Kirjaudu ▼
 

EKP:n tuki valtioille kasvaa jopa tuhansiin miljardeihin

EKP:n tuki valtioille kasvaa jopa tuhansiin miljardeihin
Analyysi Eurovaltioiden keskuspankkirahoitus on kielletty, mutta silti EKP tarjoaa ylivelkaisille valtioille historiallisen mittavaa rahoitustukea. Ensin "Draghi-osinko" taittoi korkokulut, nyt velkakirjaostot sulattavat velkataakkaa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroalueen keskuspankki EKP ja alueen kansalliset keskuspankit Suomen Pankkia myöten varmistavat mittavilla velkakirjaostoillaan, että ylivelkaiset eurovaltiot saavat vaikeuksitta kaiken tarvitsemansa tuoreen velkarahoituksen.

Sen lisäksi keskuspankit varmistavat, että ylivelkaisten eurovaltioiden tuore velkarahoitus on halvempaa kuin milloinkaan – ja taatusti edullisempaa kuin olisi ilman keskuspankkien tukea.

Käytännössä EKP ja alueen muut keskuspankit antavat paraikaa ylivelkaisille eurovaltioille historiallisen mittavaa rahoitustukea, jonka rahallinen arvo kasvaa laskutavasta riippuen jopa tuhansiin miljardeihin euroihin.

Tämä julkisen talouden keskuspankkirahoitus on epäsuoraa ja epävirallista eikä sitä virallisesti tapahdu. Virallisesti EKP ja alueen kansalliset keskuspankit harjoittavat rahapolitiikkaa eivätkä osallistu julkisen talouden rahoittamiseen.

Valtioiden keskuspankkirahoitus onkin pakko kiistää, sillä se on Euroopan unionin (EU) sääntöjen ja sopimusten mukaan jyrkästi kiellettyä.

Kiellot ja kiistämiset eivät ole estäneet EKP:ta ja euromaiden kansallisia keskuspankkeja omin luvin panemasta toteen historiallisen mittavaa ylivelkaisten eurovaltioiden rahoitustukea.

Tämän rahoitustuen seuraava siirto nähtäneen tämän viikon torstaina, kun EKP ilmoittanee taas uusista raharuiskeista – esimerkiksi juuri valtioiden alijäämien epäsuoraan rahoitukseen.

Lisää rahaelvytystä tai pettymys

Torstaina EKP:n neuvosto pitää tämän vuoden toisen kokouksensa, jolta finanssimarkkinat odottavat rahapolitiikan tuntuvia uusia kevennystoimia.

Odotukset ovat tavallista vaativampia, sillä neuvoston tammikuinen kokous oli uusia toimia tuolloin turhaan kärkkyneille markkinoille pettymys. Pääjohtaja Mario Draghi ja pankin muut johtajat ovat lepyttäneet markkinoita lupailemalla pian lisää rahaelvytystä.

Neuvosto ilmoittanee ohjauskorkojen laskemisesta nykyistäkin alemmas ja laajennettujen velkakirjaostojen laajentamisesta nykyistäkin laajemmiksi. Muuten markkinat pettyvät vielä enemmän kuin tammikuussa, ja entistäkin suurempi pettymys voi herkästi kääntää markkinat EKP:n tavoitteita vastaan.

Riski on, että pääomaa alkaa kaikota eurovaltioiden velkakirjoista ja alueen pankeista – ja korot kääntyvät nousuun.

EKP haluaa, että korot laskevat ja pysyvät alhaalla. Ja EKP haluaa, että eurovaltiot saavat juuri sen määrän tuoretta velkarahoitusta kuin tarvitsevat – ja vähän vielä päälle – ja kaiken lisäksi niin halvalla kuin suinkin.

Korkojen lasku on virallinen tavoite, valtioiden rahoitushuolien huojentaminen epävirallinen.

Virallisesti EKP tavoittelee uusilla raharuiskuillaan samaa kuin entisilläkin: se vaalii euroalueen hintavakautta eli suomeksi sanottuna haluaa alueen inflaation kiihtyvän nykyistä kovempaan vauhtiin. Epävirallisesti se haluaa keventää eurovaltioiden hillitöntä velkataakkaa.

Velkakirjaostot kasvavat

Tasan vuosi sitten EKP aloitti historiallisen suurisuuntaiset tukiostonsa eurovaltioiden velkakirjamarkkinoilla. Sen jälkeen se on yhdessä euromaiden keskuspankkien kanssa ostanut pääosin alueen valtioiden ja pankkien velkakirjoja 60 miljardilla eurolla joka ikinen kuukausi.

Helmikuun lopussa keskuspankit olivat ostaneet erilaisia velkakirjoja yhteensä lähemmäs 800 miljardilla eurolla, joista liki 600 miljardia oli valtioiden ja muiden julkisen talouden yksiköiden velkapapereissa.

Velkakirjaostojen on tarkoitus jatkua ensi vuoden maaliskuun loppuun tai sitäkin kauemmin, jos EKP:n neuvosto katsoo tarpeelliseksi. Markkinatoimijat veikkaavat neuvoston päättävän torstaina velkakirjaostojen kasvattamisesta 70 tai 80 miljardiin euroon kuukaudessa.

Nykyisellä tahdilla velkakirjaostojen loppusumma kasvaa ensi vuoden maaliskuuhun mennessä 1500 miljardiin euroon.

Määrä on suurempi kuin eurovaltiot tarvitsevat parhaillaan uusien alijäämiensä rahoittamiseen tuoretta rahoitusta, ja siksi nämä tukiostot käytännössä varmistavat alijäämien rahoitustarpeen kokonaan ja lisäksi ison osan vanhojen velkojen kuoletuksista.

Suomen ja muidenkin eurovaltioiden velkaantuminen on jo taittunut laskuun, jos keskuspankkien ostamat velkapaperit vähennetään valtioiden velkataakasta.

Tällaista vähennystä voi perustella EKP:n neuvoston viime joulukuussa päättämän velkakirjaohjelman muutoksen vaikutuksilla. Tuolloin neuvosto päätti, että osto-ohjelmassa hankituista velkakirjoista erääntyvät pääomat sijoitetaan takaisin samanlaisiin velkakirjoihin.

Tämä pääomakierrätys on käytännössä yhtä kuin ostettujen velkakirjojen epäsuoraa mitätöimistä ainakin siihen asti, kun päätös kumotaan ja keskuspankit alkavat joko myydä velkakirjoja tai antavat niiden ainakin erääntyä pois taseistaan.

Niin kauan kuin keskuspankit ostavat kasvavan osan eurovaltioiden velkakirjoista, pitävät niitä hallussaan määrättömän ajan ja kierrättävät korotkin voitonjakona valtioille, on tämä osa velasta valtioiden rahoitushuollon näkökulmasta kuin mitätöity pois päiviltä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Tämä näyttää joltisenkin suoraviivaiselta valtioiden alijäämien rahoittamiselta, vaikka virallisesti kyse on toki hintavakauden vaalimisesta.

Korot taittuivat jyrkkään laskuun

Toinen EKP:n suoraviivainen tukimuoto alkoi keventää etenkin velkaisimpien eurovaltioiden rahoitushuolia jo vuoden 2012 loppukesästä. Silloin pääjohtaja Draghi lupasi, että EKP tekee "kaiken tarvittavan" euron pelastamiseksi.

Velkakirjamarkkinoiden toimijoille tuo lupaus tarkoitti, että EKP käytännössä takaa ainakin suurimpien eurovaltioiden velat. Lupaus taittoi eurovaltioiden korot laskuun miltei yhtä jyrkällä kulmalla kuin kriisi oli niitä nostanut.

Ennen lupausta pääomapako oli tarttunut pienistä kriisimaista Espanjaan ja Italiaan, jotka olivat lähellä ajautua maksuvalmiuskriisiin. Ne kuuluvat euroalueen suurimpiin maihin, ja Italian valtio on ylivelkaisista eurovaltioista kaikkein velkaisin.

Suurten eurovaltioiden ajautuminen maksukyvyttömyyteen olisi ollut euromaiden häthätää kokoamille kriisirahastoille liikaa, ja siksi tämä kriisin laajeneminen olisi voinut koitua euron kohtaloksi. Ja siksi Italian ja Espanjan pelastaminen jäi EKP:n tehtäväksi.

Draghin lupaus tehdä "kaikki tarvittava" taittoi Italian, Espanjan ja muidenkin kriisivaltioiden korot laskuun. Siitä lähtien korot ovat Kreikkaa ja Kyprosta lukuun ottamatta pääosin jatkaneet laskuaan, mitä nyttemmin valtionlainaostot ovat osaltaan varmistaneet.

Kriisivaltioiden ja toki muidenkin eurovaltioiden vastaanottama keskuspankin rahoitustuki ei ole kuitenkaan ilmaista eikä se ole tupsahtanut taivaalta, vaikka siltä ehkä näyttää. EKP on tarjonnut ja todennäköisesti tarjoaa vielä pitkän aikaa valtioille rahan arvoista korkotukea.

Saksalaispankki on laskenut, mikä on tuon korkotuen arvo: se on satoja miljardeja euroja. Jos korot pysyvät edes joten kuten nykyisellään, kasvaa korkotuen arvo ensi vuosikymmenen alkuun mennessä pitkälti yli tuhanteen miljardiin euroon.

Korkotukea pian yli tuhat miljardia

Saksan suurimman osuustoiminnallisen pankkiryhmän keskuspankki DZ Bank on laatinut perusteellisen selvityksen suurimpien eurovaltioiden EKP:ltä saaman "Draghi-osingon" eli pääjohtajan lupauksen ja siitä alkaneen korkojen laskun rahallisesta arvosta.

Selvitys perustuu suurimpien eurovaltioiden, Saksan, Ranskan, Italian ja Espanjan, rahoituskustannusten laskuun vuodesta 2012 viime vuoden loppuun sekä arvioon vuoden 2022 loppuun mennessä koituvasta korkoedusta. Kyse on euroalueen absoluuttisesti velkaisimmista valtiosta.

Pankin tutkimusyksikkö lähetti 27-sivuisen analyysiraportin englanninkielisen laitoksen kansainvälisille suurasiakkaille (ja Taloussanomille) eilen tiistaina. Saksalaislehti Der Spiegel kirjoitti selvityksen saksankielisestä laitoksesta viime viikonloppuna.

Analyysin mukaan Italia on saanut ja todennäköisesti saa kaikista eurovaltioista runsaimman "Draghi-osingon". Se oli viime vuoden loppuun mennessä saanut EKP:n korkotukea yli 50 miljardia euroa ja tätä menoa saisi vuoden 2022 loppuun mennessä yhteensä lähemmäs 670 miljardia euroa.

Espanjan vastaava epävirallinen korkotuki oli viime vuoden loppuun mennessä 25 miljardia ja kasvaisi vuoden 2022 loppuun mennessä 300 miljardiin euroon.

Saksan ja Ranskan korkotuki on toistaiseksi jäänyt pienemmäksi, sillä niiden korot olisivat pankin analyytikoiden mukaan laskeneet joka tapauksessa. Niidenkin tuki kasvaa, kun aikaa kuluu ja ne korvaavat vanhoja korkeakorkoisia velkojaan matalakorkoisilla uusilla.

Analyysin mukaan EKP:n tarjoamaa korkotukea oli viime vuoden loppuun mennessä kertynyt Saksalle ja Ranskalle kummallekin alle kymmenen miljardia euroa. Vuoden 2022 loppuun mennessä Saksan tuki kasvaa melkein 90 miljardiin ja Ranskan melkein 180 miljardiin euroon.

Neljän suurimman eurovaltion "Draghi-osinko" kasvaa kymmenessä vuodessa yhteensä suurin piirtein 1200 miljardiin euroon. Kun siihen lisätään varovainen arvio kaikkien muidenkin valtioiden korkotuesta ja vielä velkakirjamarkkinoiden tukiostot päälle, paisuu keskuspankkien rahoitustuki helposti 3000 miljardiin euroon tai suuremmaksi.

Toki virallisesti kyse on silti rahapolitiikasta ja hintavakauden vaalimisesta eikä suinkaan valtioiden rahoitustuesta.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset DZ Bank
Ihmiset Mario Draghi

Kommentit (77)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Herra J. Hurri missä on keskuspankkien keskuspankki uutinen?

BIS kehottaa siirtymään kulta tukemaan valuutta järjestelmään.
Anonyymi: GoldenKeyOfGrandWork 9.3.2016 6:06

Anonyymi
Sama meno on ollut USA:ssa, Japanissa jne. Jossain vaiheessa päädymme kriisiin, jonka seurauksena päädymme maailman yhteiseen valuttaan. Sitä perusteellaan mahdollisesti globaalilla taloudella ja halutaan välttää valuttasodan jatkuminen.
Anonyymi: sdfsdfsd 9.3.2016 6:13

Anonyymi
Hurri paheksuu EKP:n Euromaille antamaa korkotukea eli elvytystä. Lisäksi hän on useaan otteeseen paheksunut Euromaiden leikkauksia ja toivonut lisää velkaelvytystä.

Miksi lisävelkaantumisella tapahtuva elvytys olisi parempi asia yhteiskunnan kannalta kuin alhaisten korkojen kautta? Tätä on vaikea ymmärtää. Todella vaikea.

Voitko Jan selventää?
Anonyymi: ReviSiitä 9.3.2016 6:25

Anonyymi
Mielenkiintoinen maailma. Pohjolan ahkera asuntovelallinen saa kiittää etelän veteliä korkojen olemattomuudesta.
Anonyymi: RauhallistaKevättä 9.3.2016 6:30

Anonyymi
EKP jakaa valtioille osinkotuottoa, vaikka osa näistä on jo konkassa, huonon johtamisen takia.

Onko tässä nyt siten takajatuksena se, että sijoittajat saa tämän osingopotin ja kun he ovat saaneet omansa, EKP mitätöi omat saatavansa, eihän tässä muuten voi olla järkeä,vai pätkiikö jo meikäläiselläkin.

Tai onko niin, että näistä tuhansista miljardeista kaikki menee veroparatiisiin ja yhteisvastuu astuu kuvaan mukaan viimeisenä suurena rahankeruu opeeraationa. Ilman vaihtoehtoa, huokaa Sipiläkin, Stubbin suulla,Soinin nyökytellessä Audin takapelkillä, matkaalla aamiaiselle jenkkeihin. Näin taas kerran veromaksaja saa pääroolin, tässä taloutta käsittelvässä kauhukertomuksessa, jonka loppu ei ole totutun amerikkalainen. Tosin sielläkin realismi valtaa alaa ja muita maita, että oikein inhoittaa.

Elämme inhorealismin uuden tulemisen aikakautta,jossa taloudessa pelaavilla on suurirooli, ja jota tarvittaessa jatketaan asevoimilla,se on myös fakta asia, että näin tapahtuu.Jenkit on jo lopettanut monta velkojamaata.

Ennen asevoimat oli politiikan jatke, nyt se on talouden jatke, koska politiikka ei enää ole. Jos on, se on vain yksi markkinavoima, kuten EKP rahapajoineen todistelee tätä kehitystä.
Anonyymi: suuriilluusioni 9.3.2016 6:39

Anonyymi
EKP hoitaa velat. Mikas sen mukavampaa. Nyt vain ottamaan lainaa lisaa. Kuuleeko SSS miehet?
Anonyymi: Keskustelija 9.3.2016 7:11

Anonyymi
Jos yhtään koettaa järkeillä,niin koska inflaatio ei ole vielä alkanut laukkaamaan niin todennäköisestihän raha menee tällä hetkellä erilaisiin omaisuusluokkiin muodostaen samalla kuplia mahdollisesti pörssiin,asuntojenhintoihin,raaka-aineisiin,jos ei se teollisissa investoinneissakaan tällä hetkellä näy kuin korkeintaan Euro-alueen ulkopuolella..

Aikamoinen sotkuhan tuossa on syntymässä ja sääliksi tulee käymään perus pankkitilisäästäjää joka ei osaa varautua tulevaan hyperinflaatioon..
Anonyymi: ulukosuomalaenen 9.3.2016 7:14

Anonyymi
Hurri paheksuu EKP:n Euromaille antamaa korkotukea eli elvytystä. Lisäksi hän on useaan otteeseen paheksunut Euromaiden leikkauksia ja toivonut lisää velkaelvytystä.

Miksi lisävelkaantumisella tapahtuva elvytys olisi parempi asia yhteiskunnan kannalta kuin alhaisten korkojen kautta? Tätä on vaikea ymmärtää. Todella vaikea.

Voitko Jan selventää?


EKP:n sijoittajille jakamat tuhannet miljardit, rahaa painamalla ja korkoja laskemalla. Niin niiden tarkoitus oli saada investoinnit käyntiin. Mutta eihän se enää niin toimi ja se rahan syytö markkinoille on täysin turhaa, jos sille rahalle ei osoiteta kohdetta. Niin kyllä se raha imuroidaan pois markkinoilta hetkessä, nyky menetelmillä.

Joten niille EKP:n rahoille jota se syytä markkinolle meidän kaikien on syytä vilkuttaa ja sanoa hyvästi.Katteetonthan se oli, mutta kai niillä joku valtio kaadetaan taas jossakin päin maailamaa.Se on nyt se bisnes josa rikastuu.
Anonyymi: eiedesveli 9.3.2016 7:15

Anonyymi
Se ei ole tukea mikäli valtio ylivelkaannutetaan, yksityistetään ja kiristetään kansalaisten verot äärimmilleen.. se on näin suomennettuna kansan ryöstöä. Ja kun Euroa ei ole sidottu kultaan tarkoittaa se sitä että kun luottamus euroon alkaa murenemaan syöksyy valuutta hyperinflatioon.
Anonyymi: sikabill 9.3.2016 7:26

Anonyymi
"Korkojen lasku on virallinen tavoite, valtioiden rahoitushuolien huojentaminen epävirallinen."

Jos tavoite on jotain -2,5%, niin tarkoitus on tuhota koko €-alueen talous.

Vapaa raha karkaa koko euroopasta, jos sen on tarkoitus tuottaa.

Riski € kaatumiseen on jo liian suuri
Anonyymi: Tiipii 9.3.2016 7:34
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

06:05 Kaikki irti matalista koroista – selvitimme, pitäisikö nyt ottaa asuntolainaan 10 vuoden korko
30.9. Venäjä heltyi tiukasta osinkovaatimuksesta
30.9. Taksi- ja bussikyydit samalla maksulla – keksintö leviää Suomen kaupunkeihin
30.9. Biotie poistui tänään Helsingin pörssistä
30.9. Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
30.9. Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
30.9. Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
30.9. S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
30.9. Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
30.9. CGI vähentää 215 työntekijää
30.9. Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
30.9. Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
30.9. Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
30.9. Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
30.9. Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
30.9. Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
30.9. Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
30.9. Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
30.9. Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
30.9. Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
30.9. Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
30.9. Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
30.9. Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
30.9. Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
30.9. Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
30.9. Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
30.9. Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
30.9. Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
30.9. Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
30.9. Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
Asiakastieto

Yhteistyössä