Kirjaudu ▼
 

Jäikö Nokialle kerrottavaksi yhtään yllätystä?

Nelson Ching/Bloomberg News
Jäikö Nokialle kerrottavaksi yhtään yllätystä?
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop.
Sijoittajat valmistautuvat Helsingin pörssin osavuosikatsauskauden perinteiseen kohokohtaan, matkapuhelinvalmistaja Nokian huomiseen tulosjulkistukseen tällä kertaa erityisen hyvin informoituina. Onko Nokialla tarjota yhtään yllätystä?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Nokia varoitti viime keskiviikkona, vain reilu viikko ennen huomista tulosjulkistusta, että sen laite- ja palveluliiketoiminnan (Devices & Services) tammi–maaliskuun tulos jää tappiolle, koska älypuhelinyksikön kannattavuus on heikentynyt ja kilpailu kehittyvillä markkinoilla kiristynyt. Samalla Windows-älypuhelinvalmistajaksi muuttuva yhtiö ohjeisti, että se myy puhelimia tappiolla myös toisella neljänneksellä.

– Tulosvaroituksesta sai hyvin väännettyä tulostiedot, eikä sanomatta jäänyt mitään erityistä, jota vielä jännityksellä odotettaisiin. Varoitus oli aika selvä ja kattava, sanoo Evli Pankin analyytikko Mikko Ervasti.

Analyytikot (14 kpl) arvioivat ruotsalaisen ennustepalvelu SME Direktin kokoamassa ennusteessa Nokian osakekohtaisen tappion ilman kertaeriä (ei-IFRS, mediaani) olevan 0,07 euroa tammi–maaliskuussa ennusteiden vaihdellessa 0,04–0,12 euron tappion välillä. Vuosi sitten samaan aikaan tulosta osaketta kohden kertyi 0,13 euroa. Alkuvuoden liiketappioksi (ei-IFRS) ennakoidaan 286 miljoonaa euroa tappiohaarukan ulottuessa 185 miljoonaan tappiosta 329 miljoonan euron tappioon. Vuotta aiemmin kertaluonteisista eristä puhdistettua liikevoittoa kertyi 704 miljoonaa euroa.

Nokia Oyj
Taloustiedot
Y-tunnus 0112038-9
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 5,035
Muutos € -0,060
Muutos % -1,18
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

Tappion ennen veroja analyytikot ennakoivat asettuvan 344 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin tulosta ennen veroja syntyi 668 miljoonaa euroa. Tappioiden ennustehaarukka ulottuu 248 miljoonasta eurosta 404 miljoonaan euroon.

Uudelleenjärjestelykuluja analyytikot uskovat Nokian kirjaavan alkuvuodelle 378 miljoonaa euroa.

Älypuhelinten
kateprosenttiin reilu lasku

Nokian ensimmäisen neljänneksen liikevaihto jää asiantuntija-arvioiden mukaan 29 prosenttia vuodentakaista pienemmäksi.

Analyytikot odottavat liikevaihdon painuneen 7,4 miljardiin euroon viime vuoden 10,4 miljardista eurosta. Ennusteet vaihtelevat 7,1–7,7 miljardin euron välillä.

Laite- ja palveluyksikön liikevaihto laski tulosvaroituksen mukaan tammi–maaliskuussa 4,2 miljardiin euroon viime vuonna vastaavan ajanjakson 7,1 miljardista eurosta. Peruspuhelimia valmistavan Mobile Phones -yksikön liikevaihto oli 2,3 miljardia euroa ja älypuhelimia valmistavan Smart Devices -yksikön 1,7 miljardia euroa.

Nokia kertoi tulosvaroituksessaan, että laite- ja palveluyksikön alkuvuoden liikevoittoprosentti (ei-IFRS) on kolme prosenttia negatiivinen. Tulosvaroituksen mukaan liiketappioksi (ei-IFRS) muodostuu noin 126 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavaan aikaan Devices & Services -liiketoiminnan liiketulos ilman kertaeriä oli 733 miljoonaa euroa voitollinen.

Nokia tiedotti viime keskiviikkona, että liiketoiminnan kannattavuutta mittaava bruttokateprosentti heikkeni ensimmäisellä neljänneksellä noin 25 prosenttiin. Mobile Phones -yksikön bruttokateprosentti laski noin 26 prosenttiin viime vuoden vertailujakson 27,9 prosentista ja Smart Devices -yksikön noin 16 prosenttiin 28,9 prosentista.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop sanoi tulosvaroituksen jälkeisessä sijoittajapuhelussa, että yhtiö tekee "merkittäviä rakenteellisia toimenpiteitä", jos ne ovat tarpeellisia. Muutokset voivat liittyä kululeikkauksiin, omaisuuden myynteihin tai keskittymiseen tiettyihin tuotteisiin tai markkinoihin.

Yhtiö tuskin kertoo huomenna lisätietoja mahdollisista rakenteellista muutoksista. Evli Pankin Ervasti arvioi, että Nokia keskittynee sijoittajaviestinnässään tulostietoihin ja toistanee markkinoille viime keskiviikon sanomaa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Nokia on harvoin tiedottanut tulospäivinä muutoksista. Yleensä Nokia haluaa pitää julkistukset erillisissä päivissä ja saada markkinoiden fokuksen asiaan, jota he kulloinkin haluavat kertoa.

Markkinaosuus
laskee jyrkästi

Analyytikot arvioivat Nokian toimittamien puhelinten keskihinnan laskeneen alkuvuonna 50,4 euroon viime vuoden vertailukauden 65 eurosta. Peruspuhelinten keskihinnan odotetaan laskeneen 32,4 euroon 42 eurosta ja älypuhelinten 142 euroon 147 eurosta.

Tulosvaroituksen mukaan Nokia toimitti tammi–maaliskuussa 71 miljoonaa peruspuhelinta ja 12 miljoonaa älypuhelinta, joista "yli" kaksi miljoonaa oli Windows Phone -käyttöjärjestelmää hyödyntäviä Lumia-puhelimia. Lumia-puhelinten keskimääräinen myyntihinta oli 220 euroa.

Nokian markkinaosuuden ennustetaan heikentyneen ensimmäisellä neljänneksellä 20 prosenttiin, kun viime vuoden vastaavan aikaan yhtiön osuus matkapuhelinmarkkinoista oli 29 prosenttia.

Verkko-Nokiakin
painuu tappiolle

Myös verkkolaitevalmistaja Nokia Siemens Networksin (NSN) tulos jää tammi–maaliskuussa tappiolle. Nokian tulosvaroitustiedotteen mukaan NSN:n liikevoittoprosentti (ei-IFRS) oli noin viisi prosenttia negatiivinen alkuvuonna. Viime vuonna vastaavaan aikaan liikevoittoprosentti oli niukasti plussalla.

NSN:n liikevaihdon ennustetaan laskeneen alkuvuonna 2,9 miljardiin euroon viimevuotisesta 3,2 miljardista eurosta. Verkkolaitevalmistajan liiketappioksi (ei-IFRS) odotetaan 143 miljoonaa euroa, kun vertailujaksolla liiketulos oli kolme miljoonaa euroa voitollinen.

Nokia arvioi vaikeiden aikojen jatkuvan myös toisella vuosineljänneksellä. Yhtiö ohjeisti tulosvaroituksessaan, että laite- ja palveluyksikön liikevoittoprosentti (ei-IFRS) on huhti–kesäkuussa noin kolme prosenttia negatiivinen tai huonompi. Koko vuoden tulosohjeistusta yhtiö ei antanut.

Nokia julkistaa tammi–maaliskuun tuloksensa huomenna torstaina noin kello 13.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Nokia

Kommentit (69)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kun nyt on kuultu varoittavia sanoja, luultavasti tulossa on upea positiivinen yllätys. Näillä hinnoilla Nokiaa ostamalla ei voi hävitä. Osinkkoprosentti on jo 6,5 !
Anonyymi: Osinkko hyvä! 18.4.2012 10:04

Anonyymi
Joo on, ylläri pylläri YT:t
Anonyymi: Nimetön 18.4.2012 10:05

Anonyymi
Eka komentti ei jätä mitään epäselvää.
Anonyymi: Lehmän häntä 18.4.2012 10:05

Anonyymi
Nyt kannattaisi laittaa pillit pussiin, myydä kiinteä omaisuus ja jakaa saadut rahat osakkeenomistajille.

Vuoden parin kuluttua pillit laitetaan kuitenkin pussiin eikä ole enää mitään jaettavaa jäljellä.
Anonyymi: Nimetön 18.4.2012 10:09

Anonyymi
Suomalaiset piensijoittajat ostavat pää märkänä nokiaa.Luottavat ihan kuin jykkeen pääministerinä.
Anonyymi: Nimetön 18.4.2012 10:13

Anonyymi
Nokia alkaa olla mennyttä, kaikki hyvät tyypit ovat jo jättäneet yrityksen. Ja historiallinen moka palkata Elop ja tuhota firman brändi parissa vuodessa.
Anonyymi: Kauko Matkaaja 18.4.2012 10:15

Anonyymi
"Nokian Lumia -älypuhelimet eivät pärjää kilpailussa Applen ja Samsungin malleille, kertovat neljä eurooppalaista operaattaria uutistoimisto Reutersille.
Operaattorit aloittivat Nokian Windows-puhelimien myynnin ennen joulua. Operaattorien mukaan Lumiat ovat ylihintaisia siihen nähden, etteivät ne sisällä varsinaisesti uutta tekniikkaa tai keksintöjä. Lisäksi puhelimien myyntiä vaivaa pieni markkinointibudjetti sekä varhaisissa malleissa ilmenneet ohjelmisto- ja akkuviat.
Kukaan ei tule kauppaan ja kysy Windows-puhelinta, sanoi ison operaattorin edustaja Reutersin haastattelussa.
- Jos Lumia tulisi samalla laitteistolla mutta Androidilla Windowsin sijasta, se olisi paljon helpompi myydä."
Anonyymi: lainnaus Iltasanoman 18.4.2012 10:16

Anonyymi
Markkinaosuus raketoi alaspäin kun Symbian ja Meego korvattiin WP:lla. Jos halpisluuritkin tapetaan, osuuden katoaminen kiihtyy entisestään. Elopin kourissa Nokian loppu lähestyy vauhdilla. Ja se ei enää ole yllätys kenellekään paitsi tietysti Nokian hallitukselle.
Anonyymi: Nimetön 18.4.2012 10:19

Anonyymi
Q4 2012:

-WP8 luurit ja tabletti markkinoille
-Uusi alusta halpiksissa tulee olemaan kova
-LUMIA mallistossa useita uutuuksia, mm. kameratekniikkaa kehitetty muita valmistajia enemmän

Kuinka tämä voisi mennä pieleen? Applen iPhone 5 tulee olemaan floppi, liian kallis halpisosista tehty luuri ei myy. JOBS on poissa, ja pari kilpailijaa on todella ahtaalla loppuvuodesta, arvioisin että HTC ja EKI tappiolla rajusti
Anonyymi: kane 18.4.2012 10:20

Anonyymi
Ja taas nokia laskee pörssissä
Anonyymi: nokia on mokia 18.4.2012 10:21
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä