Kirjaudu ▼
 

Britannian erouhka vaarallista showpainia

Britannian erouhka vaarallista showpainia
Analyysi Britannia tuskin eroaa Euroopan unionista, mutta pelkkä eron uhka kasvattaa Euroopan talouden ja politiikan riskejä. EU:lle se on nolo arvovaltakolaus, vaikka ero haittaisi enemmän Britanniaa kuin muita EU-maita ja vaikka uhka tuskin toteutuu.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Britannia – tai virallisemmin Yhdistynyt Kuningaskunta – kävi alkuperäiset neuvottelunsa Euroopan unionin (EU) jäsenyydestä 1970-luvun alussa ja liittyi jäseneksi vuoden 1973 alussa. Se oli suuri ja ainutlaatuinen askel Britannialle mutta ei EU:lle.

Saman on ennen ja jälkeen Britannian tehnyt moni muukin maa, sillä vuonna 1958 perustetussa EU:ssa on tätä nykyä 28 jäsenmaata Suomi mukaan luettuna. Eikä laajentuminen ole ainakaan virallisesti ohi, sillä jäsenyyttä jonottaa parhaillaankin viisi ehdokasmaata ja kaksi mahdollista ehdokasmaata.

Täysin ainutlaatuista ja ennen kokematonta on sitä vastoin se, että Britannia on juuri neuvotellut jäsenyydestään toistamiseen. Ja se, että Britannia järjestää muutaman kuukauden kuluttua (23. kesäkuuta) kansanäänestyksen maan EU-jäsenyyden jatkamisesta tai päättämisestä.

Kansanäänestys yhden suuren tai ylipäätään minkään EU-maan jäsenyydestä merkitsee käytännössä aitoa eron mahdollisuutta. Tämä taas merkitsee Euroopalle sitä suurempaa talouden ja politiikan epävarmuutta mitä suurempi jäsenmaa uhkaa erota.

Britannia on Saksan jälkeen EU:n toiseksi suurin kansantalous ja Saksan ja Ranskan jälkeen kolmanneksi suurin kansakunta. Siksi Britannian eroaminen olisi EU:lle samaan aikaan absoluuttisen ja suhteellisen raskas isku.

EU:n keskeisiä toimielimiä johtavalle EU- ja euroeliitille pelkkä Britannian eron mahdollisuudesta ja jäsenyyden ehdoista käyty julkinen keskustelu on merkinnyt harvinaisen noloa nöyryytystä.

Vielä nolompi arvovaltatappio olisi toki, jos Britannia päättäisi erota – ja vieläpä kansanäänestyksen päätöksellä.

Eikä Britannian ero olisi vain arvovaltatappio EU:ta johtavalle eliitille, vaan siitä alkaisivat pitkälliset, vaikeat ja epävarmat eroneuvottelut ja entistä epävakaampi politiikan ja talouden kausi.

Britannian lähdön uhkaan liittyvä epävarmuus on omiaan haittaamaan talouskasvua. Itse erosta olisi enemmän haittaa Britannialle kuin muille EU-maille. Siksi ero jäänee uhaksi, joka tuskin toteutuu.

EU-sopimuksissa kaikki voittavat

Viimeaikaisten mielipidetiedustelujen perusteella britit ovat jokseenkin kahden vaiheilla, pysyäkö EU:ssa vai erotako siitä. Kyselystä ja kyselijästä riippuen eroamisen eli niin sanotun brexitin ja jäsenyyden jatkamisen kansansuosio on vaihdellut 50 prosentin tuntumassa.

Britannian pääministeri ja hallitusvastuussa olevan konservatiivipuolueen puheenjohtaja David Cameron on omasta puolestaan tehnyt selväksi, että hän haluaa maansa jatkavan EU:n jäsenmaana ja suosittelee kansalaisillekin tätä vaihtoehtoa.

Toki juuri Cameron vaati uusia neuvotteluja Britannian jäsenyyden ehdoista ja juuri hän lupasi brittiäänestäjille järjestää kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä. Mutta nämä siirrot olivat suurta ja näyttävää EU-politiikan showpainia ennemmin kuin osoitus Cameronin erohalusta.

Todennäköisimmin Cameron on kaiken aikaa halunnut maansa jatkavan Euroopan unionin (EU) jäsenenä, mutta entistä edullisemmin ehdoin.

Ja mikä tärkeintä, entistä parempia EU-jäsenyyden ehtoja vaatimalla ja kansanäänestyksen lupaamalla Cameron osti Britannian edellisissä parlamenttivaaleissa puolueelleen yhden hallituskauden lisää ja itselleen yhden pääministerikauden lisää.

Viime viikolla EU:n neuvosto hyväksyi lopulta asiakirjan, joka määrittelee Britannian jäsenyyden ehtoja osin uusiksi. Sopimus on EU:n hallintoperinteen mukaisesti laadittu niin monipolvisella ja vaikeaselkoisella muotoilulla, että sen täsmällisestä sisällöstä ei hevin saa selkoa.

Epäselvän sopimustekstin yksi keskeinen tarkoitus täyttyy, kun käytännössä kaikki EU-maiden edustajat voivat tulkita voittaneensa ja saaneensa tahtonsa paperille.

Britannian pääministeri Cameron onkin esitellyt sopimusta briteille voittona, jonka ansiosta kaiken kansan on paras äänestää jäsenyyden puolesta. Muut EU-päättäjät voivat kehua estäneensä Britannian eron antamatta kovinkaan paljon periksi.

Erosta enemmän haittaa kuin hyötyä

EU:n neuvoston "päätelmien" vaikeaselkoisuudesta huolimatta vaikuttaa ilmeiseltä, että Britannia saa enemmän kuin antaa.

Britannian erityisasema euroalueen ulkopuolisena suurena EU-maana vahvistuu, ja maa saa lisää tilaa päättää omista asioistaan joutumatta luopumaan jäsenyyden eduista, kuten esteettömästä pääsystä EU:n sisämarkkinoille.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Finanssimarkkinoiden ja reaalitalouden toimijat ovat seuranneet brexit-keskustelua suhteellisen rauhallisesti sivusta. Mutta kansanäänestyksen päivämäärän määräämisen jälkeen Britannian liike-elämän edustajat ovat tuoneet yhä selvemmin julki kantansa maan jäsenyyden puolesta.

Yritysmaailman ja varsinkin finanssitoimialan EU-kannatus korostunee lisää siitä, että Britannia saa hyväkseen EU:n neuvoston lupaaman entistä varmemman vakuuden oman keskuspankin, rahapolitiikan ja rahan säilymisestä kansallisessa määräysvallassa. Ja lopullisen varmuuden siitä, että Britannian ei tarvitse milloinkaan luopua punnasta ja ottaa euroa tilalle.

Brittiyritysten johtajat ja varsinkin Lontoon Cityn finanssipomot tietävät varsin hyvin, että eroamisesta koituisi varsin raskaita kustannuksia ja tulojen menetyksiä brittiyrityksille ja sitä myöten koko Britannian taloudelle. He tietävät, että eroamisesta olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Samaa mieltä on suuri osa brexit-tarkasteluista, joita kansainvälisten talouden ja politiikan asiantuntijoiden ja raskaan sarjan vaikuttajien puheenvuoroja välittävä Project Syndicate on koonnut verkkosivuilleen.

Eron haittoja ja riskejä kuvaa esimerkiksi analyysiyhtiö GaveKal Researchin ekonomisti Anatole Kaletsky. Hän kertoo myös, miksi Britannia pysyy EU:n jäsenenä.

Kannatus kääntyy jäsenyyden kannalle

Kaletskyn mukaan keskeinen syy Britannian EU-jäsenyyden jatkumiselle on sama kuin nykyisellekin jäsenyydelle: taloudellinen etu. Britannia on yksinkertaisesti enemmän riippuvainen EU:n sisämarkkinoista kuin muut EU-maat Britannian markkinoista.

Hän huomauttaa, että vaikka Britannian kauppavaihto muiden EU-maiden kanssa on rutkasti alijäämäistä se on enemmän riippuvainen muiden EU-maiden markkinoista kuin toisinpäin.

Britannia vie muihin EU-maihin pääosin finanssipalveluita ja muita palveluita mutta tuo pääosin tavaroita. Muiden EU-maiden vapaan tavaraviennin jatkumiselle riittää, että Britannia pysyy WTO-kauppajärjestön jäsenenä, kun taas Britannia tarvitsee palveluiden viemiseen erillisen pääsyn EU:n sisämarkkinoille.

Brexit tarkoittaisi, että EU todennäköisesti vaatisi Britannialta yhtä suuren tai varoittavan esimerkin vuoksi mahdollisesti vielä suuremman sisäänpääsymaksun palveluiden sisämarkkinoille kuin Sveitsiltä ja Norjalta.

Samoin Britannia joutuisi Norjan ja Sveitsin tapaan sitoutumaan suureen määrään EU:sta tulevaan lainsäädäntöön, vaikka ei enää saisi sananvaltaa lakien valmistelussa tai vahvistamisessa.

Kaletskyn mukaan Britannian ero ei olennaisesti lisäisi maan kansallista päätösvaltaa sen laajemmaksi kuin sillä jo nyt on erityisasemansa ja omien jäsenyytensä erityisehtojen turvin. Sen sijaan haittaa koituisi kosolti.

Hän veikkaa kansalaistenkin mielipiteen kallistuvan lopulta jäsenyyden puolelle, kun aikaa kuluu ja Britannian poliittinen ja taloudellinen eliitti asettuu sekin näkyvästi jäsenyyden kannalle.

Nyt puoltolauseita voi jo alkaa kuuluttaa julki, kun Cameronilla on EU-sopimus salkussaan. Toki kannattajien piti malttaa niin kauan kuin Brysselin neuvottelut ja poliittinen showpaini oli kesken.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (47)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
KULTA lähetti britit ulos eu:sta ettekä sille voi yhtään mitään kun sen teki britti kansalaiset, niin hävitä koko saarivaltio siitä sillä pääsee(ja taas sota alkoi).

ps. suomi analyysi on yhtä lapsellinen kopio kuin oma historiansa, se 2 riviä norjaa

terkui: Orisus se outo hiihtäjä norjasta
Anonyymi: GoldenKeyOfGrandWork 24.2.2016 6:10

Anonyymi
Todellisuudessa brittien äänestystuloksella ei ole mitään tekemistä EU-jatkon kanssa. Maa tulee pysymään jäsenenä olivat kansalaiset mitä mieltä tahansa.

EU:n historiassa on nähty lukuisia kansanäänestyksiä, joilla on ollut merkitystä Unionin tulevaisuuteen. Niistä kaikissa kansa on laitettu äänestämään uudestaan kunnes tulos on oikea.

Jos britit nyt äänestäisivät väärin, he saisivat äänestää niin monta kertaa, että ymmärtävät äänestää oikein. Se on EU:n käsitys demokrstiasta.
Anonyymi: Kfkkfkff 24.2.2016 6:13

Rekisteröitynyt käyttäjä
Brittiyritysten johtajat ja varsinkin Lontoon Cityn finanssipomot tietävät varsin hyvin, että eroamisesta koituisi varsin raskaita kustannuksia ja tulojen menetyksiä brittiyrityksille ja sitä myöten koko Britannian taloudelle. He tietävät, että eroamisesta olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.


Samoin Britannia joutuisi Norjan ja Sveitsin tapaan sitoutumaan suureen määrään EU:sta tulevaan lainsäädäntöön, vaikka ei enää saisi sananvaltaa lakien valmistelussa tai vahvistamisessa.


Hyviä huomioita, Hurri. Punnan arvon myös arvioitu romahtavan ehkä jopa vuoden 1985 tasoille dollariin verrattuna, jos Brexit toteutuu. Sen verran tärkeäksi katsotaan, että Lontoo pysyy maailman Top2-finanssikeskuksena New Yorkin kanssa. Se on todellakin uhattuna, jos ehkä kuusi kertaa taloudeltaan isompi tynkä-EU saa sanella Britannialle ehdot, millä Lontoo saa sellaisena pysyä.

Sen olisi voinut kyllä mainita, että Brexit olisi ennakkotapaus, joka voisi pahimmillaan johtaa muihinkin euroeroihin, esim. Grexit voisi toteutua, koska Britannian talouden romahtaminen heikentäisi koko Euroopan taloutta.

Ja ennen kaikkea: EU:n heikentymisestä hyötyisi kuitenkin loppujen lopuksi kaikista eniten Vladimir Putin -niminen henkilö.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Erno-Petteri 24.2.2016 6:23

Anonyymi
Jos jollakin EU:hun kuluvalla maalla on mahdollista neuvottella jäsennyydestä uudelleen ja ennen kaikkea sen ehdoista, niin miksi tätä mahdollisuutta käytetään niin harvoin?

Britannian ehdot on muutekin niin väljät ja lisää väljyyttä on tulossa. Luulisi tämän nyt kiinnostavan Suomenkin kaltaista, brittein kanssa monnista asioista samaa mieltä olevaa maata. Mutta kuka maksaisi meidän jäsenmaksut ja Viron verot kun meluopuisimme niiden maksusta uuden sopimuksen tulua voimaan? Ehkä Turkki. Laitetaan se pykälä sen jäsenehtoihin. Neuvotelkoon itselleen uuden sopimuksen 20 vuoden päästä.
Turkilta saisimme kyllä hyvät turvatakuut EU:lle, sehän moukaroi jo nyt USA:n liittolaisia Syyriassa, joten erityisasema sille kuuluisi kuten briteille, kun sitoo jenkit Lähi-Itään, toiseksi sadaksi vuodeksi.

Markkinat on muuttumassa niin rajusti mailmalla, että pelkästään siihen osaan tuijottaminen ja niistä vaahtoaminen on muiden tärkeiden asioiden ja ongelmien siirtämistä tarkoituksella toisarvoiseen asemaan ja lakaisemista maton alle.

Toisalta voihan britit tämän tajuta jo nyt.He vain varmistavat ettei saastunut veri enempää tahri heidän yläluokkaistuvaa maailmankuvaa ja rakentavat henkisen aidan itselleen. Fyysistähän eivät tarvitse, vaan siihen riittänee perutut lauttavuorot kun se aika on käsillä.

Niin rahamarkkinat on vapaat. Kysykää vaikka Suvi-Anne Siimekseltä, siltä sosialistilta, joka pääsi pois hiekkatieltä kurveja nuolemalla ja on nyt moottoritiellä, joka vie paratiisiin.
Anonyymi: moottoritienhumaa 24.2.2016 6:42

Anonyymi
Tällaiset kuningaskunnat joutaisi jo lopettaa ja ikuinen euro tekee sen ennemmin tai myöhemmin.
Anonyymi: ononniollaonnellinen 24.2.2016 6:49

Anonyymi
Kävi noiden brittien touhuissa miten vaan-Suomi on se,joka sammuttaa lamput EU:n loppuessa.

Niin on päätetty "korkeammalla" taholla. Kansalaisillamme ei siinä sanavaltaa edes ole.

Ja ne, joilla pikkuisen olisi-ne eivät halua sanavaltaansa maan parhaaksi käyttää-mutta omaa palkkapussiaan ajattelevat sitäkin enemmän.
Anonyymi: Make-123 24.2.2016 7:03

Anonyymi
Suomen pitää erota EU:sta jo ennen Brittejä tämä olisi paras ratkaisu maallemme.
Anonyymi: EuONGELMA 24.2.2016 7:22

Anonyymi
Britannian ero olisi järkiveto.

Eihän EU siitä enää paljon muuttuisi, sillä niin moni maa erottaa jo itsensä muureilla EU:sta. Pieni Suomi on enää kummajainen: Sipilä, Soini ja Stubb haluavat roikkua EU:n kyydissä, vaikka muut sulkevat jo EU:ta.

Etelän vetelät ja SSS-hallitus. Siinä ne kannattajat pähkinänkuoressa. Saksakin alkaa kääntämään selkäänsä Unionille Merkelin kannatuksen lasketellessa kuin lehmän häntä.
Anonyymi: Loppuakohti 24.2.2016 7:56

Anonyymi
erosta olisi enemmän haittaa Britannialle kuin muille EU-maille


Paitsi että erosta olisi hyötyä Britannian kansalaisten enemmistölle. Erosta on toki haittaa osalle brittejä ja yrityksiä, mutta ei enemmistölle.

EU on valtapoliittisia tavoitteita edistäessään muuttunut sellaiseksi sirkukseksi, että muinaisen Neuvostoliitonkin järjettömyys jää sen rinnalla toiseksi. Valheen, korruption ja pätemättömien sopimusten ja lakien lukumäärä on EU:ssa ylittänyt entiset ennätykset.

On koko ihmiskunnan etu, että Britannia eroaa EU:sta ja vähintäänkin hidastaa tuon syöpäkasvaimen voittokulkua. Parasta olisi, jos koko EU sen ansiosta hajoaisi ja ihmiset Euroopassa voisivat taas elää paremmin.
Anonyymi: EUonSyöpä 24.2.2016 7:57

Anonyymi
Kun poliittinen ja taloudellinen eliitti asettuu tukemaan pysymistä jäsenenä, niin se taitaa varmistaa eron toteutumisen. Nyt siellä jo käytetään Putinia pelotteena pysymisen puolesta. Hölmöltä vaikuttaa näiden jäsenyyden kannattajien kampanja.
Anonyymi: euvostoliitto 24.2.2016 8:12
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä