Kirjaudu ▼
 

Valitsitko prime-koron? Näin paljon hävisit

Rosemary Roberts / Alamy / AOP
Valitsitko prime-koron? Näin paljon hävisit
Osa haluaa asuntolainaansa vielä pankin oman prime-koron, vaikka sellaisen valinnut on hävinnyt jopa lähemmäs 2000 euroa vuoden 2011 alusta laskien.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Jos asuntolainansa sitoi muutama vuosi sitten pankin omaan prime-korkoon, korkoja on tullut maksettua jopa yli 1600 euroa enemmän kuin euriboriin sidottu laina olisi tuonut.

Taloussanomat laski, kuinka paljon tammikuussa 2011 otettu laina olisi tullut maksamaan joko 12 kuukauden euriboriin tai suurimpien pankkien omiin prime-korkoihin sidottuna.

Luvut on koottu taulukkoon luvun loppuun.

Danske Bank Oyj Suomen Hypoteekkiyhdistys
Taloustiedot
Y-tunnus 1730744-7
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
TOL-luokka
Muu pankkitoiminta
Kaikki yrityksen taloustiedot

Lainasumma 81 800 on määrä, joka suomalaisilla asuntovelkaisilla keskimäärin oli velkaa vuonna 2011 Finanssialan kyselyn mukaan. Laskelmassa oletettiin, että lainaa lyhennettiin 750 euroa kuussa.

Osa haluaa vieläkin prime-koron

Vaikka euriborit ovat kyntäneet matalalla jo jonkin aikaa, osa asuntolainanottajista päätyy vielä pankin omaan prime-korkoon.

Suomen Pankin tilastojen mukaan viime joulukuussa tehdyistä asuntolainasopimuksista prime-korkoon oli sidottu 3,9 prosenttia. Osuus tosin sisältää uudelleen neuvotellut sopimukset, ja aidosti uusissa sopimuksissa prime-korkoja on paljon vähemmän.

Ainakaan Danske Bankissa prime-korkoa ei käytännössä enää oteta.

– Toki sen meiltä saa, mutta me emme sitä aktiivisesti tarjoa, liiketoimintajohtaja Asko Mikkonen sanoo.

Prime-korko on pankin itse päättämä korko, joka seurailee väljästi markkinakorkoja.

Uusimmasta muutoksesta kertoi tänään OP, jonka prime-korko laskee loppukuusta 0,45 prosenttiin. Kalleinta prime-korkoa eli 1,05 prosenttia tarjoaa tällä hetkellä Handelsbanken.

Euriborit taas ovat kaikki miinuksella, kun viimeisimpänä Suomen suosituin asuntolainakorko eli 12 kuukauden euribor valahti viime viikolla negatiiviseksi.

Prime-korkojen suosio on joka tapauksessa hiipunut vuoden 2011 lopulta alkaen. Tuolloin osuus oli vielä 13,3 prosenttia.

Koko asuntolainakannasta prime-korkoihin oli viime vuoden lopussa sidottu 7,7 prosenttia.

"Marginaalin pitäisi olla negatiivinen"

Asuntolainan korkoa voi kuitenkin vaihtaa kesken laina-ajan.

Se tosin saattaa merkitä muutosta marginaaliin, paitsi jos etukäteen on muuta sovittu, Finen johtaja Erik Sirén muistuttaa. Monesti sopimukseen kuuluu, että korkoa saa vaihtaa vaikkapa kerran ilman marginaalin muutosta.

Käytännössä korkoja vaihdellaan nykyään vähän.

– Eivät asiakkaat niitä vaihtele korkotilanteen mukaan, se on arjelle aika outo tilanne, Dansken Mikkonen sanoo.

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna kehottaa ehdottomasti kilpailuttamaan prime-korkoiset lainat. Paunan mukaan prime-korkoon sidotussa lainassa pitäisi oikeastaan olla negatiivinen marginaali, jotta laina olisi kilpailukykyinen.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hypo ei itse ollenkaan myönnä prime-korkoja asuntolainoihin.

Paunan mukaan moni sokaistuu pieneen marginaaliin. Vaikka marginaali olisikin prime-korolla alhaisempi kuin euriborilla, kokonaiskorko voi silti suurempi kuin mitä asuntolainoille nykyään saa.

– Meidän neuvo on, että jos sinulla sattuu olemaan prime-sidonnainen laina, älä tuijota marginaalia vaan kokonaiskorkoa, Pauna sanoo.

Paunan mukaan kilpailuttaminen kannattaa varsinkin silloin, kun lainaa on ehtinyt jo lyhentää ja oma taloudellinen tilanne on vakaa.

Juttuun on julkaisun jälkeen täsmennetty tietoa uusista prime-korkoisista lainoista.

Prime-korko kävi kalliiksi
Tammikussa 2011 otetun 81 800 euron asuntolainan korot
Viitekorko Korot yhteensä, € Ero 12 kk euribor-korkoon, €
12 kk eurobor 2 966,30 0,00
Nordea Prime 4 584,03 1 617,74
Danske Prime 4 536,57 1 570,27
Op-prime 3 494,73 528,44
Lähde: Suomen Pankki/Taloussanomat

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (13)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
On väärin että on mahdollisuus euriboriin sidottuihin lainoihin. Negatiivinen euriborkorko luo lainanottajalle illuusion että melkein nollakorkoiset lainat jatkuvat hamaan tulevaisuuteen alhaisella korolla. Tämä on tavallaan lainanottajien melkeinpä sumuttamista jollei kerrota korot voivat myös nousta rajustikin jopa lähitulevaisuudessa..
Anonyymi: Korkomarkkinatuntija 10.2.2016 7:19

Anonyymi
1 kk euribor (helibor) on ollut halvin vaihtoehto jo ainakin 20 vuotta, kaikkien aikojen halvin on ollut 3kk euribor (helibor)
Anonyymi: jooooooooooooooooo 10.2.2016 7:21

Anonyymi
"rajustikin jopa lähitulevaisuudessa.."
-----
Tätä lähitulevaisuutta on peloteltu ainakin vuodesta 2010.

Tuolloin kyselin kiinteää 5 vuoden korkoa kun lähes koko talouslehdisto, hypo, talousproffat ja erityisesti pankit pelottelivat koron nousulla ja suosittelivat kiinteitä korkoja.

Pankeilta ymmärrän hyvin moisen toiminnan, pankithan tienaa tällä. Lehdistön osuutta "puolueettomana" osapuolena ei voi kuin ihmetellä. Talousproffien kohdalla kyse lienee puhtaasti ammattitaidottomuudesta.

2010 kyselyiden ja harkinnan jälkeen päätin ottaa 1kk euriborin vaikka pankki vastusti kiivaasti.
Tässä kohtaa voi todeta, että säästö on ollut useita tuhansia euroja!

Mahtaisiko vaikka talsa uskaltaa tehdä jutun paljonko on ihmisille tullut tappioita jos viisi vuotta sitten luotti suosituksiin ja otti 100 000? lainalle
A) 5 vuoden kiinteän koron
Tai
B) korkosuojauksen

Vertailu pitää tehdä nimen omaan lyhyisiin korkoihin, ei 12 kk korkoon....
Anonyymi: jooooooooooooooooooo 10.2.2016 7:32

Anonyymi
Mahtaisiko vaikka talsa uskaltaa tehdä jutun paljonko on ihmisille tullut tappioita jos viisi vuotta sitten luotti suosituksiin ja otti 100 000? lainalle
A) 5 vuoden kiinteän koron
Tai
B) korkosuojauksen

Vertailu pitää tehdä nimen omaan lyhyisiin korkoihin, ei 12 kk korkoon....

Omakohtaista kokemusta, laskennallista tappiota on tullut ja paljon. Me sidottiin vuonna 2012 reilu 130k laina 5 vuoden kiinteään, kokonaiskorko 2.jotakin.

Mutta siihen maailman aikaan kun tuota lainakuviota viriteltiin niin koko korttitalo olisi romahtanut jos korot olis pompsahtaneet. Eli kallis vakuutus.
Anonyymi: PankkiAinakinTienaa 10.2.2016 9:01

Anonyymi
Lyhin korko on aina edullisin. 1 kk:sta kun lähdetään ylöspäin niin on typerää maksaa siitä että tiedät lainaerän vuodeksi eteenpäin.
Tällä hetkellä kun korkotilanne tämä harkitsisin vaihtoehtoa puolet niin lyhyelle kuin saa ja puolet 10 v kiinteälle. Hyvät kertoimet näin ja samalla suojaa.
Anonyymi: Kummihuuli 10.2.2016 9:04

Anonyymi
Onko laskelmassa otettu huomioon verovähennys? Jos se omalla kohdallani huomioidaan, niin op-primini on ko.aikana ollut vain 200e kalliimpi kuin euribor eli noin 4e kuukaudessa.
Anonyymi: eieroa 10.2.2016 9:20

Anonyymi
Valitettavasti kohta ei taida saada enää muuta kuin primeä ja pitkiä "kiinteitä", kun 12kk euriborkin menee pysyvästi miinukselle.

Ikävämpi juttu meille, joilla asuntolainan otto on vasta tulevaisuuden asia. Täytynee sen sijaan ottaa Nordnetilta edullisempaa "sijoituslainaa".
Anonyymi: adgdgf 10.2.2016 9:24

Anonyymi
Mielestäni tässä laskelmassa voisi vielä huomioida verovähennyshyödyn, niin sitten nähtäisiin todellinen viitekorkojen välinen ero. No, kohta tuo asuntolainojen verovähennysetukin häviää.
Anonyymi: Eitodellinen 10.2.2016 10:16

Anonyymi
Kuka enää sitoo lainansa primeen? Kun korot nousevat, pankit nostavat välittömästi omaa Primeaan. Korkojen laskiessa vitkutellaan ja lasku tapahtuu huomattavasti laiskemmin kuin toisinpäin.

Oma pankkini teki juuri näin aikoinaan, ja vaihdoimmekin 12 kk euriboriin.
Anonyymi: Mikke75 10.2.2016 11:16

Anonyymi
Jälkiviisaat ne vasta viisaita ovat. Jokaikisessä asiassa!
Anonyymi: EeliJniemi 10.2.2016 11:24
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä