Kirjaudu ▼
 

Kaksi vuotta Windows-liittoa – "iso pettymys"

Lehtikuva
Kaksi vuotta Windows-liittoa – "iso pettymys"
Nokian Stephen Elop ja Microsoftin Steve Ballmer kertoivat yhtiöiden välisestä yhteistyöstä tasan kaksi vuotta sitten Lontoossa.
Matkapuhelinyhtiö Nokia julkisti tasan kaksi vuotta sitten eli 11. helmikuuta 2011 uuden Windows-strategiansa. Strategian mukaisesti Microsoftin Windowsista tuli Nokian älypuhelimien ensisijainen käyttöjärjestelmä Nokian oman Symbian-alustan sijaan. Onko strategia lunastanut lupauksensa?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ennen uuden strategian julkistamista toimitusjohtaja Stephen Elop piti henkilökunnalleen sittemmin kuuluisaksi muodostuneen puheen. Toimitusjohtaja vertasi yhtiötä palavaan öljynporauslauttaan, josta oli hypättävä nopeasti kylmään mereen.

Taloussanomien haastattelemien analyytikoiden mukaan Nokian ja Microsoftin yhteistyövuosista päällimmäiseksi mielikuvaksi nousee pettymys odotettua takkuisemmista myynnistä.

Siirtymäkausi ei ole sujunut niin kuin Nokiassa toivottiin. Jälkeenpäin ajateltuna siirtymä pois Symbianista olisikin pitänyt tehdä pehmeämmin, analyytikot arvioivat.

FIM Oyj Microsoft Oy Nokia Oyj Nordea Bank Finland Abp
Taloustiedot
Y-tunnus 0841797-8
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
TOL-luokka
Arvopaperien ja raaka-ainesopimusten välittäminen
Kaikki yrityksen taloustiedot

Myynti on ollut
selkeä pettymys

– Kyllä Microsoft-yhteistyö on ainakin toistaiseksi ollut iso pettymys. Vaikka strategiamuutoksen tiedettiin aiheuttavan epäjatkuvuutta, tuskin Nokialla varauduttiin näin syvään sukellukseen, FIM:n analyytikko Michael Schröder toteaa.

Myös Nordean analyytikon Sami Sarkamiehen mukaan Nokian älypuhelimien myyntiluvut ovat tuottaneet selkeän pettymyksen. Kuluttajat eivät ole innostuneet Windows-puhelimista.

– Windows-alustan markkinaosuuden tahmea alku on ollut selvä pettymys, toistaiseksi markkinakehitys on mennyt selvästi alle tavoitteen. Nokia myi loka-joulukuussa noin 4,5 miljoonaa Lumiaa, ja Windows-puhelimien myynti oli kaikkiaan vain kuuden ja kahdeksan miljoonan laitteen välillä. Onhan lukema valtava pettymys, ei siitä pääse mihinkään, Sarkamies sanoo.

– Nokian myyntilukuja pitää vielä suhteuttaa siihen, että älypuhelinmarkkinat ovat kasvaneet samaan aikaan noin 40 prosentin vuosivauhtia, hän jatkaa.

Erityisaseman menetyksestä
saatavuusongelma

Nokian asema matkapuhelinmarkkinoilla ja varsinkin älypuhelinmarkkinoilla on viimeisen kahden vuoden aikana tullut nopeasti alas. Nokia on jäänyt älypuhelinmarkkinoilla voimakkaasta kasvusta nauttineita Samsungia ja Applea jälkeen.

Nyt kun kahden vuoden siirtymäaika on ohi, Nokian markkinaosuus älypuhelimissa on romahtanut vajaasta 40 prosentista 2–3 prosenttiin.

– Nokian älypuhelinmyynti oli vielä ennen Windows-yhteistyötä vuosineljännestasolla noin 25 miljoonan laitteen luokkaa, ja vuositasolla sadan miljoonan luokkaa. Nyt Nokian vuosivolyymit ovat entisten kvartaalivolyymien tasolla, Sarkamies sanoo.

– Myyntitilastot laahaavat perässä siinä mielessä, että uusien tuotteiden vaikutus ei vielä näy loka-joulukuun luvuissa. Vaikka markkinaosuus kaksinkertaistuisi nykytasosta, oltaisiin edelleen epätyydyttävällä tasolla, hän huomauttaa.

Schröderin mukaan vaikeudet saada Lumia 920 -puhelimia riittävästi markkinoille kertovat osaltaan Nokian aseman heikkenemisestä kovassa kilpailussa.

– Viimeisin komponenttien saatavuusongelma johtunee ainakin osittain siitä, että Nokia on menettänyt erityisasemansa toimittajakentässä eikä se enää aja muiden valmistajien ohi kun tietyistä komponenteista on markkinoilla pulaa, Schröder arvioi.

Nokia on
välitilinpäätöksen voittaja?

Microsoftille Nokia yhteistyö on ollut osa yhtiön älypuhelinstrategiaa. Ohjelmistojätin tavoitteena on ollut päästä osalliseksi mobiililaitteiden nopeasti kasvaneista markkinoista. Schröder katsoo, että Microsoftilla ei ole ollut Nokia-yhteistyössä juuri mitään hävittävää.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Nokian sataprosenttinen sitoutuminen Windows Phone -alustaan on tarjonnut Microsoftille ikään kuin ilmaisen option päästä parhaimman mahdollisen kumppanin kanssa taistelemaan osuuksista kasvavilla älypuhelinmarkkinoilla. Microsoftilla ei juuri ole hävittävää, sillä se ei lukuisista yrityksistä huolimatta ole koskaan saavuttanut merkittävää asemaa älypuhelimissa, Schröder toteaa.

Microsoft tuskin olisi voinut löytää toista yhtä hyvää kumppania kuin Nokia. Nokian laiteosaaminen on korkealla, ja yhtiön tuotteilla on edelleen laadukas maine.

– Hyötyjä tarkasteltaessa voidaan sanoa, ettei kumpikaan ole vielä kovin paljoa voittanut. Jos nyt tekee välitilinpäätöksen, niin Nokia on hyötynyt. Kassavirtavaikutukset ovat olleet Nokian kannalta myönteisiä, Sarkamies arvioi.

Microsoft on maksanut Nokialle alustatukina noin miljardi euroa. Alustatukia kuitenkin palaa Microsoftille Nokian Windows-alustan käytöstä maksamien rojaltien muodossa. Toistaiseksi Nokia on vielä plussan puolella.

Lisäksi Nokia on yhteistyön seurauksena päässyt toteuttamaan strategiansa mukaisia kustannusleikkauksia, kun käyttöjärjestelmän kehittämistyö on siirtynyt talon ulkopuolelle.

Microsoft on myös panostanut suuria summia Windows-puhelimien markkinointiin, joka on hyödyttänyt myös Nokiaa.

Strategiapäivityksiä
ehkä edessä

Analyytikot uskovat, että Nokian on edelleen pidettävä kaikki mahdollisuudet pöydällä. Yhteistyöhön Microsoftin kanssa tuskin hirttäydytään, jos Windowsin markkinaosuudet eivät ala nousta. Schröder katsoo, että perusongelmana on juuri Windows-alusta.

– Ongelmana on, että Windowsin sovellustarjonta on edelleen hyvin vajaata. Facebookit ja Twitterit löytyvät, mutta jos mennään erikoistuneempiin sovelluksiin, on tarjonta selvästi kilpailevia alustoja vähäisempää. Tämä ei kannusta käyttäjiä siirtymään Windowsiin.

Sarkamiehen mielestä ratkaisevaa on nyt se, kuinka paljon käyttöalustojen markkinaosuudet nousevat lähiaikoina. Uusien tuotteiden myynti alkaa näkyä tilastoissa vasta vähitellen.

– Nokialla varmasti mietitään kaikkia vaihtoehtoja. Elopin puheista on tullut kuitenkin selvästi esiin se, ettei Androidin kelkkaan helpolla hypätä, Sarkamies sanoo.

Yhteistyösopimus sitoo Nokian Windowsiin, sillä muuten Microsoftin maksamia alustatukimaksuja olisi vaikeata selittää.

Sopimuksessa on epäilemättä kuitenkin voimassaolojakso, jonka jälkeen tilannetta voidaan arvioida uudelleen. Sopimuksen sisältöä voidaan ehkä tarkastella sopimuskaudellakin, mutta Nokialle se tuskin olisi ilmaista.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (134)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Maailman paras puhelin Nokia Lumia 920,eli no broblems.
Anonyymi: iinhoanapleayök 11.2.2013 16:35

Anonyymi
Jaahas, toi sovellus pula on kyllä vanhentunutta tietoa. Kyllä niitä sovelluksia on jo yllin kyllin. Ja parhaat sovellukset ovat tehneet Nokia ja Microsoft itse...
Anonyymi: Päivitys 11.2.2013 16:37

Anonyymi
Ei siellä mitään vaihtoehtoja mietitä, Androidista höpöttäminen on vain silmälumetta.

Nokia 100% Microsoftin taskussa, uskokaa jo.
Anonyymi: Floppila 11.2.2013 16:38

Anonyymi
Nokia Android qwerty näppäimistö puhelin, E7 / N950 designillä olisi myynyt varmasti huomattavia määriä maailmalla. Mutta Nokia ei halua myydä enää puhelimia vaan Nokian tehtävä on pelkästään nuoleskella Microsoftin pers***

Tämän siitä saa kun valitaan poliittisin perustein Eskoja ja Markoja johtajien palleille istumaan.

Nokia on niin köyhä firma, ettei sillä ole varaa omistaa edes omaa pääkonttoriaan vaan asuu vuokralla. Asumistukeakin se saa TEKES:iltä 200 miljoonaa euroa joka vuosi.

Ainoa perustelu windows strategialle on ympäripyöreä täysin mielipuolinen jargoni siitä, että WP käyttöjärjestelmän avulla “Nokia erottuu joukosta” ...

No jos se erottuminen tarkoittaa älypuhelinmyyntien laskua -90% niin toki se on aika onnistunut strategia, mutta osakkeiden omistajien näkökulmasta tuo -90% arvonlasku ei välttämättä lämmitä.
Anonyymi: NokiaNexus 11.2.2013 16:39

Anonyymi
Pian Elop lähtee ja jättää Nokia:n ihan ypöyksin tyhjänpäälle. Samalla kun Elop lähtee niin Microsoft nostaa maksut Nokia:n käyttisoikeuksiin 1000 kertaiseksi ja pullauttaa Nokia:n pois mikkihiirisoftasta... SAMALLA Nokia ei tee mitään asian eteen vaan ajaa itsensä konkurssiin...
Anonyymi: NiinSeVaanMenee 11.2.2013 16:39

Anonyymi
Nyt alkaa näyttää varmalta, että Nokian toissavuotinen päätös oli kolossaalinen moka. Tulokset näkyisivät jo, jos jos nykyinen strategia toimisi. Mutta mitään merkkiä paremmasta ei ole, Windows Phone on lähes olematon tärkeimmillä markkinoilla (USA, Kiina), ainoastaan meillä Suomessa jotkut ostavat Windows-Nokialaisia.
Anonyymi: Kissat 11.2.2013 16:43

Rekisteröitynyt käyttäjä
Ai että jälkeenpäin ajateltuna tuo Symbianin kerrasta pois heivaaminen oli pienoinen virhe? No kyllä se oli selvä ihan samantien! Kuka on niin tampio, että ilmoittaa, että nytpä emme enää näitä tue ja kehitä, vaan jatkossa teemme laitteita X. Siis sitten joskus kun niitä saamme kehitettyä ja tuotua markkinoille. Veikkaanpa, että MS:n kanssa tehty sopimus edellytti näin. Tai sitten Elop istui/istuu kahdella pallilla.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Inhorealisti 11.2.2013 16:45

Anonyymi
Maailman paras puhelin Nokia Lumia 920,eli no broblems.


Maailman paras puhelin on Oppo 5 Finder, että sori vaan. Kannattaa seurata uutisia.
Anonyymi: Hinta350euroa 11.2.2013 16:46

Anonyymi
Nokia olisi ollut llinuxpohjaisella käyttiksellä voittaja. N9 edelleen paras luuri, Jollalla on paremmat saumat kuin kököllä wp:llä.
Anonyymi: fffffghf 11.2.2013 16:49

Anonyymi
EFlop on mikkidesantti, joka on onnistunut alentamaan Nokian pelkäksi rautapajaksi.
Anonyymi: tehtävä_suoritettu 11.2.2013 16:49
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

28.9. Digitoday Uutiseksi naamioitu haittaohjelma leviää Facebookissa – ethän klikannut?
28.9. Komissio ehdottaa julkista rekisteriä EU-lobbareille
28.9. EU-komissio ottaa ison pörssikaupan tarkempaan syyniin
28.9. Venäjä pumppaa öljyä kuin neuvostovuosina
28.9. SK: Technip Offshore voi lomauttaa koko henkilöstön
28.9. Digitoday Blackberry lopettaa puhelinten valmistamisen
28.9. Kuntarahoitus myi vihreitä bondeja – rahaa Länsimetrolle ja kouluille
28.9. FK:n Tornivaara: Sopeuttamista voi tehdä monella tavalla
28.9. Viime vuonna selvä piikki: Yhä useampi raivosi lentokoneessa
28.9. Inderes: Yrityskauppojen tahti hidastunut – viime vuonna ennätys
28.9. Digitoday Kutsu kävi oikeuteen: Loppuuko musiikin rippaaminen Youtubesta?
28.9. Autoja tuodaan yhä enemmän ulkomailta – "Autonvaihto useammalla mielessä"
28.9. Nyt se on virallista: OP eroaa FK:sta
28.9. Kone laskussa nousupörssissä, Caverion jatkaa eilistä kiriä
28.9. Harjoittelija löysi sattumalta – huutokaupassa 102-vuotias samppanja
28.9. Digitoday Näin Mars asutetaan elinaikanamme - Muskin hurja suunnitelma julki
28.9. Saudi-Arabia vihjasi öljysopimuksesta Iranin kanssa
28.9. Kotipizzan kasvukausi jatkui: Asiakkaat lisääntyivät ja ostokset kasvoivat
28.9. Digitoday Accenture irtisanoo jopa 40
28.9. Vaikeuksissa kyntävä Deutsche Bank myy henkivakuutusyhtiönsä
28.9. Digitoday Natsilaulu päätyi Googlen hampaisiin – mitä oikein tapahtuu?
28.9. Deutsche Bankin toimitusjohtaja: Emme tarvitse valtiontukea missään tapauksessa
28.9. Suomi putosi kilpailukykyvertailussa – Ruotsi kiri ohi
28.9. Vanhojen asuntojen hinnat nousivat elokuussa
28.9. Hanjinin konttilaivat halutaan myydä mahdollisimman pian
28.9. Digitoday Sitä on tehty vuosikausia - nyt Youtube sallii sen
28.9. TVO haastanut Arevan oikeuteen Ranskassa
28.9. Ilta-Sanomat Rakentaja vaikeni talon märkätilojen virheistä – joutui maksamaan ostajalle 50 000 euroa
28.9. Digitoday Jouduitko hakkeroiduksi? Älä tee tätä yleistä virhettä
28.9. Analyysi Maailman vaarallisin pankki – tätä ei voi päästää nurin
Asiakastieto

Yhteistyössä