Kirjaudu ▼
 

Hirvittääkö tuleva? Tee oman talouden stressitesti

Heini Karjanmaa
Hirvittääkö tuleva? Tee oman talouden stressitesti
Taas sellainen aamuyö. Tulevaisuus hirvittää jotenkin epämääräisesti. Säilyykö työpaikka, onko tarpeeksi puskurirahaa? Ja viime viikolla tuli ostettua se kallis uusi kännykkäkin. Voiko tässä karahtaa kiville oma talous? Ja saanko minä unta ennen kuin pitää lähteä töihin!?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ihan ensiksi: Älä jää sänkyyn pyörimään ja ahdistumaan. Nouse hetkeksi ylös tai ota kirja käteen. Yhden yön unettomuus ei kaada ketään.

Työpäivän päälle voit sitten ryhtyä toisenlaisiin toimiin aamuöisen pyörimisen pysäyttämiseksi. Pistä asiat paperille, tee oman elämäsi stressitesti. Jos oikaisutarvetta ilmenee, ryhdy toimiin.

Aloita tilitiedoista. Löytyykö puskurirahaa yllättävien menojen ja tulotason putoamisen varalle? Peukalosäännön mukaan pahan päivän varalla kannattaa pitää parin kuun nettotulojen verran rahaa. Jos pesämunaa ei löydy, sitä on fiksua ryhtyä keräämään.

– Ylisuuria säästöjä ei tilille kuitenkaan kannata ryhtyä kokoamaan, sanoo ekonomisti Juhana Brotherus Sampo Pankista. Jos säästät jo ennestään suunnitelmallisesti, jatka entiseen malliin, hän ohjeistaa.

Seuraavaksi laita alulle pidempi projekti  – parin kuun tulo- ja menoseuranta. Kuivan kuuloinen homma opettaa paljon omasta taloudenpidosta, erityisesti siitä, mistä voi tinkiä tiukan paikan tullen ja minkä verran liikkumavaraa omassa taloudessa on. Avuksi löytyy erilaisia verkkolaskureita, sinikantiseen vihkoon ei täydy tarttua.

Kolmanneksi  – onhan työttömyysturvasi kunnossa? Jos et kuulu työttömyyskassaan, liity sellaiseen. Kassoissa pitää yleensä olla ollut jäsenenä puoli vuotta ennen kuin ansiopäivärahaa voi saada.

Edelliset ovat yleispäteviä vinkkejä. Elämäntilanne tietysti määrittää paljon, ja siksi Taloussanomat kysyi asiantuntijoilta, mihin asunnonostoa suunnittelevan sinkun, isolainaisen lapsiperheen ja äskettäin eronneen viisikymppisen kannattaisi kiinnittää huomiota.

Sinkku on omillaan – varaa
puskurirahaa vähän reilummin

Sinkkutalous on haavoittuvaisempi kuin kahden aikuisen yksikkö – jos sairastuu tai jää työttömäksi, kumppanin tulot eivät tilannetta tasapainota. Sinkun kannattaakin harkita vähän isomman puskurirahaston keräämistä.

– Kannattaa miettiä sellaista summaa, jolla pystyisi elämään kaksi tai kolme kuukautta, jos tulot loppuisivat kokonaan, tutkimuspäällikkö Anu Raijas Kuluttajatutkimuskeskuksesta sanoo.

Esimerkkisinkkumme on keskituloinen kolmikymppinen, joka haaveilee asunnon ostamisesta. Voiko moiseen ryhtyä näinä aikoina?

Eikun vain asuntonäytöille, sanovat ekonomistit. Asunnon koko ja sijainti ja näiden myötä hinta vain pitää mitoittaa oman maksukyvyn mukaan. Lisäksi on otettava huomioon korkotason mahdollinen pompahtaminen jopa kuuteen prosenttiin. Liikkumavaraa pitää jäädä – myös siksi, että muutakin elämää on. Laskelmiin saa apua pankista.

– Edelleen pätee vanha sääntö, että harvalla on varaa ostaa kaikkea mitä mieli tekee ja varmasti täytyy jostakin tinkiä, sanoo projektipäällikkö Paula Pessi Kuluttajaliitosta. Hän muistuttaa, että on fiksua myös pohtia asunnon jälleenmyyntiarvoa ja sitä, miten nopeasti asunnon saa kaupaksi.

– Sinkun elämässä voi tapahtua nopeita muutoksia. Voi vaikka haluta muuttaa yhteen uuden kumppanin kanssa, Pessi sanoo.

Jos varaa on, voi harkita säästämistä muuallekin.

– Nyt eletään matalien korkojen aikaa ja säästämällä voi varautua korkojen nousuun, sanoo konttorijohtaja Pasi Lindström OP-Pohjolasta. Toisaalta voi ajatella, että lainaa kannattaa maksaa pois, minkä kykenee.

Lapsiperhe: Syynätkää kauhuskenaariot
ja varautukaa vaikeuksiin

Kahden työssäkäyvän aikuisen perheessä toisen tulot pehmittävät mahdollisia vaikeuksia. Silti lapsiperheissä kannattaa kiinnittää huomiota juuri siihen, mitä voidaan tehdä, jos jokin menee pieleen ja tulotaso putoaa.

– Lasten kanssa ei vain voi tinkiä ruuasta ja vaatteista niin kuin aikuisten kulutuksessa, Raijas sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Puskurirahaston kerääminen on tästä syystä hyvin tärkeää myös lapsiperheessä. Jos rahaa ei ole jäänyt säästöön, kannattaa pohtia, mistä kohden voi alkaa irrottaa jotakin sukan varteen: Tarvitaanko varmasti näin isoa autoa, tai pärjättäisiinkö ilman? Onko sähkösopimus kilpailutettu, entä vakuutukset? Entä vanhempien harrastukset, lomamatkat, onko tingittävää? Samalla on hyvä laskea, mitä korkojen nousu tekisi asumiskuluille - tulisiko siitä ongelmia?

Lisäksi kannattaa varmistaa, että vakuutusturvaa on riittävästi.

– Jos on iso asuntolaina ja autolaina päälle, on hyvä pitää huolta siitä, että perheen vakuutusturva on kunnossa, OP-Pohjolan Lindström sanoo. 

Tämä koskee niin työttömyyttä, lainan takaisinmaksua kuin henkivakuutusturvaa.


Raijas muistuttaa, että mielenrauhan säilyttämiseksi voi olla hyvä idea puhua pankin kanssa mahdollisten huonojen aikojen mahdollisuuksista – kuten asuntolainan maksuajan pidentämisestä – jo silloin, kun kaikki on hyvin. Jottei hermostuttaisi turhaan.

Eronneen kannattaa laskea
tulonsa ja menonsa uusiksi

Menojen ja tulojen ynnääminen on erityisen tärkeää silloin, kun elämäntilanne muuttuu, vaikkapa avioeron takia. Kolmas Taloussanomien esimerkkitapaus onkin viisikymppinen eronnut, joka on muuttanut vuokra-asuntoon.

Eronneen tilanne riippuu tietysti paljon siitä, millaista omaisuutta edellisestä elämästä jäi käteen. Oli tilanne mikä tahansa, oman budjetin seurantaan pistäminen hetkeksi on suositeltavaa.

– Tilanne on sinkkuun verrattuna siksi erilainen, että sinkku tietää, mitä yksinelo maksaa, Raijas sanoo.

Eroava joutuu äkisti totuttelemaan korkeampiin kuluihin, ja päälle voi vielä painaa käytettävissä olevien tulojen putoaminen, jos on ollut se heikommin tienaava parisuhteessa.

OP-Pohjolan Lindström kuitenkin huomauttaa, että monelle noin viisikymppisenä eroavalle on ennättänyt kertyä mukavasti omaisuutta. Kun ero tulee ja yhteinen asunto myydään, molemmat voivat usein hankkia pienemmän omistusasunnon.

– Tässäkin tilanteessa kannattaa laskea, onko vuokra-asunto järkevä? Jos omaisuutta on jäänyt ja vakuudet kunnossa, omistusasuminen on yleensä kannattavaa, Lindström sanoo.

Pidä verkkopankin
ovet iltaisin kiinni

Lopuksi vielä yksi neuvo elämäntilanteesta riippumatta: Älä tee näitä paperitöitä liian myöhään. Rauhoita myöhäisillat raha-asioilta muutenkin.

– Ihmiset muistavat usein illalla, että pitäisi maksaa laskuja tai hoitaa joku muu asia. Älä hoida, vaan jätä seuraavaan aamuun, sanoo unilääketieteen asiantuntija Henri Tuomilehto Kuopiossa toimivalta uniklinikalta.

Ei ole lainkaan tavatonta, että laskujen maksaminen vie ihmiseltä yöunet, mutta herkkäunisilla huolten aiheuttamat univaikeudet voivat jäädä päälle. Jos näin käy, alkuillasta voi pitää niin sanotun huolihetken, jolloin mieltä kiusaavat asiat pistetään paperille, pois nukkumista kiusaamasta, Tuomilehto vinkkaa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (203)


Anonyymi
"Ihan ensiksi: Älä jää sänkyyn pyörimään ja ahdistumaan. Nouse hetkeksi ylös tai ota kirja käteen. Yhden yön unettomuus ei kaada ketään."

Mikä kirja? Ei se elämä helpotu velkakirjaa katsellessa. Näin se käy kun ei ole muita kirjoja kuin ne velkakirjat.


Se on tietysti makuasia, minkä kirjan ottaa käteensä. Kirjastosta saa kirjoja lainaksi, vaikka luottotiedot on mennyttä.
Hyvä on mielestäni Tolstoin "Sota ja rauha". Pidän myös Pentti Haanpään "Yhdeksän miehen saappaista" ja Aleksis Kiven "Seitsemästä veljeksestä". Italo Calvinilla on kaksi hauskaa kirjaa, "Paroni puussa" ja "Jos talviyönä matkamies". Uudempaa kirjallisuutta olen lukenut sen verran vähän, että en osaa suositella tiettyjä teoksia. Muutaman Finlandia-palkinnon saaneen kirjan olen lukenut. Ne olivat pettymyksiä.

Kannattaa kysellä tutuilta, mistä kirjoista he pitävät.
Anonyymi: Kirjakäsi vuoteen po 9.4.2012 9:15

Anonyymi
´

Hirvittääkö tuleva? Tee oman henkisen kestävyytesi stressitesti:

Kulkiessasi seinustalla kyyhöttävän kerjäläisen ohi kuvittele miltä tulee tuntumaan nähdä siinä oma äitinsä muovikippoa ojentelemassa.

Tuolla kauempana on anoppisi ja seuraavassa korttelissa siskosi, tätisi ja isoäitisi.

Läpäiset testin hyvin arvosanoin jos pystyt vain väistämään vauhtiasi lisäten, ja kiitettävän saat jos ryhdyt pontevasti vaatimaan heidän karkottamistaan pois tästä meidän paremmin voivien valtakunnasta.
Kaikkein parasta on kuvitella SINUT kerjäämässä.Älä sitten ihmettele,kun et ropoakaan saa.Saat sitä,mitä pyydät.
Anonyymi: narsisti räkänokka,a 9.4.2012 9:24

Anonyymi
Nou hätä liity puolueeseen ja ikuinen onni eli valtion takaama luottokortti sekä hyvä suojatyöpaikka ja vielä aina VIP joka paikkaan.
Anonyymi: Bebe 9.4.2012 9:33

Anonyymi
Stressitestin kun tekee niin että jos vaikka kuukausitulot yhtäkkiä romahtaisivat PUOLEEN nykyisestä kuten käy mm. eläkkeelle jääville tai toisen aviopuolison saadessa potkut niin silti selviäisi kaikista menoistaan on unentulo taattu.
Anonyymi: Buhahhah 9.4.2012 9:34

Anonyymi
Mistäs säästät puskureita, kun joutuu elämään jo nyt kädestä suuhun...
Anonyymi: 70? tilillä, 2 viikk 9.4.2012 9:39

Anonyymi
Tämä keskustelupalsta vie lehden uskottavuuden.


Ei ainakaan uskottavuutta paranna...

Eikö tätäkin palvelua saisi rekisteröityjen käyttäjien keskustelupalstaksi? Se voisi muuttaa keskusteluketjuja vähän mielekkäämmiksi, nyt ollaan Suomi24-tasolla. Terapiaviestit voisi postata jonnekin muualle.
Anonyymi: eepo 9.4.2012 9:40

Anonyymi
Ajan henki---- on Zeitgeist liikeen dokumentti jossa yks osio kertoo miten yhteiskunta orjuutaa ihmist otaan pankki lainaa tarkoituksella en kaikee liikeen ajatuksia allekirjoita mutta kyllä sen talous osion kyllä koska se on aika fakta pohjalta eli kattokaa se huolesttutavinta on tosiaan täs yhteis kunnassa et ihmiset elää ja ostaa kaikki luotolla ei tietysti kaikki mutta iso osa mitäs jos tosiaan tapahtuis taas esim asuntokupla tai pankkikriisi täs massa jota pahoin pelkään kun lukee kuinka velkaantuneita suomalaiset on niiden tuloihin nähden
Anonyymi: lama ajan kakara 9.4.2012 9:40

Anonyymi
Ei alle 1500 euroa bruttona tienaavalla puskurirahastoja ole. Itse käytän pikavippejä. Ne ovat hyviä jos sattuu jotain yllättävää rahan menoa kuten viimeksi ostin autooni uuden jäähdyttäjän. Tällä hetkellä olen velkaa 62 euroa. Maksimissaan minun tuloillani voi ottaa 200 euron pikavipin. Jonkun ei välttämättömän tavaran hankintaan täytyy sitten säästää. Talous voi olla pienikin kunhan sen pitää kunnossa.
Anonyymi: Talous hallinnassa 9.4.2012 9:42

Anonyymi
Tämä keskustelupalsta vie lehden uskottavuuden.

Ei ainakaan uskottavuutta paranna...

Eikö tätäkin palvelua saisi rekisteröityjen käyttäjien keskustelupalstaksi? Se voisi muuttaa keskusteluketjuja vähän mielekkäämmiksi, nyt ollaan Suomi24-tasolla. Terapiaviestit voisi postata jonnekin muualle.


Se olisi hyvä idea, itse rekisteröityisin välittömästi. Jäisi teidän viherfanaatikkojen ja muiden kokoomus elvisten kommentit aika minimiin.
Anonyymi: Nimetön 9.4.2012 9:50

Anonyymi
Ei alle 1500 euroa bruttona tienaavalla puskurirahastoja ole. Itse käytän pikavippejä. Ne ovat hyviä jos sattuu jotain yllättävää rahan menoa kuten viimeksi ostin autooni uuden jäähdyttäjän. Tällä hetkellä olen velkaa 62 euroa. Maksimissaan minun tuloillani voi ottaa 200 euron pikavipin. Jonkun ei välttämättömän tavaran hankintaan täytyy sitten säästää. Talous voi olla pienikin kunhan sen pitää kunnossa.


Miksi et säästä sitä 200e rahaa etukäteen jos kerran pystyt lyhentämään niitä vippejäkin? No, turhaa sinua neuvon. Köyhänä pysyt ikuisesti.
Anonyymi: Nimetön 9.4.2012 9:51
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä