Kirjaudu ▼
 

Maksatko liikaa? Katso halvempi pankki

Maksatko liikaa? Katso halvempi pankki
Pankkipalveluiden hintaerot ovat kaventuneet, mutta pankkia vaihtamalla voi yhä ansaita vuodessa satoja euroja. Taloussanomat selvitti, missä pankissa asiointi on nyt edullisinta. Katso yhdeksän pankin vertailu ja millaisella siirrolla esimerkkiperhe säästi 360 euroa vuodessa.

23.9.2011 06:01
Kimmo Norokorpi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Mitä kolmekymppinen sinkkumies tekisi 180 ylimääräisellä eurolla? Panostaisi treffeihin kerrankin enemmän kuin perustasoisen elokuva- ja pitsapaketin? Tankkaisi mukaan hieman tasokkaammat peijaisjuomat viikonlopun kalareissulle? Päivittäisi sulkapallomailan kerralla kunnolliseen? Toisaalta, jos summan ansaitsee yksinkertaisesti vain pankkia vaihtamalla, niin sen voi vaikka tuhlata?

Taloussanomien pankkivertailu paljastaa, että pankkipalveluiden hinnoissa on yhä jopa satojen eurojen eroja. Esimerkkisumma, 180 euroa, on asunto- ja autovelkaisen sinkkumiehen tapauksessa erotus halvimman ja kalleimman pankin vuosikuluissa.  

Taloussanomat vertailee puolivuosittain pankkipalveluiden hintoja esimerkkiasiakkaiden avulla. Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemässä vertailussa on mukana yhdeksän pankkia ja kolme kotitaloustyyppiä (sinkkumies, perhe ja vanhempi pariskunta).

Aktia Bank Abp Danske Bank Oyj Handelsbanken Finans Aktiebolag (publ), filialverksamheten i Finland Helsingin Seudun Osuuspankki Nooa Säästöpankki Oy Nordea Bank Finland Abp Suupohjan Osuuspankki, Sydbottens Andelsbank Ålandsbanken Abp
Taloustiedot
Y-tunnus 2181702-8
Kotipaikka Helsingfors
Yhtiömuoto OYJ
TOL-luokka
Muu pankkitoiminta
Kaikki yrityksen taloustiedot

Pankkikulut
kasvavat

Asuntolaina-, kulutusluotto- sekä luottokorttikulut ovat nousseet kevääseen verrattuna lähes joka pankissa. Korkojen nousu ja toisaalta sijoitustuotteiden laiha tuotto on nostanut esimerkkikotitalouksien nettopankkimenoja keskimäärin 100–200 euroa vuodessa.

Kolmen kuukauden euribor on puolen vuoden aikana kallistunut 0,4 prosenttiyksikköä ja vastaava 12 kuukauden korko 0,1 prosenttiyksikköä.

Kesällä kahdesti prime-korkoaan nostanutta Handelsbankenia lukuun ottamatta vertailupankkien omat viitekorot ovat ennallaan, ja korkohaarukka vaihtelee OP:n 1,55 prosentista Handelsbankenin ja Tapiolan 1,95 prosenttiin.

Palveluiden kokonaishinta vaihtelee paljon asiakkaan velka- ja sijoitustilanteen mukaan. Kerran edullinen pankki voi myöhemmin osoittautua kalliiksi vaihtoehdoksi.

Esimerkiksi asunto- ja autovelkaisen sinkkumiehen kohdalla kevään vertailussa eniten kulujaan pudottanut Tapiola Pankki on nyt vuositasolla 360 euroa kalliimpi vaihtoehto kuin puoli vuotta sitten.

Suurimman säästön saavuttamiseksi voi siis joutua näkemään kohtuullisesti vaivaa pankkeja toistuvasti kilpailuttamalla.

Keskimäärin esimerkkimiehen vuoden pankkimenot ovat kasvaneet keväästä runsaat kaksi prosenttia. Vertailupankeista kulut putosivat vain edellisessä vertailussa kalleimmaksi osoittautuneessa Ålandsbankenissa. Sittemmin pankki on muun muassa pudottanut lainamarginaalia muita reippaammin.

Erot pankkien
välillä kutistuneet

Vaikka pankkia vaihtamalla voikin ansaita tuntuvankin summan, erot pankkien välillä ovat kutistuneet selvästi. Nyt edullisimman ja kalleimman pankin perimien kulujen ero keskiarvoon verrattuna jäi alle kolmen prosentin. Vielä keväällä eroa oli enimmillään yhdeksän prosenttia.

Tulosta selittää erityisesti pankkien lainamarginaalihaarukan kapeneminen. Edellisessä vertailussa lainakatteet vaihtelivat 0,6 ja 0,95 prosenttiyksikön välillä, nyt skaalaa on supistunut välille 0,7-0,8.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Halvinta, 0,7 prosenttiyksikön lainaa tarjoavat Handelsbanken, Helsingin ja Suurpohjan OP:t sekä Tapiola.

Korkein marginaali on edelleen Ålandsbankenissa. Useimmat pankit ovat pudottaneet marginaaleja keväästä hieman, mutta nyt hinnoissa on taas korotuspaineita.

Sampo Pankki
on kallein

Edullisinta säästöjen ja velkojen hoitaminen on vertailun mukaan Helsingin OP:ssa, Nordeassa ja Aktiassa.

Kalleimmaksi asiakkuus taas tulee esimerkistä riippumatta Sampo Pankissa. Pankkiasiointi on Sammossa selvästi muita pankkeja kalliimpaa. Lisäksi lainamarginaali on vertailun kalleimpia.

Kalliimmat kulut eivät myöskään kuittaannu Sammon tarjoamilla säästö- ja sijoitustuotoilla, jotka jäivät kaikissa esimerkkitapauksissa heikoimpien joukkoon. Pankkien välillä on edelleen siis eroja. Katso alla olevista taulukoista paljonko sinä voisit pankin vaihdolla ansaita. 

.


[zoom]

.


[zoom]

23.9.2011 06:01
Kimmo Norokorpi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (82)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Osuuspankkien edullisuudessa on vielä se hyvä puoli, että ne ovat asiakkaidensa omistamia...


OP = KePu. Auringonlaskun pankki.
Anonyymi: x 23.9.2011 6:18

Anonyymi
Miksi näissä vertailuissa ei oteta mukaan S-pankkia??
Anonyymi: Timo 23.9.2011 6:44

Anonyymi
Onko s-pankilla kaikki samat palvelut?
Anonyymi: Hesus 23.9.2011 7:00

Anonyymi
Olen vaihtanut pari vuotta sitten asiakkuuteni Sammosta OP-pankkiin. Hoitivat lainojen siirron jne. Lainamarginaali putosi, pankkiasioinnista saa bonuksia, niillä voi "maksaa" tilien kuukausikulut, lainaerien yms. "käsittelymaksut", tallelokeron vuokran jne. Vuosikuluni poistuivat kokonaan! Säästö on merkittävä! Suosittelen OP-pankkia!
Anonyymi: Deflanaattori 23.9.2011 7:03

Anonyymi
Vain tyhmä pitään säästöjään Suomessa.
Siirtäkää rahanne ulkomaille kuten esim Sveitsiin tai Saksaan niin saatte huomattavasti paremman tuoton
Anonyymi: Åke 23.9.2011 7:06

Anonyymi
Osuuspankkien edullisuudessa on vielä se hyvä puoli, että ne ovat asiakkaidensa omistamia, jonka takia ne eivät törttöile asiakkaidensa rahoilla vaikkapa johdannaismarkkinoilla tai sijoittamalla eksoottisiin tytäryhtiöihin jotka veisivät pankin nurin.


Höpö höpö. asiakkaiden omistamia? Toisen asteen huijausta?

Suurilta osuuskunnilta puuttuu käytännössä sisäisen mädännäisyyden siivousvälineet?
Tällaisesta on ollut viime aikoina julkisuudessa esimerkkejä?

Pienet osuuskunnat, joissa ihmiset enimmäkseen tuntee toisensa toimivat aatteen mukaisella tavalla?
Anonyymi: Nimetön 23.9.2011 7:08

Anonyymi
Miksi näissä vertailuissa ole ihan perus vertailua??
Esim. paljonko kulut perustilissä missä on pankki tunnukset pankkikortti?
Ja lopuksi vaivaava kysymys mix perus pankki"palveluista" pitää maksaa? koska...

A. peruskäyttäjälle ei ole palvelua teet kaiken työn itse ja yleensä omalla esim. tietokoneella.

B.yhteiskunta on ajettu siihen että käytännössä sinulla on pakko olla pankkitili.

Koskahan joku toimittaja tutkisi näitä?
Anonyymi: JKN 23.9.2011 7:12

Anonyymi
Saattaisin laittaa rahani Ålandsbankeniin, jos löytyisi konttori kanta-Hämeestä. Oli ensimmäinen, suomalainen taloustaho, joka uskalsi esittää maalaisjärkisen näkemyksen meneillään olevasta euronkriisistä.
Anonyymi: jiipee 23.9.2011 7:21

Anonyymi
Höh. Otin lainan Sampopankista hintaan 0,6 asuntoa varten. Toimitusmaksu oli jotain 190 ja pankkipalveluista kk-maksu 1,90. Tämä sisälsi tilit,verkkopankin ja luottokortin 4000 luottorajalla.
Vertailin kyllä pankkeja ja tämä oli kohdallani edullisin.
Bonuksia en ymmärtänyt kunnolla vaikka olen myös op:ssa asiakas.
Anonyymi: kallein vai halvin? 23.9.2011 7:25

Anonyymi
Olen itse vertaillut, että Tapiola pankin asiakkuus tulee paljon edullisemmaksi jo sen takia, koska heillä on tapana maksaa jopa korkoa. Se ei tietenkään tästä vertailusta näy. Myöskään tiettyjä palvelumaksuja ei peritä, jos on joitain tuhansia säästössä. Muilla pankeissa säästöjä on oltava jopa kymmeniä tuhansia ellei satoja tuhansia, että pääsee samalle etutasolle.
Anonyymi: hmmmm.... 23.9.2011 7:27
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä