Kirjaudu ▼
 

Asunto on maksettu – mitäs sitten tehtäisiin?

Heini Karjanmaa
Asunto on maksettu – mitäs sitten tehtäisiin?
Asuntolaina on maksettu ja taloudellinen liikkumavara kasvaa. Tekee mieli miettiä uusia sijoituskohteita. Laittaako rahat kesämökkiin, osakkeisiin, sijoitusasuntoon vai moottoripyörään? Vai lähtisikö matkalle? Ennen kuin teet mitään, mieti mitä haluat tulevaisuudelta.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Viimeinen asuntolainan maksuerä on hoidettu. Se helpottaa hetken, kun rahaa onkin käytettävissä kuukaudessa aiempaa enemmän. Jossain vaiheessa alkaa kuitenkin miettiä, mitä aiemmin asuntolainaan kuluneilla rahoilla oikein tekee.

Suomesta löytyy paljon kotitalouksia, joilla asuntovelka on maksettu ja rahaa halutaan sijoittaa. Mihin siinä vaiheessa kannattaa laittaa rahansa?

Yhteys
pankkiin

eQ Varainhoito Oy Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliike
Taloustiedot
Y-tunnus 1104630-3
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

Pankkikonserni Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Nummisen mukaan ollaan myöhässä, jos asuntolaina on maksettu ja vasta siinä vaiheessa aletaan miettiä säästämistä ja sijoittamista.

– Ajalla on hirveän suuri merkitys säästämisen kannalta. Nykyään otetaan lainoja 20–25 vuoden laina-ajalla. Siinä on menettänyt aika monta vuotta, jos vasta lainan maksun jälkeen alkaa säästää, Numminen sanoo.

– Ei pidä mitoittaa lainaa niin tiukkaan, että jok’ikinen ropo menee sen maksuun ja muuhun pakolliseen elämiseen. Meidän lähtökohtamme on, että asuntolainan maksamisen loppuvaiheessa ihmisellä olisi sekä itselleen maksettu asunto että koossa aika mukava säästöpotti.

Nummisen mukaan kannattaa ottaa yhteyttä pankkiin, kun laina-aika alkaa häämöttää loppuaan.

Siitä alkaa suunnittelu.

Tee
Veikkaus-testi

Aivan ensiksi kannattaa selvittää itselleen, mitä oikeasti haluaa ja millainen ihminen on, salkunhoidosta vastaava johtaja Mika Pesonen eQ Varainhoito-sijoituspalveluyhtiöstä sanoo. Pesosen mukaan on syytä ottaa paperia ja kynä esille ja listata perustavanlaatuisia kysymyksiä sijoittamisesta.
Nordean Numminen on samoilla linjoilla.

– Haluaako säästää kesämökkiin, maailmanympärimatkaan, onko tulossa putkiremonttia asuntoon vai haluaako esimerkiksi eläkeaikojen varalle lisäturvaa?

Säästäminen ei ole koskaan itsetarkoitus.

– Kyllähän niistä säästöistä pitää myös nauttia, kukaan ei täältä rahojansa mukaansa saa, Numminen sanoo.

– Pitää myös toteuttaa unelmiaan, on se sitten veneenhankinta tai Harrikka.

Säästämisen tarkoituksen lisäksi pitää selvittää, minkälainen säästäjä ja sijoittaja on. Tähän sopii esimerkiksi paperin alalaitaan rustattava Veikkaus-testi.

– Kannattaa kysyä itseltään, tykkääkö pelata Veikkauksen rahapelejä. Se ei liity vaurastumiseen millään lailla mutta kertoo, tykkääkö ottaa riskiä, Mika Pesonen sanoo.

Kun on selvittänyt itselleen onko peluri vai murehtija, pitää paperille piirtää vielä kaksi ruutua ja rastia niistä toinen: onko sijoituskokemusta vai eikö sitä ole?

Sijoitusaika
vaikuttaa

Perustavanlaatuisen tutkailun jälkeen voi siirtyä tarkastamaan varsinaisia sijoituskohteita. Tässä paperille kirjoitetut tavoitteet ja persoonallisuusanalyysit auttavat.

Numminen ja Pesonen sanovat, että on tärkeää selvittää, miten pitkäksi aikaa rahat sijoittaa. Jos ei ole tarkkaa tavoitetta vaan laittaa rahaa sivuun kuukausittain, sijoittamisen aikajänne voi olla pitkä ja riskinotto mahdollista.

– Silloin ei kannata ottaa riskiä, jos haluaa lähteä vuoden päästä matkalle, Pesonen sanoo.

Eläkeaikoihin varautumisessa sijoitushorisontti voi olla 15–20 vuoden päässä. Sekin vaikuttaa sijoituskohteisiin, haluaako nostaa tuloja kuukausittain vai kerralla suuremman potin. Tai se, sijoittaako kuukausittain pienen summan tai kerralla suuremman.

Pesonen kehuu kuukausisijoittamista, koska siinä ajallinen hajauttaminen tapahtuu automaattisesti. Pienellä summalla ei osteta montaa eri sijoitustuotetta, ja itselle kannattaa katsoa sopiva tasapainoinen kokonaisuus.

– On harmillista, että Suomessa tehdään paljon vielä heräteostoksia, että käydään sijoitusmessuilla ja siellä lyödään esite käteen, ja päätetään, että ostanpa nyt tuota rahastoa.

Mökki säästämisen
sijaan?

Monelle asuntovelan maksaneelle kyseeseen voi tulla mökin, Espanjan-asunnon tai sijoitushuoneiston ostaminen.

EQ Varainhoidon Pesosen mukaan sijoitusasunnon ostaminen voi olla hyvä vaihtoehto.

– Kun on jo oman asuntonsa maksanut, silloin on käytännönkokemusta asuntomarkkinoista.

Tällöin kuitenkin kannattaa miettiä, minkä verran sijoitusasunnon ostaminen ja sen hoitaminen tuottavat harmaita hiuksia.

– Sekin vaatii aika paljon asiantuntemusta, itse asiassa aika paljon enemmän kuin hajautetun osakesalkun ostaminen. Pitää tietää, onko kohde hyvä, putkiremontit tehty ja minkälainen on taloyhtiö. Se vasta tutkimista vaatiikin, Pesonen sanoo.

Hänen mukaansa sijoitusyksiön ostaminen Kalliosta ei ole lopulta helpoin vaihtoehto.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Nordean Numminen muistuttaa, että asunnon voi ostaa monesta eri syystä. Kun puntarissa ovat kesämökki Suomessa ja loma-asunto Espanjassa, joutuu pohtimaan sitä, mitä asunnolta haluaa.

– Rahallisesti järkevämpää on hankkia asunto Espanjasta, jota voi vuokrata, mutta ihmiset eivät ajattele pelkästään rahalla vaan myös tunteella, Numminen sanoo.

Myös Mika Pesosen mukaan kyseessä ovat myös muut arvot kuin pelkästään omaisuuden kasvattaminen.

– Ostaako sitä Espanjan-mökkiä, siinähän sitä vasta pelin paikka on. Hinnat voivat tulla vielä kovastikin alas, ja se voi olla hyvä sijoitus. Sitä voi käyttää itsekin makoiluun. Ulkopuolisen on vaikea sanoa, onko siinä järkeä vai ei.

”Tarjontaa on
valtavasti”

Vaikka sijoitusasuntoa tai mökkiä ei hankkisikaan, kannattaa eri sijoituskohteita harkita huolella. Anu Numminen sanoo, että mitään patenttisääntöä ei ole, mihin yksittäisen ihmisen kannattaa panna rahansa.

Mika Pesonen on samoilla linjoilla. Vaihtoehtoja ovat niin osakkeet, erilaiset rahastot, pankkitilit, valuutat kuin kultakin.

Valuutat Pesonen tyrmää piensijoittajalle hankalina sijoitustuotteina. Hän ei lähtisi ostamaan esimerkiksi Yhdysvaltain dollareita tililleen, vaikka välillisesti valuuttoihin sijoittamista Pesonen ei sulje ulos.

– Kulta on taas vaikea. Välttäisin ehkä hittituotteita, joita mainostetaan paljon.

– Pankkitilejä on monenlaisia, määräaikaistilejä ja sijoitustalletuksia. Onhan niissä se, että ne voivat olla kohtuu hyvä, kohtuu turvallinen kohde.

Pesonen on suosinut osakkeita, koska hänellä on aikaa odotella. Osakkeisiin voi sijoittaa joko ostamalla suoraan osakkeita tai laittamalla rahastoihin. Rahastopuolella mahdollisuutena ovat myös erilaiset korkorahastot.

– Se tulee äkkiä piensijoittajalle eteen, että tarjontaa on niin valtavasti. Sitten vaan pitäisi osata valita. Hyvä idea on käydä jonkin varainhoitajan luona, se ei sido mihinkään. Sitten on hyvä nukkua yhden tai kahden yön yli.

Sijoitusten hajauttaminen on avainasemassa huolimatta siitä, minkälaiseen ratkaisuun päätyy.

– Aina on tärkeää se, ettei lyö vetoa vain yhdellä hevosella vaan muistaa myös riskinäkökohdat, Nordean Anu Numminen sanoo.

”Nauttiminen on
tervetullutta”

Sijoitti lopulta mihin tahansa, vaatii sijoittaminen suunnitelmaa.

– Otan esille paljon parjatut pitkäaikaissäästämistilit. Sellaistahan ei saa ennen kuin tekee jonkinasteisen sijoitussuunnitelman, eQ Varainhoidon Mika Pesonen sanoo.

– Valitettavasti oikotietä onneen ei ole missään. Nämä ovat kaikki sellaisia asioita, jotka ihmisen itse on ratkaistava.

Tutkimuspäällikkö Anu Raijas Kuluttajatutkimuskeskuksesta muistuttaa, että asiat pitää miettiä omista olosuhteista.

– Jos ajatellaan, että tavoitteena on saavuttaa hyvinvointia, ratkaisut täytyy tehdä oman elämänsä näkökulmasta, Raijas sanoo.

Viisikymppisillä asuntovelattomilla tämä voi tarkoittaa sijoittamisen sijaan esimerkiksi lasten rahallista tukemista.

– Tietysti riippuu siitä, kuinka paljon on varaa. Jos on hyvinkin pienituloinen, sitä jaa vähemmän jaettavaksi muille, Raijas sanoo.

Kaikilla ei ole myöskään varaa tai halua sijoittaa. Asuntolainan maksaminen voi rajoittaa taloudellista liikkumavaraa pitkän ajan. Kun laina on maksettu, silloin voi olla tilaisuus nauttia ja saada vähän enemmän vapautta rahankäyttöön, Raijas sanoo.

– Tavallaan sellainenkin on ihan tervetullutta.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (220)


Anonyymi
Pankit mainostaa tällä jutulla itseään. Miksi ihminen ei saisi elää tätä päivää ja sijoittaa itseensä tänään? matkustelemalla, hankkimalla mieleistään kodin sistustusta ja koneita, ostamalla auton. Kustantamalla lastensa kalliita harrastuksia.

Hautaan ei rahoja tarvitse kantaa. En ymmärrä tämmöisiä sijoitusmanioita. Se on eri asia niillä kenellä on niin tolkuttomasti rahaa etteivät tiedä miten sillä leikkisi. Mutta keskituloisen kansalaisen ei ole mitään järkeä sijoittaa mihinkään kuin asuntoon, ja sitten korkeintaan vaihtaa sen jos haluaa luopua asunnosta jota on pitänyt kotinaan.

Onneksi Åke Blomqvist toi julkisuuteen miten luotettavia pankkien sijoittamiset on. Eikä se ole edes rikollista. Sinne voi menettää rahansa, se on huonompi sijoitus kuin baari josta sentäään saa hetken helpotusta elämäänsä.
Anonyymi: Pankeille en anna 6.5.2012 9:58

Anonyymi
Kannattavaa ostaa sijoitusasunto Espanjasta - ihan oikeesti??

Varsinaisia vinkkejä, olisivat vielä suositelleet pankkien rahastoja, nehän ovat idioottivarmoja rahasampoja, pankeille.


Espanja on nyt pahassa talouskriisissä ja se heijastuu siellä voimakkaasti asuntojen hintoihin. Kun talous ennen pitkää korjautuu, Espanjalaisilla on taas varaa asuntoihin ja se ilman muuta nostattaa asuntojen hintoja - ihmisten kun täytyy asua jossain.
Anonyymi: että niäin 6.5.2012 9:58

Anonyymi
Mukavia "rahakauppiaiden" puheita ja lopuksi yksi valtion varoilla elävä neuvoo.
Anonyymi: Kivaa komiikkaa 6.5.2012 10:00

Anonyymi
Espanjassa oli rakennus buumi ennen tulevaa romahdusta eli huonosti rakennettuja taloja löytyy. Mitä tekee talolla, jonne ei ole aikaa matkustaa?


Espanjasta löytyy sekä huonosti että hyvin rakennettuja taloja. Ei ole mitään väliä kumman ostaa koska remppakustannukset ovat naurettavan pienet.

Käytännössä siellä ei tarvita eristyksiä, routasuojauksia, eikä rakennusmääräyksiä tai valvontaa ole. Materiaalit halpoja samoin kuin työ. Runsaasti alan osaajia saatavilla. Kiviosaaminen ihan maailman huippua, vanhoista kivistä ja tiilistä kaunein lopputulos.
Anonyymi: Granas 6.5.2012 10:00

Anonyymi
Koko lässytyksen lähtökohta oli taas kerran että totta kai ensin otetaan asuntolaina ja vaurastutaan omistusasumisella.

Näin aina, jos pankkineidiltä kysytään. Heille maksetaan sen toistamisesta.

Sitten kun tuo omistusasunto on maksettu, niin asuminen on kohtalaisen edullista.


Yleinen harhakäsitys. Se vain tuntuu edulliselta kun ei ota huomioon siihen sidottua pääomaa. Erityisesti jos käyttää muutenkin tiettyä luovuutta kokonaiskustannusten laskemisessa ja muistaa lisätä mukaan sen varman ja ikuisen arvonnousun.

Taksilla ajaminenkin on "edullista" jos ostat itsellesi taksin. Turha laskea vakuutusmaksuja tai huolto- ja polttoainekustannuksia mukaan.
Anonyymi: Sopulit 6.5.2012 10:01

Anonyymi
Tag Heuer,Omega ja Eterna on.Breitlingia kattellaan.Sitten viisikymppisenä ehkä Rolex.
Hyvä kellohan on aina mukava ja vähän tilaa vievä ostos.


Paljonko panit rahaa hukkaan?
Anonyymi: Terppa vaan ja onnea 6.5.2012 10:04

Anonyymi
"Viimeinen asuntolainan maksuerä on hoidettu."

Ja tästä alkaa ne perintöriidat. Hankkikaa hyvä asianajaja hoitamaan ne perunkirjoitukset, testamentit ja perinnönjaot. Hyvä asianajaja ei ole koskaa ilmainen, kyllä hän osaa laskuttaa. Ja sitten edessä onkin perintöverojen maksu.
Anonyymi: mitä jää jäljelle mi 6.5.2012 10:05

Anonyymi
Putosin tahallani oravanpyörästä. Perheeni on vaurastununut mukavasti. On iso velaton ok-talo. Ostettiin kokonainen saari kesämökille. Pihalla on useita autoja. Meillä on kaikkea ja kaikki on maksettu. Velaksi ei ostella muuta kuin ulkomailla visa-kortilla kun muu maksutapa ei aina ole mahdollinen.

En sijoita!
En sijoita!
En sijoita!

Lopetin työt niin vähiin että juuri pärjää. NYT ELÄN JA HARRASTAN.

Jutta, jykä ja muut petoksentekijät eivät juurikaan hyödy minusta. Tavarat tilaan ulkomailta nettikaupoista. Jotain täytyy olla pielessä kun aivan tavallisille vaateostoksillekin kannattaa ajella esim Tallinnaan tai lentää ulkomaiseöla lentoyhtiöllä.
Anonyymi: Nimetön ja tuntemato 6.5.2012 10:12

Anonyymi
Onneksi ei ole lainaa. Ei ole kyllä säästöjäkään. Kun ei omista oikein mitään ei myöskään menetä juuri mitään, jos paha päivä tulee.
Anonyymi: Tohtori Nyhverö 6.5.2012 10:12

Anonyymi
Meidän perhe rupeaa säästämään seuraavien MM- jääkiekon perhelippuun rahaa.
Anonyymi: kummola terve 6.5.2012 10:15
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä