Kirjaudu ▼
 

Talvivaaran osakeanti vaikuttaa todennäköiseltä, mitä tekee valtio?

Lehtikuva
Talvivaaran osakeanti vaikuttaa todennäköiseltä, mitä tekee valtio?
Talvivaara kertoi tänään yt-neuvotteluista, joilla on tarkoitus hankkia kustannussäästöjä. Säästöt eivät kuitenkaan pelasta Talvivaaraa. Kaivosyhtiön kassa uhkaa kuivua, ja edessä on todennäköisesti osakeanti, FIM:n analyytikko Markus Liimatainen sanoo.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kaivososakeyhtiö Talvivaaran osake alkoi laskea tänään Helsingin pörssissä sen jälkeen, kun yhtiö kertoi lisätietoja tuotantotilanteestaan. Noin puoli tuntia ennen kaupankäynnin sulkeutumista Talvivaaran osake maksoi pörssissä noin 1,20 euroa.

Investointipankki FIM:n analyytikko Markus Liimatainen ihmettelee, miksi osakkeesta maksetaan niinkin paljon. Oletettavissa on osakeanti todennäköisesti jo huhtikuun loppuun mennessä.

Talvivaaran tämänpäiväiseen viestiin tiivistyvät kaivosyhtiön ongelmat. Viestin yleissävy oli, että ongelmat jatkuvat. Tuotanto ei ole toivottavaa, eikä pikaista helpotusta ole oletettavissa. Tästä seuraa, että Talvivaaran kassa uhkaa kuivua täysin. Syyskuun lopussa Talvivaaralla oli kassassa 87,3 miljoonaa euroa.

Solidium Oy Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj
Taloustiedot
Y-tunnus 2245475-9
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Muualla luokittelematt. rahoituspalvelut (pl. vakuutus)
Kaikki yrityksen taloustiedot

"Merkintähinta reilusti
nykykurssi alempi"

Huonot uutiset selittävät Talvivaaran kurssilaskua. Rahoitus on vedetty tiukalle joka suuntaan. Luottolimiittejä ei todennäköisesti ole enää paljoa jäljellä, ja Talvivaaralla erääntyy toukokuussa vanha vaihtovelkakirja, jonka nimellispääomasta oli jäljellä syyskuun lopussa 77 miljoonaa euroa.

Sitä ennen Talvivaaran pitäisi saada rahaa, arvioi Liimatainen. Hänen mukaansa Talvivaara voi yrittää sinnitellä velanmaksun yli, mutta tuolloin rahatilanne olisi jo liian tiukalla.

Liimataisen mielestä on vaikea kuvitella, että kukaan antaisi lisälainaa Talvivaaralle yhtiön kannalta järkevällä hinnalla. Vanhojen lainojen ehtojen muuttaminen on mahdollista, mutta se vain siirtäisi ongelmaa. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää osakeanti, jonka Liimatainen arvelee järjestettävän viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.

Odotettavissa on nykyosakkeiden voimakas laimentaminen, siksi Liimatainen pitää 1,20 euron osakekurssia liian korkeana.

– Merkintähinta on varmasti reilusti nykykurssia alempi, hän sanoo.

Tappiollinen vuosi
tulossa?

Talvivaaran nikkelintuotanto jäi viime vuonna 12 916 tonniin. FIM:n Liimataisen mukaan tämä oli odotettavaa. Pettymys oli sen sijaan Talvivaaran arvio, että nikkelintuotanto kasvaa "kohtuullisesti" tänä vuonna.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– 13 000 tonnin lähtötasolta olisi odottanut kohtuullista rivakampaa tuotantoa, Liimatainen sanoo.

Kun ei ole riittävästi tuotantoa, ei ole riittävästi tulojakaan. Liimatainen arvioi, että Talvivaara olisi kannattava, jos se tuottaisi ainakin 25 000 tonnia nikkeliä vuodessa.

Metallitehtaan kiertoliuoksen syöttövirtauksen ja liuoksen nikkelipitoisuuden nykytasoista voi ennustaa, että Talvivaaran nikkelintuotanto jää tänä vuonna 15 000-20 000 tonniin, Liimatainen sanoo. Tämä tarkoittaa uutta tappiollista vuotta.

Ongelmia lisää vaikea vesitilanne. Liimatainen olisi odottanut Talvivaaran vesiongelmien jo hieman hellittäneen, mutta näin ei ole käynyt. Nyt Talvivaara varautuu jo kevään tulvavesiin.

– Vettä on edelleen pahasti kaivosalueella, louhintaa päästään yhtiön mukaan ehkä jatkamaan kesäkuussa.

Ongelmien jälkeen Talvivaaran yt-neuvottelut vaikuttavat välttämättömältä pakolta, Liimatainen toteaa.

Yt-neuvottelujen kustannussäästöt eivät pelasta Talvivaaran rahoitusta. Osakeanti on useiden analyytikoiden mukaan lähes varma. Vaikean osakeannista voi tehdä se, että valtion omistajayhtiö Solidium on Talvivaaran toiseksi suurin omistaja eläkeyhtiöiden Varman ja Ilmarisen jälkeen.

Osakeannissa poliitikot joutuisivat ottamaan kantaa siihen, kuinka paljon Talvivaaraan on järkeä sijoittaa lisää. Toisaalta Solidium vaikuttaa lähes ainoalta taholta, jolla on tarpeeksi paukkuja että ehkä myös halua Talvivaaran rahoittamiseen, Liimatainen sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (29)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Hallitushan huutanut monta viikkoa naama punaisena että valtio ei voi si8oittaa tappiollisiin yrityksiin mitä Talvivaarakin on. Kai se linja pitää kun vielä tuoreessa muistissa ?
Anonyymi: Juuso 16.1.2013 19:01

Anonyymi
Mitäs säästivät väärässä paikassa ja sotkuhan oli melkoinen.
Anonyymi: osakeväkijojonruokaa 16.1.2013 19:01

Anonyymi
Riskiyritys,en sijoittaisi tähän ollenkaan.
Anonyymi: näin_täällä 16.1.2013 19:05

Anonyymi
Talvivaara on ultra spekulaativinen sijoituskohde, johon voi sijoittaa vain jos pystyy ajoittamaan ostot ja myynnit hyvin tarkkaan.
Anonyymi: hmmmm 16.1.2013 19:06

Anonyymi
So what?

Miksi sijoittaa pohjoiseen kun eteläänkin voi rahansa laittaa ja vieläpä takuutuksia vastaan.
Anonyymi: Juttis 16.1.2013 19:06

Anonyymi
Miksi valtio sijoittaisi rahaa näinkin epävarmaan yritykseen?
Yritysten täytyy pärjätä omillaan !
Anonyymi: kadunlakaisija 16.1.2013 19:07

Anonyymi
Myykää kaikki pois äkkiä ennen kun osakkeen kurrssi lasketaan. ettei käy kuin Outokummun osakkeen kanssa jossa pakotettiin ostaan lisää tai entiset varastetaan.
Anonyymi: erkki 16.1.2013 19:23

Anonyymi
Talvivaara on yhä hyvä sijoituskohde. Ei malmi ole sieltä mihinkään kadoonut. Itse asiassa viimeisimmät arviot osoittavat, että malmivarat ovat suuremmat kuin oli aiemmin arvioitu. Eli yhtiön pitkän aikavälin tilanne on parempi kuin mitä arvoitiin silloin kun osakkeen arvo oli 7 euroa. Nyt osake maksaa 1,2 euroa. Vaikea ymmärtää markkinoiden logiikkaa.

yhtiöstä tulee kaivosalan lippulaiva, joka ei uppoa, kun se ensi hoitaa ympäristäasiat kuntoon.
Anonyymi: jerry 16.1.2013 19:28

Anonyymi
So what?

Miksi sijoittaa pohjoiseen kun eteläänkin voi rahansa laittaa ja vieläpä takuutuksia vastaan.

Vakuudet ym. takuudet ovat etelän rahoituksessa kohdallaan. Me tienataan niillä!
Anonyymi: juntu 16.1.2013 19:48

Rekisteröitynyt käyttäjä
Käteisen viime sijoituslinjausten mukaan valtio ei sijoita rahaa kriisiyhtiöihin. Tuskin siis tähänkään.
Rekisteröitynyt käyttäjä: KooJytäinen 16.1.2013 19:53
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä