Kirjaudu ▼
 

Ekonomisti: Kiinan toimet vaikeuttavat ennustamista

Qilai Shen
Ekonomisti: Kiinan toimet vaikeuttavat ennustamista
Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen ekonomistin mielestä olisi parempi, että Kiina ei puuttuisi osakemarkkinoiden toimintaan.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kiinan valtion puuttuminen osakemarkkinoihin tekee markkinoista hankalasti ennustettavan. Tätä mieltä on Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen ekonomisti Riikka Nuutilainen.

Kiinan valtion kerrotaan ryhtyneen tukiostoihin maanantain kurssisyöksyn jälkeen. Uutistoimisto Bloombergin nimettömien lähteiden mukaan valtio-omisteiset rahastot ostivat paikallisia osakkeita tiistaina.

Nuutilaisen mielestä on vaikea arvioida, vähentävätkö valtion tukiostot tulevaisuudessa heiluntaa Kiinan osakemarkkinoilla. Hetkellisesti näin voi käydä.

– Olisi parempi, että markkinakehitys olisi aidosti markkinaperusteista niin kuin länsimaissa osakemarkkinat ovat ja sijoittajilla olisi myös aidosti riski. Nyt valtio tavallaan useassa tilanteessa pelastaa piensijoittajia Kiinan osakemarkkinoilla. Se tulee valtiolle kalliiksi, Nuutilainen sanoo Taloussanomille.

Hän muistuttaa, että jos esimerkiksi kaikkia valtionyhtiöitä kielletään myymästä osakkeita, sen jälkeen on hankala tietää, mikä osakemarkkinoiden todellinen tilanne on.

– Valtion jatkuva puuttuminen markkinoihin ei myöskään ainakaan kannusta siihen, että länsimainen suursijoittaja haluaisi välttämättä mennä sinne.

Kiina on pyrkinyt avaamaan pääomamarkkinoitaan ja avannut osittain pörssiä myös ulkomaisille sijoittajille. Silti Kiinan osakemarkkinat ovat vielä pääosin suljetut ulkomaisilta sijoittajilta.

"Markkinoiden heilunta on irrallista"

Nuutilainen huomauttaa, että Kiinassa on perusteltu markkinoiden avaamista sillä, että sinne saataisiin länsimaisia institutionaalisia sijoittajia, jotka ovat pitkäjänteisempiä ja maltillisempia kuin kiinalaiset piensijoittajat, jotka usein sijoittavat riskimielessä ja harrastavat lyhyiden voittojen hakemista.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Piensijoittajien hallussa on arvioiden mukaan noin 80 prosenttia Manner-Kiinan pörsseissä vapaasti vaihdettavissa osakkeista. Osakemarkkinoilta puuttuvat suuret institutionaaliset sijoittajat. Esimerkiksi Kiinan eläkerahastot ovat vasta saamassa oikeuden sijoittaa osan varoistaan pörssiin.

Se, onko Kiinan valtiolta tiedossa lisää tukitoimia, riippuu Nuutilaisen arvion mukaan pitkälti siitä, miten markkinat lähtevät kehittymään.

Hän muistuttaa, että Kiinan osakemarkkinoilla on ollut viime aikoina huimia liikkeitä, vaikka reaalitalouden puolella ei ole tapahtunut pitkään aikaan mitään erityisen dramaattista. Kiinan talouskasvu on hidastunut odotetusti.

– Osakemarkkinoiden heilunta on irrallista. Monesti reaalitalouden puolelta yritetään hakea jotain syytä, mutta näyttää siltä, ettei sitä siellä ole. Osakemarkkinoita ajaa ehkä enemmän sijoittajien laumakäyttäytyminen, Nuutilainen pohtii.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (16)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kiinan velkakupla sanoo poks ja pörssit romahtaa. Velaksi eläminen on tullutt kiinassakin tiensä päähän.
Anonyymi: vekselivetoinen 5.1.2016 13:43

Anonyymi
Ko. tutkijan mukaan "osakemarkkinat ovat markkinaperusteisia länsimaissa". Kyllä kaikki markkinat ovat vahvasti manipuloituja keskuspankkien toimesta. Vai eikö jenkeissä, japanissa, euroopassa ja muualla toteuteta quantitative easingia eli jaeta ilmaista rahaa pankeille ja suurille yritykselle jatkuvasti.

Lähinnä näissä jutuissa huvittaa se että niillä pyritään ohjailemaan ihmisten mielipiteitä ja mielikuvia.
Anonyymi: eivoimuutakuinnauraa 5.1.2016 13:46

Anonyymi
Vai ihan aitoa riskiä olisi osakemarkkinoilla. Tämä ei pidä paikkaansa ainakaan jos pankki/investointipankki on sijoittajan ominaisuudessa, sillä kyllä pankki ottaa mielellään riskiä veronmaksajien kustannuksella. Vaikka pankki ottaisi millaista riskiä tahansa, niin maksaja löytyy aina muualta kuin riskinottaneelta taholta. Esimerkkinä kaikki pankkien velkasaneeraukset ympäri eurooppaa. Veronmaksajat siis kantavat pankkien riskinoton taakan, jos tulee pahasti takkiin. Mutta jos pankki saakin voittoa, se pidetään itsellä eikä sitä jealla veronmaksjille.
Anonyymi: höttölandia 5.1.2016 13:52

Rekisteröitynyt käyttäjä
Parempi on valtion puuttuminen kuin,että börssirobotit saa vallan ja sekoavat.Ohjaahan eräs valtio muutoinkin markkinoita.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Hoikkapoika 5.1.2016 13:54

Anonyymi
Markkinat ovat aina oikeassa.

Jos Suomen Pankki ihmettelee Kiinan pörssiromahdusta, niin 6-12kk päästä syy näkyy reaalitaloudessa hidastuvana kasvuna.
Pörssin tulevaisuuden ennustamista ei pidä aliarvioida.
Anonyymi: kristallipallo 5.1.2016 13:58

Anonyymi
Päinvastoin. Kiinan toimet helpottavat tulevaisuuden arviointia. Siellä halutaan lyödä luu kurkkuun liberaalille markkintaloudelle ja säännellä pörssiä niinkuin muutakin taloutta. Loppujen lopuksi suunnitelmatalouteen palaaminen toisi ennnustettavuuden niin Kiinaan kuin myös tänne Suomeenkin. Palaisimme Onnelaan, jossa kirurgi tienaa saman kuin betonimies, vuokrat olisivat pysyvästi alhaalla ja halpaa leipää, vodkaa ja mahorkaa riittäisi kaikille.
Anonyymi: SosialismiTulee 5.1.2016 14:19

Anonyymi
Ko. tutkijan mukaan "osakemarkkinat ovat markkinaperusteisia länsimaissa". Kyllä kaikki markkinat ovat vahvasti manipuloituja keskuspankkien toimesta. Vai eikö jenkeissä, japanissa, euroopassa ja muualla toteuteta quantitative easingia eli jaeta ilmaista rahaa pankeille ja suurille yritykselle jatkuvasti.

Lähinnä näissä jutuissa huvittaa se että niillä pyritään ohjailemaan ihmisten mielipiteitä ja mielikuvia.


Olettahan kuullut siitä kun USA:n todellisuudessa yksityisessä omistuksessa oleva keskuspankki FED jakoi nolla-korolla USA:laisten nimissä salaa 16100 Miljardia 2007 vuoden lopun ja kesäkuun 2010 välisenä aikana. Asia paljastui ensinmäisessä koskaan FED:ssä tehdyssä tutkimuksessa vuonna 2011.

Rahaa jaettiin surutta suurpankeille, kuten Citycrup:lle joka sai 2500 Miljardia. Lukuisat suurpankit saivat jättipotteja. Siirrettiinkö rahat veroparatiisien varjopankeihin, mitä kukaan politikko tai oikeuskansleri ei halua tutkia ? Miksikähän kukaan ei ole joutunut syytteeseen ?

Oletteko kuulleet tapahtumasta ja jos ette, niin miksihän ette ole kuulleet ? Missä mahtaa olla tiedotusvälineiden"tutkivat toimittajat" ?
On tietenkin mahdollista ja suorastaan todennäköistä, että vastaavia ilmaisia rahanjakoja on tapahtunut suurjaon jälkeenkin ja sitä ennenkin.
Anonyymi: MielipiteidenHallint 5.1.2016 14:40

Anonyymi
Olis tartinu tehrä aikoja sitte oma suunnitelma ja sitä paitsi syy ei ole kiinan vaan SUOMEN PANKIN oma moka.
Anonyymi: vihannes_on_vihannes 5.1.2016 14:48

Anonyymi
Eiköhän se konkkanokkien konklaavi hoida asiat kuntoon...
Anonyymi: niitt 5.1.2016 16:07

Anonyymi
Olisi parempi, että markkinakehitys olisi aidosti markkinaperusteista niin kuin länsimaissa osakemarkkinat ovat


VMP, valehteleeko tuo tahallaan, vai onko se vain tyhmä?

Viimeisten vuosien aikana länsimaiset osakemarkkinat ovat olleet täysin keskuspankkien ohjauksessa. Täällä kurssit nousevat, jos saadaan reaalitalouden kannalta huonoja uutisia, koska silloin todennäköisyys "elvytyksestä" kasvaa.
Anonyymi: LupaValehdella 5.1.2016 16:09
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

21:05 Uusi apu keliaakikoille: Laite tunnistaa gluteenin ruuasta
21:00 Digitoday Onko nyt tosi kyseessä? SETI tutkii outoa signaalia avaruudessa
20:47 Britannian hallitus: Apple tervetullut maahan
20:18 Kolme isoa teollisuusliittoa arvostelee lisäleikkauksia koulutukseen
19:45 Jorma Ollila: "Suomen toipuminen Euroopan hitaimpien joukossa"
19:32 AVI kielsi kiinteistönvälitysyrityksen toiminnan – LKV-tutkinnot puuttuivat
18:09 Keskituloisille perheille voi tulla iso lasku – hallitus päättää päivähoitomaksuista
17:53 Digitoday Applen Cook: Miljardien veromätky näkyy investoinneissa ja työpaikoissa
16:49 Öljyä löytyy nyt niukasti – tulossa hintapiikki?
16:34 Digitoday Ei niin nopeasti: EU huolestui Whatsappin muutoksesta
15:50 "Kreikan hallitus ei ole sitoutunut kunnolla tukipaketin ehtoihin"
15:41 Verotus muuttuu: Tästä syystä palautukset kilahtavat tilille normaalia aiemmin
14:58 Helsingin pörssissä on nyt melko hiljaista
14:35 Tanska leikkaa kasvuennustettaan Brexitin vuoksi
14:23 VR:n tulos parani – vihjaus uusista hinnanalennuksista
14:10 5 vinkkiä – näin työntekijän palkitseminen onnistuu
13:15 EU määräsi Applen maksamaan Irlannille jopa 13 miljardin euron mätkyt
13:08 Talousluottamus heilahti odotettua enemmän euroalueella
11:55 Ranskalaisministeri vaatii TTIP-neuvotteluiden keskeyttämistä
11:49 Digitoday IPhonen julkaisupäivä varmistui – tarvikevalmistaja otti ronskisti ennakkoa
11:28 Digitoday Facebook antoi potkut koko tiimille: Tuloksena katastrofi
11:18 Rakentamisen suhdannekäänteen rajuus yllätti alan etujärjestönkin
10:52 Tuhansille maksuhäiriömerkintä maksamattomien matkalippujen vuoksi
10:00 Raisiossa aloittaa torstaina kimppataksi, joka maksaa 5 euroa
09:56 Digitoday EU epäilee Applea ja Irlantia verokikkailusta: Yli miljardin mätkyt uhkaavat
08:58 Ilta-Sanomat Taajamajunat Riihimäen ja Tampereen välillä peruttu – liikenne takkuilee useamman päivän
08:44 Nordea: Suomalaiset tottuneet ajatukseen nousevasta eläkeiästä
08:38 Verottaja muistaa kirjeellä – veronpalautukselle uusi maksupäivä
08:06 Digitoday Opera varoittaa murrosta: Vahingot riippuvat käyttäjän omatoimisuudesta
06:00 Pikaruokaa kuluu yhä enemmän – "Enää pizza ei ole vain krapulamättöä"
Asiakastieto

Yhteistyössä