Kirjaudu ▼
 

Seuraava vedätys on "operaatio suuret setelit"

Seuraava vedätys on "operaatio suuret setelit"
Analyysi Euroalueen keskuspankki EKP harkitsee suurimpien euroseteleiden poistamista käytöstä. Se perustelee aietta rikollisen rahaliikenteen haitoilla ja kiistää jahtaavansa rehellisten säästäjien rahoja. Kiistää tai ei, käytännössä setelisilppuri ajaisi käteisrahaa pankkeihin – sopivasti ennen kuin yleisönkin talletuskorot painuvat miinukselle.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Vuonna 2014 edesmennyt mestarisanoittaja Saukki eli Sauvo Puhtila tuskin aavisti, että hänen jo vuonna 1963 riimittämänsä käännösiskelmä "Suuret setelit" voi jonakin päivänä olla outo vinkki euroalueen keskuspankin EKP:n seuraavasta rahapolitiikan tempauksesta.

Ikivihreän iskelmän on vuosien varrella levyttänyt iso joukko erilaisia ryhmiä 1960-luvun alkuperäisestä Four Catsista Manse-Rockin ikoniin Popedaan. Mutta tiettävästi kappaletta ei ole ainakaan julkisesti esittänyt sen enempää Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kuin muutkaan EKP:n neuvoston jäsenet.

Mutta kukapa vielä tietää EKP:n neuvoston vappuriehan ohjelmistoa.

Jos kansainvälisten talouslehtien ja talousuutistoimistojen julkaisemat uutiset kertovat mitään tulevasta, voi pääjohtaja Liikasella olla piakkoin ajankohtaista aihetta esittää oma cover-versionsa Suurista seteleistä.

Sillä ehdolla toki, että EKP:n uudenkarhean pääkonttorin tiloista löytyy tunnelmaan sopivan hämyisä neuvoston kerhohuoneisto karaoke-varusteineen.

Kenties EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ja muut neuvoston jäsenet muodostaisivat spontaanin taustakuoron ja yhtyisivät kertosäkeeseen, kun pääjohtaja Liikanen "antaisi pitkät" suurten seteleiden tallettajille:

"Annan toisten mä talletella suuret setelit, ne multa pitkät vain saa! Elän, pelaan, kuljen ja laulu soi – kas osaansa ei muutella voi, ja-jaa, määräänsä ei muutella voi."

Kertosäe antaa suurten seteleiden oikeille omistajille vihjeen siitä, mitä EKP paraikaa valmistelee. Eikä kyse ole suinkaan neuvoston vappuriehasta tai aprillipilasta vaan totisesta todesta.

Suuri huoli suurista seteleistä

EKP:n rahapolitiikasta päättävä neuvosto harkitsee ja mahdollisesti valmisteleekin suurimman eurosetelin eli 500 euron setelin poistamista käytöstä. Tämä olisi euroalueen suurin käteisen rahan uudistus sen jälkeen kun euromaiden kansalliset setelit vaihdettiin euroiksi.

Samalla kyse olisi pakkokeinosta, jonka avulla keskuspankki pakottaisi suuria rahasummia syystä tai toisesta käteisenä säilyttäviä seteleiden haltijoita siirtämään varojaan pankkitileille. Samalla suuri määrä varoja siirtyisi kasvottoman ja nimettömän käteisen olomuodosta elektroniseksi tilirahaksi. Eli nykyistä suoremmin keskuspankin valvontaan ja hallintaan.

"Operaatio Suuret Setelit" lienee käytännössä jo varsin pitkälle valmisteltu, sillä keskuspankki tuskin haluaisi vuotaa tällaista uudistusta julkisuuteen ennen aikojaan.

Setelihankkeesta ovat parin viime viikon kuluessa kertoneet julkisuuteen esimerkiksi EKP:n johtokunnan jäsen Benoit Coeure ja pääjohtaja Draghi. Heidän mukaansa EKP:n neuvosto harkitsee 500 euron seteleiden painamisen lopettamista aktiivisesti ja aikoo päättää asiasta piakkoin.

Pääjohtaja Draghi kertoi suurimpien seteleiden mahdollisesta poistamisesta vieraillessaan viime maanantaina EU:n parlamentin kuultavana. Sattumoisin saman ajatuksen suurimpien seteleiden poistamisesta ovat hiljattain esittäneet myös esimerkiksi EU-komissio ja "EU-poliisi" Europol.

Viranomaisten lisäksi suurimpien seteleiden poistamista on viime viikkoina vaatinut joukko vaikutusvaltaisia talouskeskustelijoita, kuten yhdysvaltalaisprofessori ja -vaikuttaja Lawrence Summers sekä talouslehti Financial Timesin kommentaattori Martin Wolf.

Esimerkiksi juuri professori Summersilla ja kommentaattori Wolfilla on toinenkin yhteinen viesti kuin suurten seteleiden silppuaminen. Heidän mielestään keskuspankkien pitäisi painaa ohjauskorkoja roimasti vielä raskaammin miinukselle ja muilla keinoin heikentää rahan arvoa.

Ja siitä todennäköisimmin onkin kyse: rahan arvon määrätietoisesta heikentämisestä. Keinolla millä hyvänsä, "operaatio suuret setelit" mukaan luettuna.

Minkä arvoinen on kuutiometri käteistä?

EKP kiistää käyvänsä setelirahan tai rehellisten säästäjien vastaista kamppailua. Se perustelee suurimpien seteleiden poistamista samoin kuten EU-komissio ja Europol. Niiden mukaan 500 euron setelit ovat kansainvälisten ammattirikollisten suosikkirahaa, ja rikollisten kiusaksi ne on syytä poistaa.

Viranomaisten mukaan 500 euron setelit ovat suurelta osin suurrikollisten kuten huumeparonien, asekauppiaiden, salakuljettajien ja rahanpesijöiden, hallussa. Suurin euroseteli on myös terroristien suosikkirahaa.

Suurimman eurosetelin suosio ei ole lainrikkojien hiljainen puoltolause euroalueen puolesta ja vastalause Yhdysvaltoja vastaan. Selitys on paljon yksinkertaisempi ja perustuu matematiikkaan ja liiketaloudelliseen tehokkuuteen.

Kyse on ennen muuta suurten rahasummien siirtelyn, säilytyksen, suojaamisen ja muunlaisen käsittelyn kustannuksista – ja siitä, kuinka arvokas kasa käteistä rahaa mahtuu yhteen ja samaan rahavyöhön, salkkuun, matkalaukkuun, kassakaappiin, panssariautoon, holviin tai rinkkaan.

Analyysiyhtiö Capital Economicsin laskelmien mukaan yhteen kuutiometriin mahtuu tiiviisti ladottuna sadan dollarin seteleitä suurin piirtein sadan miljoonan taalan verran, 500 euron seteleitä taas vähän yli 400 miljoonan taalan arvosta. Ero on ratkaisevan suuri, ja sen takia suurin euroseteli on rikollisten suosikkiraha – ja siksi EKP haluaa luopua siitä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Mutta olivatpa suurimmat eurosetelit rikollisten tai kunnon kansalaisten kassakaapeissa, EKP haluaa pakottaa käteistä setelirahaa siirtymään pankkien elektroniseksi tilirahaksi ja sitä myöten omien rahapoliittisten toimiensa ulottuville.

Esimerkiksi miinuskorkojen avulla kaluttavaksi.

Nixonilla oli sama veruke

Siitä ei ole pienintäkään epäilyä, että suurimmat eurosetelit ovat suurelta osin lainkiertäjien ja -rikkojien hallussa kuten EKP, EU-komissio ja Europol sanovat. Mutta silti "operaatio suuret setelit" lienee ainakin EKP:n ohjelmassa muusta syystä kuin rikollisten kiusaksi.

Rikollisen rahaliikenteen kimppuun käyminen on toki kenen tahansa rehellisen eurokansalaisen mieleen, mutta perustelu vaikuttaa silti jokseenkin keinotekoiselta tai suorastaan lapselliselta. Epäluulo setelijahdin varsinaisesta tarkoitusperästä kiteytyy kysymykseen, miksi EKP on muka havahtunut suurimpien setelien rikollisiin yhteyksiin juuri nyt.

Miksi EKP ei piitannut suurten setelien rikollisista yhteyksistä esimerkiksi 2000-luvun alussa, kun euromaiden kansalliset rahat vaihdettiin euroiksi ja koko euroalueen vanha setelikanta joka tapauksessa sullottiin polttouuneihin ja uudet eurosetelit jaeltiin tilalle?

Miksi rikollisten rahatarpeet eivät tuolloin huolettaneet EKP:tä, vaikka suurten seteleiden suosio laittomissa liiketoimissa oli tarkalleen tiedossa? Tai ainakin sen olisi pitänyt olla, jos euromaiden keskuspankkiirit ja historiallisen rahauudistuksen seteliremonttia valmistelevat virkailijat olivat mistään kotoisin.

Euroon liittyvien maiden keskuspankeilla oli hyvissä ajoin ennen euroseteleiden valmistamista ja jakelua tiedossaan, että Yhdysvallat oli vuonna 1969 päättänyt lopettaa suurimpien taalaseteleiden painamisen – ja että maata tuolloin johtanut presidentti Richard Nixon perusteli päätöstä juuri rikollisen rahaliikenteen ja laittoman liiketoiminnan vahingoittamisella.

Toki euromaiden keskuspankkiireilla on tarkalleen tiedossaan sekin, minkä rahatempun Nixon teki varsin pian suurten setelien silppuamisen jälkeen – ja mitä seurasi.

Samat velkahuolet, samat lääkkeet

Yhdysvaltain suurten setelien poistamisesta ei kulunut kahta vuottakaan, kun presidentti Nixon romutti Bretton Woods -valuuttajärjestelmän rippeet irrottamalla dollarin kultakannasta vuoden 1971 elokuussa. Eikä aikaakaan, niin inflaatio laukkasi yli kymmenen prosentin vuosivauhtia.

Nixon saattoi toki olla oikeastikin huolissaan rikollisten rahaliikenteestä, mutta todennäköisesti hänen suurempi huolensa liittyi erittäin kalliiksi käyneen Vietnamin sodan kustannuksiin ja liittovaltion kiusallisen nopeaan velkaantumiseen.

Silloiset velkamäärät olivat pikkuvippejä valtioiden nykyvelkojen rinnalla, mutta poliittinen riski oli yhtä vakava. Liittovaltion velkaantuminen oli Nixonille paljon suurempi poliittinen uhka kuin gangstereiden pimeä rahaliikenne.

Niinpä suurten setelien lopettaminen ja laittomien liiketoimien hankaloittaminen olivat pelkkä sivupolku poliittisesti pienimmän vastuksen tiellä, joka vei muutaman mutkan kautta inflaation kiihtymiseen, rahan arvon heikentämiseen ja liittovaltion velkojen osittaiseen epäsuoraan mitätöimiseen.

Yhdysvaltain suuri seteliuudistus ja sitä seuranneet muut rahatalouden tapahtumat olivat tarkalleen euroaluetta pystyttäneiden keskuspankkiirien tiedossa. Ja ne ovat EKP:n neuvoston nykyistenkin jäsenten tiedossa.

Niin kuin on sekin, että suurimpien dollarisetelien poistaminen aiheutti rikollisille vain vähäistä vaivaa, mutta ei estänyt järjestäytynyttä rikollisuutta kasvamasta tuon seteliremontin jälkeenkin. Ja että suurten setelien poistaminen pakotti yhtä hyvin laitonta kuin laillistakin setelirahaa pankkitileille.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed uhrasi 1970-luvun säästöjä liittovaltion velkojen sulattamiseen inflaation avulla. Samaan malliin EKP näyttää huojentavan ylivelkaisten eurovaltioiden rahahuolia paraikaakin miinuskorkojen ja velkakirjaostojen avulla.

Nixonin kaavalla EKP haluaa seuraavaksi pakottaa rahaa suurista seteleistä pankkitileille, olivatpa varat sitten laittomia tai laillisia. Ennen kuin yleisönkin talletuskorot painuvat kunnolla miinukselle.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (224)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 23
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vain todellinen viranomaisuskovainen voi olla niin typerä,että on valmis kärsimään miinuskoroista,menettämään kaiken vapautensa,anonymiteettinsä vain sen takia,että 1% rikollisten elämä vähän vaikeutuisi joista ei ole haittaa kenellekään tavalliselle ihmiselle jos ei vaan heidän tekemisiinsä sekaannu..

Tätä kehitystä vastaan voimme taistella alkamalla käyttämään käteistä kuin ennen vanhaan,vai luuleeko joku ettei käteisen poistamisen jälkeen pankit tekisi kuten sähkönsiirtoyhtiöt.
Anonyymi: ulukosuomalaenen 21.2.2016 6:21

Anonyymi
Kokoajan valvontakoneiston ja sen myötä vallan keskittymisen takia bitcoin tyyppisille ratkaisuille on yhä suurempi tilaus. Miksi yli päätään rakennamme vaihdantaa pankkien, valtioiden jne. vallan hallitsemille valuutoille, kun kerta kyse on oikeasti vain vaihdannannan välineestä ei siis valtavälineestä.
Anonyymi: uusiaintrumentteja 21.2.2016 6:28

Anonyymi
Olipa taas löydetty aasin silta aiheeksi...
Anonyymi: kgdhklggk 21.2.2016 6:40

Anonyymi
"Bitcoin" tulee halusivatpa ihmiset sitä tai eivät. Kyseessä on periaatteessa luottoteknologia jonka jokainen rahansiirto tallennetaan jonkun nimellä ja rahan kulkua ja mistä se on tullut voidaan seurata pilkulleen.

Kullalla on arvoa myös todellisuudessa, setelien arvo perustuu miten niitä päätetään arvostaa, Bitcoinin arvo tulee luottamuksesta siihen että järjestelmä toimii. Bitcoineja on varastettu melkoisia määriä ja vaihtokauppaservereitä on hakkeroitu, mutta itse Bitcoin pelaa vaikka siitäkin on jo parannettuja versioita.
Anonyymi: Joskusrikas 21.2.2016 6:50

Anonyymi
Nopeasti ajatellen voisi olla hyvä, että suuret setelit poistetaan käytöstä ja niiden käyttö lopetetaan ja osa niiden käyttäjistäkin.

Mutta jos vauhtia hidastetaan, ajattelun, ja tarkoitus on vain luoda keinotekoinen inflaatio ja leikata satanen pois siitä viisisatasesta, niin ajatus kärsii inflaation tässä vaiheessa. Suunnitelmaa voisi sanoa jopa rikolliseksi, tässä rikollisten maailamassa, jossa valtioiden päämiehistä puolet ei tiedä kummalla puolella ovat, loput ei välitä.

Kultakantaan sidottu raha oli siinä mielessä hyvä, että sitä ei saanut olla enempää liikkeellä mitä kullan määrä edellytti, mutta tarvittiin käteistä ja inflaatiota. Siksi näiden kahden tiet erkani ja alettiin vannomaan keskuspankkien välillä luottamuksen nimeen, osa jopa Jumalan, dollarin aforismia seuraten, kannattiko? Ehkä lähivuodet sen meille näyttää luotimmeko suotta.

Mutta talous ja lähti nousuun joka puolella maapalloa, eikä siihen kultavarannonnot pystyneet vastaamaan samalla mitalla ja näin siiryttiin entistä enempi selulluloosaan maksuvälinnenä, sitää on riittänyt kiitettävästi, kohderyhmän vain ollessa kapeahko. Niin se on se bussilastillinen, jonka perässä ne viissatasilla lastatut rekat rullaa.

Nyt sitten taas jälleen kerran on valtionkassat tyhjinä ja lainaa on niin paljon ettei paskalle ole kohta asiaa. Ruoka loppuu suurimmalta osalta kansakuntaa. Joten tähän kun vielä keinosimenyksellä saamme 20% inflaation, voi siinä kulta kokea nousun, jos sitten emme saa sitäkin ruostumaan.
Anonyymi: ajanhiekkaavain 21.2.2016 6:54

Anonyymi
Paljonko alv ja muita veroja menee, jos teen ostokseni numisnamiskuukkeleilla? Paljonko eliitin kannattaa kerätä pois kierrosta ja paisuttaa kassahovejaan euroilla ja luulla omistavansa rahavallan ihmisiin, jos myyn työni vain numisnamiskuukkeleita vastaan?

Kun joku taas kerää kierrosta numisnamiskuukkelit kassaholviinsa ja alkaa painamaan muita ihmisiä alas on aika vaihtaa nymiskaakkoleihin. Vain työnteko luo kehitystä yhteiskunnassa, ei omistaminen ja valta, koska rikkaan aika vaiva menee hyödyttömästi sen omistamisen ja vallan ylläpitoon, ja se ei yhteiskuntaa kehitä.
Anonyymi: Pois_valuutoista 21.2.2016 6:54

Anonyymi
Nopeasti ajatellen voisi olla hyvä, että suuret setelit poistetaan käytöstä ja niiden käyttö lopetetaan ja osa niiden käyttäjistäkin.

Mutta jos vauhtia hidastetaan, ajattelun, ja tarkoitus on vain luoda keinotekoinen inflaatio ja leikata satanen pois siitä viisisatasesta, niin ajatus kärsii inflaation tässä vaiheessa. Suunnitelmaa voisi sanoa jopa rikolliseksi, tässä rikollisten maailamassa, jossa valtioiden päämiehistä puolet ei tiedä kummalla puolella ovat, loput ei välitä.

Kultakantaan sidottu raha oli siinä mielessä hyvä, että sitä ei saanut olla enempää liikkeellä mitä kullan määrä edellytti, mutta tarvittiin käteistä ja inflaatiota. Siksi näiden kahden tiet erkani ja alettiin vannomaan keskuspankkien välillä luottamuksen nimeen, osa jopa Jumalan, dollarin aforismia seuraten, kannattiko? Ehkä lähivuodet sen meille näyttää luotimmeko suotta.

Mutta talous ja lähti nousuun joka puolella maapalloa, eikä siihen kultavarannonnot pystyneet vastaamaan samalla mitalla ja näin siiryttiin entistä enempi selulluloosaan maksuvälinnenä, sitää on riittänyt kiitettävästi, kohderyhmän vain ollessa kapeahko. Niin se on se bussilastillinen, jonka perässä ne viissatasilla lastatut rekat rullaa.

Nyt sitten taas jälleen kerran on valtionkassat tyhjinä ja lainaa on niin paljon ettei p**kalle ole kohta asiaa. Ruoka loppuu suurimmalta osalta kansakuntaa. Joten tähän kun vielä keinosimenyksellä saamme 20% inflaation, voi siinä kulta kokea nousun, jos sitten emme saa sitäkin ruostumaan.
Anonyymi: ajanhiekkaavain 21.2.2016 6:55

Anonyymi
Rahalla on valtaa juuri niin paljon, kun USKOMME rikkaiden oikeutukseen rahan vallasta. Jos emme yksinkertaisesti usko siihen, olemme täysin vapaat ottamaan käyttöön omat vaihdannan välineet keskenämme.
Anonyymi: Uskonasia 21.2.2016 7:03

Anonyymi
Kaikki kansanedustajat pitäisi saada välittömästi huumetesteihin! Sen verran hölmöjä juttuja ovat päättäneet, että on aihetta epäillä ovatko selvin päin olleet näitä päätöksiä tehdessään?
Anonyymi: RaittiitEdustajat 21.2.2016 7:08

Anonyymi
Jan Hurrilta alkaa loppua asia aiheesta "vedätys". Mitä nyt ei yhtään ainoaa viittaus tunnettujen ja arvostettujen professoreiden kirjoituksiin. Olihan tuolla kyllä viittaus mestarisanoittaja Saukin riimitykseen. Ehkä tämä oli "alyysin"asiapitoisin kohta ".
Anonyymi: EttäsSilleen 21.2.2016 7:09
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 23
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

17:15 WSJ: Deutsche Bankin johtajillekin syytteitä Italian pankkisotkusta
16:39 Kalifornia helpottamassa automaattiautojen testejä – liikenteeseen jopa ilman kuskia
15:47 BBC: Kolmekymppisillä puolet vähemmän varallisuutta kuin 10 vuotta sitten
14:59 Britannian pääministeri sai Brexit-kannattajilta linjauksen maahanmuutosta
13:42 Kiinan teollisuus piristyi hiukan syyskuussa
12:17 Volkswagen ei myy dieselautoja USA:ssa ainakaan vuoteen – tai ehkä enää koskaan
11:26 Vanhanen Ylelle Suomen Pankin johtajavalinnoista: Sukupuolella on merkitystä
10:19 Venäjä aikoo myydä osuutensa kahdesta öljy-yhtiöstä
07:12 Saksalainen ruuvijätti sijoittaa voittojaan taiteeseen ja perustaa taidemuseoita
06:14 Digitoday Yksi kuva sen kertoo – tässä näppärin tapa käyttää nappikuulokkeita
06:05 Kaikki irti matalista koroista – selvitimme, pitäisikö nyt ottaa asuntolainaan 10 vuoden korko
30.9. Venäjä heltyi tiukasta osinkovaatimuksesta
30.9. Taksi- ja bussikyydit samalla maksulla – keksintö leviää Suomen kaupunkeihin
30.9. Biotie poistui tänään Helsingin pörssistä
30.9. Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
30.9. Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
30.9. Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
30.9. S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
30.9. Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
30.9. CGI vähentää 215 työntekijää
30.9. Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
30.9. Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
30.9. Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
30.9. Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
30.9. Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
30.9. Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
30.9. Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
30.9. Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
30.9. Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
30.9. Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
Asiakastieto

Yhteistyössä