Kirjaudu ▼
 

Tilikorot nollilla, minne rahat kannattaa panna?

Video Riskitöntä tuottoa on nyt vaikea saada, asiantuntijat arvioivat.
26.2.2016 06:01
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ylläolevalla videolla suomalaiset kertovat, mihin he sijoittavat rahansa. Mikäli video ei näy laitteessasi, voit katsoa sen täältä.

Käyttötilien korot ovat nollilla, eikä määräaikaistileiltäkään saa kummoista tuottoa. Moni miettiikin, mihin "ylimääräiset" rahat kannattaisi nyt sijoittaa. Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että riskitöntä tuottoa on tällä hetkellä hyvin vaikea saada. Tuottoja hakevalta sijoittajalta vaaditaan siis malttia ja kylmähermoisuutta.

Ensimmäisenä on syytä miettiä minkälaista riskiä on valmis ottamaan, millaista tuottoa odottaa ja millä aikavälillä. Tuottoja ei kannata tarkastella viikon tai kuukauden jaksolla, vaan katsoa, mikä tuotto-odotus on yhden, viiden tai kymmenen vuoden päästä.

Evli Pankki Oyj FIM Oyj Nordea Bank Finland Abp
Taloustiedot
Y-tunnus 0533755-0
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 6,830
Muutos € -0,010
Muutos % -0,15
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

Oleellista on sijoitusten hajauttaminen sekä ajallisesti että eri sijoitustuotteisiin. Hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa sijoittaa rahojaan säännöllisesti, on kyse sitten säästötilistä, osakkeista tai rahastoista. Rahaa voi sijoittaa vaikkapa 50–100 euroa joka kuukausi.

Suurempikin, esimerkiksi kymmenien tuhansien eurojen summa, kannattaa sijoittaa erissä useiden kuukausien aikana, jotta ei riskeeraa kaikkea kerralla.

Osakkeet

Osakemarkkinoilla on rytissyt alkuvuonna ja epävarmuus jatkuu, joten sijoittajan kannattaa tottua aiempaa suurempaan heilahteluun. Tärkeää on hajauttaa salkkuaan eri toimialojen ja yhtiöiden kesken.

Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtajan Antti Lahtisen mielestä hyvä tavoite on, että sijoitussalkussa on ajan kuluessa noin kymmentä yhtiötä.

– Pikku hiljaa korkoa korolle -ilmiö alkaa vaikuttaa. Pitkällä aikavälillä se alkaa kasvattaa sijoitussalkkua jopa enemmän kuin kuukausisijoitukset, hän sanoo.

– Kun hankkii osakkeita säännöllisesti, väistämättä ostaa niin hyvänä kuin huonona hetkenä, sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Mitä osakkeita sitten kannattaisi ostaa? Asiantuntijat suosittelevat hyviä osinkoja maksavia yhtiötä. Hyvä sääntö on myös sijoittaa sellaisiin kohteisiin, jonka toimintaa ja toimialaa itse ymmärtää.

Rahastot

Rahastoja asiantuntijat pitävät vaivattomana ja suhteellisen yksinkertaisena ratkaisuna säästämiseen. Rahastoissa varat sijoitetaan useisiin kohteisiin, jolloin riski pienenee. Laajan hajautuksen voi saada melko pienelläkin summalla. Toisaalta rahastojen kuluihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Rahastoissa on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi OP:n asiantuntijapäällikkö Joakim Reinius kertoo yhtiön painottavan tällä hetkellä Eurooppaan ja Japaniin sijoittavia osakerahastoja.

Sekä osake- että korkomarkkinoille sijoittaviin yhdistelmärahastoihin asiantuntijat suhtautuvat vaihtelevasti. Niitä pidetään usein hyvänä vaihtoehtona etenkin maltilliselle sijoittajalle. Reiniuksen mukaan ne sopivat asiakkaille, jotka eivät seuraa itse markkinaa.

– Jos sijoitusaikaa on muutama vuosi, korkomarkkinoiden haasteiden vuoksi lähtisin ainakin itse liikkeelle osakepainotteisemmalla yhdistelmärahastolla.

Arvostelijoiden mielestä yhdistelmärahastojen palkkiot ovat usein melko kalliita, eivätkä tuotot välttämättä yllä samalle tasolle kuin muissa rahastoissa.

Jos omat taidot riittävät, Evli Pankin sijoitusjohtaja Kim Pessala kehottaa valitsemaan salkkuunsa kolme erilaista rahastoa: hyvän eurooppalaisen tai globaalirahaston, korkorahaston ja korkean riskin high yield -lainoihin eli niin kutsuttuihin roskalainoihin sijoittavan rahaston.

Haastateltavat mainitsevat hyvinä vaihtoehtoina myös muun muassa indeksirahastot ja pörssinoteeratut ETF-sijoitusrahastot.

Korkosijoitukset

Perinteisistä korkotuotteista, kuten lyhyen koron rahastoista, ei saa nyt hyvää tuottoa, koska korot ovat matalalla. Useat haastateltavat pitävät high yield -lainoja kiinnostavana vaihtoehtona suurempaa riskiä ja pitkäaikaisempaa sijoitusta hakevalle sijoittajalle.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Evlin Pessalan mukaan jonkin verran tuottoa voi saada vielä yrityslainoista. Lyhyissä, kolmen vuoden sisällä erääntyvissä yrityslainoissa riski on matalampi kuin pidemmissä lainoissa.

Yrityslainoihin sijoittaessa pitäisi hänen mukaansa aina olla hyvä hajautus, joten käytännössä katse kannattaa suunnata yritysrahastoihin.

– Uskon, että tämä vaikea markkinaympäristö jatkuu. Silloin sijoittaja voi hyvin saada paremman tuoton yrityslainoista kuin osakemarkkinoilta, Pessala sanoo.

Kiinnostaviksi sijoituskohteiksi mainitaan muun muassa lyhyen koron rahastot ja rahamarkkinarahastot.

Talletukset

Tilit ovat helpoin vaihtoehto säästämiseen. Rahojen makuuttaminen käyttötilillä ei ole nyt niin huono vaihtoehto kuin korkean inflaation aikaan. Nyt inflaatio on lähellä nollaa eikä siksi syö tilillä olevia varoja.

Rahoilleen saa kuitenkin paremman tuoton jo määräaikais- tai sijoitustililtä.

Tilisäästäminen on asiantuntijoiden mielestä hyvä vaihtoehto silloin, jos henkilö säästää jotain tulevaa käyttötarkoitusta, kuten lomamatkaa tai autoa varten. Silloin rahojaan ei kannata altistaa riskille.

Aivan kaikkea ylimääräistä ei kannata laittaa kiinni pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Asiantuntijat neuvovat pitämään jonkinlaisen "varakassan", josta saa nopeasti käyttövaroja yllättävien menojen varalta.

Asunnot

Asuntosijoittaminen on kelpo vaihtoehto henkilölle, jolla on runsaammin pääomaa ja joka on valmis pitkäaikaiseen sijoitukseen. Sijoitus tarjoaa vakaata vuokratuottoa.

Huomioitavaa on, että sijoittajan on syytä perehtyä tarkkaan siihen mitä ja mistä ostaa. Esimerkiksi asuinaluetta kannattaa arvioida sen mukaan, miten se kehittyy tulevaisuudessa. Yhtenä sääntönä voi pitää, että hankkii asuntosijoituksia kasvukeskuksista vetovoimaisilta alueilta.

Myös hintataso on tunnettava, jotta tietää kohteen oikean markkinahinnan eikä maksa ainakaan ylihintaa.

Asuntorahastojen kautta kiinteistösijoittamiseen voi päästä kiinni jo pienellä pääomalla. Tällöin pääsee sijoittamaan asuntoihin riskin hajauttaen.

S-Pankkiin kuuluvan sijoitusyhtiö FIM:n myyntijohtaja Jussi Lilja katsoo asuntorahastojen sijoittuvan tuotto-riski-akselilla korkojen ja osakkeiden välimaastoon.

– Asuntorahasto on hyvä vaihtoehto helppouden näkökulmasta. Siinä toki maksaa rahastoyhtiölle korvauksen tehdystä työstä, mutta välttyy itse aikamoiselta työltä.

Lilja arvioi, että asuntorahastojen kohdalla pitää sitoutua vähintään noin 3–5 vuoden sijoitukseen. Osa haastateltavista kertoo suhtautuvansa asuntorahastoihin varovaisesti ja pitävän esimerkiksi niiden kuluja melko korkeina.

26.2.2016 06:01
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (149)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 15
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Suomalainen on erkaantunut kaikesta luonnollisesta, se mikä on kädessäsi sen omistat.
Anonyymi: hehehe 26.2.2016 6:06

Anonyymi
Kulta on tällä hetkellä ainoa riskitön sijoitus.

Asunto ja muu fyysinen, kiinteä omaisuus tulee seuraavana.

Talletukset tule sitten, mutta ne mitataan kohta ulos,joten se nyt on hunoin tapa jos ei sitten tykää hitaasta kuolemasata.Osakkeissa jajodannaissa se on nopea.

Rahstot, osakkeet ja muutvastaavat instrumentit, joiden olemassaolo on napinpainalluksen varassa, ovat siirtymässä muiden epäolennaisten asioiden kanssa historian romukoppaan.
Anonyymi: EKPtekeesontaa 26.2.2016 6:21

Anonyymi
ON IHMISILLÄ ERI ONGELMAT. TOISILLA RAHAA NIIN ETTEI TIEDÄ MIHIN SIJOITTAIS. JA TOISILLA JOKAPÄIVÄINEN LEIPÄ HAETAAN LEIPÄJONOSTA. EI TÄMÄ KYLLÄ PUTKEEN OLE MENNYT.
Anonyymi: markus50 26.2.2016 6:25

Anonyymi
Kulta on siitä hyvä sijoitus, että siitä puuttuu "Counter-party risk".
Anonyymi: Taas_sita_mennaan 26.2.2016 6:25

Anonyymi
En ymmärrä miksi tuota firmojen omistusta morkataan. Jos esim omistat upm osakkeita niin olet olet omistajana siinä firmassa osuudellasi. Ja saat siitä osinkoja joka vuosi ?. Eikä se omistus nollaan mene ellei tule konkurssia. Kuitenkin firmoja on aina ollut ja tulee aina olemaan. Ja pitkällä aikavälillä tuotto on jotain 7% luokkaa.
Anonyymi: markus50 26.2.2016 6:32

Anonyymi
Mitään en sijoittele muutaman vuoden tähtäyksellä vaan lähinnä osta ja unohda periaatteella.

Omat suosikkini tällä hetkellä ovat 1.yritystoiminta
2.kiinteistöt,maa
3.pörssistä hyvät osinkoyhtiöt perusliiketoiminnalla
4.Aasian pankeista olen tehnyt 10% määräaikaistalletuksia.
5.jalometallit
6.Keräily,antiikki ehkä yksi mukavimpia sijoittamisen muotoja.
7.Rahan tuhlaus,koska elämästä nauttiminen on siitä jännä investointi,että siitä saattaa saada paljon iloa perheelle ja sitä kautta virtaa tehdä lisää rahaa noihin kuuteen ensimmäiseen lokeroon..
Anonyymi: ulukosuomalaenen 26.2.2016 6:35

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kulta on tällä hetkellä ainoa riskitön sijoitus.

an.

Jos nyt ostan kultaa vaikka kilon harkon, niin sen voin siis tulevaisuudessa myydä milloin vaan, eikä ole mitään riskiä ettenkö saisi siitä omiani pois? Vai mitä oikein tarkoitat riskittömyydellä?
Rekisteröitynyt käyttäjä: Inhorealisti 26.2.2016 6:47

Anonyymi
Kulta, hopea, bitcoin. Tilillä olevia rahoja valtio tulee rokottamaan lähivuosina, tavalla tai toisella. Negatiiviset korot eivät kuulu markkinatalouteen ja kertovat, että loppupeli lähestyy.
Anonyymi: Rotkoon 26.2.2016 7:09

Anonyymi
Osakkeisiin, rahastoihin tai asuntoihin sijoittaneet tulevat menettämään suurimman osa sijoituksistaan.

Ainoat mitkä nousevat ovat kulta, hopea ja metsä sijoitukset.
Anonyymi: TyhmyysMaksaa 26.2.2016 7:10

Anonyymi
Kulta on tällä hetkellä ainoa riskitön sijoitus.

an.
Jos nyt ostan kultaa vaikka kilon harkon, niin sen voin siis tulevaisuudessa myydä milloin vaan, eikä ole mitään riskiä ettenkö saisi siitä omiani pois? Vai mitä oikein tarkoitat riskittömyydellä?

€i sitä kultaa myydä se on lapsiesi tulevaisuus ''jos jos'' sinulla niitä lapsia on edes.


Lähinnä tarkoitan kullan pysyvyytä. Se on aina ollut ihmisen elämässä olipa ajat mitä milloinkin. Näin on aina ollut siitä lähtien kun sen olemassa olo ymmärretiin, tuhansia vuosiasitten.
Nämä loput ns.sijoitukset osakkeet ym.rihkama katoaa aina tietyin välein,jopa asunnot.
Maaomaisuus tulee heti kullan jälkeen. Joten jos tästä oli sulle apua niin hyvä,sitäkultaa kyllä savielämutta hinta nousee koko ajan.
Mutta nauti toki laskevista ja romahtavista kursseista, ei se ole pois suljettu. Aika kulkee vain hitaasti kun yöt valvoo ja tappioita vatvoo.
Anonyymi: ikuisuudenkulta 26.2.2016 7:10
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 15
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä