Kirjaudu ▼
 

Taasko se alkaa? Riskiraha karkaa nyt Italian pankeista

Taasko se alkaa? Riskiraha karkaa nyt Italian pankeista
Pääomaa pakenee Italian pankeista kuin varoituksena uudesta pankkikriisistä. Tästä varoituksesta on leikki kaukana, sillä Italian pankkiriskien ja velkamäärien rinnalla Kreikka oli alkulämmittelyä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Italian pankeista on parin viime viikon kuluessa kaikonnut yksityistä riskipääomaa siihen malliin, että aluillaan voi olla uusi pankkikriisi. Jos tilanne kärjistyy ja pankkien rahoittajiin iskee aito pakokauhu, tarttuu paniikki herkästi muidenkin ylivelkaisten euromaiden pankkeihin.

Tämä voi vielä osoittautua vääräksi hälytykseksi, mutta riskit ovat liian suuria painettavaksi villaisella. Jos riskit toteutuvat, ulottuvat seuraukset Suomeen asti.

Italia on euroalueen kolmanneksi suurin kansantalous ja Italian valtio on alueen velkaisin. Ja mikä pahinta, maan pankeissa yhdistyvät nämä molemmat: Ne ovat euroalueenkin mitassa erittäin suuria. Lisäksi niiden taseet ovat jopa eurooppalaisittain kyseenalaisessa kunnossa.

Tavallista suuremmasta ja poikkeuksellisen velkaisesta valtiosta sekä tavallista suuremmista ja poikkeuksellisen heikkokuntoisista pankeista syntyy vaarallinen yhtälö. Jos jokin menee pieleen, roiskuu velka-coctail herkästi sivullistenkin syliin. Niin kuin Kreikassa ja muissa kriisimaissa aiemmin, mutta vain kertaluokkaa suuremmilla lukemilla.

Oli paniikkiin aihetta tai ei, näyttävät ainakin italialaispankkien säikyimmät rahoittajat ottaneen jalat alleen. Näin kävi pian sen jälkeen kun pankkiunionin "sijoittajavastuun" periaatteesta tuli totta.

Teoriassa periaatteen piti varmistaa, että mahdollisten pankkikriisien tappiot eivät tulevaisuudessa kaadu euromaiden veronmaksajien kustannettaviksi. Tämän piti osaltaan varmistaa, että uusia kriisejä ei tule.

Italiassa näyttää käyvän toisinpäin. Pelko tappioista näyttää entistä herkemmin säikyttäneen pääomaa pakoon – ja ajaneen pankkeja entistä lähemmäs uutta kriisiä.

Vuosi alkoi vapaalla pudotuksella

Paniikkitunnelma on näkynyt etenkin Italian suurimpien pankkien osakkeiden ja velkakirjojen noteerauksissa sekä maan pankkien luottoriskejä koskevien cds-luottojohdannaisten (credit default swap) noteerauksissa.

Italialaiset pankkiosakkeet ovat pari viime viikkoa painuneet miltei vapaassa pudotuksessa, mutta perjantaina pudotus näytti ainakin tauonneen. Pudotus laantui euroalueen keskuspankin EKP:n pääjohtajan Mario Draghin kiistettyä tulkinnan, jonka mukaan EKP olisi vaatinut Italian pankeilta uusia toimenpiteitä taseiden vahvistamiseksi ja luottoriskien pienentämiseksi.

Perjantaihin mennessä pankkien osakekurssit olivat kuitenkin jo romahtaneet vuodenvaihteen lukemista keskimäärin 20 prosenttia. Viime alkusyksyn kursseista pudotusta oli noin 30 prosenttia.

Samaan aikaan pankkien velkakirjojen markkinakorot ja luottojohdannaisten hinnat ovat nousseet äkkijyrkästi, mikä kertoo samasta pelokkaan pääoman paosta kuin osakkeiden kurssiromahdus.

Pahimpaan helteeseen näyttää noteerausten ja markkinakommenttien perusteella joutuneen maailman vanhin yhä toiminnassa oleva pankki, Banca Monte dei Paschi di Siena. Se on yksi Italian suurimmista ja surkeimmista pankeista.

Italian valtio on pelastanut perinteikkään, mutta ongelmallisen pankin jo kahdesti sitten finanssikriisin alkamisen. Se reputti EKP:n toissa vuonna kaikille euroalueen suurpankeille toteuttamat tasetarkastukset, mutta sai luvan yrittää vahvistaa tasettaan omin voimin.

Lievästi lupaavan alun jälkeen taseremontti on tökkinyt, ja nyt pankin osakkeenomistajat ja rahoittajat pelkäävät kolmatta viranomaisvetoista pelastuskertaa. Pelkoon onkin aihetta, sillä vasta voimaan astuneiden uusien säädösten perusteella seuraavan saneerauksen tappioita kärsivät pankin yksityiset rahoittajat eivätkä veronmaksajat.

Pankin osakkeenomistajat ja riskirahoittajat ovat ottaneet "sijoittajavastuun" riskin todesta ja myyneet osakkeitaan ja velkakirjojaan melkein hinnalla millä hyvänsä niin kauan kuin joku on suostunut ostamaan.

Tappioiden pelko onkin jo muuttunut raskaiksi kurssitappioiksi. Pankin osakekurssista on vuodenvaihteen jälkeen sulanut noin puolet ja toissa syksystä noin 85 prosenttia.

Tavallista enemmän ongelmia

Banca Monte dei Paschi di Siena on yksi suurimmista ja yksi surkeimmista Italian pankeista, mutta se ei ole suinkaan maan ainoa ongelmapankki. Pankkitilastot vihjaavat päinvastoin, siihen, että koko maan pankkitoimiala on raskaissa vaikeuksissa.

Ongelmien pahenemisesta kertovat esimerkiksi hoitamattomien luottojen määrää seuraavat tilastot. EKP:n kokoamien tilastojen perusteella Italian pankeilla on taseissaan runsaammin hoitamattomia luottoja kuin Ranska ja Espanjan pankeilla yhteensä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Italialaispankkien luotoista ja muista saatavista on tuoreimpien tilastojen perusteella niin sanotusti järjestämättömiä lähemmäs viidesosa eli lähes 20 prosenttia. Yhteensä pankeilla on taseissaan tällaisia kolme kuukautta tai kauemmin hoitamatta jääneitä saatavia yli 350 miljardia euroa.

Suomeksi sanottuna kyse on asiakaslainoista, joista velalliset eivät ole kyenneet tai halunneet maksaa korkoja tai lyhennyksiä ajallaan. Kun ehtojen mukaiset maksut ovat roikkuneet rästissä kolme kuukautta tai kauemmin, on pankin tulkittava tällaiset saatavat järjestämättömiksi ja ryhdyttävä esimerkiksi varautumaan luottotappioihin.

Yleisesti ottaen kaikkien pankkien taseet keikkuvat erittäin voimakkaan velkavivun varassa, sillä pankeilla on yleensä osakepääomaa ja muunlaista omaa pääomaa vain pieni murto-osa kaikkien saatavien, kuten asiakkaille myönnettyjen luottojen tai finanssisijoitusten, määrästä. Suurin osa pankkien rahoituksesta perustuu yleisötalletuksiin ja velkakirjarahoitukseen.

Tämä pankkitaseiden velkainen perusrakenne on tavallinen tarina Suomea myöten eikä erityisesti Italian pankkien peruspiirre. Mutta Italian pankkien erikoisuus on juuri ongelmaluottojen järkyttävän suuri määrä.

Italialaispankeilla on taseissaan ongelmasaatavia moninkertaisesti runsaammin kuin omaa pääomaa. Tämä tarkoittaa, että myös todennäköisten luottotappioiden riski on paljon suurempi kuin pankeilla on tappioiden vastaanottamiseen kykenevää omaa pääomaa.

Siksi sijoittajia ja rahoittajia pelottaa, että viranomaiset syöttävät seuraavaksi tappioita sellaisillekin pankkien rahoittajille, jotka aiemmissa pelastusoperaatioissa oli tapana päästää pälkähästä. Ja siksi osa riskirahoittajista on nyt pinkaissut pakoon.

Tappioriski kiihdyttää pakoa

Kansainväliset suursijoittajat ovat viime viikkoina olleet varpaillaan Italian lisäksi ainakin Portugalin ja Espanjan pankkimarkkinoilla. Näiden maiden pankeilla on italialaispankkien tavoin suhteellisen suuri määrä suhteellisen heikkolaatuisia saatavia ja niiden varalle suhteellisen niukalti omaa pääomaa.

Pankkihuolia lisää se, että eteläisten euromaiden talouskehitys on edelleen varsin heikkoa, yritysten kannattavuus huteraa ja työttömyys mittavaa. Olot ovat toisin sanoen kaikkea muuta kuin otolliset kannattavalle pankkitoiminnalle tai edes vanhojen tasehuolien huojentamiselle.

Pankkien tervehtyminen ja taseiden vahvistuminen talouskasvun ja uuden kannattavan liiketoiminnan avulla vaikuttaa epätodennäköiseltä ja ainakin liian hitaalta tyydyttääkseen esimerkiksi suurten pankkien valvonnasta vastaavan EKP:n vaatimuksia.

Taseita on toisin sanoen vahvistettava saneerausten avulla, esimerkiksi uutta pääomaa hankkimalla tai heikkolaatuisia tase-eriä, kuten hoitamattomia lainasaatavia, myymällä tai tappioiksi kirjaamalla tai jonkinlaisilla näiden toimien yhdistelmillä.

Tällaiset taseiden suursiivoukset voivat kuitenkin jäädä aikeiksi ja toteuttamatta. Yksi käytännön este löytynee pankkiunionin uusista pelisäännöistä, kuten vasta vuodenvaihteessa voimaan tulleesta "sijoittajavastuun" periaatteesta.

Kaikki muut kuin talviunen horrokseen vaipuneet sijoittajat tietävät näistä pankkiunionin niin sanotuista "bail-in" -periaatteista ja siitä, mitä ne tarkoittavat: että pankkien saneeraustappioista kärsivät ensimmäisinä osakkeenomistajat ja velkakirjarahoittajat sekä suurtallettajat.

Hereillä olevat sijoittajat tietävät senkin, että etenkin Italian ja muiden eteläisten euromaiden pankeissa on runsaasti saneeraamisen tarvetta. Siksi he tietävät senkin, että rahat on parasta vetää turvaan vaikka pieniä tappioita kärsien – ennen kuin suuri luuta pyyhkäisee loputkin.

Aivan samaan tapaan ajolähdöt ovat aina alkaneet ja kiihtyneet, mutta nyt näin käy entistä herkemmin. Niin kuin Italiassa näyttää käyneen.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Mario Draghi
Tagit EU EKP

Kommentit (98)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tietysti alkaa, velka ei ole kadonnut mihinkään ja kriisit loppuu kun velka on maksettu ja euro kasvaa horsmaa ja koiranputkea.
Anonyymi: juoma_laulut_loppu 24.1.2016 6:48

Anonyymi
Talouskasvu on EUn alueella aivan liian hidasta että kuralla olevien Italialaispankkien taseet tervehtyisivät- uusia työpaikkoja ei synny riittävästi ja yritysten kannattavuus ei ole kovassa kasvussa. Lieneeköhän Mario Draghin insider-tieto Italialaispankkien todellisesta tilasta saanut EKP:n vetämään korot miinukselle? Myös negatiiviset korot aiheuttavat sijoittajien pääomien saavan siivet selkään ja näin sotku alkaa...... Draghin mustien pussien silmien alla arvioimalla taidetaan olla vietetty useampia unettomia öitä.
Anonyymi: TotuusHikoiluttaa 24.1.2016 6:55

Anonyymi
Rahatalous pohjaa velkaan. On vain kestävää tasoa ja ei niin kestävää tasoa, mutta velkaa on oltava. Tai sitten siirtyminen talousdemokratiaan!
Anonyymi: Velkavelkavelka 24.1.2016 6:57

Anonyymi
loppumaton menestystarina EU.sama kuin kommunismi,paperilla teoriassa hyvä asia mutta käytännössä mahdoton tehtävä kun ihmiset on mitä on,eli rehelliset pienet kansalaiset maksaa isompien riskirahat ja pelit.fantsua
Anonyymi: kmarx 24.1.2016 6:58

Anonyymi
Eihän tässä mitään hätää ole. Yhdessä olemme vahvempia.
Anonyymi: eupelastaa 24.1.2016 7:00

Anonyymi
Banca Monte dei Paschi di Sienna pankin kohtalo alkaa olla sinetöity. Siksi sen Suomennos on seuraavanlainen. Pankki Monta eri Pashaa si Siellä.

Sijoittaja vastuu tulee tässä nyt taas hyvin esille. Eli sijoittajat lähtee ja velat jää. No, kuka ne sitten kuittaa jos ei veromaksajat? Mihin muuhun niitä tänäpäivänä tarvitaan, ei aiankaan hyvinvointivaltion pystyssä pitämiseen, kyllä ne verovarat menee sinne, minne rikkaatkin suunnistaa.

Jos ja kun taantuvat markkinat on jaettu aluettain yrityksille, eivätkä ne tarjoa rikastumisen mahdollisuutta, niin verovarat on vielä heidän saatavilla. EKP lähti auttamaan eliittiä tässä asiassa, jakamalla ne elyvytyksen muodossa heille. Pääomien kasautuminen harvoille, olkoon todiste siitä, että EKP onnistui.

Italian velka joka on n. 3000 miljdia euroa,on se joka kaataa Italian, euron ja ehkä EU:kin, ainakin sellaisena, minä olemme oppineet sen tuntemaan. Jokaisella on varmaankin siitä oma käsitys...

Isoja muutoksia taloudessa on kuitenkin edessä, eikä ne ole pankkikriisien hoitoa. Vaan vallan muita juttuja.

Siksi olisi luullut, että Davosissa olisi jo avattu keskustelua siitä kuinka edetään, sitten kun seuraava talouskriisi on vuoden sisällä päällä ja elytys on historiaa. Elvytys loi tätä tulevaa kriisiä, katteetomilla lupauksilla ja katteetomilla varoilla, (joten tästä tulee ylitsepääsemätön), joita EKP syytää rikkaille. Olisi edes syytänyt niitä taantuville markkinoille ja kierrättänyt niitä edes kerran, taloudessa.
Anonyymi: italiantarjous 24.1.2016 7:03

Rekisteröitynyt käyttäjä
Italiassa vasemmistohallitus ei ole pystynyt tervehdyttämään maan taloutta, tai ei ole oikein yrittänytkään. Ylipalkattu laaja hallintokoneisto on edelleen yhtä tehoton ja korruptoitunut. Vahvat ammattiliitot estävät talous- ja työmarkkinauudistukset ja kilpailukyvyn parantamisen. Hallitus vaatii EKP:n rahoitusta ja muiden euro-maiden yhteisvastuuta hätätilanteessa.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Jormajuhani 24.1.2016 7:10

Anonyymi
Ja Eurostoliiton herra politrukkibyrokraatti-Käteiset maksavat Suomen verovaroista jälleen kerran Italiankin ravintolaskut ja tuhlailun.

Italia, Kreikka, Portugali ja Espanja on rahoitettu korottamall suomalaisten keskituloisten verotus maailman kovimmaksi.

Sen päälle on lakkautettu Suomen
koululaitos, terveydenhuolto, poliisi ja armeija. Pakolaisia ja ties ketä on virrannut hallitsemattomana virtana Suomeen ja muualle Eurooppaan.

Viimeisimpänä ruoskaniskuna pienin palkoin ja kovin veroin raataville keskituloisille ollaan viemässä lepopäiviä, oalkkojen inflaatiotarkistuksia ja lomia. On aikoihin eletty.

Suomen keskituloinen maksaa kalliin ja ylioöhön EU-byrokratian. Ilman sitä Euroopan oma talouskin lähtisi kasvuun.

Lomapäivistä lopuksi. Suomessa on vuodessa 16 valtiollista juhlapäivää vapaapäivinä kuten pääosin muissakin EU-maissa. Kiinassa noita päiviä on 24. Repikää siitä kilpailukykyhaihattelijat.
Anonyymi: ValehtelutalousSuomi 24.1.2016 7:16

Anonyymi
Rahatalous pohjaa velkaan. On vain kestävää tasoa ja ei niin kestävää tasoa, mutta velkaa on oltava. Tai sitten siirtyminen talousdemokratiaan!


Niin tai sitten on siirryttävä Venäjän kaltaiseen näennäisdemokratiaan ja kleptokratiaan, jossa pientä valtaeliittiä lukuunottamatta kenelläkään ei ole rahaa ja velan sijasta on vain kurjuutta jaettavaksi.

Meikäläiselläkin on 120.000 euroa velkaa, mutta mitä väliä sillä on kun omaisuutta on 600.000 euroa ja tulot riittää hyvin lainalyhennyksiin ja korkoihin? Pian munulla on omaisuutta 720.000 euroa.
Anonyymi: Tankkaaja 24.1.2016 7:36

Anonyymi
Olennaista olisi ilmoittaa muille eu kansalaisille selkeä päivämäärä milloin rahan vaellus alkoi, jo 3 viikkoa vanhaa tarinaa on ikävä lukea(vai suomi eu jäsen).
Anonyymi: valheenpaljastuskone 24.1.2016 8:03
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

07:41 Ilta-Sanomat Rakentaja vaikeni talon märkätilojen virheistä – joutui maksamaan ostajalle 50 000 euroa
06:03 Digitoday Jouduitko hakkeroiduksi? Älä tee tätä yleistä virhettä
06:02 Analyysi Maailman vaarallisin pankki – tätä ei voi päästää nurin
27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
27.9. Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
27.9. Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
27.9. Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
27.9. Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
27.9. Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
27.9. Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
27.9. USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
27.9. Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
27.9. Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
27.9. Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
27.9. Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
27.9. Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
27.9. Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
27.9. Pörssissä selvä tuomio johtajavaihdokseen: Nokian Renkaat laskee, Caverion kiitää
27.9. Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
27.9. Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
27.9. Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "Myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
27.9. Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
27.9. Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
27.9. Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
27.9. Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
27.9. Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
27.9. Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
Asiakastieto

Yhteistyössä