Kirjaudu ▼
 

Wärtsilä kertoi testipoikkeamista – kurssi painuu pörssissä

Seppo Solmela
Wärtsilä kertoi testipoikkeamista – kurssi painuu pörssissä
Entisen toimitusjohtajan Kim Granin tiedote ei tuntunut Nokian Renkaiden kurssissa.
7.3.2016 11:33
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kaupankäynti Helsingin pörssissä on alkanut viikon aluksi laskuvireisissä tunnelmissa. Vaihtokärjessä laskee Wärtsilä, joka kertoi polttoainetestitulostensa epäselvyyksistä.

Helsingissä yleisindeksi OMXH oli kello 10.45 aikaan laskenut 0,6 prosenttia 8007,20 pisteeseen. Vaihdetuimpien osakkeiden OMXH 25 -indeksi oli heikentynyt 0,8 prosenttia.

Vaihtoa oli kertynyt 57 miljoonaa euroa, josta vaihdetuinta Wärtsilää oli 11 miljoonaa euroa ja Nokiaa 7 miljoonaa euroa.

Merimoottoreita ja voimaloita valmistava Wärtsilä kertoi sisäisessä tarkastuksessaan ilmenneen, että osa sen valmistamista moottoreista kuluttaa polttoainetta keskimäärin yhden prosentin ilmoitettua enemmän. Epätarkkuutta saattaa yhtiön mukaan esiintyä yhteensä kahdessa prosentissa kaikista moottoritoimituksista.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Wärtsilä kertoi, että poikkeamia on aiheuttanut rajallinen joukko ihmisiä, jotka ovat työohjeiden ja toimintaperiaatteiden vastaisesti vaikuttaneet testituloksiin. Yhtiön osake oli halventunut 1,8 prosenttia. Heti kaupankäynnin käynnistyttyä Wärtsilän kurssi oli 3,4 prosentin luisussa.

Perjantaina laskussa ollut rengasvalmistaja Nokian Renkaat liikkui puolestaan edellisen päätösnoteerauksensa tasolla. Yhtiön entinen toimitusjohtaja Kim Gran kommentoi tänään testihuijausta. Hän kiisti tiedotteessaan, että yhtiö olisi yrittänyt vedättää pörssikurssiaan rengastestejä manipuloimalla.

7.3.2016 11:33
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (9)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Miksi sisäisestä tarkastuksesta tiedotetaan ulkoisesti? Eikö ymmärretä käsitettä sisäinen?
Anonyymi: EinoLeino 7.3.2016 11:57

Anonyymi
Eipä löydy omistajalta keuhkoa puhaltaa "yhteiseen hiileen"-osake rommaa...hui kauhiaa.

Mutta työntekijät voisivat nyt osoittaa vastuunsa-ja kiristää pyytämättä kaikkien koneiden kannen- ja kiertokangen pultit tuplasti isomaan momenttin!

PS. Kappas perskelettä-joku oli pihistänyt nimimerkkini "Make-123"...joten ne lausunnot ovat nyt tästälähin väärällä henkilöllä.
Anonyymi: Make1234 7.3.2016 11:57

Rekisteröitynyt käyttäjä
Näyttää siltä, että monet pörssiyritykset ovat yrittäneet säilyttää kilpailukykyään vippaskonsteilla eikä investoimalla tuotteisiin.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Anti-Paholainen 7.3.2016 12:29

Anonyymi
Miksi sisäisestä tarkastuksesta tiedotetaan ulkoisesti? Eikö ymmärretä käsitettä sisäinen?


Tämä on täyttä spekulaatiota, mutta ehkä yritystä on kohdannut samankaltainen epäonni kuin Nokian Renkailla: joku on uhannut julkistaa tiedon.

Isossa kuvassa yritykselle on aina parempi itse hallita julkista tilaa kuin yrittää korjata huhuja. Pätee etenkin pörssiyrityksessä, jossa ajoituksella voi olla suuri merkitys.
Anonyymi: maineenhallinta 7.3.2016 12:33

Anonyymi
No jos on havaittu jotain prosentin luokan heittoja, ja niitäkin vain murto-osassa toimitetuista, niin on kyllä taas tosi kestävällä pohjalla tämä pörssipelleily. Ei mikään ihme jos yritykset salailevat viimeiseen asti kaikki vähänkin negatiiviset asiat.

Jättäisitkö auton ostamatta, jos olisi 1/50 mahdollisuus että se kuluttaisi satasella 5 litran sijasta 5,05 litraa? Juu, kriittistä on... Ei sillä etteikö merimottien kyseessä ollessa suuruusluokka olisi eri.
Anonyymi: KärpäHärkänen 7.3.2016 12:58

Anonyymi
Miksi sisäisestä tarkastuksesta tiedotetaan ulkoisesti? Eikö ymmärretä käsitettä sisäinen?


Koska johto tietää, että vilppiä on tehty. Näin yritetään liennyttää siitä syntyvää kohua. "Me tutkitaan nyt vähän ensin itse onko asiassa mitään perää". Jos johto olisi täysin tietämätön mahdollisesta vilpistä ei sisäisestä tarkastuksesta tietenkään informoitaisi mitään ennen kuin asia on tutkittu.
Anonyymi: IsotPojatOsaa 7.3.2016 12:59

Anonyymi
Tuo Wärtsilän paljastus on aika paljon pienempi juttu kuin Nokian Renkaiden tai Volkkarin.

Samankaltaisuutena on, että kahdessa muussakin yrityksessä johdon alkuväitteenä oli, että jotkut kurittomat testauksesta vastaavat, tuotantopuolen työntekijät ihan vaan oma-aloitteisesti keksivät huijata.

Kyllä se blame game -pallo kohta nousee sieltä organisaation ylemmille tasoille kuin veden pinnan alle piilotettu rantapallo.

Jos aletaan etsiä polttoaineen kulutuksesta valehtelevia valmistajia, niin henkilöautojen valmistajien ilmoittama auton polttoainenn keskikulutus per 100km on kyllä prosentuaalisesti aivan eri luokan huijaus.

Varsinkin ns. pienikulutuksisten autojen todellisen keskikulutuksen ja valmistajan ilmoittaman keskikulutuksen ero voi olla kymmeniä prosentteja.

Muutama vuosi sitten ostin uuden, erittäin pienikuluksellisen pikkuauton.

Kun vuoden päästä juttelin auton myyneen myyjän kanssa ja kerroin autoni keskikulutuksen olevan valmistajan ilmoittamaa selkeästi koreampi, myyjän unohtumaton vastaus oli: "Joo, sitä ne muutkin samanlaisen auton ostaneet sanoo!". Ja sitten hän ei siitä aiheesta muuta sanonutkaan.
Anonyymi: ObjektivistinBulla 7.3.2016 13:03

Anonyymi
Perisuomalaista johtamista. Vika muissa, optiot itselle.

Sopii miettiä miksi kilpailukykysopimuksen kanssakin vatuloidaan: Miten yritys- tai valtiojohtoon voi luottaa?
Anonyymi: ROSKAJOHTAMISTA 7.3.2016 13:15

Anonyymi
Onko keskimääräinen yhden prosentin poikkeama mittauslaitteen aiheuttama virhe vai huijausta? Tietääkseni mittalaitteetkaan eivät anna mitään absoluuttista oikeaa mittaustulosta, vaan mittaustuloksiin liittyy aina tietty virhemarginaali. Moottoritkin ovat varmasti kaikki vähintäänkin vähän erilaisia keskenään ja pientä systemaattistakin virhettä voi syntyä pelkästään mittaustavasta riippuen. Mielestäni tällaisesta ei olisi välttämättä pakko kertoa mitään ellei sitten tarkoitus olekin kertoa, että Wärtsilässä mittaustuloksissa on keskimäärin vain yhden prosentin virhe.
Anonyymi: Verneri 7.3.2016 17:32
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä