Kirjaudu ▼
 

"Emme voi jäädä katselemaan, mitä lohkoketjusta tulee"

RioPatuca / Alamy / AOP
"Emme voi jäädä katselemaan, mitä lohkoketjusta tulee"
Arvopaperikeskuksena Suomessa toimiva Euroclear uskoo lohkoketjuteknologian voivan madaltaa kaupankäynnin kustannuksia ja nopeuttavan niiden selvittelyä. Finanssipalvelujätti toppuuttelee kuitenkin tekniikan ympärille syntynyttä hypeä.
12.2.2016 13:41
Aleksi Moisio
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Joidenkin vuosien kuluttua arvopaperit liikkuvat suoraan omistajalta toiselle, ilman välikäsiä ja vuorokausia kestäviä selvitysprosesseja. Tämä on yksi niistä toiveista, joita on liitetty lohkoketjuna (blockchain) tunnettuun teknologiaan.

Kryptovaluutta bitcoinin imussa julkisuuteen päätynyt lohkoketju on käytännössä katsoen tekniikka, jolla toisilleen vieraat toimijat voivat yhdessä tuottaa ja ylläpitää tietokantoja hajautetusti. Tekniikan suurin ansio on se, että ketjun jäsenet voivat luottaa toisiinsa, vaikka he eivät tuntisi toisiaan.

Lohkoketju on ollut yksi viime kuukausien kohutuimmista tekniikoista finanssialalla. Tekniikan on arvioitu voivan "mullistaa pankkien toiminnan", ja ajatuksen ympärille on syntynyt suoranainen hype.

Euroclear Finland Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 1061446-0
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Muu rahoitusta palveleva toiminta (pl. vakuutus- ja elä
Kaikki yrityksen taloustiedot

Moni rahoitusalan yhtiö on kiiruhtanut kertomaan omista kokeiluistaan ja näkemyksistään aiheeseen. OP, Nordea ja Danske esimerkiksi liittyivät teknologiayhtiö R3:n vetämään Distributed Ledger Group -hankkeeseen, jossa kehitellään lohkoketjuun perustuvia palveluita. Nasdaq-pörssi puolestaan kehui suorittaneensa ja selvittäneensä ensimmäiset osakekauppansa lohkoketjutekniikkaa käyttäen.

Nyt oman arvionsa on esittänyt finanssipalveluyhtiö Euroclear. Yhdessä konsulttiyhtiö Oliver Wymanin kanssa laatimassaan raportissa (pdf) Euroclear kehottaa rahoitusalaa pohtimaan yhdessä, miten teknologiaa voitaisiin hyödyntää.

– Tämä on mullistava teknologia, vaikka se ei yleistykään vielä massiivisesti tänä tai ensi vuonna, luonnehtii innovaatioista ja kasvusta vastaava johtaja Heikki Ylipekkala Suomen Euroclearista.

Halvemmin ja nopeammin

Euroclear ja Oliver Wyman laskevat, että pääomamarkkinoilla toimivat firmat käyttävät maailmanlaajuisesti 100–150 miljardia dollaria it-järjestelmiinsä ja niiden pyörittämiseen joka vuosi. Tämän lisäksi rahaa palaa kauppojen selvittelyyn: vuosittain noin 100 miljardia taalaa.

Ei siis ihme, että lohkoketjutekniikasta toivotaan pelastusta. Nykytilanne kun on kärjistäen tämä: jokainen pankki ylläpitää omaa tilikirjaansa, ja kun arvopaperilla tehdään kauppa, pankkien täytyy sovitella tilikirjojensa erot. Tästä syntyy viivettä ja kustannuksia.

Finanssivisionäärien unelmissa it-järjestelmiin hassaamiselle tulee stoppi, kun päällekkäiset systeemit puretaan lohkoketjuteknologian hajautetun tietokannan tieltä. Arvopaperikauppojen selvittely halpenee ja muuttuu lähes reaaliaikaiseksi.

– Sellaista vaihtoehtoa, että jäädään katselemaan, mitä lohkoketjusta tulee, ei ole, vaan siinä täytyy olla aktiivisesti mukana, Ylipekkala sanoo Taloussanomille.

Keskitetty vai hajautettu?

Mutta eikö hajautetulla tietokannalla voitaisi korvata pankkien omat tilikirjat ja oikeastaan koko arvopaperikeskuksena toimiva Euroclear? Ei toki, vastaa yhtiö.

Euroclear ja Oliver Wyman muistuttavat, että lohkoketjujen riemumarssi voi tyssätä vielä moneen esteeseen: Alan yhtiöiden pitäisi päästä sopimukseen standardeista, järjestelmässä liikkuvaan dataan liittyvät ehdot pitäisi lyödä lukkoon, linjata sopimusten dokumentoinnista ja niin edelleen.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kannattaako moiseen ryhtyä? Ei välttämättä, raportin laatijat katsovat. Heidän mukaansa samat edut kun voitaisiin saavuttaa muutoinkin: kehittämällä nykyisten arvopaperikeskusten roolia.

– Keskitetty auktoriteetti voisi ylläpitää yhtä universaalin totuuden säilyttävää tietokantaa. Siihen voitaisiin kirjata kaikki kaupat ja markkinaosapuolet voisivat käyttää sitä tärkeimpänä lähteenään, raportin laatijat kirjoittavat

Heikki Ylipekkala vaikuttaakin suhtautuvan varauksella puheisiin lohkoketjun mullistavuudesta. Hänen mukaansa Pohjoismaissa on nimittäin jo saavutettu monet lohkoketjuihin liitetyistä lupauksista.

– Lohkoketjuilla tavoitellaan muun muassa sitä, että omistukset ovat reaaliaikaisesti omissa nimissä.

– Maailmalla tällä voi olla isompi arvo. Lohkoketjut kiinnostavat finanssialan päättäjiä erityisesti niillä markkinoilla, joissa arvopaperikauppaa ja omistusta kehitetään meidän reaaliaikaisemman mallin suuntaan.


[zoom]
Näin osakekauppa toimii: 1. Toimeksianto välittäjälle. 2. Kauppa pörssissä. 3. Clearing eli kaupoista toteutuneiden velvoitteiden määritys. 4. Settlement eli toteutus. 5. Muutokset rekisteröityvät arvo-osuustileillä ja ne raportoidaan eteenpäin.

12.2.2016 13:41
Aleksi Moisio
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (3)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Suuren suden suuhun ennen aikojaan TTIP ja tilit tyhjiksi.
Näihin en luota ennen kuin sen on joku virallinen taho tutkinut(ei suomalainen/eurooppalainen).
Anonyymi: pitäkää_tunkkinne 12.2.2016 14:00

Anonyymi
Bitcon on tavallaan osoittanut tarpeelliseksi keskuspankkien valvoman ja talouteen ankkuroidun valuutan.

Ensinnäkin, koska sen kysyntä on täysin spekulatiivinen ja käyttö enimmillään hupikäyttöä se heiluu ihan älyttömästi. Voi olla ettei se haittaa jos taskussa on yksi kolikko mutta yhtään laajempaan käyttöön se ei sovi.

Toisekseen, se pankki joka ei sijainnut missään ja joka katosi tallettajien rahat mukanaan...näin voi tapahtua ilman pankkivalvontaviranomasia.

Siis:

1)
Anonyymi: koditonvaluutta 12.2.2016 14:33

Anonyymi
R3 pankkiryhmän mukaan ottama ethreum kryptovaluutta on noussut joulukuussa yli 500% hinnaltaan 0.73eurosta yli 4.5 euroon käyden jopa 5.6 eurossa. Bitcoin on käytössä ympäri maailman ja on käyttökelpoinen valuutta joka heiluttelee tarpeittensa mukaan ulkopuolisista syistä johtuen. Moni treidaaja onkin vaihtanut ulkomailla osakkeilla treidaamisen näihin kryptovaluuttoihin, koska nämä eivät ole niin high frequency trading bottien alla kuten tavalliset osakkeet ja johdannaiset. Näillä voi tehdä helpommin rahaa pienemmillä sijoituksella. Tradingview mm antaa chart analyysejä kuten monet muut sivustot. Keskuspankit ovat menettäneet markkinoiden luottamuksen ja näin otteen jo koko järjestelmästä. Yli kahteen vuoteen en ole sijoittanut kuin vain fyysiseen kultaan hopeaan ja kryptoon .
Anonyymi: Hehhuli 12.2.2016 16:50
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä