Kirjaudu ▼
 

Tee lapsellesi palvelus – anna mokata rahan kanssa

Heini Karjanmaa
Tee lapsellesi palvelus – anna mokata rahan kanssa
Se saattoi olla tsoukki. Espoosta huhutaan, että HS:n mielipidesivuilla julkaistu espoolaisteinin kirjoitus 200 euron kuukausirahan putoamisesta 150 euroon solidaarisuusveron takia oli vitsi. Teinien tekemä, kylläkin. Totta tai ei, kirjoitus muistutti siitä, että nuorten kanssa kannattaa neuvotella taskurahasta – puhumattakaan siitä, että rahaa annettaisiin, kun sitä pyydetään.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Säännöllisen viikko- ja kuukausirahan suosio näyttää olevan laskussa suomalaisissa perheissä.

– Aika suuri syy tähän on, että vanhemmat kuvittelevat tekevänsä lapselle palveluksen antaessaan rahaa, kun sitä pyydetään, sanoo yksityistalouden ekonomisti  Anu Numminen Nordeasta. Näin ajatellaan etenkin silloin, jos rahasta ei ole perheessä pulaa.

Kyseessä voi olla kuitenkin karhunpalvelus, Numminen sanoo. Jos rahaa tulee helposti pyytämällä, sen arvoa ei opi ymmärtämään.

Nummisen mukaan lasten ja nuorten olisi hyvä tietää, milloin ja miten paljon he saavat rahaa. Hänen mukaansa viikkorahan antaminen kannattaa aloittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi aloittaa koulun. Kuukausirahaan voi vaihtaa esimerkiksi seiskaluokalle mentäessä, jotta nuori oppii pohtimaan rahan käyttöön pitkäjänteisemmin.

Ei haittaa, vaikka rahat lipsahtavat sormista jo kuukauden ensimmäisellä tai toisella viikolla parina ensimmäisenä kuukautena – siitä oppii.

– Suunnitelmallisuutta on parempi oppia teini-ikäisenä kuin aikuisena. Jottei käy niin, että vuokranmaksuun ei olekaan rahaa kun tuli kulutettua jo kaikkeen muuhun, Numminen sanoo.

Järjestä taskurahapalaveri,
syynätkää säästöt

Taskurahasta kannattaa järjestää eräänlaiset palkkaneuvottelut, jossa keskustellaan siitä, mihin lapsi rahaa tarvitsee ja mitä ostoksia vanhemmat olettavat lapsen taskurahoistaan hoitavan.

Lisäksi kannattaa sopia pelisäännöt sen varalle, että nuori tarvitsee lisää rahaa. Voiko lisäeuroja tienata jotenkin? Bonuksistakin kannattaa puhua – niitä voidaan luvata vaikkapa paremmasta matikan numerosta, Numminen vinkkaa.

Jälkikasvulle on myös viisasta tehdä selväksi, mikäli säästää heille aikuistumispesämunaa.

– Lapsille pitäisi kertoa, että sen lisäksi, että saat viikko- tai kuukausirahasi, me pistämme säästöön joka kuukausi esimerkiksi 50 euroa. Ja että rahat käytetään myöhemmin ajokorttiin tai vaihto-oppilasvuoteen, Numminen sanoo.

Näin lapsi ymmärtää rahat saadessaan, että niitä on kerätty kauan – sen sijaan, että uskoisi isojen summien irtoavan tuosta vain. Säästöjen kertymistä on myös hyvä seurata yhdessä.

Paljonko on paljon, paljonko
on sopivasti?

Suosituksia taskurahan määrästä Numminen ei anna. Niitä pitää harkita tapauskohtaisesti.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Nordean viime marraskuussa julkistama tutkimus antaa osviittaa yleisistä suuntaviivoista: Viikkorahaa nauttivat 9–11-vuotiaat suomalaislapset saavat keskimäärin neljä euroa, 12–14-vuotiaat seitsemän euroa ja sitä vanhemmat 17 euroa. Kuukausirahaa varhaisteinit taas saavat keskimäärin 28 euroa ja täysi-ikää lähentelevät  57 euroa.

Tutkimuksen mukaan taskurahan odotettiin tavallisesti riittävän makeisiin, huvituksiin ja peleihin.

Entä se mielipidekirjoituksessa mainittu 200 euron kuukausiraha, miten paljon se on?

Kulutustutkija ja professori Terhi-Anna Wilska sanoo, että pelkän summan perusteella on vaikeaa sanoa mitään. Jos sillä pitää kustantaa puhelinlasku ja vaatteet, summa kuulostaa tavalliselta. Jos se on puhdasta taskurahaa, niin sitten se on paljon, hän sanoo.

Enää ei kadehdita Leviksiä vaan
älykännyköitä ja mopoautoja

Yleisesti ottaen lapsilla ja nuorilla ei ole juuri sen enempää rahaa käytössään kuin ennenkään, Wilska sanoo. Sen sijaan perheiden erilaiset tulot näkyvät siinä, mitä jälkikasvulle ostetaan.

Kun 1980-luvulla köyhemmät katselivat kateellisena toisten Leviksiä eli kultakauttaan kulkeneita Levi’s-farkkuja, nyt he jäävät paitsi paljon kalliimmista asioista kuten kalliista älypuhelimista, mopoautoista ja järjestelmäkameroista.

Haloo, Espoo, näkyykö tämä siellä?

– Aiheesta puhuttiin opettajanhuoneessa juuri tänä aamuna, sanoo Tapiolan yläkoulun rehtori Heikki Pihkala. Tarkemmin sanottuna opettajat olivat pohtineet, voisiko nuorten antaa käyttää tietokoneita muistuttavia älypuhelimiaan opetuksessa. Osa opettajista oli kuitenkin sitä mieltä, että se ei käy, sillä kaikilla älypuhelimia ei ole, ja se muistuttaisi eroista perheiden varallisuudessa.

Pihkalan mukaan erot rahankäytössä näkyvät juuri kalliissa mobiililaitteissa. Tuloillaan oleva villitys ovat mopoautot – niitä seisoo nykyään muutaman koulun pihalla.

Wilska huomauttaa, että nykyteinit voivat olla edellisiä sukupolvia vastustuskykyisempiä kulutukseen kohdistuvalle ryhmäpaineelle. Hyvin nuoretkin voivat suhtautua kulutukseen kriittisesti ja erottautua sanomalla, että minuahan eivät älypuhelimet kiinnosta.

Lisäksi asuinalueiden eriytyminen toisistaan voi pehmittää eroja: Kun varakkaammat asuvat samoilla seuduilla ja köyhemmät toisilla, ristiriidat eivät kohtaa niin selvästi, Wilska sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (133)


Anonyymi
Pääministerimme Jyrki Katainen on opettanut meille, että toisten rahoja voi jakaa maailman peeaukisille - ei kuitenkaan Suomalaisille.
Anonyymi: Hei me tienataan täl 8.4.2012 11:44

Anonyymi
Työkaverini kertoi kuinka oli virpomispäivän jälkeen opettanut lapsilleen kuinka Suomen valtio toimii. Hänellä on kolme lasta, joista yksi oli käynyt virpomassa ja tullut takaisin ison karkkisäkin kanssa. Hän esitti valtiota ja vei lapsensa karkeista puolet "verona". Lisäksi myös toiset lapset saivat karkkeja, vaikka he eivät käyneet virpomassa. Virpomassa käynyt lapsi ei tätä ymmärtänyt, eikä kyllä isäkään, mutta selitti lapselle että täällä työnteosta rangaistaan ja niistä työn hedelmistä pääsevät hyötymään aina kaikki muutkin, koska "se on oikein". Nostan isälle hattua ja kehoitan muitakin opettamaan lapsillensa, kuinka arvaamaton lisävero tulee vaanimaan meitä aina - paitsi jos et käy töissä.

Tämähän on hyvä keino kasvattaa lisää itsekkäitä narsisteja tähän maailmaan. Kai kaveri muisti kertoa, että emme kykene jakamaan niitä töitäkään tasapuolisesti, saati sitten taloudellisen toiminnan tuotoksia. Ihan yhtä hyvin voisi opettaa, että on täysin oikeutettua varastaa toisen lapsen karkit, jos ei itsellä satu olemaan.
Anonyymi: Nimetön 8.4.2012 11:45

Anonyymi
ei lainoja kannata ottaa jos ei oo oma rahoitusta 50%
Anonyymi: koska hinnoissa on y 8.4.2012 11:46

Anonyymi
Yhteiskunnan pitää opettaa että kaikki on samalla viivalla eli perintövero 100% niin silloin kaikki nuoriso on samalla viivalla eli kukaan ei saa perintöä.Tällä valtio saisi loistavasti koko lainansa maksettua parissa vuodessa.Kasvattaisi tasavertaista yhteiskuntaa,kun eikk kukaan koulussakaan voisi kehuskella mitä saa perintöä joskus.Ja eläkkeelle jäätyä ihminen jolla on yhtään varallisuutta se pitäisi ensin käyttää hoitoon ja muuhun ja vasta kun se olisi tuhlattu alkaisi eläke ja tuet juosta.
Anonyymi: Uusi suunta 8.4.2012 11:49

Anonyymi
suomi toimii kreikankanssa täysin väärin (Antaa rahaa)
Anonyymi: pääsee kreikan nuori 8.4.2012 11:52

Anonyymi
Työkaverini kertoi kuinka oli virpomispäivän jälkeen opettanut lapsilleen kuinka Suomen valtio toimii. Hänellä on kolme lasta, joista yksi oli käynyt virpomassa ja tullut takaisin ison karkkisäkin kanssa. Hän esitti valtiota ja vei lapsensa karkeista puolet "verona". Lisäksi myös toiset lapset saivat karkkeja, vaikka he eivät käyneet virpomassa. Virpomassa käynyt lapsi ei tätä ymmärtänyt, eikä kyllä isäkään, mutta selitti lapselle että täällä työnteosta rangaistaan ja niistä työn hedelmistä pääsevät hyötymään aina kaikki muutkin, koska "se on oikein". Nostan isälle hattua ja kehoitan muitakin opettamaan lapsillensa, kuinka arvaamaton lisävero tulee vaanimaan meitä aina - paitsi jos et käy töissä.


Mitä tästä oppivat lapset, jotka eivät käyneet virpomassa? Rahaa saa, vaikka töitä ei teekään?
Anonyymi: Nassu-75 8.4.2012 11:55

Anonyymi
Niin, kyllä nopea eteneminen hyväpalkkaisiin töihin on paras ja usein melkein ainoa keino varmistaa talous, ellei ole vanhemmiltaan saanut omistusasuntoa. Se taas edellyttää, että jo ennen teini-ikää varmistaa aina olevansa 'suosittujen' piirissä (vahva sosiaalisesti, oppii pelin jo varhain), valitsee jonkun kovimman statuksen koulutuksista (muuten alkupalkka on huono eikä kelpaa ylimpiin johtotehtäviin vaikka olisi pätevämpi), tekee vain omaa asemaa vahvistavia asioita (totaalisen itsekkäästi, hukkaamatta aikaa töihin, joista ei saa suurimpia pisteitä itselleen), nuolee ylöspäin ja potkii alaspäin (ei saa olla liian 'pehmo', toisaalta pitää olla lojaali), esittää itsevarmaa (haastamatta ylempiään ja tukijoitaan liikaa) jo kokemattomana, näyttää tahtonsa olla pomo ja tärkeää on myös olla tekemättä asioita liian hyvin, koska silloin voi olla liian arvokas tai pelottava ylennettäväksi. Varsinkin loistava asiantuntija voi jämähtää alipalkattuun tehtävään, koska hänen panostaan asiantuntijana ei haluta menettää ylentämällä hänet esimieheksi - ja toisaalta Suomessa ei yleensä haluta maksaa asiantuntijalle esimiestason palkkaa, vaikka työpanos voisikin olla paljon arvokkaampi. Pitää tunnustaa, etten ole saanut näitä totuuksia sanotuksi omille lapsilleni, ainakaan vielä.


Huh huh mitä katkeruutta. Kyllä omissa ympyröissäni loistavat nimenomaan ne koulussa olleet hiljaiset ja kiltit oppilaat, osaa jopa kiusattiin. Kukaan koulun "koviksista" ei ole millään näkyvällä paikalla, ainakaan koulukavereiden tai googlettelun perusteella.

Verkostoitumista voi havaita tietyissä korkeakouluissa mutta itse ainakin olen pärjännyt ilman sitä ihan hyvin.
Anonyymi: Keskitason hiljainen 8.4.2012 12:06

Anonyymi
Tee jälkipolville karhunpalvelus, anna Cashin munata rahoillasi oikein isosti.
Anonyymi: Torilla tavataan 8.4.2012 12:06

Anonyymi
Työkaverini kertoi kuinka oli virpomispäivän jälkeen opettanut lapsilleen kuinka Suomen valtio toimii. Hänellä on kolme lasta, joista yksi oli käynyt virpomassa ja tullut takaisin ison karkkisäkin kanssa. Hän esitti valtiota ja vei lapsensa karkeista puolet "verona". Lisäksi myös toiset lapset saivat karkkeja, vaikka he eivät käyneet virpomassa. Virpomassa käynyt lapsi ei tätä ymmärtänyt, eikä kyllä isäkään, mutta selitti lapselle että täällä työnteosta rangaistaan ja niistä työn hedelmistä pääsevät hyötymään aina kaikki muutkin, koska "se on oikein". Nostan isälle hattua ja kehoitan muitakin opettamaan lapsillensa, kuinka arvaamaton lisävero tulee vaanimaan meitä aina - paitsi jos et käy töissä.


Tässä oli todella hyvä kommentti. Yritän myös itse opettaa lapsilleni yhteiskunnan toimintaa tällaisten esimerkkien avulla. On hassua kuinka puna-aatteesta vapaa lapsen mieli (tai kuka tahansa sosialistisesta onnelasta riittävän pitkällä oleva ulkomaalainen jonka kanssa olen jutellut) pitää tällaista systeemiä sairaana. Jatkuva puna-aivopesu näyttää sitten hissukseen vaikuttavan.
Anonyymi: Oikeudenmukaista? 8.4.2012 12:10

Anonyymi
Työkaverini kertoi kuinka oli virpomispäivän jälkeen opettanut lapsilleen kuinka Suomen valtio toimii. Hänellä on kolme lasta, joista yksi oli käynyt virpomassa ja tullut takaisin ison karkkisäkin kanssa. Hän esitti valtiota ja vei lapsensa karkeista puolet "verona". Lisäksi myös toiset lapset saivat karkkeja, vaikka he eivät käyneet virpomassa. Virpomassa käynyt lapsi ei tätä ymmärtänyt, eikä kyllä isäkään, mutta selitti lapselle että täällä työnteosta rangaistaan ja niistä työn hedelmistä pääsevät hyötymään aina kaikki muutkin, koska "se on oikein". Nostan isälle hattua ja kehoitan muitakin opettamaan lapsillensa, kuinka arvaamaton lisävero tulee vaanimaan meitä aina - paitsi jos et käy töissä.Hän varmaan muisti myös mainita, että valtio on mukana siinä, kun lapset käyvät päiväkotia ja koulua, käytiinkö lapset synnyttämässä sairaalassa vai saunassa? Ja kotoa pääsee tietä pitkin kulkemaan asioille. Toivottavasti vanhemmat eivät koskaan sairastu vakavasti, jos niin vastustavat valtion puuhia. On se kauheaa, kun täällä hoidetaan nekin syöpäpotilaat, joilla ei ole varaa mennä yksityiselle.


Laajensit sitten keskustelun syöpasairaisiin mutta kysymys olikin leikistä jolla yritetään opettaa lapsille perusasioita. Eli vanhemmilla oli oikeus vähän "verottaa" kun olivat vaatettaneet ja meikanneet menestyksekkään pääsiäisnoidan ja ehkä auttaneet pajunoksien keräämisessä. Mutta mites ne laiskat siskot tai veljet jotka jäivät kotiin? Ja nauroivat vielä perään pikkuiselle joka lähti virpomaan?
Anonyymi: Taisi tosiaan jäädä 8.4.2012 12:17
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

13:06 Turismi tukee Espanjaa – Elokuu oli ennätyskuukausi
12:56 Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
11:51 Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
11:40 Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
11:34 Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
29.9. Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
29.9. EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
29.9. Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
29.9. Fed-pomot: Koronnosto lähenee
29.9. Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
29.9. Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
29.9. Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
29.9. Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
29.9. Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
29.9. Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
29.9. Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
Asiakastieto

Yhteistyössä