Kirjaudu ▼
 

Näin valtion väen tienestit ovat nousseet

Tea Tauriainen
Näin valtion väen tienestit ovat nousseet
Valtion pesteissä ansiot ovat parantuneet eniten tällä vuosituhannella. Useimmissa ammateissa keskipalkat ovat kuitenkin yhä pienemmät kuin yrityksissä, vaikka varsinkin asiantuntijoiden palkkoja on pyritty parantamaan.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Valtion työpaikoissa ansiot ovat nousseet vuosikymmenen ajan enemmän kuin yksityisellä sektorilla ja kunnissa.

Tilastokeskuksen uusin palkkarakennetilasto osoittaa, että valtion palkat nousivat 2003–2012 peräti 44 prosenttia. Samaan aikaan kunnissa ja yksityisaloilla työskentelevien tienestit paranivat 35 prosenttia.

Valtion töissä ansiokehitys oli vielä viime vuonna muita aloja parempaa, ansiotasoindeksin ennakkotiedot viime vuodelta paljastavat. Vuodesta 2005 tulospalkkioista siivotut säännölliset ansiot ovat kasvaneet valtiolla joka vuosi enemmän kuin yksityisellä sektorilla. (Katso taulukko jutun lopusta.)

Muita parempaa kehitystä selittää ennen kaikkea valtion palkkausjärjestelmän uudistaminen 1990-luvulta lähtien. Se sai viimeisen silauksensa vuonna 2007. Tavoitteena oli saada valtion palkkoja paranemaan niin, että valtio voisi kilpailla aiempaa paremmin osaajista yritysten kanssa.

Pardian puheenjohtaja Niko Simola myöntää, että 2000-luvulla valtion palkat ovat kehittyneet yleistä ansiokehitystä paremmin. Pardia on suurin valtion henkilöstöä edustava ammattijärjestö.

– Mutta vuodesta 1980 ansiot ovat tippuneet merkittävästi. Ne putosivat laman aikana, ja niitä on tietoisesti alettu nostaa.

Simolan mukaan palkkoja nosti ennen kaikkea vuoden 2007 sopimus, mutta ero on tasoittunut viime aikoina. Tiistaina tuli voimaan valtion uusi virka- ja työehtosopimus, joka on työllisyys- ja kasvusopimuksen mukainen.

– Siinä on ihan samat korotukset kuin muillakin, Simola sanoo.

Valtiolla parhaat
keskiansiot

Kokoaikaisten palkansaajien keskiansio oli vuoden 2012 lopussa Tilastokeskuksen mukaan 3 647 euroa, yksityisellä sektorilla 3 279 euroa ja kunnissa 2 932 euroa.

Valtion palkkajohtajuutta selittää ammatti- ja koulutusrakenne. Valtiolla työskentelee suhteessa enemmän erityisasiantuntijoita ja asiantuntijoita kuin muilla sektoreilla. Julkisen sektorin matalapalkkaisimmat työt ovat pääosin kunnissa, minkä lisäksi valtionhallinnon tukitöitä on ulkoistettu. Yliopistojen väki siirtyi 2010 valtiolta yksityiselle sektorille.

Valtion budjetista palkkansa saavia on runsaat 80 000, kun esimerkiksi vuonna 1988 heitä oli 215 000.

Ammattiryhmistä palvelu- ja myyntityöntekijät sekä maanviljelijät ja metsätyöntekijät tienaavat valtiolla paremmin kuin yksityissektorilla tai kunnissa. Palvelutyöntekijöihin lasketaan valtion työntekijöistä muun muassa poliisit ja vanginvartijat, joiden ansiot nostavat ryhmän keskiansioita.

Myös johtajien keskitienestit ovat valtion töissä parhaimmat, mutta tilastosta puuttuvat yritysten ylimmän johdon tiedot. 

Pardian Niko Simolan mukaan Suomessa ei ole syytä alkaa hakea säästöjä valtion palkoista supistamalla.

Vähiten vaativista
töistä parasta palkkaa

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Valtion työmarkkinalaitoksen viime syksynä tekemästä tutkimuksesta selvisi, että Suomessa valtion vähiten vaativissa tehtävissä maksetaan työmarkkinoiden parasta palkkaa, mutta vaativimmissa tehtävissä selvästi vähemmän kuin yksityisellä sektorilla.

Vähiten vaativiin tehtäviin kuuluu niin sanottua "tukihenkilöstöä" eli esimerkiksi virastomestareita ja assistentteja.

Tukitehtävissä tienataan noin seitsemän prosenttia enemmän kuin yksityisellä sektorilla vastaavissa tehtävissä. Valtion töissä asiantuntijat saavat tutkimuksen mukaan 10–20 prosenttia vähemmän palkkaa kuin yksityisellä sektorilla.

Valtio on pyrkinyt parantamaan palkkausta erityisesti vaativissa asiantuntija- ja johtotehtävissä.

– Tällä hetkellä on päästy parantamaan eniten asiantuntija- ja junioriasiantuntijatason palkkausta. Johdon palkkauksessa emme edelleenkään yllä yleisten työmarkkinoiden vaatimalle tasolle, Valtion työmarkkinalaitoksen neuvottelujohtaja Seija Petrow sanoo. 

Valtion ylimmän johdon
palkat häviävät kilpailussa

Ylimmän johdon ansiot ovat valtiolla vain 65 prosenttia yritysten ylimmän johdon ansioista, mikä on tutkimuksen mukaan suurin ero muihin Pohjoismaihin verrattuna.

– Vaativissa asiantuntijatehtävissä palkkaus on parantunut jonkin verran, keskijohdon palkkakilpailukyky on ennallaan ja ylimmän johdon palkkauksellinen kilpailukyky on hieman alentunut, Petrow sanoo.

Hän korostaa, että valtion tavoitteena ei ole palkkajohtajuus. Valtio kiinnittää huomiota myös muihin ehtoihin, kuten lomiin ja perhevapaisiin.

Myös Pardian Niko Simola arvelee, että vanha sanonta "valtion leipä on pitkä ja kapea" pitää jossain määrin paikkansa.

– Aika monet kokevat, että jos nyt ei aatteen paloa, niin koetaan työllä olevan merkitystä.

Valtion palkat nousseet eniten
Säännöllisen ansion indeksin muutosprosentit (vuosi 2005=100)
  2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013*
Valtio 3,4 3,3 7,5 5,2 3,4 3,3 3,5 2,6
Kunnat 3,0 2,9 6,5 3,5 3,4 2,7 3,4 2,2
Yksityinen 3,0 3,0 5,3 4,4 2,2 2,4 3,1 2,4
Lähde: Tilastokeskus, *ennakkotieto

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (318)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 32
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Palkkaa korjaa se, että vuosilomaa saa 8 viikkoa. Sen huomioiden valtion ja kuntien palkat ovat hyvinkin vertailukelpoisia.

Pitkistä lomista pitäisi päästä eroon. Ihmiset ehtivät uupua lomilla ja ovat sitten sarauslomalla töissä.
Anonyymi: PenaX 3.4.2014 6:18

Anonyymi
Valtion syöttiläät tienaavat hyvin jossain tasa-arvotoimistossa. Palkintovirkoja kavereille kanssa. Mitään muuta valtiolla ei sitten olekaan. Vanginvartijan palkkaus ei ole turha, eikä ole vankilakaan. Mutta syöttiläät ovat "asiantuntijoita" ja päälliköitä ja sellaisia tarpeettomia. Tai haitallisia. Valtion tulee karsia omia tehtäviään rajusti ja laskea palkkoja jossain opetushallituksessa esim. Lisäksi Opetushallituksen keskinäisen kehun kerhon kasvatustieteilijöistä ym. joutaa yli puolet luiskaan. Ja se on satoja.
Anonyymi: Aameli 3.4.2014 6:26

Anonyymi
Mitä tämäkin juttu yrittää viestittää? Sitä, että laman jälkeen sovittu palkankorjaus on lähes onnistunut, vaikka liksa onkin edelleen pienempi? Vai että korjaus on loppu nyt?

Voisi näiden talkootöinä tehtyjen roskauutisten luettavuus olla edes hiukan parempi.
Anonyymi: Yrittäkääedes 3.4.2014 6:28

Rekisteröitynyt käyttäjä
suurin osa tavallisista palkansaajista saa yksityisellä 1800-2000 € kk,miksi valtiolla on erityisosaajia,asiantuntijoita mutta silti joka hommaan palkataan ulkopuolinen konsultti firma.laitappa grilli katos pihalle niin tiedätte paljonko työllistää julkista väkeä plus se s-n byrokratia ja paperi sota.
Rekisteröitynyt käyttäjä: pekko 3.4.2014 6:29

Anonyymi
Valtion tulee karsia omia tehtäviään rajusti ja laskea palkkoja jossain opetushallituksessa esim. Lisäksi Opetushallituksen keskinäisen kehun kerhon kasvatustieteilijöistä ym. joutaa yli puolet luiskaan. Ja se on satoja.


Tehtävät tulevat hallitukselta, joten siitä vain jykäpojua kiusaamaan ja vinkumaan. Jo nykyisellä miehityksellä palvelutaso on romahtanut kun aika ei riitä mihinkään, mutta lisää tehtäviä tulee.

Palkkatason alentamisen aloittaisin kyllä vaikkapa yritysten johdosta, valtion käyttämiltä konsulteilta, yksityisiltä lääkäreiltä. Miksi kuluttajan pitää maksaa pääomaloisen elämä?
Anonyymi: paljonparannettavaa2 3.4.2014 6:33

Rekisteröitynyt käyttäjä
Mie en monesti puutu tämmösiin asioihin, mutta jos missä makaa vääryys ko iso sika niin tässä. Ei mittään niitä veroja vastaan jos net oikein käytettiin mutta mie en kertakaikkiaan ymmärrä sitä että näillä rahapenneillä elätetään jos minkälaista henkselin venyttäjää ja turhaketta ynnä aleksanteriinstituuttilaista joitten ainua puuha on pölistä pehemosia ja sotkea seleviä asioita. Iso liuta niin härskiä sanoja että serverit sulaa.
Rekisteröitynyt käyttäjä: mannesmanni 3.4.2014 6:34

Anonyymi
suurin osa tavallisista palkansaajista saa yksityisellä 1800-2000 € kk,miksi valtiolla on erityisosaajia,asiantuntijoita mutta silti joka hommaan palkataan ulkopuolinen konsultti firma.laitappa grilli katos pihalle niin tiedätte paljonko työllistää julkista väkeä plus se s-n byrokratia ja paperi sota.


Siksi ulkopuolinen, koska Kokoomuksen mukaan se on kivaa.
Miksi muuten vertaat palkansaajaa ja asiantuntijaa? Kyllähän yksityiselläkin siivooja tienaa konsulttia vähemmän.
Anonyymi: Äläolekade 3.4.2014 6:36

Anonyymi
Valtion viroissa on voinut saada sivutoimiluvan, jolla voi harrastaa ikiomaa ansaintaa jopa täysin valtion työajalla. Aikanaan mm. muutamien yliopistojen professorit näyttivät tekevän enemmän rahakkaita privaattihommia virka-ajallaan ja virkatiloissaan kuin varsinaista viranhoitotöitä. Yksityisellä puolella tätä ei sallittaisi.
Anonyymi: Sivutoimiluvat_pois 3.4.2014 6:40

Anonyymi
Artikkelihan on aivan jormasta. Vertaillaan appelsiineja ja omenoita. Vertailematta jää: viikkotyöaika, loma-ajat, irtisanomissuoja jne. Samalla kun näistäkin tilastoista näkyy elvytysrahat o kähmitty palkankorotuksiin olisi hyvä nähdä myös tuottavuuskehitys molemmilla sektoreilla. Sekin että vertaillaan jonkun viraston johtajan palkka ja esim toimitusjohtajan palkkaa on absurdi.
Anonyymi: Debtroit 3.4.2014 6:49

Anonyymi
Yksityinen sektori elättää täysin tuon julkisen,joten yksityisen sektorin pitäisi päästä myös päättämään tuon julkisen palkkauksesta ja koosta.
Tällä hetkellä julkinen päättää itse omista palkoistaan ja myös siitä miten se riistää yrittäjiä maailman kalleimman systeemin maksajia..
On täysin omaa syytänne tuo investointilama,jossa yritykset ulosliputtavat ja vielä naurettavampaa syyllistää yrityksiä siitä..
Itse asun onneksi jo EU:n ulkopuolella,tehden kauppaa Aasiasta sinne,arvatkaapa minkä maan yrittäjillä on maksuongelmia meille?Tällä hetkellä varmaan lähes puolet Suomalaisista asiakkaistamme ottaa yhteyttä ja toivoo maksua useammassa erässä,herätkää ja tehkää jotain konkreettista..
Anonyymi: ulukosuomalaenen 3.4.2014 6:56
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 32
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

16:34 Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
16:02 YIT hakee kasvua kaupungeista
15:40 Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
15:37 Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
14:57 Pörssi pakkasella – YIT nousee
14:25 Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
13:26 Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
13:02 Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
12:11 Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
11:48 Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
11:36 Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
11:09 Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
10:48 Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
10:16 Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
10:09 Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
09:26 Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "Hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
08:49 Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
08:08 Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
07:41 Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
07:23 Ilta-Sanomat Poika ei saanut perinnöstä edes lakiosaa – 9 tapausta, joissa perillistä odotti yllätys
06:01 Miksi pätkätyö ei kelpaa työttömille? "Jos työllistää opiskelijan, pääsee helpommalla"
25.9. SvD: Yhdysvaltoihin virtaa ennätysmäärä rahaa Kiinasta
25.9. Moody's alensi Turkin luotot roskaluokkaan
25.9. Lehti: Britannia hakee WTO:n itsenäiseksi jäseneksi
25.9. Kiinan jättiteleskooppi nappasi ensimmäiset signaalit avaruudesta
25.9. Samsung lykkää Note 7 myyntiä Etelä-Koreassa
25.9. Maailman vahvimmat passit on listattu – Ruotsin passi on mukana, entä Suomen?
25.9. Abe: Japani ja Kuuba tiivistävät taloussuhdettaan
25.9. Sähkö, liittymät, vakuutukset – näin voit säästää kilpailuttamalla
25.9. Analyysi Japani vie rahaelvytyksen keinot yhä pidemmälle – EKP ei pysty samaan
Asiakastieto

Yhteistyössä