisilla markkinoilla. ESMA kehotti myös rahastoyhtiöitä tarkistamaan viestintäänsä.

Oikarisen mukaan Fiva aikoo toteuttaa selvityksen aiheesta lähitulevaisuudessa. Fiva päättää mahdollisista toimenpiteistä selvityksen tulosten jälkeen.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (140)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava

Rekisteröitynyt käyttäjä
Taas yksi uusi syy pitää näppinsä erossa rahastoista.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 12.3.2016 6:55

Anonyymi
Sadattuhannet suomalaiset menettävät puolet säästöjensä tuotosta sijoitusrahastojen niin sanotun piiloindeksoinnin takia
Taas se nähtiin. Pankit houkuttelevat ns. sijoitusneuvojiensa avulla asiakkaitaan laittamaan rahansa rahastoihin, jotta saavat rahastojenhoitomaksua. Ei ole väliä vaikka asiakas menettäisi rahansa. Samaan aikaan pankit kyselevät tekopyhästi asiakkailtaan henkilökohtaisia kysymyksiä raha-asioista, mukamas rikollisuuden torjunnan nimissä. Tuntuu siltä että pankkeja ei valvo kukaan. On olemassa jokin Fiva, mutta sekin on vain pankkien puolella. Suomesta puuttuu kokonaan Asiakkaiden etua valvova taho pankkiasioissa.
Anonyymi: Iljettävät_pankit 12.3.2016 6:55

Anonyymi
Liika on liikaa sanoi John Perkins kirjassaan: confession of economic hit-man John Perkins.
Anonyymi: John_Perkins 12.3.2016 7:08

Anonyymi
En koskaan ole pitänyt rahastoista. Ne on monelle muullekkin vain tapa säityttää rahansa "tilillä", jossa saattaa menettää ja kohta menettääkin kaikki.
Miksi tällaisata yleensä otetaan esille. Jos joku ei tiedä, että pankkimaailmassa on omat Carunansa, niin olkoon. Wallroossienkin pitää elää. Ei me täällä lypesettävänä olevat ihmiset muuta ansaitse kuin kunnon vedot Nallelta.
No, ehkä palkkojen laskun ja muuta kivaa siihen päälle, mutta siinä se sitten on. Joten laita hyvä dalitotomiini rahasi rahastoon, niin kiva nimikin sillä on.
Anonyymi: nytsealkaa 12.3.2016 7:26

Rekisteröitynyt käyttäjä
EU on perustettu liiketoiminnan ehdoilla. Silloin EU:ssa pidetään liiketoimintaa harjoittavien pankkien puolta tiukasti. Sehän on jo nähty muutenkin. Myös rahansiirrot veronmaksajilta velkamaihin sijoittaneille pankeille toimivat mainiosti. Pankki vie aina palkansaajan rahat tavalla tai toisella.


Kyllä. Tämä kehityshän sai alkunsa jo 1960-luvulla, kun käynnistettiin "palkka pankkiin" -kampanja, jota valtiovaltakin innokkaasti tuki.

Tuolloinhan palkat maksettiin vielä käteisenä rahana, eli jokainen työntekijä sai tilipäivänä käteensä kirjekuoren eli "tilipussin", jossa palkkarahat olivat selvinä seteleinä ja kolikkoina.

Näitä rahoja ihmiset sitten jemmasivat kotonaan ja maksoivat kaupassa tekemänsä ostokset käteisellä. Vain suhteellisen harvoilla ihmisillä oli pankkitili. Ne joilla tili oli, saattoivat sitten käydä tallettamassa muutaman satasen näistä palkkarahoistaan myös sinne tilille.

Pankkeja tilanne harmitti, koska iso osa rahaliikenteestä kulki niiden ohitse. Pankit halusivat päästä osallisiksi tästä systeemistä, jotta voisivat sitten napata oman siivunsa ja muutenkin kontrolloida koko järjestelmää.

Niinpä pankit aloittivat ison lobbauskampanjan, jonka myötä lopulta saatiinkin työnantajat ja työntekijät suostumaan siihen, että palkat maksetaan pankin kautta. Tässä yhteydessä pankit pyhästi lupasivat, että asiakkaille ei tule mitään ylimääräisiä kuluja!

Tämän lupauksen pankit sitten rikkoivat 1990-luvulla ottaessaan "palvelumaksut" käyttöön.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 12.3.2016 7:29

Anonyymi
Asiakkaan rahat on peliväline jolla pankit pelaavat ilman omaa riskiä.
Anonyymi: selvää 12.3.2016 7:38

Anonyymi
"Rahastoille vaatimus kertoa aktiiviosuutensa "

Asian voi hoitaa toisinkin. Aktiivirahasto veloittaa asiakasta paremmasta tuotosta, joten asetetaan rahastoille tuottovaatimus. Aktiivirahaston on kerrottava esitteessään kuinka monta prosenttiyksikköä paremmin se tuottaa kuin vertailussa käytettävä indeksirahasto? Tuottotavoitteen takaajana toimii aktiivirahaston liikkeeseen laskunut toimija.

Tällä tapaa rahaston liikkeeseen laskenut ja hallinnointia suorittava ei veloita tyhjästä ja asiakkaiden (sijoittajat) on helppo vertailla eri rahastoja.
Anonyymi: helpporahasto 12.3.2016 7:39

Anonyymi
Jos rahastosijoittaja on hölmö niin kaikkein hölmöin on pankkitalletuksissa rahojaan pitävä.
Anonyymi: iu7rio78 12.3.2016 7:47

Anonyymi
Hölmölän rahastot elättävät salkkua hallinnoivan kerosilmän, tuottojen lisäksi peliin laitetaan ovelasti myös se pääomakin.
Anonyymi: merenneitoni 12.3.2016 7:48

Anonyymi
"Rahastoille vaatimus kertoa aktiiviosuutensa "

Asian voi hoitaa toisinkin. Aktiivirahasto veloittaa asiakasta paremmasta tuotosta, joten asetetaan rahastoille tuottovaatimus. Aktiivirahaston on kerrottava esitteessään kuinka monta prosenttiyksikköä paremmin se tuottaa kuin vertailussa käytettävä indeksirahasto? Tuottotavoitteen takaajana toimii aktiivirahaston liikkeeseen laskunut toimija.

Tällä tapaa rahaston liikkeeseen laskenut ja hallinnointia suorittava ei veloita tyhjästä ja asiakkaiden (sijoittajat) on helppo vertailla eri rahastoja.


Rahan luovuttaja EI hallinnoi rahaa rahastoissa, voitto on sovittua samoin tappiot. Se mikä ei ole kädessäsi sitä et omista.
Anonyymi: tämäkin_valhe 12.3.2016 7:49
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

21:46 Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
21:24 Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
20:08 Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
19:01 Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
18:44 Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
18:07 Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
17:17 Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
17:10 Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
16:34 Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
16:02 YIT hakee kasvua kaupungeista
15:40 Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
15:37 Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
14:57 Pörssi pakkasella – YIT nousee
14:25 Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
13:26 Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
13:02 Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
12:11 Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
11:48 Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
11:36 Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
11:09 Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
10:48 Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
10:16 Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
10:09 Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
09:26 Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "Hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
08:49 Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
08:08 Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
07:41 Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
07:23 Ilta-Sanomat Poika ei saanut perinnöstä edes lakiosaa – 9 tapausta, joissa perillistä odotti yllätys
06:01 Miksi pätkätyö ei kelpaa työttömille? "Jos työllistää opiskelijan, pääsee helpommalla"
25.9. SvD: Yhdysvaltoihin virtaa ennätysmäärä rahaa Kiinasta
Asiakastieto

Yhteistyössä