Kirjaudu ▼
 

Hullunkurisimmat lainapyynnöt – pankinjohtajat kertovat

EPA/PAUL MILLER
Hullunkurisimmat lainapyynnöt – pankinjohtajat kertovat
Lainaneuvottelut ovat yleensä vakavahenkistä puuhaa, mutta väliin voi pankinjohtajaakin hymyilyttää. Lainoja pyydetään välillä hyvinkin erikoisiin, huvittaviin ja kummallisiin tarkoituksiin. Taloussanomat kysyi pankinjohtajilta ympäri Suomea, millaiset ovat oudoimmat vastaantulleet lainapyynnöt.
7.8.2011 06:01
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Pankin normaalia arkipäivää on myöntää lainoja asuntoihin, autoihin, veneisiin, opiskeluun ja kodin remontteihin. Aina silloin tällöin pankin lainatiskille tulee erikoisempiakin pyyntöjä.

–  Yksi asiakas haki lainaa jonkin matelijan ostamiseen ulkomaan matkallaan. Kerran puolestaan autolainaa haki ajokortiton mies. Emme hänelle lainaa myöntäneet, itäsuomalainen pankinjohtaja kertoo.

– Aikoinaan 1980-luvulla tultiin pyytämään lainaa "huvituksiin". Pyytäjänä oli aivan täysjärkinen ihminen ja tarjosi vielä asuntoa lainan vakuudeksi, eteläsuomalainen pankinjohtaja kertoo.

Nykyäänkin lainarahalla rahoitetaan kaikkea ryyppyilloista uhkapeleihin, mutta pankeista noilla tarkoituksilla tuskin enää käydään hakemassa lainaa. Pienemmissä kulutusluotoissa lainan tarkoitusta ei kysellä, ja pikavippiäkin saa tekstiviestin näpyttämällä.

Tarkoitusta
vääristellään 

Lainaa hakevalle voi tulla kiusaus merkitä lainahakemukseen eri tarkoitus, kuin mihin tosiasiassa lainansa aikoo käyttää.

– Joskus kuulee, että henkilö on hakenut autolainaa, joka sitten on myönnettykin. Heti sen jälkeen onkin asiakkaan tililtä maksettu kallis etelänmatka, länsisuomalainen pankinjohtaja kertoo.

– Epäilyjä herää, kun asiakas ottaa remonttilainaa lämpökattilan vaihtamiseen vain vuosi sen jälkeen, kun on ottanut edellisen kerran lainaa saman lämpökattilan vaihtamiseen. On selvää, että se raha on käytetty johonkin muuhun. Kyllä me sitten alamme jo tarkemmin kysellä, eteläsuomalainen pankinjohtaja kertoo.

Monet pankinjohtajat kertovat, että erilaisiin leikkauksiin – myös kauneusleikkauksiin – on haettu lainaa. 

– Kerran perättäisinä päivinä kävi kaksi eri asiakasta hakemassa lainaa tekohampaiden laittamiseen. Lainat toki myönnettiin, nehän ovat kalliita remontteja, pankinjohtaja Itä-Suomesta toteaa.

Pellepelottomat
lainatiskillä 

Yrityslainat ovat oma tarinansa. Pankinjohtajat kertovat vuosien mittaan kuulleensa mitä erikoisimpia liikeideoita.

– Välillä voi tulla huimiakin projekteja, jotka liittyvät vaikkapa nettitoimintaan. Kerran haluttiin lainaa kauppakeskusta varten, mutta mitään omaa rahaa ei ollut projektiin laittaa eikä mitään vakuuksiakaan, länsisuomalainen pankinjohtaja kertoo.

Eteläsuomalainen pankinjohtaja oli aikoinaan ollut töissä maaseudun pankissa ja saanut pöytänsä toiselle puolelle asiakkaan, joka oli ollut kovin vakuuttunut liikeideastaan.

– Mies todisteli kehittäneensä uuden teknologian karpaloiden kasvatukseen. Karpalothan kasvavat suolla. Ei siitä karpalonviljelystä koskaan mitään tullut.

Itäsuomalainen pankinjohtaja kertoo puolestaan asiakkaasta, joka aikoi tehdä suuria maa-aluehankintoja.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– 1990-luvun alussa hän oli varma, että Lapin suot nousevat vielä arvoon arvaamattomaan ja halusi niiden ostamiseen lainaa. Halpojahan ne olisivat olleet, mutta emme myöntäneet lainaa.

Pohjoissuomalainen pankinjohtaja kertoo, että keskellä syvintä 1990-luvun alun lamaa pankkiin tuli nuori mies ja tahtoi lainaa akvaario-leasingiin. Tarkoitus oli vuokrata yrityksille akvaarioita toimitilojen somisteeksi.

– Samaan aikaan firmoja kaatui ympärillä kuin kärpäsiä. Olisivatko ne nyt siinä vaiheessa miettineet akvaarioiden hankkimista, pankinjohtaja muistelee.

Akvaarioyrittäjä jäi ilman lainaa.

Nämä lainaneuvottelut
eivät unohdu

Pankinjohtajilla oli kerrottavanaan erikoisten lainapyyntöjen lisäksi muitakin hullunkurisia tarinoita lainatiskien takaa.

– Kerran perjantaina kello neljän aikaan iltapäivällä kaksi kaveria soitti ja halusi lainaa veneen ostoon. He olivat pankin hyviä asiakkaita, joten laina myönnettiin, eteläsuomalainen pankinjohtaja kertoo.

Heti maanantaina toinen venelainaa saaneista miehistä soitti ja valitti: "Voi kun et olisi myöntänyt meille lainaa! Vene jäi perjantaina ostamatta ja rahat tuli juotua." Mies vannotti pankinjohtajaa enää koskaan antamasta hänelle lainaa perjantaina kello neljä.

Eräälle toiselle pankinjohtajalle tarjottiin hevosia lainan vakuudeksi. Pankinjohtaja oli tyrmännyt ajatuksen.

– Eivät ne oikein täällä holvissa menesty.

Länsisuomalaista pankinjohtajaa oli nuorena yritetty huiputtaa.

– 1980-luvulla elettiin nousukauden aikoja ja pankissa kävi ihmeellisiä kiinteistö- ja maa-alueiden ostajia, jotka eivät olleet oikeita ostajia, vaan bulvaaneja, jotka yrittivät saada lainaa nollavakuuksilla ja käyttää pankin uutta lainaneuvottelijaa hyväkseen.

Pohjoissuomalainen pankinjohtaja kertoo tapauksesta, joka oli sattunut hänen kollegalleen.

Pankissa oli menossa joukkovelkakirjalainakampanja. Pankkiin tuli iäkäs nainen, joka oli hyvin kiinnostunut joukkolainasta. Papereita täytettiin ja kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes naiselta kysyttiin, miltä tililtä joukkolaina maksetaan. Nainen tyrmistyi ja sanoi, että ei hän maksa, koska hänellehän se laina tulee.

7.8.2011 06:01
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (93)


Anonyymi
Edellinen hallitus suorastaan kehoitti kuluttamaan
jotta työllisyys pysyisi,samoin itse näytti
esimerkkiä velka elvytyksellä,10-15 miljardia
vuosittain,vieläkin Budjetit 10 miljardia alijäämäisiä.
Kansa seuraa johtajiaan.
Anonyymi: Yrittäjä 7.8.2011 7:37

Anonyymi
Naurettava tositarina pankista: Asiakas tuli pyytämään lainaa 100000? maksavaan yksiöön, eli vanhaa miljoonaa. Kyllä me sitä naurettiin yhdessä samoissa pankin tiloissa majailevan kiinteistövälittäjän kanssa.

No annettiinhan se laina.

Varmistettiin vaan että asunto tulee vakuudeksi ja että asiakas varmasti joutuu kiperässä tilanteessa antamaana asunnon pankille mutta velka jää.
Anonyymi: Nimetön 7.8.2011 7:47

Anonyymi
Olen vaihtamassa sukunimeni, Fetana saan lyhennysvapautuksen omista lainoistani.
Anonyymi: Nimetön 7.8.2011 7:50

Anonyymi
300ke lainaa 60-luvulla rakennettuun neukkukuutioon. Melko hullunkurista...
Anonyymi: mutta onhan se oma, 7.8.2011 7:53

Anonyymi
Velkaantuvan ihmisen käyttäytyminen,ottaa lautasen täyteen ruokaa,jättää osan syömättä ja heittää
sen roskiin.Sama logiikka kaikessa kuluttamisessa.
Anonyymi: Yrittäjä 7.8.2011 7:54

Anonyymi
Mä lainaan omat jututkin, muilta.
Anonyymi: Hoikka"laina&qu 7.8.2011 7:56

Anonyymi
Valtio mokasi elvytyspaketin kanssa.

Elvytysrahoilla olisi pitänyt esimerkiksi laittaa julkista infraa kuntoon kunnostamalla teitä tai kouluja.

Sen sijaan huomattava osa elvytysvaroista käytettiin yritysten eri maksujen helpotuksiin. Kuviteltiin, että yritykset käyttäisivät saamansa lisärajat työllistäviin investointeihin. Näin ei käynyt vaan lähes kaikki rahat valuivat yritysten omistajien taskuun ja maamme rajojen ulkopuolelle.
Anonyymi: Nimetön 7.8.2011 7:59

Anonyymi
Kanadassa ja Yhdysvalloissa karpaloita kasvatetaan suuria määriä vesiviljelyssä. Mitä jos mies olikin oikeasti kehittänyt jonkin uuden ja hienon karpalonviljelymenetelmän?
Anonyymi: Nimetön 7.8.2011 8:01

Anonyymi
Kanadassa ja Yhdysvalloissa karpaloita kasvatetaan suuria määriä vesiviljelyssä. Mitä jos mies olikin oikeasti kehittänyt jonkin uuden ja hienon karpalonviljelymenetelmän?


Tuskin oli, pankinjohtajat ei tee virhearvioita, se olisi typerää.
Anonyymi: Nimetön 7.8.2011 8:07

Anonyymi
Persuilla on siis jo lapsetkin köyhiä eläkeläisiä?

Hullunkurisimmatlainat myönnetäänpuhelimellaILMAN MITÄÄN VAKUUKSIAnäkemättä keille rahat menevät

Suomi on 3X ISO AAA LAINAMARKKINOILLA
joista lainataan Kreikkaan ja Portugaliin

Suomen köyhät
eläkeläiset
lapset
jäävät jatkossa
ilman toimeentuloa
Anonyymi: Vai jäikö peruskoulu 7.8.2011 8:17
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä