Kirjaudu ▼
 

Tee lapsellesi palvelus – anna mokata rahan kanssa

Heini Karjanmaa
Tee lapsellesi palvelus – anna mokata rahan kanssa
Se saattoi olla tsoukki. Espoosta huhutaan, että HS:n mielipidesivuilla julkaistu espoolaisteinin kirjoitus 200 euron kuukausirahan putoamisesta 150 euroon solidaarisuusveron takia oli vitsi. Teinien tekemä, kylläkin. Totta tai ei, kirjoitus muistutti siitä, että nuorten kanssa kannattaa neuvotella taskurahasta – puhumattakaan siitä, että rahaa annettaisiin, kun sitä pyydetään.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Säännöllisen viikko- ja kuukausirahan suosio näyttää olevan laskussa suomalaisissa perheissä.

– Aika suuri syy tähän on, että vanhemmat kuvittelevat tekevänsä lapselle palveluksen antaessaan rahaa, kun sitä pyydetään, sanoo yksityistalouden ekonomisti  Anu Numminen Nordeasta. Näin ajatellaan etenkin silloin, jos rahasta ei ole perheessä pulaa.

Kyseessä voi olla kuitenkin karhunpalvelus, Numminen sanoo. Jos rahaa tulee helposti pyytämällä, sen arvoa ei opi ymmärtämään.

Nummisen mukaan lasten ja nuorten olisi hyvä tietää, milloin ja miten paljon he saavat rahaa. Hänen mukaansa viikkorahan antaminen kannattaa aloittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi aloittaa koulun. Kuukausirahaan voi vaihtaa esimerkiksi seiskaluokalle mentäessä, jotta nuori oppii pohtimaan rahan käyttöön pitkäjänteisemmin.

Ei haittaa, vaikka rahat lipsahtavat sormista jo kuukauden ensimmäisellä tai toisella viikolla parina ensimmäisenä kuukautena – siitä oppii.

– Suunnitelmallisuutta on parempi oppia teini-ikäisenä kuin aikuisena. Jottei käy niin, että vuokranmaksuun ei olekaan rahaa kun tuli kulutettua jo kaikkeen muuhun, Numminen sanoo.

Järjestä taskurahapalaveri,
syynätkää säästöt

Taskurahasta kannattaa järjestää eräänlaiset palkkaneuvottelut, jossa keskustellaan siitä, mihin lapsi rahaa tarvitsee ja mitä ostoksia vanhemmat olettavat lapsen taskurahoistaan hoitavan.

Lisäksi kannattaa sopia pelisäännöt sen varalle, että nuori tarvitsee lisää rahaa. Voiko lisäeuroja tienata jotenkin? Bonuksistakin kannattaa puhua – niitä voidaan luvata vaikkapa paremmasta matikan numerosta, Numminen vinkkaa.

Jälkikasvulle on myös viisasta tehdä selväksi, mikäli säästää heille aikuistumispesämunaa.

– Lapsille pitäisi kertoa, että sen lisäksi, että saat viikko- tai kuukausirahasi, me pistämme säästöön joka kuukausi esimerkiksi 50 euroa. Ja että rahat käytetään myöhemmin ajokorttiin tai vaihto-oppilasvuoteen, Numminen sanoo.

Näin lapsi ymmärtää rahat saadessaan, että niitä on kerätty kauan – sen sijaan, että uskoisi isojen summien irtoavan tuosta vain. Säästöjen kertymistä on myös hyvä seurata yhdessä.

Paljonko on paljon, paljonko
on sopivasti?

Suosituksia taskurahan määrästä Numminen ei anna. Niitä pitää harkita tapauskohtaisesti.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Nordean viime marraskuussa julkistama tutkimus antaa osviittaa yleisistä suuntaviivoista: Viikkorahaa nauttivat 9–11-vuotiaat suomalaislapset saavat keskimäärin neljä euroa, 12–14-vuotiaat seitsemän euroa ja sitä vanhemmat 17 euroa. Kuukausirahaa varhaisteinit taas saavat keskimäärin 28 euroa ja täysi-ikää lähentelevät  57 euroa.

Tutkimuksen mukaan taskurahan odotettiin tavallisesti riittävän makeisiin, huvituksiin ja peleihin.

Entä se mielipidekirjoituksessa mainittu 200 euron kuukausiraha, miten paljon se on?

Kulutustutkija ja professori Terhi-Anna Wilska sanoo, että pelkän summan perusteella on vaikeaa sanoa mitään. Jos sillä pitää kustantaa puhelinlasku ja vaatteet, summa kuulostaa tavalliselta. Jos se on puhdasta taskurahaa, niin sitten se on paljon, hän sanoo.

Enää ei kadehdita Leviksiä vaan
älykännyköitä ja mopoautoja

Yleisesti ottaen lapsilla ja nuorilla ei ole juuri sen enempää rahaa käytössään kuin ennenkään, Wilska sanoo. Sen sijaan perheiden erilaiset tulot näkyvät siinä, mitä jälkikasvulle ostetaan.

Kun 1980-luvulla köyhemmät katselivat kateellisena toisten Leviksiä eli kultakauttaan kulkeneita Levi’s-farkkuja, nyt he jäävät paitsi paljon kalliimmista asioista kuten kalliista älypuhelimista, mopoautoista ja järjestelmäkameroista.

Haloo, Espoo, näkyykö tämä siellä?

– Aiheesta puhuttiin opettajanhuoneessa juuri tänä aamuna, sanoo Tapiolan yläkoulun rehtori Heikki Pihkala. Tarkemmin sanottuna opettajat olivat pohtineet, voisiko nuorten antaa käyttää tietokoneita muistuttavia älypuhelimiaan opetuksessa. Osa opettajista oli kuitenkin sitä mieltä, että se ei käy, sillä kaikilla älypuhelimia ei ole, ja se muistuttaisi eroista perheiden varallisuudessa.

Pihkalan mukaan erot rahankäytössä näkyvät juuri kalliissa mobiililaitteissa. Tuloillaan oleva villitys ovat mopoautot – niitä seisoo nykyään muutaman koulun pihalla.

Wilska huomauttaa, että nykyteinit voivat olla edellisiä sukupolvia vastustuskykyisempiä kulutukseen kohdistuvalle ryhmäpaineelle. Hyvin nuoretkin voivat suhtautua kulutukseen kriittisesti ja erottautua sanomalla, että minuahan eivät älypuhelimet kiinnosta.

Lisäksi asuinalueiden eriytyminen toisistaan voi pehmittää eroja: Kun varakkaammat asuvat samoilla seuduilla ja köyhemmät toisilla, ristiriidat eivät kohtaa niin selvästi, Wilska sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (133)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Meillä luovuttiin kuukausirahasta, kun teinillä alkoi olla ikää töihin tarpeeksi. Onpa ollut paljon innokkaampi hakemaan nyt kesätöitä. Välipalaa ja kirjoja varten on kyllä annettu korvamerkityt kolikot, kun koulua on usein 8-16 kolmoistutkintoa suorittavalla - vanhempien tulojen takia kun ei opintotukea tipu.
Anonyymi: Nimetön 8.4.2012 7:15

Anonyymi
Tässä asiassa jos kiljukauloja aikoo maailmaan selättää on hyvin viisasta unohtaa nuo nordean neuot ja kääntyä herra Albert Einstein antamiin vinkkeihin.
20 vuotta melkein miljönääri 40 vuotta miljönääri.
Suunnaton ero ajokorttirahaan, ha ha ha.
Oppikaa jo että eurossa on myös + merkkinen korko.
Anonyymi: www.albert einstein. 8.4.2012 7:23

Anonyymi
"Säännöllisen viikko- ja kuukausirahan suosio näyttää olevan laskussa suomalaisissa perheissä."

Ja tällä samalla mallilla toimii valtionvarainministeriö eli "lapset saavat mokata raha-asioissa". Ei ne miljardit sinne tai tänne ministeriötä kiinnosta. Tukimiljardeilla on niin hauskaa pelata ja mokata. Ja jos holtittomien tukimiljardit hupenee niin korotetaan siten veroja.
Anonyymi: mokaaminen on niin h 8.4.2012 7:24

Anonyymi
"Jos rahaa tulee helposti pyytämällä, sen arvoa ei opi ymmärtämään."

Miten tämä saataisiin menemään holtittomien kalloon? Miksi jokaiseen holtittoman pyyntöön saada lisää rahaa on suostuttava? Kai ne holtittomat voisivat itsekin jotain tienata ettei aina tartte olla pyytämässä rahaa toisilta?
Anonyymi: anna, anna, anna lis 8.4.2012 7:36

Anonyymi
Ja jos lapsi ei opi käyttämään rahaa niin lapsesta tulee vielä hyvä poliitikko.
Anonyymi: Jyrki Käteinen 8.4.2012 7:49

Anonyymi
Mutta kun ne meidän lapset on maailman kilteimät ja viisaimat lapset. Kyllä ne osaa .Mistä ihmeestä niitä uusavutomia sitten riittää.
Anonyymi: Nimetön 8.4.2012 7:50

Anonyymi
Joka kolmas vuosi 6 x 3999 ? (vanhemmat ja molemmat isovanhemmat), millä ostetaan osakkeita. 17-vuotiaana myydään ja ostetaan omakotitalo tai maksetaan akateeminen koulutus. Esikoiselle Ensimmäinen 2 x 3999 ? rahoitettiin ottamalla asuntolainaa 7998 ? ylimääräistä.

Jos muuten isovanhempien talous ei kestä lahjoitusmäärää, mutta omasi kestää, muista että omille vanhemmileen voi lahjoittaa 3 999 ? molemmille verottomasti joka kolmas vuosi. He voivat taasen jatkolahjoittaa sen miten haluavat. Paperit on syytä tehdä, niin ei verottaja pääse ulisemaan.

Käyttöraha ruoan, vaatteiden ja halpojen harrastusten jne jälkeen? Tehköön töitä. Järjestän kyllä niitä osaamisen ja kykyjen mukaan.
Anonyymi: O tempora, O mores! 8.4.2012 7:53

Anonyymi
Itse en saanut penniäkään.
Anonyymi: Kylmä, kova, katkera 8.4.2012 7:55

Anonyymi
Mummit ja paapat voisivat antaa enemmän rahaa lapsenlapsilleen. He eivät enää kuluta ja asuntokin on maksettu. On myös aikaa juosta tarjousten perässä ja löytää ostoskoriin punaisilla lapuilla merkittyä lihaa. Lasten vanhemmilla taas on vielä asuntolainaa ja koko palkka menee elämiseen.
Anonyymi: Mummilla ja paapoill 8.4.2012 8:00

Anonyymi
Kommenttien perusteella ei tarvitse ihmetellä miksi lapset ja nuoret ovat mitä ovat nykyään, ahneita, sairaita ja kyynisiä. Aivan kuin vanhempansa.
Anonyymi: lapsenteko luvanvara 8.4.2012 8:02
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä