Kirjaudu ▼
 

Hirvittääkö tuleva? Tee oman talouden stressitesti

Heini Karjanmaa
Hirvittääkö tuleva? Tee oman talouden stressitesti
Taas sellainen aamuyö. Tulevaisuus hirvittää jotenkin epämääräisesti. Säilyykö työpaikka, onko tarpeeksi puskurirahaa? Ja viime viikolla tuli ostettua se kallis uusi kännykkäkin. Voiko tässä karahtaa kiville oma talous? Ja saanko minä unta ennen kuin pitää lähteä töihin!?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ihan ensiksi: Älä jää sänkyyn pyörimään ja ahdistumaan. Nouse hetkeksi ylös tai ota kirja käteen. Yhden yön unettomuus ei kaada ketään.

Työpäivän päälle voit sitten ryhtyä toisenlaisiin toimiin aamuöisen pyörimisen pysäyttämiseksi. Pistä asiat paperille, tee oman elämäsi stressitesti. Jos oikaisutarvetta ilmenee, ryhdy toimiin.

Aloita tilitiedoista. Löytyykö puskurirahaa yllättävien menojen ja tulotason putoamisen varalle? Peukalosäännön mukaan pahan päivän varalla kannattaa pitää parin kuun nettotulojen verran rahaa. Jos pesämunaa ei löydy, sitä on fiksua ryhtyä keräämään.

– Ylisuuria säästöjä ei tilille kuitenkaan kannata ryhtyä kokoamaan, sanoo ekonomisti Juhana Brotherus Sampo Pankista. Jos säästät jo ennestään suunnitelmallisesti, jatka entiseen malliin, hän ohjeistaa.

Seuraavaksi laita alulle pidempi projekti  – parin kuun tulo- ja menoseuranta. Kuivan kuuloinen homma opettaa paljon omasta taloudenpidosta, erityisesti siitä, mistä voi tinkiä tiukan paikan tullen ja minkä verran liikkumavaraa omassa taloudessa on. Avuksi löytyy erilaisia verkkolaskureita, sinikantiseen vihkoon ei täydy tarttua.

Kolmanneksi  – onhan työttömyysturvasi kunnossa? Jos et kuulu työttömyyskassaan, liity sellaiseen. Kassoissa pitää yleensä olla ollut jäsenenä puoli vuotta ennen kuin ansiopäivärahaa voi saada.

Edelliset ovat yleispäteviä vinkkejä. Elämäntilanne tietysti määrittää paljon, ja siksi Taloussanomat kysyi asiantuntijoilta, mihin asunnonostoa suunnittelevan sinkun, isolainaisen lapsiperheen ja äskettäin eronneen viisikymppisen kannattaisi kiinnittää huomiota.

Sinkku on omillaan – varaa
puskurirahaa vähän reilummin

Sinkkutalous on haavoittuvaisempi kuin kahden aikuisen yksikkö – jos sairastuu tai jää työttömäksi, kumppanin tulot eivät tilannetta tasapainota. Sinkun kannattaakin harkita vähän isomman puskurirahaston keräämistä.

– Kannattaa miettiä sellaista summaa, jolla pystyisi elämään kaksi tai kolme kuukautta, jos tulot loppuisivat kokonaan, tutkimuspäällikkö Anu Raijas Kuluttajatutkimuskeskuksesta sanoo.

Esimerkkisinkkumme on keskituloinen kolmikymppinen, joka haaveilee asunnon ostamisesta. Voiko moiseen ryhtyä näinä aikoina?

Eikun vain asuntonäytöille, sanovat ekonomistit. Asunnon koko ja sijainti ja näiden myötä hinta vain pitää mitoittaa oman maksukyvyn mukaan. Lisäksi on otettava huomioon korkotason mahdollinen pompahtaminen jopa kuuteen prosenttiin. Liikkumavaraa pitää jäädä – myös siksi, että muutakin elämää on. Laskelmiin saa apua pankista.

– Edelleen pätee vanha sääntö, että harvalla on varaa ostaa kaikkea mitä mieli tekee ja varmasti täytyy jostakin tinkiä, sanoo projektipäällikkö Paula Pessi Kuluttajaliitosta. Hän muistuttaa, että on fiksua myös pohtia asunnon jälleenmyyntiarvoa ja sitä, miten nopeasti asunnon saa kaupaksi.

– Sinkun elämässä voi tapahtua nopeita muutoksia. Voi vaikka haluta muuttaa yhteen uuden kumppanin kanssa, Pessi sanoo.

Jos varaa on, voi harkita säästämistä muuallekin.

– Nyt eletään matalien korkojen aikaa ja säästämällä voi varautua korkojen nousuun, sanoo konttorijohtaja Pasi Lindström OP-Pohjolasta. Toisaalta voi ajatella, että lainaa kannattaa maksaa pois, minkä kykenee.

Lapsiperhe: Syynätkää kauhuskenaariot
ja varautukaa vaikeuksiin

Kahden työssäkäyvän aikuisen perheessä toisen tulot pehmittävät mahdollisia vaikeuksia. Silti lapsiperheissä kannattaa kiinnittää huomiota juuri siihen, mitä voidaan tehdä, jos jokin menee pieleen ja tulotaso putoaa.

– Lasten kanssa ei vain voi tinkiä ruuasta ja vaatteista niin kuin aikuisten kulutuksessa, Raijas sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Puskurirahaston kerääminen on tästä syystä hyvin tärkeää myös lapsiperheessä. Jos rahaa ei ole jäänyt säästöön, kannattaa pohtia, mistä kohden voi alkaa irrottaa jotakin sukan varteen: Tarvitaanko varmasti näin isoa autoa, tai pärjättäisiinkö ilman? Onko sähkösopimus kilpailutettu, entä vakuutukset? Entä vanhempien harrastukset, lomamatkat, onko tingittävää? Samalla on hyvä laskea, mitä korkojen nousu tekisi asumiskuluille - tulisiko siitä ongelmia?

Lisäksi kannattaa varmistaa, että vakuutusturvaa on riittävästi.

– Jos on iso asuntolaina ja autolaina päälle, on hyvä pitää huolta siitä, että perheen vakuutusturva on kunnossa, OP-Pohjolan Lindström sanoo. 

Tämä koskee niin työttömyyttä, lainan takaisinmaksua kuin henkivakuutusturvaa.


Raijas muistuttaa, että mielenrauhan säilyttämiseksi voi olla hyvä idea puhua pankin kanssa mahdollisten huonojen aikojen mahdollisuuksista – kuten asuntolainan maksuajan pidentämisestä – jo silloin, kun kaikki on hyvin. Jottei hermostuttaisi turhaan.

Eronneen kannattaa laskea
tulonsa ja menonsa uusiksi

Menojen ja tulojen ynnääminen on erityisen tärkeää silloin, kun elämäntilanne muuttuu, vaikkapa avioeron takia. Kolmas Taloussanomien esimerkkitapaus onkin viisikymppinen eronnut, joka on muuttanut vuokra-asuntoon.

Eronneen tilanne riippuu tietysti paljon siitä, millaista omaisuutta edellisestä elämästä jäi käteen. Oli tilanne mikä tahansa, oman budjetin seurantaan pistäminen hetkeksi on suositeltavaa.

– Tilanne on sinkkuun verrattuna siksi erilainen, että sinkku tietää, mitä yksinelo maksaa, Raijas sanoo.

Eroava joutuu äkisti totuttelemaan korkeampiin kuluihin, ja päälle voi vielä painaa käytettävissä olevien tulojen putoaminen, jos on ollut se heikommin tienaava parisuhteessa.

OP-Pohjolan Lindström kuitenkin huomauttaa, että monelle noin viisikymppisenä eroavalle on ennättänyt kertyä mukavasti omaisuutta. Kun ero tulee ja yhteinen asunto myydään, molemmat voivat usein hankkia pienemmän omistusasunnon.

– Tässäkin tilanteessa kannattaa laskea, onko vuokra-asunto järkevä? Jos omaisuutta on jäänyt ja vakuudet kunnossa, omistusasuminen on yleensä kannattavaa, Lindström sanoo.

Pidä verkkopankin
ovet iltaisin kiinni

Lopuksi vielä yksi neuvo elämäntilanteesta riippumatta: Älä tee näitä paperitöitä liian myöhään. Rauhoita myöhäisillat raha-asioilta muutenkin.

– Ihmiset muistavat usein illalla, että pitäisi maksaa laskuja tai hoitaa joku muu asia. Älä hoida, vaan jätä seuraavaan aamuun, sanoo unilääketieteen asiantuntija Henri Tuomilehto Kuopiossa toimivalta uniklinikalta.

Ei ole lainkaan tavatonta, että laskujen maksaminen vie ihmiseltä yöunet, mutta herkkäunisilla huolten aiheuttamat univaikeudet voivat jäädä päälle. Jos näin käy, alkuillasta voi pitää niin sanotun huolihetken, jolloin mieltä kiusaavat asiat pistetään paperille, pois nukkumista kiusaamasta, Tuomilehto vinkkaa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (203)


Anonyymi
saat siis rahaa 500 euroa kuussa, et enempää?
Vuokrasi on siis 200-300 euroa kuussa ja lapaan jää sitten reilu 200e kuussa kaikkiin muihin kuluihin?

Vai saatko kenties toimeentulotuen lisäksi asumistukea?

Missä maassa muuten toimeentulotuki on 500e kun se on oikeasti 417e Suomessa mitä sosiaalitoimisto maksaa.

Selitä ?

Toimeentulotuen suuruus riippuu asuinkunnasta, varallisuudesta ja muutamista muista tekijöistä. On totta, että toimeentulotuella ei ostella uutta elektroniikkaa, kodinkoneita tai sisusteta kotia Ikean uusilla kevään trendeillä, mutta se riittää ihan ok kattamaan elämän perusmenot kuten ruoan. Jo opiskelijat pystyvät elämään 200 eurolla vuokran jälkeen, joten kyllä aikuinen ihminenkin saa 200-300 euroa riittämään kuukaudessa ruokaan ja päivittäistavaroihin. Ei tällä rahalla käydä kertaakaan baarissa, mutta mielestäni ei pidäkään. Käyn baarissa sitten, kun olen saanut töitä ja asiat hoidettua kuntoon.
Anonyymi: Köyhä 9.4.2012 8:10

Anonyymi
kun kulutus loppuu alkaa uusi aika - vihervallankumous!! joka tarvii materiaa ollakseen onnellinen, on evolton heikko lenkki ja karsiutuu vaistamatta ketjusta pois - onneksi!
Anonyymi: darlin 9.4.2012 8:15

Anonyymi
tilillä 10euroa pitäisi pärjätä kuun loppuun.

Pikku apua naapureille ja ruokaa ja kulutkin korvataan.Jos liikunta kykyinen.
Maaseudulla metsätöitä rakennusten korjausta.
Kaupungeissa löytyy vanhuksia joille apua voisi tarjota,lumenluonti ruohon leikkausta kaupassa käyntiä siivousta ym.
Mitään normaalia palkkaa sivukuluineen eivät pysty
maksamaan,mutta enemmän kuin tililläsi kuitenkin.
Hyötyisi kunpikin ja vielä yhteiskunta kun ei
vanhukset joutuisi kalliiseen laitos hoitoon.
Sitä harmaata taloutta.

Tuollaisesta toiminnasta kun jää työtön kiinni kateelliselle sosiaalitoimiston lehmälle, pamahtaa karenssia niskaan loppuelämäksi.

----------------------------------------------
Siinä tämän yhteikunnan pahin virhe onkin.
Kun työttömäksi joutuu ja se pitkittyy niin aina vaikenpi on työllistyä,tulee elämäntapa masennus ym ongelmia.
Nyt työttömän on oltava työtön ja sitä valvotaan.
Pitäisi kannustaa töihin vaikka sivuhommiin korvausta menettämättä.
Pitkäaikaistyöttömät pelastaa vain työkyvyttömyys eläke,tässä järjestelmässä.
Anonyymi: Yrittäjä 9.4.2012 8:17

Anonyymi
[quoteEipä kannattaisi kehuskella toimeentulotuella. Mitäs teet kun tämä valtion järjestämä EU:n velka- ja takuiden sidospommi laukeaa ja niitä toimeentulotukia leikataan rajusti? Leikkausten jälkeen on aika turhaa puhua "hyvin riittämisestä".

Tarkoitukseni ei ollut kehuskella ja voin vakuuttaa, että mitenkään ylpeä en ole tilastani. Toimeentulotuki ei ole mitään juhlaa ja kyllä tässä haluaa väkisinkin parantaa elämänlaatuaan. Alkuperäinen viestini oli ehkä hieman provosoiva, mutta halusin tuoda siinä esiin sen, että Suomessa pidetään kyllä huolta aivan jokaisesta. Jos todella on 10 euroa tilillä, on syytä kääntyä sosiaalitoimen puoleen, sillä toimeentulotuella todellakin tulee toimeen hyvin. Hyvin toimeen tulemisella tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että rahaa ruokaan on eikä tarvitse nähdä nälkää niin kuin toinen kirjoittaja ilmeisesti tekee.
Anonyymi: Köyhä 9.4.2012 8:18

Anonyymi
Siinä tämän yhteikunnan pahin virhe onkin.
Kun työttömäksi joutuu ja se pitkittyy niin aina vaikenpi on työllistyä,tulee elämäntapa masennus ym ongelmia.
Nyt työttömän on oltava työtön ja sitä valvotaan.
Pitäisi kannustaa töihin vaikka sivuhommiin korvausta menettämättä.
Pitkäaikaistyöttömät pelastaa vain työkyvyttömyys eläke,tässä järjestelmässä.

Tämä on ihan totta. Kannattaa tukea äänestämällä perustulomallia, joka kannustaa aidosti ottamaan vastaan pieniäkin töitä, koska jokainen niistä parantaa aidosti henkilökohtaista taloutta.
Anonyymi: Köyhä 9.4.2012 8:22

Anonyymi
saat siis rahaa 500 euroa kuussa, et enempää?
Vuokrasi on siis 200-300 euroa kuussa ja lapaan jää sitten reilu 200e kuussa kaikkiin muihin kuluihin?

Vai saatko kenties toimeentulotuen lisäksi asumistukea?

Missä maassa muuten toimeentulotuki on 500e kun se on oikeasti 417e Suomessa mitä sosiaalitoimisto maksaa.

Selitä ?
Toimeentulotuen suuruus riippuu asuinkunnasta, varallisuudesta ja muutamista muista tekijöistä. On totta, että toimeentulotuella ei ostella uutta elektroniikkaa, kodinkoneita tai sisusteta kotia Ikean uusilla kevään trendeillä, mutta se riittää ihan ok kattamaan elämän perusmenot kuten ruoan. Jo opiskelijat pystyvät elämään 200 eurolla vuokran jälkeen, joten kyllä aikuinen ihminenkin saa 200-300 euroa riittämään kuukaudessa ruokaan ja päivittäistavaroihin. Ei tällä rahalla käydä kertaakaan baarissa, mutta mielestäni ei pidäkään. Käyn baarissa sitten, kun olen saanut töitä ja asiat hoidettua kuntoon.


Vain kakarat käyvät baarissa, ja täällä kommentoijista suurin osa on 40+ vuotiaita reippaastikin. Turha verrata kakaroiden rahan käyttöä aikuisiin ihmisiin, ihan oikeasti.
Anonyymi: Nimetön 9.4.2012 8:23

Anonyymi
Sossukin on arvauskeskus ilmeisesti.
Toiset kertoo ettei tilille jää kuin 10e.
Toisten ei kannata ottaa työtä vastaan 12e/h,
väittää hankkivansa enemmän sossusta.
Ansio olisi enemmän kuin alan taulukko palkka.
Anonyymi: Yrittäjä 9.4.2012 8:28

Anonyymi
tilillä 10euroa pitäisi pärjätä kuun loppuun.


Reippaasti pulloja etsimään vaan sitten aamuisin. Itse tienasin 1.1e ja sain osan päivän liikunnastakin tehtyä.
Anonyymi: Rahaa ei ole, mutta 9.4.2012 8:30

Anonyymi
Lopeta viinan juonti ja tupakointi.
Anonyymi: säästä 9.4.2012 8:40

Anonyymi
Mulla on 100-tonnia säästössä. Ja varmasti aion sitä määrää vielä kartuttaa, sanoi "gurut" mitä sanoi. Kuinka tyhmä ihminen saa olla jos pankkisetä houkuttelee pistämään rahat asuntovelkaan, osakkeisiin tai johonkin muuhun PANKIN myymään tuotteeseen.

Ostan Bossin vaatteita, ajelen uudella autolla, eikä rahankäyttö muutoinkaan pelota kun teen järkiostoksia.. Ja ainoa asia mikä minulta puuttuu on oma asunto, joka ei edes ole välttämättömyys! Ainoastaan yhteiskunnan esiinluoma harha, että tälläinen pitää olla ja siihen pitää kaikki rahat lykätä.
Anonyymi: 7 9.4.2012 8:45
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
27.9. Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
27.9. Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
27.9. Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
27.9. Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
27.9. Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
27.9. Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
27.9. USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
27.9. Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
27.9. Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
27.9. Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
27.9. Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
27.9. Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
27.9. Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
27.9. Pörssissä selvä tuomio johtajavaihdokseen: Nokian Renkaat laskee, Caverion kiitää
27.9. Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
27.9. Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
27.9. Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "Myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
27.9. Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
27.9. Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
27.9. Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
27.9. Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
27.9. Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
27.9. Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
27.9. LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
27.9. Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
27.9. Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
Asiakastieto

Yhteistyössä