Kirjaudu ▼
 

Näin EKP maksattaa asuntokuplan nuorilla

Näin EKP maksattaa asuntokuplan nuorilla
Analyysi Euroalueen keskuspankki painaa asuntolainojenkin korkoja kohti nollaa prosenttia. Samalla asunnot ja asuminen kallistuvat. Näin EKP puhaltaa asuntokuplaa – ja maksattaa sen nuorilla.
13.3.2016 05:03 (päivitetty 06:03)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroalueen keskuspankki EKP ilmoitti torstaina taas uusista rahapolitiikan kevennyksistä, joilla on kaksi aivan keskeistä tarkoitusta:

EKP haluaa, että

1) Lainarahaa on tarjolla entistä halvemmalla ja entistä runsaammin, ja että

2) Entistä halvempi ja runsaampi lainaraha nostaa varallisuushintoja entistä korkeammalle.

Nämä ovat EKP:n välitavoitteita, joiden avulla se sanoo elvyttävänsä euroalueen talouskehitystä ja kiihdyttävänsä kuluttajahintojen nousuvauhtia.

EKP uskoo kotitalouksien kulutushalujen kohenevan, jos lainakorot laskevat ja asuntojen sekä arvopapereiden hinnat nousevat, ja että samalla yritykset saavat kipinän uusiin investointeihin sekä uuden henkilökunnan palkkaamiseen.

Toistaiseksi euroalueen ja Suomenkin kotitalouksien ja yritysten lainakorot ovat laskeneet ja velkaantuminen on lisääntynyt. Samoin esimerkiksi asuntojen hinnat ovat jatkaneet nousuaan.

Mutta korkojen lasku ja finanssi- ja asuntovarallisuuden hintojen nousu ei näytä ainakaan toistaiseksi sanottavammin piristäneen talouden toimeliaisuutta. Talous on pysynyt aneemisen vaisuna ja osin heikentynyt entisestään.

Talouskasvun viipyminen ja heikkeneminen korostaa riskiä, että höyhenen kevyen rahapolitiikan tavoitteet viipyvät yhä pidempään – ja sillä välin haitalliset sivuvaikutukset korostuvat.

Ultrakevyen rahapolitiikan haitallisten sivuvaikutusten vaaroista varoittaa esimerkiksi Kansainvälinen järjestelypankki BIS tuoreessa neljännesvuosikatsauksessaan.

Suomessa yksi rahapolitiikan ilmeinen riski on, että asuntomarkkinat ajautuvat liian suurten asuntovelkojen ja liian korkeiden hintojen tuplakuplaan.

Uhanalaisinta riskiryhmää ovat ensi kertaa asuntomarkkinoilla ostoaikeissa hapuilevat nuoret aikuiset. He ovat vaarassa päätyä uuden asuntokuplan maksajiksi ja rämäpäisen rahapolitiikan sijaiskärsijöiksi.

Suomessa korot laskevat nopeasti

Asuntojen arvonnousu ja asuntolainojen korkojen lasku eivät voi olla pelkästään hyviä uutisia, jos samaan aikaan asumisen kalleus ja kotitalouksien raskas velkaantuminen ovat huonoja uutisia.

Ne ovat saman ilmiön eri puolia. Ne kuuluvat EKP:n rahapolitiikan monipuolisiin vaikutuksiin, jotka osuvat eri kansanosiin paikoin jopa täysin vastakkaisin seurauksin. Yhden hyöty on toisen haitta ja yhden voitto on toisen tappio.

Suomessa asuntomarkkinat ovat harvinaisen suoraan keskuspankin rahapoliittisten toimien, kuten "korkosinkojen" ja "raharuiskujen", tulilinjalla. Siksi EKP:n toimet osuvat meillä poikkeuksellisen tehokkaasti kotitalouksien kukkaroihin.

Näin käy kahdesta syystä.

Ensiksi meillä huomattavan suuri osa kotitalouksien varallisuudesta sitoutuu asuntoihin ja huomattavan suuri osa tuloista kuluu asumiseen.

Toiseksi meikäläisen asuntorahoituksen erityispiirteisiin kuuluu jopa vuosikymmenten mittaisten asuntoluottojen sitominen jopa alle vuoden mittaisiin lyhytaikaisiin markkinakorkoihin.

Näistä erityispiirteistä johtuu, että meillä asuntolainojen korot muuttuvat suunnilleen samaan tahtiin ja yhtä paljon kuin EKP laskee tai nostaa omia ohjauskorkojaan, ja että meillä korkojen nousut ja laskut vaikuttavat harvinaisen suoraviivaisesti kotitalouksien velkaantumis- ja maksukykyyn asuntomarkkinoilla – ja sitä mukaa asuntojen hintoihin.

Viimeksi kuluneet seitsemän kriisi- ja lamavuotta EKP on pääasiassa laskenut korkojaan ja pyrkinyt muutoinkin kaikin keinoin kasvattamaan lainarahan tarjontaa.

Mitä muita vaikutuksia EKP:n toimista koituukaan, näkyy yksi suora seuraus Suomen asuntomarkkinoilla: lama tai ei, asuntojen hinnat nousevat ja kotitaloudet velkaantuvat lisää.

Halpa lainaraha nostaa hintoja

Viime torstaina EKP ilmoitti laskevansa ohjauskorkonsa tasan nollaan prosenttiin ja painavansa pankeille tarjoamansa talletuskoron entistäkin raskaammin miinukselle, -0,4 prosenttiin. Samalla se ilmoitti muista keinoista laskea rahoituksen hintaa ja kasvattaa lainarahan tarjontaa.

Jos vanha kaava pitää kutinsa, virtaa Suomenkin asuntomarkkinoille vastedes entistäkin vuolaampi virta entistä halvempaa lainarahaa. Ja jos toinen vanha kaava pitää kutinsa, nostaa tuo entistä vuolaampi halvan lainarahan virta samaan aikaan asuntojen ja asumisen hintaa.

Asuntorahoituksen halpeneminen ja asuntojen kallistuminen voi tuntua hyvältä, mutta siitä voi koitua myös suuria ongelmia. Yhden hyöty on toisen haitta ja yhden voitto on toisen tappio.

Hyödyn saavat ne, jotka ovat jo "mukana" asuntomarkkinoiden hintahississä, ja ovat ostaneet oman asuntonsa nykyistä korkeampien korkojen aikaan ja nykyistä edullisemmin hinnoin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Heille koituu suoraa säästöä, kun korkojen lasku keventää asuntolainan rahoituskuluja. Samaan aikaan he vaurastuvat tai saavat ainakin tilaisuuden vaurastumisen tunteeseen, kun asunnon arvo nousee. Samalla asunnon vakuusarvon kohoaminen kasvattaa heille kuin itsestään uutta velkaantumis- ja ostovoimaa.

Eniten ja suoraviivaisimmin asuntojen kallistumisesta on hyötyä niille, joilla on hallussaan useampia asuntoja kuin tarvitsevat omiin asumistarpeisiinsa. Esimerkiksi asuntosijoittajat ja -perijät voivat muuttaa asuntojen arvonnousun kokonaan rahaksi ja tehdä sillä mitä haluavat. Myös rakennus- ja rahoitusalan yritykset hyötyvät hintojen noususta.

Sen sijaan asuntoa vaihtavan hyöty voi herkästi huveta, jos edellisen asunnon hinnan nousu hukkuu seuraavan asunnon ostoon. Tämä toki vaihtelee suuresti sen mukaan, mistä ja mihin ja minkä tyyppisten asuntojen välillä asumusta on tarkoitus vaihtaa.

Varsinkin pieniltä paikkakunnilta suurimpiin kaupunkeihin muuttava joutuu ennemmin ottamaan lisää velkaa tai tyytymään entistä ahtaampaan asuntoon ennemmin kuin huomaa vaurastuneensa.

Ensiasuntoa ostavilla nuorilla aikuisilla on parhaillaan vielä vähemmän aihetta vaurastumisen tunteeseen. Tosin EKP:n rahapoliittisessa kokeessa heidän tehtävänsä ei olekaan itse vaurastua vaan kustantaa muiden vaurastuminen.

Nuoret maksavat hintojen nousun

Hyvin yksinkertaisen mutta varsin osuvan nyrkkisäännön mukaan asunnot maksavat Suomessa ja varsinkin maan suurimmissa kaupungeissa juuri niin paljon kuin asuntoja ostavilla on varaa ja kanttia maksaa.

Toisen yhtä pitävän nyrkkisäännön mukaan asuntojen ostajilla on sitä runsaammin varaa ja kanttia maksaa mitä alemmas korot painuvat ja mitä helpommin halpaa lainarahaa on saatavilla.

Niinpä ei olekaan suuren suuri yllätys, että suomalaisilla kotitalouksilla on nyt vastuullaan runsaammin asuntovelkaa kuin milloinkaan aikaisemmin – ja että suomalaisten suurten kaupunkien alueilla ja liepeillä asunnot maksavat nyt enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin.

Tästä velkamäärien kasvusta ja hintojen noususta syntyy tukala yhtälö, jonka puristuksiin joutuvat erityisesti ensimmäistä asuntoaan ostavat, kuten työpaikan perässä suurimpiin kaupunkeihin pyrkivät ja omaa kotia perustavat nuoret aikuiset.

Heitä tuskin lohduttaa, että keskimäärin suomalaisten kotitalouksien tulot ja varallisuus ovat kasvaneet kohtuullisesti asuntojen kallistumisen tahtia eikä keskimääräinen velkamääräkään ole hälyttävän raskas.

Lohtua laimentaa esimerkiksi se, että suurin osa varallisuudesta on keski-ikäisten ja ikäihmisten kotitalouksilla, joista kasvava osa on lisäksi tyystin velattomia. Kun kaikkien yhteen laskettu velkamäärä silti kasvaa, kertyvät entistä suuremmat velkavastuut entistä yksipuolisemmin nuorille.

Ensimmäistä asuntoaan suurista kaupungeista ostaville nuorille korkojen laskusta tai muista keskuspankkien raharuiskeista ei olekaan juuri iloa, sillä he joutuvat ottamaan harteilleen entistäkin railakkaammin velkaa kyetäkseen maksamaan edes vaatimattomien asumusten hintoja.

Eikä vuokra-asuminen säästä nuoria tai sen puoleen muitakaan vuokralaisia raharuiskeiden haitoilta, sillä asuntohintojen nousu välittyy vääjäämättä myös vuokriin. Mitä enemmän EKP:n toimet nostavat asuntojen hintoja sitä korkeampia vuokria on vuokralaisenkin maksettava.

Näin entistä suurempien asuntovelkojen ja entistä kalliimman asumisen tukala yhtälö rasittaa eniten juuri niitä samoja nuoria, joilla on muutoinkin eniten talouden haasteita edessään.

13.3.2016 05:03 (päivitetty 06:03)
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (188)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 19
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Se voi hyvinkin olla totta,että tästä vielä jättivelalliset selviävät hyperinflaation avulla voittajina kun taas monien säästäjien rahat kuihtuvat jos eivät ole osanneet varautua hetkeen jolloin p...a läsähtää tuulettimeen..

Sinänsä ei Suomen asuntohinnat ole kovia,kun lähes kaikissa Aasiankin pääkaupungeissa ainakin Helsingin hintataso..
Anonyymi: ulukosuomalaenen 13.3.2016 6:21

Anonyymi
Ehei...
Vähän mittakaavaa.
Vuokralla asuminen varmaan onkin kovasti kallistunut.
Omistusasunnot ovat taas verrattuna kuluttajahintoihin ja palkkoihin alempana kuin aikoihin. Ja tietysti myös korot asuntolainoissa ovat suorastaan mitättömät.
Se, että korkovähennystä ja varainsiirtoveroa on rukattu, saatikka pks. kalleus ei johdu ekpstä.
Anonyymi: kirjaimia 13.3.2016 6:34

Anonyymi
Suomessa on suurimmissa kaupungeissa ja asutuskeskuksissa todellakin jo nyt TUPLAKUPLA, kuten TALSA kirjoittaa, silla asuntojen hinnat ovat nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana TASAN KAKSINKERTAISTA VAUHTIA PALKKAKEHITYKSEEN VERRATTUNA! Nain ainakin TILASTOKESKUKSEN mukaan!

Taman lisaksi on viela kaynyt Suomessa niin onnettomasti, etta kaikki yhteiskunnan tukitoimet ja avustukset ovat valuneet suoraan seka asuntojen hintoihin ja seka niiden vuokriin!

JK. Tammikuussa asumistukihakemusten maara lisaantyi vain +35%, joten tama ei kylla puolusta sita ajatusta, etta asuminen Suomessa olisi hyvin edullista?
Anonyymi: TupaJaPerunamaa 13.3.2016 6:43

Anonyymi
Mitä enempi ja mitä halvempaa raha on, sitä vähemmäksi investoinnit perusteollisuuteen ja sitä vähempi se ketään kiinostaakaan.Joten olemme harppomassa hyvää vauhtia siitä portista sisään,josta Dante aikoinaan kirjoitti.

On aivan selvää, että tällainen raha, joka on ilmaista ja jopa arvotontakin, monessa mielessä, suuntaa katseena ns. toisarvoisiin investointeihin.
Eli, pörssiin, asuntoihin ja muihin instrumentteihien, joita on loputon määrä ja joiden kasvusuunta on nouseva, suurten voittojen myötä, mutta kansantalouden kannalta merityksetön.

Niin, näillä insturumenteilla,joita olematon ja halpa raha luo ja joilla ei ole kasantalouden kannalta juurikaan merkitystä(jep, kyllä tuhoava) on kasvusuunta edessä ja hasarditalouden ylläpitoa voimistava merkitys,jep jep jankutan.

Joten jos haluamme päästä tästä noitien kehittämästä talous kehästä ulos(lue EKP, FED ja muutama investointi pankki),niin meidän olisi palattava talousasioissa niihin talouden lainalaisuuksiin ja realitetteihin, joita ilman toimiva talous ei toimi.

Niin, jokainen joka haluaa ymmärtää ja myös oivaltaa tämän asian, tietää mikä on edessä.
Joten, jos haluamme toivoa saada tähän matkaan maailman ääriin ja niin perin onnenkantamoistalouteen, jolla ei ole kuin yksi suunta ja se on se portti jolta ei ole paluuta ja josta se Dantekin kirjoitti, niin meidän on palattava jossakin määrin vanhaan talousmalliin.

Elikkä, laskeviin korkoihin ja höttötalouden kasvun vanavedessä odottelemme, infernaalisia aikoja.
Anonyymi: mennytmaailma 13.3.2016 6:54

Anonyymi
Ja samaa kuplaa puhkuen puhalletaan myös pörssin osakemarkkinoilla, vaikka tämä pääsääntöisesti ja virallisesti halutaankin kiistää. Mutta halpa raha tähän vääjäämättä johtaa.

Kaikki meneekin niin kauan hyvin, kun asuntolainaansa maksava säilyttää työpaikkansa eikä sairastu vakavasti ja korot pysyvät nykyisellä matalalla tasollaan, ts. asuntolaina on ilmaista ja sen otosta jopa maksetaan. Muutoin on vaarassa toisinto 1990-luvun lamasta, jolloin Suomessakin nähtiin ennennäkemätön määrä asuntojen pakkomyyntejä. Tuolloinkin asunnon tapissa olevaa hintaa rahoittaakseen oli usein otettu velallisen kannalta hattuun asti ulottuva lainamäärä, joka osoittautui tuolloin monen kohtaloksi. Asuntoja tuli myyntiin runsaasti, ja hinnat sakkasivat edelleen. Asuntohintojen pudotessa tuolloin monin paikoin noin puoleen niiden ostohinnasta myös niiden vakuusarvot lainalle laskivat. Kun lisävakuuksia lainalle ei löytynyt pankinjohtajan niitä vaatiessa, asunto meni näinkin myyntiin.

It’s bubbling again.
Anonyymi: BaronvonMunchhausen 13.3.2016 6:58

Anonyymi
Ei ole Suomessa töitä, ei kukaan osta myöskään asuntoja.
Ja julkishallinnon työpaikkojen karsimista ei olla edes vielä aloitettu.

Asuntokupla tulee tuulettimeen, asuntojen hinnoissa -50%-80% pelkkää ilmaa.

Kuplahintaiset asunnot ja kiinteistöt ovat yksi suurimpia syitä Suomen talouskasvun hidastumiselle.
Anonyymi: AsuntoALEalkaa 13.3.2016 7:13

Anonyymi
Se voi hyvinkin olla totta,että tästä vielä jättivelalliset selviävät hyperinflaation avulla voittajina kun taas monien säästäjien rahat kuihtuvat jos eivät ole osanneet varautua hetkeen jolloin p...a läsähtää tuulettimeen..

Sinänsä ei Suomen asuntohinnat ole kovia,kun lähes kaikissa Aasiankin pääkaupungeissa ainakin Helsingin hintataso..


Erona vain että Aasian suurissa kaupungeissa asuu 5 - 15 milj as, ja Helsingissä n 590 000, niin onhan Helsingissä tällä hetkellä Euroopan suurin hintakupla, joka valitettavasti vain odottaa puhkeamista...Helsinki ei ole Bkk...
Anonyymi: HelsinkiEiOlePariisi 13.3.2016 7:23

Anonyymi
Ei ole Suomessa töitä, ei kukaan osta myöskään asuntoja.
Ja julkishallinnon työpaikkojen karsimista ei olla edes vielä aloitettu.

Asuntokupla tulee tuulettimeen, asuntojen hinnoissa -50%-80% pelkkää ilmaa.

Kuplahintaiset asunnot ja kiinteistöt ovat yksi suurimpia syitä Suomen talouskasvun hidastumiselle.


Mitä nopeammin asuntokupla Suomessa puhkeaa, sitä nopeammin Suomen talous alkaa kasvaa.
Anonyymi: TalousKasvuNolla 13.3.2016 7:25

Anonyymi
Asuntojen hintahan on tärkeä mutta ruuasta viis siis syökäämme seiniä nälkään. Suomi on vauras maa menemään konkurssiin.
Anonyymi: nälkä_ja_kurjuus 13.3.2016 7:29

Anonyymi
Miksi päättjät antavat maapallon maiden globaalin velkaantumisen jatkua.

Miksi päättäjät eivät puutu kestävyysvajeiden globaaliin kasvuun oikeasti.

Miksi päättäjät leikkaavat ja kurjistavat elämää eniten niiltä jotka ovat jo ennestään vaikeuksissa.

Miksi päättäjät antavat monikansallisille yrityksille ja rikkaile yksityishenkillille erityiskohtelua.

Miksi päättäjät sorsivat Pk yrityksiä tavalla, mikä on vienyt heiltä kilpailukyvyn.

Kysymyslistaa voisi jatkaa loputtomiin.

Kaikkiin kysymyksiin löytyy yksi ja sama vastaus...Päättäjien luomat ja edelleen sallimat veronkierto/suunnittelujärjestelmät.

Pk yritykset sekä tavalliset ihmiset ovat alati kasvavissa vaikeuksissa päättäjien maksettaessa valtavan veronkierron kustannukset niillä joilla ei veronkierto järjestelmiä ole mahdollisuus käyttää.
Verojaan voivat laajamittaisesti ainoastaan kiertää suryritykset sekä rikkaat yksityishenkilöt.
Tämä kaikki tapahtuu pättäjien tahdon mukaan
Vaikeuksissa olevien kansalaisten sekä pk yritysten silmien alla.

Jos suuryrityksille ja rikkaille yksityishenkiöille ei poliitikot olisi luoneet valtavia veroparatiisien kautta tapahtuvia veronkierto jörjestelmiä,kestävyysvajeet olisi tuntematon käsite maapallolla.

OECD,n mukaan Europpakin menettää veroparatiisien salliminen takia 1000 miljardia/vuosi.Miljoona euroa on valtava summa mutta poliitikkoja se ei tunnu kiinnostavan.

Eli tiedossa on elämän kurjistumista ja kriisien leviäminen kaikkialle,kiitos kuuluu päättäjille..
Anonyymi: VeronmaksajaPk 13.3.2016 7:34
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 19
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä