Kirjaudu ▼
 

Näin valtion väen tienestit ovat nousseet

Tea Tauriainen
Näin valtion väen tienestit ovat nousseet
Valtion pesteissä ansiot ovat parantuneet eniten tällä vuosituhannella. Useimmissa ammateissa keskipalkat ovat kuitenkin yhä pienemmät kuin yrityksissä, vaikka varsinkin asiantuntijoiden palkkoja on pyritty parantamaan.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Valtion työpaikoissa ansiot ovat nousseet vuosikymmenen ajan enemmän kuin yksityisellä sektorilla ja kunnissa.

Tilastokeskuksen uusin palkkarakennetilasto osoittaa, että valtion palkat nousivat 2003–2012 peräti 44 prosenttia. Samaan aikaan kunnissa ja yksityisaloilla työskentelevien tienestit paranivat 35 prosenttia.

Valtion töissä ansiokehitys oli vielä viime vuonna muita aloja parempaa, ansiotasoindeksin ennakkotiedot viime vuodelta paljastavat. Vuodesta 2005 tulospalkkioista siivotut säännölliset ansiot ovat kasvaneet valtiolla joka vuosi enemmän kuin yksityisellä sektorilla. (Katso taulukko jutun lopusta.)

Muita parempaa kehitystä selittää ennen kaikkea valtion palkkausjärjestelmän uudistaminen 1990-luvulta lähtien. Se sai viimeisen silauksensa vuonna 2007. Tavoitteena oli saada valtion palkkoja paranemaan niin, että valtio voisi kilpailla aiempaa paremmin osaajista yritysten kanssa.

Pardian puheenjohtaja Niko Simola myöntää, että 2000-luvulla valtion palkat ovat kehittyneet yleistä ansiokehitystä paremmin. Pardia on suurin valtion henkilöstöä edustava ammattijärjestö.

– Mutta vuodesta 1980 ansiot ovat tippuneet merkittävästi. Ne putosivat laman aikana, ja niitä on tietoisesti alettu nostaa.

Simolan mukaan palkkoja nosti ennen kaikkea vuoden 2007 sopimus, mutta ero on tasoittunut viime aikoina. Tiistaina tuli voimaan valtion uusi virka- ja työehtosopimus, joka on työllisyys- ja kasvusopimuksen mukainen.

– Siinä on ihan samat korotukset kuin muillakin, Simola sanoo.

Valtiolla parhaat
keskiansiot

Kokoaikaisten palkansaajien keskiansio oli vuoden 2012 lopussa Tilastokeskuksen mukaan 3 647 euroa, yksityisellä sektorilla 3 279 euroa ja kunnissa 2 932 euroa.

Valtion palkkajohtajuutta selittää ammatti- ja koulutusrakenne. Valtiolla työskentelee suhteessa enemmän erityisasiantuntijoita ja asiantuntijoita kuin muilla sektoreilla. Julkisen sektorin matalapalkkaisimmat työt ovat pääosin kunnissa, minkä lisäksi valtionhallinnon tukitöitä on ulkoistettu. Yliopistojen väki siirtyi 2010 valtiolta yksityiselle sektorille.

Valtion budjetista palkkansa saavia on runsaat 80 000, kun esimerkiksi vuonna 1988 heitä oli 215 000.

Ammattiryhmistä palvelu- ja myyntityöntekijät sekä maanviljelijät ja metsätyöntekijät tienaavat valtiolla paremmin kuin yksityissektorilla tai kunnissa. Palvelutyöntekijöihin lasketaan valtion työntekijöistä muun muassa poliisit ja vanginvartijat, joiden ansiot nostavat ryhmän keskiansioita.

Myös johtajien keskitienestit ovat valtion töissä parhaimmat, mutta tilastosta puuttuvat yritysten ylimmän johdon tiedot. 

Pardian Niko Simolan mukaan Suomessa ei ole syytä alkaa hakea säästöjä valtion palkoista supistamalla.

Vähiten vaativista
töistä parasta palkkaa

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Valtion työmarkkinalaitoksen viime syksynä tekemästä tutkimuksesta selvisi, että Suomessa valtion vähiten vaativissa tehtävissä maksetaan työmarkkinoiden parasta palkkaa, mutta vaativimmissa tehtävissä selvästi vähemmän kuin yksityisellä sektorilla.

Vähiten vaativiin tehtäviin kuuluu niin sanottua "tukihenkilöstöä" eli esimerkiksi virastomestareita ja assistentteja.

Tukitehtävissä tienataan noin seitsemän prosenttia enemmän kuin yksityisellä sektorilla vastaavissa tehtävissä. Valtion töissä asiantuntijat saavat tutkimuksen mukaan 10–20 prosenttia vähemmän palkkaa kuin yksityisellä sektorilla.

Valtio on pyrkinyt parantamaan palkkausta erityisesti vaativissa asiantuntija- ja johtotehtävissä.

– Tällä hetkellä on päästy parantamaan eniten asiantuntija- ja junioriasiantuntijatason palkkausta. Johdon palkkauksessa emme edelleenkään yllä yleisten työmarkkinoiden vaatimalle tasolle, Valtion työmarkkinalaitoksen neuvottelujohtaja Seija Petrow sanoo. 

Valtion ylimmän johdon
palkat häviävät kilpailussa

Ylimmän johdon ansiot ovat valtiolla vain 65 prosenttia yritysten ylimmän johdon ansioista, mikä on tutkimuksen mukaan suurin ero muihin Pohjoismaihin verrattuna.

– Vaativissa asiantuntijatehtävissä palkkaus on parantunut jonkin verran, keskijohdon palkkakilpailukyky on ennallaan ja ylimmän johdon palkkauksellinen kilpailukyky on hieman alentunut, Petrow sanoo.

Hän korostaa, että valtion tavoitteena ei ole palkkajohtajuus. Valtio kiinnittää huomiota myös muihin ehtoihin, kuten lomiin ja perhevapaisiin.

Myös Pardian Niko Simola arvelee, että vanha sanonta "valtion leipä on pitkä ja kapea" pitää jossain määrin paikkansa.

– Aika monet kokevat, että jos nyt ei aatteen paloa, niin koetaan työllä olevan merkitystä.

Valtion palkat nousseet eniten
Säännöllisen ansion indeksin muutosprosentit (vuosi 2005=100)
  2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013*
Valtio 3,4 3,3 7,5 5,2 3,4 3,3 3,5 2,6
Kunnat 3,0 2,9 6,5 3,5 3,4 2,7 3,4 2,2
Yksityinen 3,0 3,0 5,3 4,4 2,2 2,4 3,1 2,4
Lähde: Tilastokeskus, *ennakkotieto

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (318)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 32
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Palkkaa korjaa se, että vuosilomaa saa 8 viikkoa. Sen huomioiden valtion ja kuntien palkat ovat hyvinkin vertailukelpoisia.

Pitkistä lomista pitäisi päästä eroon. Ihmiset ehtivät uupua lomilla ja ovat sitten sarauslomalla töissä.
Anonyymi: PenaX 3.4.2014 6:18

Anonyymi
Valtion syöttiläät tienaavat hyvin jossain tasa-arvotoimistossa. Palkintovirkoja kavereille kanssa. Mitään muuta valtiolla ei sitten olekaan. Vanginvartijan palkkaus ei ole turha, eikä ole vankilakaan. Mutta syöttiläät ovat "asiantuntijoita" ja päälliköitä ja sellaisia tarpeettomia. Tai haitallisia. Valtion tulee karsia omia tehtäviään rajusti ja laskea palkkoja jossain opetushallituksessa esim. Lisäksi Opetushallituksen keskinäisen kehun kerhon kasvatustieteilijöistä ym. joutaa yli puolet luiskaan. Ja se on satoja.
Anonyymi: Aameli 3.4.2014 6:26

Anonyymi
Mitä tämäkin juttu yrittää viestittää? Sitä, että laman jälkeen sovittu palkankorjaus on lähes onnistunut, vaikka liksa onkin edelleen pienempi? Vai että korjaus on loppu nyt?

Voisi näiden talkootöinä tehtyjen roskauutisten luettavuus olla edes hiukan parempi.
Anonyymi: Yrittäkääedes 3.4.2014 6:28

Rekisteröitynyt käyttäjä
suurin osa tavallisista palkansaajista saa yksityisellä 1800-2000 € kk,miksi valtiolla on erityisosaajia,asiantuntijoita mutta silti joka hommaan palkataan ulkopuolinen konsultti firma.laitappa grilli katos pihalle niin tiedätte paljonko työllistää julkista väkeä plus se s-n byrokratia ja paperi sota.
Rekisteröitynyt käyttäjä: pekko 3.4.2014 6:29

Anonyymi
Valtion tulee karsia omia tehtäviään rajusti ja laskea palkkoja jossain opetushallituksessa esim. Lisäksi Opetushallituksen keskinäisen kehun kerhon kasvatustieteilijöistä ym. joutaa yli puolet luiskaan. Ja se on satoja.


Tehtävät tulevat hallitukselta, joten siitä vain jykäpojua kiusaamaan ja vinkumaan. Jo nykyisellä miehityksellä palvelutaso on romahtanut kun aika ei riitä mihinkään, mutta lisää tehtäviä tulee.

Palkkatason alentamisen aloittaisin kyllä vaikkapa yritysten johdosta, valtion käyttämiltä konsulteilta, yksityisiltä lääkäreiltä. Miksi kuluttajan pitää maksaa pääomaloisen elämä?
Anonyymi: paljonparannettavaa2 3.4.2014 6:33

Rekisteröitynyt käyttäjä
Mie en monesti puutu tämmösiin asioihin, mutta jos missä makaa vääryys ko iso sika niin tässä. Ei mittään niitä veroja vastaan jos net oikein käytettiin mutta mie en kertakaikkiaan ymmärrä sitä että näillä rahapenneillä elätetään jos minkälaista henkselin venyttäjää ja turhaketta ynnä aleksanteriinstituuttilaista joitten ainua puuha on pölistä pehemosia ja sotkea seleviä asioita. Iso liuta niin härskiä sanoja että serverit sulaa.
Rekisteröitynyt käyttäjä: mannesmanni 3.4.2014 6:34

Anonyymi
suurin osa tavallisista palkansaajista saa yksityisellä 1800-2000 € kk,miksi valtiolla on erityisosaajia,asiantuntijoita mutta silti joka hommaan palkataan ulkopuolinen konsultti firma.laitappa grilli katos pihalle niin tiedätte paljonko työllistää julkista väkeä plus se s-n byrokratia ja paperi sota.


Siksi ulkopuolinen, koska Kokoomuksen mukaan se on kivaa.
Miksi muuten vertaat palkansaajaa ja asiantuntijaa? Kyllähän yksityiselläkin siivooja tienaa konsulttia vähemmän.
Anonyymi: Äläolekade 3.4.2014 6:36

Anonyymi
Valtion viroissa on voinut saada sivutoimiluvan, jolla voi harrastaa ikiomaa ansaintaa jopa täysin valtion työajalla. Aikanaan mm. muutamien yliopistojen professorit näyttivät tekevän enemmän rahakkaita privaattihommia virka-ajallaan ja virkatiloissaan kuin varsinaista viranhoitotöitä. Yksityisellä puolella tätä ei sallittaisi.
Anonyymi: Sivutoimiluvat_pois 3.4.2014 6:40

Anonyymi
Artikkelihan on aivan jormasta. Vertaillaan appelsiineja ja omenoita. Vertailematta jää: viikkotyöaika, loma-ajat, irtisanomissuoja jne. Samalla kun näistäkin tilastoista näkyy elvytysrahat o kähmitty palkankorotuksiin olisi hyvä nähdä myös tuottavuuskehitys molemmilla sektoreilla. Sekin että vertaillaan jonkun viraston johtajan palkka ja esim toimitusjohtajan palkkaa on absurdi.
Anonyymi: Debtroit 3.4.2014 6:49

Anonyymi
Yksityinen sektori elättää täysin tuon julkisen,joten yksityisen sektorin pitäisi päästä myös päättämään tuon julkisen palkkauksesta ja koosta.
Tällä hetkellä julkinen päättää itse omista palkoistaan ja myös siitä miten se riistää yrittäjiä maailman kalleimman systeemin maksajia..
On täysin omaa syytänne tuo investointilama,jossa yritykset ulosliputtavat ja vielä naurettavampaa syyllistää yrityksiä siitä..
Itse asun onneksi jo EU:n ulkopuolella,tehden kauppaa Aasiasta sinne,arvatkaapa minkä maan yrittäjillä on maksuongelmia meille?Tällä hetkellä varmaan lähes puolet Suomalaisista asiakkaistamme ottaa yhteyttä ja toivoo maksua useammassa erässä,herätkää ja tehkää jotain konkreettista..
Anonyymi: ulukosuomalaenen 3.4.2014 6:56
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 32
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

28.6. Rikkaat köyhtyivät perjantaina ja maanantaina 196 miljardia dollaria
28.6. Dijsselbloem syyttää Faragea: "Elää omassa maailmassa"
28.6. Draghi varoittaa: Euroalueen talouskasvu voi tyssätä – taustalla Britannia
28.6. Lähteet: EU:n pankkivirasto jättää Lontoon Brexitin vuoksi
28.6. Metsä- ja finanssiyhtiöt palautuivat eilisen Brexit-syöksystä
28.6. Sirpa Pietikäinen: "Emme heitä jäsenmaita ulos"
28.6. Analyysi Näin "Ruotsin malli" vaikuttaisi eläkkeisiin
28.6. Digitoday Tältä näyttää kiristäjäviesti – älä todellakaan avaa
28.6. Nyt selvisi: suursijoittaja Soros löi vetoa Deutsche Bankin kurssilaskusta
28.6. KHO: Henkilö ei antanut selvitystä verottajalle – mätkyt sai määrätä silti
28.6. Helsingin pörssi elpyy – "rekyylipäivä ylöspäin"
28.6. EU:n valtasuhteet ovat koetuksella johtajien kokoontuessa Brysseliin – "Saksa on varovainen"
28.6. Keskuspankkikokous kutistui torsoksi – EKP:n Draghi kehotti yhtenäisyyteen
28.6. Digitoday Suomalainen virittelijän vimpain sai rahat kasaan 4 tunnissa
28.6. Video Brittiedustajalta suorat sanat Euroopan parlamentille – sai vastaansa buuauksia
28.6. DNA:n Leinonen Anvia-tarjouksesta: Raha ei ole ongelma
28.6. Digitoday Ärsyttääkö Googlen mainonta? Nyt se ärsyttää myös EU:ta
28.6. Comptelille yli 6 miljoonan euron tilaus Tanskasta
28.6. Digitoday Oululaisilta ex-nokialaisilta erikoinen puhelin – myynti alkaa ensi kuussa
28.6. Pörsseistä suli kahdessa päivässä 3 000 miljardia – Suomi pyörisi samalla summalla noin 50 vuotta
28.6. Anvia: DNA:n tarjous tuli varsin myöhään
28.6. Nokialle tilaus Telefónicalta Espanjasta
28.6. Taloussanomien uutiskirje kesätauolle
28.6. Digitoday Pienyrittäjä vei Windows 10 -pakkoasennuksen oikeuteen: Microsoft joutui korvaamaan
28.6. Asuntojen hinnat laskivat Helsingissä toukokuussa
28.6. Punta kääntyi nousuun – sijoittajat odottavat elvytystä
28.6. Digitoday Juoni tihenee – myös DNA lähti kisaamaan Anviasta
28.6. HS: Työeläkejohtaja haluaa jakaa eläkeriskiä kansalle
28.6. VW:n korvaussumma Yhdysvalloissa kasvamassa yli 15 miljardiin dollaria
28.6. Digitoday Löytyikö juuri uusi älypuhelinvaara? Pidä varasi sängyssä
Asiakastieto

Yhteistyössä