Kirjaudu ▼
 

Analyytikot: Konecranesin ja Terexin fuusio näyttää peruuntuneen

Outi Pyhäranta
Analyytikot: Konecranesin ja Terexin fuusio näyttää peruuntuneen
Konecranesin ja Terexin viime elokuisessa fuusiotiedotustilaisuudessa vasemmalla Konecranesin hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavson, videolla Terexin hallituksen pj. ja toimitusjohtaja Ronald DeFeo ja oikealla Konecranesin entinen toimitusjohtaja Pekka
Analyytikoiden arvioiden mukaan Konecranes-Terex-fuusio näyttää nyt käytännössä peruuntuneen. Avoin kortti on vielä viranomaisten kanta Terexin ja kiinalaisyhtiön yhdistymiseen.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Nostolaitevalmistaja Konecranesin fuusiokumppanikseen havittelema Terex ilmoitti tänään, että se alkaa neuvotella yhdistymisestä kilpailevan tarjouksen jättäneen kiinalaisen Zoomlionin kanssa.

Zoomlion on lähestynyt Terexiä jo aikaisemmin, mutta nyt amerikkalaisyhtiö kertoi ensimmäistä kertaa ottavansa kiinalaisten korottaman käteistarjouksen vakavasti.

Tietoja kiinalaisten kiinnostuksesta tuli julkisuuteen jo alkuvuodesta, mutta Konecranes on vakuuttanut fuusion etenevän. Konecranes julkisti tänään tiedotteen, jossa yhtiö korosti, ettei Terexin hallitus ole muuttanut suositustaan yhdistyä Konecranesin kanssa.

Konecranes Abp
Taloustiedot
Y-tunnus 0942718-2
Kotipaikka Hyvinge
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 31,280
Muutos € +0,150
Muutos % +0,48
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

Konecranesin mukaan Terex ei voi lopettaa fuusiovalmisteluja ilman Konecranesin suostumusta ennen kuin "Terexin osakkeenomistajat ovat äänestämällä hylänneet järjestelyn Konecranesin kanssa tai Terexillä on muuten oikeus päättää Konecranesin kanssa tekemänsä sopimus".

"Ei näytä todennäköiseltä"

Analyytikoiden arvioiden mukaan Konecranes-Terex-fuusio näyttää kuitenkin nyt käytännössä peruuntuneen. Tätä mieltä ovat sekä Evlin analyytikko Elina Riutta että OP:n analyytikko Pekka Spolander.

– Olisin sitä mieltä, että todennäköisyys sille, että Zoomlion ja Terex päätyvät yhteen on korkea. Terex kertoi nyt ensimmäistä kertaa yrittävänsä saada varmuuden siitä, että fuusio on toteutettavissa, Riutta toteaa Taloussanomille.

Zoomlion oli tarjonnut Terexistä 30 dollaria osakkeelta, mutta on nostanut tarjouksensa nyt 31 dollariin. Riutan mukaan Konecranes-vetäytymisestä Terexille lankeava 37 miljoonan dollarin sakkomaksu "on kokonaisuudessa hyvin pieni asia".

– Sillä ei ole vaikutusta fuusion toteutumiseen, Riutta toteaa.

Spolanderin mukaan amerikkalaisten halukkuuteen suostua Konecranesin osakevaihtotarjoukseen vaikuttaa eniten käteistarjouksen houkuttelevuus. Lisäksi Konecranesin kurssi on ollut viime kuukausina alamäessä, mikä vaikuttaa osakevaihtotarjouksen arvoon.

– Terex haluaa katsoa tuleeko Zoomlionilta sitova tarjous, joka voidaan viedä osakkaiden hyväksyttäväksi, Spolander toteaa.

Hänen mukaansa Konecranesin tarjouksen valtti ovat olleet yhdistyneelle yhtiölle tarjoutuvat pidemmän aikavälin kasvunäkymät. Viime aikoina sekä Konecranesin että Terexin markkinanäkymät ovat kuitenkin heikentyneet, mikä voi lisätä käteistarjouksen houkuttelevuutta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Markkina on edelleen heikentynyt elokuun jälkeen, jolloin Konecranesin tarjous julkistettiin. Silloin esitellyt synergiat ja edut ovat edelleen mahdollisia, mutta niiden saavuttamiseen voi mennä pidempi aika.

Viranomaisten kanta voi ratkaista

Avoin kortti on Spolanderin mukaan se, mikä on amerikkalaisviranomaisten kanta Terexin ja kiinalaisyhtiön yhdistymiseen.

– Hyväksyvätkö he ostajaksi Zoomlionin, koska Terexillä on toimituksia Yhdysvaltain puolustusvoimille ja julkiselle sektorille. Useimmat ovat kuitenkin sitä mieltä, että se ei olisi ongelma.

Joidenkin arvioiden mukaan Zoomlionia kiinnostavat Terexissä lähinnä rakennuskoneet ja koska Konecranes on kiinnostunut nostolaitteista, voisi kiinalaisyhtiö myydä ne suomalaisille.

– Zoomlion on lähinnä rakennuskonevalmistaja ja Terexin rakentamiseen liittyvät koneet ovat heidän ensisijainen kiinnostuksen kohteensa. Toisaalta voi kysyä, mikseivät he olisi kiinnostuneita laajentamaan valikoimaansa, Spolander sanoo.

Konecranesin hallituksen 70-vuotias puheenjohtaja Stig Gustavson ilmoitti eilen jättävänsä tehtävänsä ja siirtyvänsä hallituksen varapuheenjohtajaksi.

Riutan mukaan fuusion todennäköinen peruuntuminen on yksi syy Gustavsonin siirtymiseen pois puheenjohtajan paikalta, mutta päätökseen vaikuttanee myös tiedotteessa mainittu ikä sekä mahdollisesti myös Gustavsonia vastaan nostettu syyte avustuspetoksesta.

Konecranesin osake aloitti pörssipäivän jyrkässä laskussa Helsingin pörssissä. Osaketta painaa osingon irtoaminen. Konecranesin osake oli kello 12.35 laskenut 4,9 prosenttia 20,39 euroon.

Tarkennus klo 12:35: Konecranesin osakkeen laskua selittää osaltaan osingon irtoaminen

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (11)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Rekisteröitynyt käyttäjä
Terex taisi tehdä vanhanaikaiset, oli neuvottelevinaan ja sai paljon tärkeää strategista tietoa Konecranesista. Nyt liittoutuminen kiinalaisten kanssa tuo rahaa tiedon lisäksi. Taas suomalaisia vietiin jenkkien taholta.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Anti-Paholainen 24.3.2016 11:28

Anonyymi
Niin siinä käy kun lähtee herrojen kanssa marjaan!!!
Anonyymi: Gunnar 24.3.2016 11:29

Anonyymi
Eiköhän suomalaisten kannattaisi jo vähitellen viisastua näissä fuusioitumisasioissa.

Osakkeenomistajien Konecranes-immateriaalivarallisuus taitaa olla jenkkien suotuisalla yhteistyöllä pian kiinalaisten hallussa.

Suomalaiset ovat töpeksineet jokikisen merkittävän fuusion kuluneen vuosikymmenen aikana osaamattomuuttaan ja yksinkertaisuuttaan.

Suuret johtajat, olisiko jo aika viisastua?
Anonyymi: Immateriaali_ekspert 24.3.2016 11:45

Anonyymi
Kiinalaista kapitalismia. Valtio ostaa varattomalle yksityiselle yritykselle ulkomaisen kilpailijan.
Anonyymi: peepeex 24.3.2016 11:48

Anonyymi
Kyllähän siinä siinä taas viety suomi poikaa kun kuoriämpäriä jenkkien toimesta. Amerikkalaiset ovat kuin keskustapoliitikko, tulee takaapäin ja pettävästi
Anonyymi: VeljesiPjotr 24.3.2016 11:51

Anonyymi
Kertokaa myös miksi se Konecranesin osake oli klo: 10:40 laskenut, 5,6%, 20,24 euroon. Nyt reaaliaikainen kurssi näkyy olevan 20,41 euroa.

Tänään oli Konecranesin osingon irtoamispäivä ja tuo osinko on Konecranesin osakkeen nykykurssilla noin 5%. Lisäksi Konecranesin kassaan kilahtaa hyvin todennäköisesti lähiaikoina tuo 37 miljoonan dollarin sakko Terexiltä fuusion kariutumisen vuoksi. Kyllä se ainakin Konecranesin yhden kvartaalin tulosta tulee parantamaan merkittävästi ja sitä kautta myös jonkin verran kuluvan vuoden kokonaistulosta.
Anonyymi: Arminius 24.3.2016 12:12

Anonyymi
Suomen ongelma ei kuitenkaan ole johtajien osaamattomuus, eikä pääomapiirien haluttomuus osallistua verojen maksuun, vaan nimen omaan palkansaajien ahneus. Toivottavasti tässä yhteydessä palkansaajaa päästään myös hiukan näpäyttämään?
Anonyymi: johnewing 24.3.2016 12:13

Rekisteröitynyt käyttäjä
Suomen ongelma ei kuitenkaan ole johtajien osaamattomuus, eikä pääomapiirien haluttomuus osallistua verojen maksuun, vaan nimen omaan palkansaajien ahneus. Toivottavasti tässä yhteydessä palkansaajaa päästään myös hiukan näpäyttämään?


Niinpä, läntisen Euroopan viidenneksi alhaisimmalla työnhinnalla se työntekijä näyttääkin olevan ahne sika. Tosin kyllähän sitä hieman ehkä kompensoi yksi pisimmistä työvuosista.
Rekisteröitynyt käyttäjä: LateLazy 24.3.2016 13:00

Anonyymi
Olen ollut alusta saakka sitä mieltä, ettei Konecranesin pidä fuusioitua Terexiin. Zoomlion on siis pelastus, tyhmän päätöksen seuraukset jäävät tulematta. Tulee jopa rahaa 37 miljoonaa dollaria.

Ei Terex saa käyttää tiedoksi saamiaan yrityssalaisuuksia Konecranesista. Ja kääntäen Konecranes/Terex.

Myykö Zoonlion Terexin nostolaitteet Konecranesille? Mielenkiintoista. Pitää vaan saada sille kaupalle rahoitus USA:sta, eikä Euroopasta.
Anonyymi: MahdollIkkunaAuki 24.3.2016 14:20

Anonyymi
Melkein parempi jos ei toteudu. Veisi kuitenkin vuosia.
Yhtiö on hyvä entiselläänkin. Parempi tästä on itsenäisenä edetä. Nyt tarmokkaasti haalimaan uusia
tilauksia.
Anonyymi: jasku 24.3.2016 15:22
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

17:53 S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
17:16 Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
16:28 CGI vähentää 215 työntekijää
16:18 Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
16:15 Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
15:36 Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
15:05 Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
15:02 Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
13:06 Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
12:56 Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
11:51 Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
11:40 Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
11:34 Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
29.9. Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
29.9. EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
29.9. Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
Asiakastieto

Yhteistyössä