Kirjaudu ▼
 

Tästä alkaa ahneus Suomessa

Heini Karjanmaa
Tästä alkaa ahneus Suomessa
Pankkiirien ahneus aiheutti talouskriisin, sanotaan. Harva kuitenkaan pystyy kertomaan, mitä ahneus oikeastaan on. Lue, mitä Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat sanovat.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ahneus herättää tunteita. Toisille se on syy maailman talousmyräkän takana, toisille hyvinvointia tuottava ihmelääke. Sanakirjan mukaan se on muun muassa omaisuutta kiihkeästi haluava, ahnas, rahanhimoinen. Usein myös ajatellaan, että ahneus on ihmisen sisäsyntyinen ominaisuus.

– Ajattelen, että ihmisessä on aina aihio kaikkeen, sekä hyvään että pahaan, kansanedustaja Anna Kontula (vas.) sanoo.

Hän ei kuitenkaan hyväksy näkemystä, että ahneus olisi jotain ikuista, johon ei voi vaikuttaa. Kontulan mukaan ihmisten ahneus vahvistuu, jos sitä ruokitaan uskomuksella ahneesta, omaa etuaan ajattelevasta yksilöstä.

– Suomessakin vielä 70 vuotta sitten ajateltiin, että ihmisen pitää oikeuttaa varallisuutensa siten, että se käyttää huomattavan osan varallisuudestaan johonkin yhteiseen hyvään tai yhteisöllisiin hankkeisiin, Anna Kontula sanoo.

– Oleellisempi kysymys kuin se, onko ihminen ahne vai ei, on kysyä, voimmeko rakentaa järjestelmiä, jotka palvelisivat yhteistä hyvää. Kontula nostaa esimerkiksi yliopistomaailman. Hänen mukaansa yliopiston perinteinen uramalli on esimerkki siitä, miten ahneus voidaan yhdistää yhteiseen hyvään. Yliopistossa pärjää sitä paremmin, mitä enemmän tuotostaan jakaa ja mitä laajemmalle se leviää, Kontula sanoo.

– Siinä mallissa on yhdistetty oman edun tavoittelu ja yhteinen hyvä.

Ahneuden monet
tulkinnat

Ahneus on sitä, mitä kukin haluaa sen olevan. Turun kauppakorkeakoulun emeritusprofessori Pekka Pihlannon mukaan ahneus on hyvin subjektiivinen ajatus.

– Ilmeisesti voidaan puhua ahneudesta, kun kohtuuden raja on ylitetty.

Anna Kontula sanoo saman asian toisinpäin. Hänen mukaansa on kulttuurinen asia, mitä pidetään hyvänä ihmisyytenä.

Muun muassa johdon palkkiojärjestelmiä laativan Alexander Groupin toimitusjohtaja Yrjö Kopra pitää ahneutta arvokysymyksenä. Hänen mukaansa hyväksyttävää ahneutta on kaikki se, mikä on lain- ja sääntöjenmukaista toimintaa ja mahtuu eettisesti hyväksyttävän toiminnan piiriin.

– Jos se sitten tuottaa joillekin ihmisille kymmeniä miljoonia, niin sehän ei voi kai olla väärin.

Pihlanto on tarkastellut asiaa useista näkökulmista. Hän sanoo, että tavalla, miten rikkaudet ansaitaan, on väliä. Pihlannon mukaan kohtuus muuttuu ahneudeksi siinä vaiheessa, kun se rupeaa aiheuttamaan haittaa muille. Ahneus ilmenee usein lyhyen aikavälien voitontavoitteluna, kuten ylisuurina optioina, Pihlanto sanoo.

Vastakkaiseksi esimerkiksi hän nostaa hissiyhtiö Koneella rikastuneen Herlinin suvun.

– Ei kenelläkään siitä ole haittaa ollut, että Herlinit ovat rikastuneet. He ovat tuottaneet sekä yhteiskunnalle että ihmisille rahaa, Pihlanto sanoo.

Hänen mukaansa rikastuneiden pitää maksaa yhteiskunnalle niistä puitteista, joissa vaurastuminen on ollut mahdollista.

– Jos verotus toimii, rikastumisessa ei ole mitään väärää.

"Moralistinen
lyömäase"

Helsingin yliopiston filosofian professori Timo Airaksisen mukaan ahneudesta on tullut moralistinen termi, jota käytetään julkisuudessa lyömäaseena. Airaksisen mukaan termi oman voiton pyyntö kuvastaa yksilöiden oman edun ajamista ahneutta paremmin.

– Oman voiton pyyntö on kapitalistisessa yhteiskunnassa täysin hyväksyttävä asia, kunhan voitontavoittelussa ei mennä hyvän tavan ja moraalin ulkopuolelle, Airaksinen sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Jos rupeaisin tekemään huume- tai ihmiskauppaa, se olisi todellista ahneutta.

Airaksinen on samoilla linjoilla kuin toissa viikonloppuna Helsingin Sanomissa (12.2.) esiintynyt Sammon ja Nordean hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos. Wahlroos provosoi monia sanomalla, että ihmiset luulevat puhuvansa analyyttisesti, kun tuovat keskusteluun mukaan tunnepitoisia sanoja kuten ahneus.

Emeritusprofessori Pekka Pihlanto ymmärtää, että kaikki taloustieteilijät eivät käsitettä hyväksy.

– Ahneudessa on uskonnollispohjainen kaiku, uskonnot saarnaavat ahneuden syntiä, Pihlanto sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että ahneus ja muut tunteet vaikuttavat oleellisesti ihmisten taloudelliseen toimintaan.

– Ihminen operoi tunteidensa pohjalta, Pihlanto sanoo.

Pohdinta kohtuudesta
on vaikeaa

Perinteisesti varakkuudelle on haettu hyväksyntä osallistumalla yhteisiin menoihin.

– Nykyisin tällaista ajatusta ei ole, Anna Kontula sanoo.
Kontulan mukaan jokaisen, jolla on riittävästi varallisuutta, pitäisi miettiä, mitä on kohtuus. Pohdinta vaatii ihmiseltä aiempaa enemmän.

– Nyt kun olemme maallistuneet, meidän pitäisi olla riittävän vahvoja tekemään se harkinta. Enää ei ole piispaa, joka sanoo, että eläkää ihmisiksi ja älkää olko ahneita, Kontula toteaa.

– Kohtuuteen pyrkiminen edellyttää pysähtymistä ja miettimistä, että mikä elämässä on tärkeää.

"Ihmiset ovat
ahneita vallalle
"

Filosofian professori Timo Airaksinen ei usko täysin kohtuuteen. Hänen mukaansa kohtuullisuus on keskiluokkaista puurtamista, liiallinen kohtuullisuus taas itäsaksalaista. Myös kohtuuttomuuksia tarvitaan, mutta ei kuitenkaan liikaa, Airaksinen sanoo.

– Jos taas ollaan täysin kohtuuttomia, ollaan kuten Libyassa, Airaksinen sanoo.

Vaikka Airaksinen ei halua käyttää ahneus-sanaa korvikkeena termille oman voiton pyyntö, hän korostaa, että rahalla on joskus liian suuri merkitys.

– On lukuisia esimerkkejä rikkaista, jotka eivät koskaan kuluta mitään. Heille raha on kuitenkin erittäin merkityksellistä, koska raha on vallan ja aseman symboli, Airaksinen sanoo.

– Ihmiset ovat ahneita vallalle.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (236)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 24
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vanhat viisaudet eivät uusliberalismissa toimi: Ahneella ei ole p***nen loppu, palkansaajalla on.
Anonyymi: Amazing Grace 21.2.2012 6:07

Anonyymi
Ahneudesta en tiedä, mutta kun lakisääteisiä eläkevaroja hoitavan yhtiön hallituksen jäsen saa myydä arvoasuntonsa valvomalleen yhtiölle 1 800 000,00, takaisinosto-optiolla, ja jäädä johtamansa yhtiön vuokralaisena asumaan ao. asuntoon, tämä edustaa maamme hallituksen virallisen linjan mukaisesti "hyvää hallintotapaa ja laillisuutta" parhaimmillaan.
Anonyymi: Ilmarinen 21.2.2012 6:14

Anonyymi
Talousseiskalta taas kerran täysin ala-arvoinen juttu, jonka kirjoittaja ei ole ymmärtänyt tuskin mitään Wahlroosin ajattelusta ja kommenteista. Surkeaa. Jatkakaa vain tässä-, katso kuvat, näin- ja tällainen-otsikoilla alleviivataksenne typeryyttänne.
Anonyymi: Näkemiin. 21.2.2012 6:19

Anonyymi
Vanhat viisaudet eivät uusliberalismissa toimi: Ahneella ei ole p***nen loppu, palkansaajalla on.


Ikävä kyllä mutta totta. Kun leikkauslistatkin julkistetaan niin arvaa sen taas kuka maksaa tuloistaan suhteutettuna enemmän. Alle 2000 kuussa tienaava vai yli 5000 kuussa tienaava. Nytkin on tasaveroja nostettu kivasti välttämättömissä asioista kuten sähkö.
Anonyymi: Niin se on 21.2.2012 6:19

Anonyymi
Paljon rahaa = paljon pahaa
Anonyymi: W 21.2.2012 6:28

Anonyymi
Ahneet on kauheita, paheksun.
Anonyymi: Nimetön 21.2.2012 6:32

Anonyymi
Olipas todellinen mutkat suoriksi artikkeli.Erittäin epäanalyyttinen joka ei oikeastaan vastannut yhtään mihinkään:pelkkiä yleistyksiä ja ristiriitaisuuksia täynnä.
Anonyymi: Warrior 21.2.2012 6:32

Anonyymi
Pankkiirien ahneus aiheutti talouskriisin, sanotaan. Harva kuitenkaan pystyy kertomaan, mitä ahneus oikeastaan on.

Yksinkertaisesta asiasta tehtiin tyhjänpäiväinen juttu, jossa "asiantuntijana" mm tyhjänpäiväinen rahaeliittiä jatkuvasti komppaava höpöfilosofi Airaksinen :)
Anonyymi: Late- 21.2.2012 6:34

Anonyymi
Ahne voi olla monella tavalla... se voi kohdistua omaisuuteen, valtaan, suosioon jne. Luulen, että jokainen ihminen on ahne jollain tavalla.

Tämän päivän juttu on olla ahne julkisuudelle ja monet nuoret hakevat sitä keinolla millä hyvänsä esim. TV:n esiintymisohjelmien kautta... jos mikään muu ei onnistu, niin riisutaan vaatteet.

Monet Suomalaiset ovat ahneita viinalle ja kun sellaista on ilmaiseksi tarjolla, niin kohtuus unohtuu.

Epäilen, että useimmatkaan eivät ole ahneita rahalle, vaan sen haaliminen on vain väline johonkin toiseen ahneuteen, kuten esim. valtaan.
Anonyymi: Ahneus 21.2.2012 6:40

Anonyymi
Suomessa ollaan ahneita koska valtio on ahne. Se vie yli kohtuuden tyon hedelmat ja jakaa ne epaoikeudenmukaisesti valitsemiinsa kohteisiin - liian usein hyva-veli lahipiirilleen ja jonninjoutavuuksiin.

Amerikassa on maailman anteliain kansa. Ihmiset antavat omastaan koska heilla on siihen varaa. Jos jotakuta kohtaa onnettomuus, on alta aikayksikon varainkeruu kaynnissa esim. leivonnaismyyjaiset tms. Yleensa keratyt summat liikkuvat 20k pinnassa.
Anonyymi: Repikaa siita 21.2.2012 6:46
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 24
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä