Kirjaudu ▼
 

Haluatko säästöä? Laita mies kauppaan

Lehtikuva/Vesa Moilanen
Haluatko säästöä? Laita mies kauppaan
Suomalaisen miehen kauppareissu onkin ekoteko. Ehkä. Sillä jos mies tekee perheen ostokset tai edes ottaa osaa ostosten tekoon, jätettä syntyy vähemmän. Asiassa on silti muutama mutta.
30.4.2012 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ei palkka, ei koulutus, ei ammatti, ei asuinpaikka, ei kieli, eikä uskonto. Mikään ei tunnu selittävän, miksi suomalaisissa kotitalouksissa syntyy niin paljon ruokajätettä, laskia.

Löytyy vain yksi selittävä tekijä, mies.

Jos mies tekee ostokset tai edes ottaa osaa ostosten tekoon, jätettä syntyy vähemmän.

Laskiämpärisi
painaa 22–29 kiloa

Viime viikolla uutisoitiin, että kotitalouksissa heitetään pois vuosittain yhteensä 120–160 miljoonaa kiloa alun perin syömäkelpoista ruokaa. Tutkimuksen oli tehnyt Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT.

Tutkijoiden huoli on siinä, että syömäkelpoisen ruoan osuus Suomen kasvihuonekaasupäästöistä on jopa prosentin luokkaa. Tämä tarkoittaa 500–1 000 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttikiloa.

Laskettavana on
380 perheen kuitit

MTT:n Foodspill-projekti selvitti jo puolitoista vuotta sitten, että ruokahävikkiä syntyy merkittävästi enemmän, kun kotitalouden ostokset teki pääsääntöisesti nainen. Kun ostokset tekee mies tai molemmat käyvät kaupassa, hävikkiä on vähemmän.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Tähän ei enää viitattu viime viikon julkistuksesta, mutta tutkimushankkeen johtajan Juha-Matti Katajajuuren mukaan ensi vuoden loppuun mennessä käydään tarkkaan läpi kaikkiaan 380 kotitalouden kuitit kolmen viikon ajalta.

Voi olla, että naisten ostoksista aiheutuva suhteellinen hukka ei ole niin suuri kuin absoluuttinen hukka.

Siihen asti naiset saavat kuitenkin roikkua ekosyntisten syytettyjen löysässä hirressä. Voihan olla, että naisten hukka aiheutuu vihanneksista ja kasviksista eikä mainosten aiheuttamista heräteostoksista.

Voi olla, että tutkimuksesta kuoriutuu myös uusi ekosankari: mies, joka ostaa 6-packin olutta ja HK:n Sinisen ­eikä häneltä jää mitään yli.

Tätä menee kotona
eniten roskikseen

  1. vihanneksia 19 prosenttia
  2. kotiruokaa 18 prosenttia
  3. maitotuotteita 17 prosenttia
  4. leipää ja muita viljatuotteita 13 prosenttia
  5. hedelmiä ja marjoja 13 prosenttia
  6. lihaa, kalaa ja kananmunia 7 prosenttia
  7. valmisruokia 6 prosenttia
  8. säilykkeitä ja muuta hyvin säilyvää, kuten napostelutuotteita 2,5 prosenttia
Lähde: MTT (prosenttisuus kokonaishävikistä).

30.4.2012 06:01
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (115)


Anonyymi
ruoka on suomessa liian halpaa siksi ihmisillä on varaa heittää sitä roskiin.
Anonyymi: se on kulutusta se 30.4.2012 11:07

Anonyymi
Tuleehan se mukavasti myös edullisemmaksi jos mies käy kaupassa ja maksaa ostokset omalla rahalla!

Jos mies (yleensä) parempipalkkaisena maksaa ruuan, säästyy naisen raha paremmin vaikka lasten harrastuksiin ja perheen muihin menoihin.

Ruoka on kallista ja silti sitä heitetään surutta roskiin niin kodeissa kun kaupassa hillittömiä määriä. Vaikea ymmärtää - varsinkin kun ruuan kalleudesta valitetaan koko ajan. Vai ovatko ne eri ihmisiä jotka heittävät ruokaa roskiin ja jotka kärsivät hinnasta - kuka tutkisi sen asian?
Anonyymi: Äiskä - dyykkaaja 30.4.2012 11:20

Anonyymi
Jos mies yksinään tekisi ostokset, kyllä jäisi jauhot,suolat, mausteet, hiivat ostamatta. Kovin liha-juusto-voi pitoinen ruokavalio.
Anonyymi: Parempi vuorotellen. 30.4.2012 11:24

Anonyymi
Vihanneksista ja hedelmistä on vaikea löytää niitä, joista ei tarvitse heittää kuorta tai siemenkotaa tms. syötäväksi kelpaamatonta osaa roskikseen. Nämä taidettiin laskea(!) tuohon "laskiin" mukaan.
Anonyymi: JRi-1st 30.4.2012 11:49

Anonyymi
TÄMÄN takia miehen euro on miehen euro paitsi 'alennusmyynnissä' jolloin miehen euro on naisen euro. Vaatteet meikit you name it, nainen kuluttaa tämän pallon loppuun


Ja elektroniikkaa, esim. viimeisen huudon älypuhelimia, videotykkiä, kotiteatterilaitteistoja, autoja, moottoripyöriä, moottorikelkkoja, veneitä, aseita, kalastusvälineitä (vapojahan pitää niitäkin olla ainakin 5 vaikka kävisi vain kerran vuodessa kalassa) yms. ei lasketa kuluttamiseksi? Niihinhän ei käytetä mitään resursseja, eikä varsinkaan uusiutumattomia luonnonvaroja? Kumpikohan sukupuoli em. juttuja eniten ostelee?
Anonyymi: ÄlyHoi 30.4.2012 11:50

Anonyymi
Ei pitänyt paikkaansa meillä, ei yhtään, vaan tasan päinvastoin! Exäni osti koko ajan kaikkea turhaa ja unohti käyttää. Aina jos hän oli vaikka vain mukanakin kaupassa, sekä loppusumma että tuleva jätteen määrä oli suurempi. Hän teki myös usein heräteostoksia. Minä ostan aina listan mukaan ja ongelma on ennemminkin se, että jotain jää ostamatta eikä se, että ostaa liikaa. Aina kun hän laittoi ruokaa, sitä jäi aina yli ja jäi syömättä.
Tiedä millä tuollainen tutkimustulos on saatu aikaan, mutta kaikkea ei pidä tosiaan uskoa! Ei voi olla pelkästään sukupuolesta kiinni, vaan jostain muusta ominaisuudesta, mikä on yleisempi tai harvinaisempi naisilla tai miehillä.
Jostain syystä huvishoppailu on yleisempää naisilla kuin miehillä ja miehet usein inhoavat kaikenlaista kauppa-asiointia ja jopa tarpeellisia vaateostoksia. Ehkä tuolla tuloksella on jotain tekemistä sen kanssa, ja naiset tavallaan harrastavat eräänlaista shoppailua myös ruokaostoksilla?
Anonyymi: Ei pidä yleistää kai 30.4.2012 11:52

Anonyymi
Naiset ostaa tunteella, mies järjellä
Anonyymi: hän-mies 30.4.2012 11:54

Anonyymi
Vihanneksia ja hedelmiä tosiaan saattaa joskus talvisin pilalle mennä jos maistuvat pas*alta.
Anonyymi: Bloob 30.4.2012 11:55

Anonyymi
Naisella on tarve koettaa tehdä itsestään tarpeellinen.

Sama se on sisustuksenkin kanssa: nainen "tekee kodin". No kun on sisustusarkkitehdin kanssa jutellut, niin aika paskahirvityksiä sinne seinille ja verhoiksi ja huonekaluiksi on ympätty. Kovalla rahalla.


Jos kysyt sinkkunaiselta, niin keskimäärin sinkkunaiset ovat varsin tyytyväisiä elämäänsä eläessään yksin. Jos kysyt sinkkumieheltä, löydät todennäköisesti liudan epätoivoisia ruikuttajia, jotka kitisevät naisenpuutettaan. Täten naisten ei tarvitse tehdä itseään tarpeelliseksi.. he ovat tarpeellisia ja pärjäävät myös ilman miestä vallan mainiosti.

Mitä tulee sisustusarkkitehteihin, niiden luomukset vasta hirviömäisiä ovatkin. Katsotaanpa vaikka sisustuslehtien kuvia, niin jos ei ole käytetty ällöräikeitä värejä, niin koko helkutin huusholli on vitivalkoista, sohvaa myöden. Keittiössä ei välttämättä ole yläkaappeja lainkaan, vaan jotain helkutin pölyä keräileviä avohyllyviritelmiä, jos niitäkään. Joo, avaraa on ja valoisaa jne. Mutta onko myös käytännöllistä??? Kauanko esim. lapsiperheessä valkoinen sohva on oiekasti valkoinen?
Anonyymi: Haloo!! 30.4.2012 12:01

Anonyymi
Ei pidä paikkaansa, että mies tekee paremmin ostoksia. Mun ex tyhjensi aina kaupan ja ruokia sitten yritettiin syödä viikko tai pari. Kaikkea ei kuitenkaan aina ehtinyt syödä, joten roskiin meni loput.


En tiedä johtuuko se naiseudestasi vai mistä, mutta et nyt selvästikään ymmärrä sitä, että mistä tilastoissa on kyse. Kyse ei ole siitä, että jokainen nainen olisi jokaista miestä suurempi ruokahukan tuottaja, vaan kyse on esimerkiksi sukupuolten keskiarvon vertaamisesta.

Vastaavasti osa naisista on pidempiä kuin jotkut miehet, vaikka keskimäärin miehet ovatkin pidempiä kuin naiset. Ei tämän pitäisi olla nyt niin kauhean vaikea asia ymmärtää.
Anonyymi: Viisas mies 30.4.2012 12:07
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä