Kirjaudu ▼
 

Turha nuhdella nuoria asuntokaupan velkaloukusta

Turha nuhdella nuoria asuntokaupan velkaloukusta
Analyysi Finanssivalvonta nuhtelee nuoria asunnon ostajia varomattomasta velkaantumisesta, vaikka nalkutuksen oikea osoite on EKP ja Suomen Pankki. Nuoret ovat rahapolitiikan uhreja eivätkä syypäitä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomen rahoitusmarkkinoita valvova Finanssivalvonta (Fiva) toi maanantaina julki suuren huolensa kotitalouksien ja etenkin nuorten kotitalouksien velkaantumisesta, ja varoitti näitä ylivelkaantumisen riskeistä.

Niin kuin Fivan johtaja Anneli Tuominen totesi viraston tiedotustilaisuudessa, paikoin jo negatiivisiksi painuneet markkinakorot ovat tehneet asuntolainoista ennätyshalpoja, ja siksi liian nopean ja liian raskaan velkaantumisen riskit ovat Suomenkin asuntomarkkinoilla kasvaneet.

Etenkin Suomen suurimmissa kaupungeissa asunnot ovat kalliita, ja asuntoja ostavilla nuorilla on suuri riski ajautua liian raskaisiin velkoihin ja altistua liian suureen korkoriskiin.

Riskit kasvavat, kun ennätysmatalat korot ja lainarahan helppo saatavuus nostavat asuntojen hintoja ja houkuttelevat ostajia ottamaan suurempia luottoja kuin normaalien korkojen oloissa olisi varaa ottaa. Riskit kasvavat vielä lisää, kun korkojen nousuun varautuminen jää tekemättä.

Nämä riskit ovat epäilemättä todellisia, joten valvontaviranomaisen varoitukset ovat perusteltuja ja paikallaan. Nuorille tällaiset varoitukset ovat erityisen tarpeellisia, sillä heillä ei ole omaa kokemusta korkeiden korkojen oloista.

Sen sijaan vaikuttaa erikoiselta, että johtaja Tuominen ei pelkästään varoittanut nuoria ylivelkaantumisen riskeistä vaan hän suorastaan nuhteli nuoria aiheesta. Nuoret ovat toki helppo syntipukki, mutta nalkutuksen oikea osoite on euroalueen keskuspankki EKP ja Suomen Pankki.

Koroista päättää EKP eivätkä nuoret

Nuorilla asunnon ostajilla ei ole osaa eikä arpaa Suomen tai varsinkaan koko euroalueen rahoitusolojen tai asuntomarkkinoiden säätämiseen, mutta alueen keskuspankeilla on.

Nuoret asunnon ostajat eivät määrää asuntolainojen tai muidenkaan luottojen korkoja eivätkä he vaikuta lainarahan saatavuuteen, mutta keskuspankit määräävät ja vaikuttavat. Nuoret eivät ohjaile asuntojen hintoja, mutta rahapolitiikka ohjailee.

Suomen rahoitusoloista eivät vastaa nuoret asunnon ostajat vaan niistä vastaavat euroalueen keskuspankki EKP yhdessä Suomen Pankin kanssa sekä euroalueen rahoitusvalvojat yhdessä Suomen Fivan kanssa.

Nuoret asunnon ostajat eivät ota osaa rahoitusvakauden valvontaan eivätkä päätä pankkien luotonantoa hillitsevien makrovakausvälineiden käyttöön ottamisesta. Fiva ottaa niihin osaa, mutta se ei ole halunnut rajoittaa luotonantoa.

Nuoret asunnon ostajat eivät ole nyt jo vuosien ajan huhkineet hiki hatussa saadakseen Suomen ja muun euroalueen korkoja painumaan ennätysmataliksi ja velkaantumista vauhtiin. Eivätkä nuoret asunnon ostajat ole tehneet hartiavoimin töitä saadakseen asuntojen ja muun varallisuuden hintoja nousemaan vaikka väkisin.

Mutta keskuspankitpa ovat.

EKP ja Suomen Pankki ovat jo vuosien ajan tehneet hartiavoimin töitä saadakseen korot laskemaan nollaan prosenttiin ja vielä matalammiksi, saadakseen velkaantumiseen vauhtia ja nostaakseen varallisuusarvoja yhä korkeammalle.

EKP ja Suomen Pankki uskovat, että talouskasvu ja inflaatio piristyvät, kunhan korot laskevat kyllin matalalle, kunhan varallisuusarvot nousevat kyllin korkealle ja kunhan velkaantuminen voimistuu.

Nämä ovat nyt jo vuosien ajan olleet rahapolitiikan keskeisiä tavoitteita, joita EKP ja Suomen Pankki ovat tavoitellet yhä uusien ja yhä kokeellisempien rahapolitiikan kevennyskeinojen avulla.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Rahapolitiikan osin ristiriitaisista vaikutuksista löytyy helppotajuisia kuvauksia ja tarkasteluja esimerkiksi Suomen Pankin verkkosivuilta.

Juuri näiden rahapoliittisten ponnistelujen sivuvaikutuksista Fiva näyttää nuhtelevan nuoria.

Kalliit asunnot, suuret velat ja vielä nuhteet päälle

EKP:n ja Suomen Pankin rahapoliittisen uurastuksen vaikutukset näkyvät Suomen asuntomarkkinoilla ja -rahoituksessa esimerkiksi siten, että harvinaisen sitkeän talouslaman pitkittymisestä huolimatta:

1) Asunnot ja asuminen maksavat nyt todennäköisesti rutkasti enemmän kuin maksaisivat ilman ultrakevyen rahapolitiikan vaikutuksia.

2) Nuorten(kin) asunnon ostajien on mahdollista ja usein käytännössä pakko ottaa asuntonsa ostamiseen rutkasti runsaampia velkamääriä kuin ilman rahapolitiikan vaikutuksia olisi.

Näin suomalaisille asuntomarkkinoille on kertynyt aineksia entistä suurempiin velkaongelmiin ja arvaamattomampiin korkoriskeihin, joissa yhdistyvät keskuspankin rahapoliittisten ponnistelujen vaikutukset ja niiden riskipitoiset sivuvaikutukset.

Hintojen noususta ja varsinkin ensiasunnon ostajien velkaantumisesta on syntynyt melkein itsestään voimistuva hinta- ja velkakierre, jota rahapolitiikan yhä uudet kevennystoimet pitävät yllä.

Ensimmäistä asuntoaan havittelevan nuoren on hyvin vaikea ellei mahdoton vaikuttaa asuntomarkkinoiden ja -rahoituksen hinta- ja velkakierteeseen tai muutoin panna hanttiin keskuspankin rahapoliittiselle tahdolle.

Yksittäinen nuori ei voi kuin hyväksyä asuntomarkkinoiden olot sellaisina kuin ne vastaan tulevat ja mukautua niihin – tai jättää asuntokaupat tekemättä ja muuttamatta esimerkiksi työpaikan perässä uudelle paikkakunnalle.

Tällaisista asuntomarkkinoiden erityispiirteistä ja riskeistä on paikallaan varoittaa ja valistaa nuoria, mutta jos nuhteisiin on aihetta, on nuhteiden oikea osoite keskuspankki.

Mutta miksi Fiva nuhtelee asuntomarkkinoiden riskeistä nuoria eikä keskuspankkia?

Ehkä siksi, että kotitalouksien velkaantuminen kuuluu Fivan valvontatehtäviin mutta rahapolitiikan vaikutukset eivät kuulu. Ja siksi, että Fiva toimii Suomen Pankin alaisuudessa ja on lisäksi osa EKP:n komentoon alistettua koko euroalueen finanssivalvontaa.

EKP ja Suomen Pankki ovat Fivan nuhteiden yläpuolella, mutta nuoret eivät ole. Siksi nuorten on siedettävä liian kalliiden asuntojen ja liian suurten velkojen taakkaa ja vielä nuhteet päälle.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (126)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Guugelista tavistock institute of human relations, siinä syypää asunto hypeen joka kiirii sukupolvelta toiseen kuin tauti. Tämä ei koske hv vaikka tälle altistuu.
Anonyymi: todella_säälittävää 16.3.2016 6:08

Anonyymi
Ransakassa noin 600 viljelijää tekee vuodessa itsemurhan, onko vastaavia tilastoja asuntovelkaloukun osalta suomessa ja Eu,ssa yleensä.
Anonyymi: onniollaonnellinen 16.3.2016 6:31

Anonyymi
Kaikki hieman arvokkaampaa (>250k?) asuntoaan myyneet tietävät, että (jopa) hyvätuloisten nuorten asuntolainansaantia on rajoitettu.
Anonyymi: turhaslöpinää 16.3.2016 6:41

Rekisteröitynyt käyttäjä
Mutta kaikki voivat vaikuttaa siihen, kuinka paljon siihen ensiasuntoon ylipäätään laitetaan rahaa. Ensiasuntoon voi olla vaikka iso yksiö/pieni kaksio hieman syrjemmältä. Pääkaupunkiseudullakin löytyy jopa alle sadan tonnin. Ei ole mikään pakko laittaa itseään velkaloukkuun.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Inhorealisti 16.3.2016 7:10

Anonyymi
Vaikea ymmärtää Hurrin käsitystä "analyysistä". Hänen mielestään se tarkoittanee täysilaidallista yhteen suuntaan. Minun ymmärtääkseni analyysin pitäisi olla pohdintaa analyysin kohteen eri puolista. Mitä mieltä muut?

Euroalueella Saksassa ei ymmärtääkseni ole minkäänlaista hintakuplaa. Suomenkin hinnat ovat kohonneet maltillisesti, joskin vallitsevaan taloustilanteeseen nähden vahvasti. Pahimmat hintakuplat löytyvät Euroalueen ulkopuolelta, kuten Britanniasta ja Ruotsista. Onko tässäkin takana EKP?

Suomessa asuntojen hintaa nostaa korkotason lisäksi mm. kaavoituksen niukkuus, lisäntyvät rakennusmääräykset ja alan keskittyneisyys. Nämä ovat viranomaistoiminnan syytä, mutta tuskin Keskuspankkien.

En halua puolustella Keskuspankkien toimintaa vaan kritisoida "analyysin" luokatonta tasoa.
Anonyymi: ReviSiitä 16.3.2016 7:30

Anonyymi
Josko FIVA vain rivien välistä varoittaa nuorta polvea siitä että EKP ajaa koko pakettia kaaokseen?
Anonyymi: MitäHähTä 16.3.2016 7:40

Anonyymi
Toiset saavat ilmaisen asumisen suomessa.
Anonyymi: tulijateimaksa 16.3.2016 7:40

Anonyymi

Tutkimus:
Valtaosa Fimean kyselyyn vastanneista käytti lääkkeitä jatkuvasti ja piti niiden hintoja korkeina.

Tasa-arvo ei toteudu sairauksien hoidossa, sanoo joka toinen laajaan lääketutkimukseen vastannut
Uusliberalismi on jakanut osin tulotasot ja liki kokonaan omaisuudet jo 1800 -l. tasolle

- ja lopullinen päämäärä lienee 1700 tai 1500-l. eli kotimaiset kerjäläiset ja orjat työttömyyden TAHALLISEN investointilakon ja kauppakeskusten seiniin rahanpesun kautta,

pienet suljetut kaupunkivaltiot (mamut aloittivat jo aikoja sitten Ruotsissa ja muuallakin)
Anonyymi: kleptokratian_unelma 16.3.2016 7:46

Anonyymi
Onneksi synnyin vuonna jolloin työelämään pääsi markka aikana. Omakotitalo ol maksettu omaksi alle 10 vuodessa. Sääliksi käy nuoria uhreja.
Anonyymi: velaton 16.3.2016 7:49

Anonyymi
Hurrin "analyysit" eivät tosiaan ole analyysiä nähneetkään. Täysin yksipuolisia ja räikeän tarkoitushakuisia. Päätoimittajan ei pitäisi tällaisia hyväksyä.

Oikea määritelmä Hurrin tuotannolle olisi pikemminkin "blogikirjoitus" tai kenties "nillitys".
Anonyymi: itkuvirsikirja 16.3.2016 7:52
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 13
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä