Kirjaudu ▼
 

Tutkimus: Huonon osakkeen omistaminen ei ole typerää

EPA/ANDY RAIN
Tutkimus: Huonon osakkeen omistaminen ei ole typerää
Osakesijoittaminen on piensijoittajille hauskaa ajanvietettä ja itsetunnon pönkitystä tuotontavoittelun lisäksi, selviää pian tarkastettavasta väitöstutkimuksesta. Suomalaispankit eivät ymmärrä tätä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Piensijoittajat tekevät sijoituksia tuoton toivossa, mutta myös koska se on hauskaa ja pönkittää itsetuntoa. Vaikka usein tunneperäinen ja symbolinen arvo ovat yksityissijoittajalle erittäin tärkeitä, pankit markkinoivat sijoitustuotteitaan pelkällä taloudellisella tuotolla.

Tällaisiin tuloksiin päätyi Tampereen yliopistossa tehty väitöskirja, jossa tutkittiin sijoittamista kuluttajatutkimuksesta lainatun koetun arvon käsitteen avulla.

– Kun ihminen ostaa Bodyshopista kasvorasvaa, arvo ei ole pelkässä rasvassa vaan symbolisessa arvossa eli eettisessä tuotannossa. Myös sijoittamisessa arvo on muutakin kuin tuotto-riski, sanoo väitöskirjan tehnyt Pekka Puustinen.

Nordnet Bank AB Suomen sivuliike Seligson & Co Oyj
Taloustiedot
Y-tunnus 2329589-2
Kotipaikka Ei kotipaikkaa Suomessa
Yhtiömuoto SL
TOL-luokka
Arvopaperien ja raaka-ainesopimusten välittäminen
Kaikki yrityksen taloustiedot

– Sijoittaja kokee emotionaalista ja symbolista arvoa ja saattaa jatkaa sijoittamista vaikka se ei olisi hetkittäin taloudellisesti kannattavaakaan.

Ensi viikon perjantaina tarkastettava väitös (pdf) on tiettävästi ensimmäinen tutkimus, jossa koettua arvoa sovelletaan sijoitustutkimukseen. Kuluttajatutkimuksessa käsitettä on tutkittu 1950-luvulta asti.

Puustinen tutki aihetta yhdellä sijoitusristeilylle osallistuneen noin 90 piensijoittajan laadullisella tutkimuksella ja kahdella 300-400 ihmisen kyselytutkimuksella. Kyselyihin vastanneet olivat Osakesäästäjien keskusliiton jäseniä.

Suomalaissijoittaja pitää
suomalaisen osakkeen

Puustisen tutkimuksesta paljastui, että yksityissijoittajilla on sijoittamisessa symbolisia, tunneperäisiä, toiminnallisia ja taloudellisia tavoitteita. Väitös osoittaa, että sijoitustavoitteet antavat merkityksen sijoittamisesta saavutetulle arvolle ja ulottuvuudet myös määrittelevät sijoittamisesta koetun arvon.

Sijoittajien kokema arvo vaihtelee yksilöittäin, jolloin kaikkien sijoittajien tavoitteet eivät ole samoja.

Jatkotutkimusten mukaan sellaiset ihmiset, jotka kokevat sijoittamisesta emotionaalista tai symbolista arvoa, jatkavat sijoittamista, vaikka he kokevat tappioita. Vastaavasti pelkkää taloudellista arvoa kokevat eivät jatka sijoittamista.

– Suomalainen voi sijoittaa Koneen osakkeeseen, koska hän saa siitä symbolista arvoa, esimerkiksi kokee tukevansa suomalaista yritystoimintaa. Hän ei osaketta myy, vaikka Koneella menisi välillä huonommin, Puustinen sanoo.

Sen sijaan suomalaissijoittaja laittaa osakkeensa myyntiin vastaavanlaisessa tilanteessa, jos hän on sijoittanut tuntemattomampaan ruotsalaisen yritykseen. Ruotsalaisyhtiöstä ei välttämättä synny suomalaissijoittajalle samanlaista symbolista arvoa kuin Koneesta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Tämmöinen käyttäytyminen näyttää epärationaaliselta. Väitän, että se ei ole epärationaalista tai ainakaan typerää vaan pyrkimystä saada arvoa, joka on toisenlaista kuin taloudellinen arvo.

Pankit viestivät tuotteistaan
väärällä tavalla

Suomalaispankit eivät ole ymmärtäneet ottaa palveluissaan huomioon sijoittamisesta syntyvää tunneperäistä ja symbolista kokemusta.

Puustisen mukaan kaikki Suomessa toimivat sijoituspalveluyritykset ovat keskittyneet kilpailemaan asiakkaista alhaisilla palkkiokuluilla, vaivattomalla palvelulla ja parhaalla tuotolla.

– Tällä hetkellä yritys kysyy, mitä voimme tehdä asiakkaalle. Yritysten pitäisi kysyä, mitä voimme tehdä asiakkaiden kanssa. Kaikkien ei kannata kilpailla hinnalla tai ratkaisuilla, hän sanoo.

Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että piensijoittajilla ei ole mahdollisuutta keskustella meklareiden kanssa.

Hollantilainen ING-pankki on ratkaissut ongelman siten, että se on perustanut kahviloita, joissa on tarjolla sijoitustietoa ja järjestetään tapahtumia. Asiakas voi käydä kahvilapöydissä halutessaan osakekauppaa.

Suomalaispankeista taloudellisella arvolla kilpailee esimerkiksi Seligson & Co, joka myy paljon kuluiltaan alhaisia indeksirahastoja. Sen sijaan onlinevälittäjä Nordnet on Puustisen arvion mukaan esimerkki pankista, joka kilpailee vaivattomalla palvelulla.

Esimerkit ovat johtajille suunnatusta ammattikirjasta, jota Puustinen kirjoittaa väitöksensä jatkoksi.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (71)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Pankkien vääristynyt arvomaailma, pakko muuttaa kaikki euroiksi.

Suomalaisen yhtiön omistamisessa on aina ollut myös arvo sillä, että se työllistää ja sen tuotteet ovat haluttuja. Ja ruotsalaisen ei.

Yllättävää, kuinka mielikuvituksettomia strategioita voi pankkimaailmassa olla: kaikki tekevät samalla tavalla - ja erikoistuminen on päivän sana muussa bisneksessä!
Anonyymi: pankit luulevat olev 17.5.2012 6:40

Anonyymi
Onko tämä uutinen tarkoitettu lohduttamaan Nokian omistajia?


Mitään muuta syytä en tälle keksi. Moni piensijoittaja on laittanut tuhansittain omia euroja per nenä kiinni nokiaan, ja se on selkeästi romahtamassa.

Pakkohan siitä on jotain mielihyvää yrittää tyrkyttää, muuten ihmiset alkavat oikeasti vaatimaan nokiaa ryhdistäytymään.
Anonyymi: torni 17.5.2012 6:50

Anonyymi
Jos huonon osakkeen ostaminen ei ole typerää, niin sitten se on hyväntekeväisyyttä ja jos piensijoittaja haluaa luopua rahoistaan, niin otan ne ilomielin vastaan.
Anonyymi: Jeps 17.5.2012 7:00

Anonyymi
Nollatutkimuksen tekeminen ja tohtorintittelin saaminen pönkittää nollatutkimuksen tekijän ja tohtorintittelin saajan itsetuntoa.
Anonyymi: M 17.5.2012 7:08

Anonyymi
Harmi etten omista yhtään Nokiaa!!!
Anonyymi: Nimetön 17.5.2012 7:09

Anonyymi
Miksi ei näin mutta eikö asiaan vaikuta myös sopuli käyttäytyminen, eetisyys on kaukana tietyissä yhtiön osakkeissa mutta joukkossa on mukavampaa.
Anonyymi: globaalisti rikastun 17.5.2012 7:14

Anonyymi
Jos nyt määriteltäisiin vaikka se "huono osake" ensin. Kaikki osakkeet menee joskus ylämäkeä, joskus alamäkeä. Molemmilla suunnilla tienaa, holdaamalla ja shorttaamalla. Mutta mikään firma ei ole Apple ikuisesti. Osake voi silti olla 5-10 vuoden syklissä myös nousujohteinen, ja maksaa asiallista osinkoa vuosittain. Hesan osakkeiden tuotosta kai karkeasti vähintään 2/3 tulee osingoista. Se on totta että buy-hold-die -strategian aika saattaa olla globalisaation myötä ohi. Osakkeita on myytävä ja ostettava syklien mukaan, useammalla markkinalla. Vain taantuvassa Suomessa sijoittaminen ei näytä enää turvalliselta ratkaisulta. Nykyinen sosialismia suosiva ilmapiiri on ajamassa koko EU:n konkurssiin. Enemmistön tyrannian kautta ensinnä riistetään ne jotka ovat ahkeruudellaan ja säästäväisyydellään luoneet oman varallisuutensa.
Anonyymi: Nimetön 17.5.2012 7:14

Anonyymi
Ilmeisesti Nokia alkaa olla lähellä pohjia - lähes jokainen keskustelu kääntyy Nokian osakkeen surkeuden valittamiseksi.
Anonyymi: Ganz unten 17.5.2012 7:21

Anonyymi
Sijoittaisitko 100.000 e mieluummin Nokiaan vai Facebookkin ?

Siitähän tuossa tutkimuksessa on kysymys.

Nokian osalta kannattaa muistaa myös vanha toteamus, "ne huutaa jotka pelkää"..
Anonyymi: Nimetön 17.5.2012 7:23

Anonyymi
Nokiaan kannattaa todella nyt sijoittaa, vaikka velalla. Korot ovat alhaisemmat kuin osinkotuotto. 250 egellä saa toista sataa osaketta.

Harvoin on osakkeelle odotettavissa 25-100% tuottoa vuodessa kuten Nokialle nyt.

Tonni sisään nyt, kaksi ulos ensi keväänä. Tai sama 10x, tai 100x.
Anonyymi: Nimetön 17.5.2012 7:24
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

21:46 Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
21:24 Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
20:08 Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
19:01 Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
18:44 Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
18:07 Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
17:17 Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
17:10 Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
16:34 Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
16:02 YIT hakee kasvua kaupungeista
15:40 Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
15:37 Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
14:57 Pörssi pakkasella – YIT nousee
14:25 Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
13:26 Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
13:02 Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
12:11 Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
11:48 Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
11:36 Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
11:09 Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
10:48 Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
10:16 Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
10:09 Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
09:26 Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "Hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
08:49 Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
08:08 Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
07:41 Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
07:23 Ilta-Sanomat Poika ei saanut perinnöstä edes lakiosaa – 9 tapausta, joissa perillistä odotti yllätys
06:01 Miksi pätkätyö ei kelpaa työttömille? "Jos työllistää opiskelijan, pääsee helpommalla"
25.9. SvD: Yhdysvaltoihin virtaa ennätysmäärä rahaa Kiinasta
Asiakastieto

Yhteistyössä