Kirjaudu ▼
 

Ulkomaalaiset valtaavat pörssiyhtiöitä

Minttu Lehtovaara/Lehtikuva
Ulkomaalaiset valtaavat pörssiyhtiöitä
Italialainen Grimaldi on ostanut pala palalta varustamoyhtiö Finnlinesia.
Ulkomaiset sijoittajat valtaavat Suomen pörssiyhtiöitä. Parissa vuodessa ulkomaille on siirtynyt lukuista yrityksistä jopa kymmenien prosenttien siivuja. Italialaisella Grimaldilla oli vuoden 2005 lopussa Finnlinesin osakkeista 8,4 prosenttia, mutta viime kesäkuun lopussa jo 50,1 prosenttia.
24.7.2007 06:02
Ari Kapanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ostoinnostus on ollut paljon suurempaa kuin myynti-into. Ulkomaiset sijoittajat ovat lisänneet omistusta Taloussanomien selvityksen mukaan yli 10 prosenttiyksikköä parissakymmenessä yrityksessä. Sen sijaan yli kymmenen prosentin pottien myyntejä suomalaisille on vain kourallisessa yrityksiä.

Ulkomaalaisten osuus pörssiyritysten osakkeista on 52 prosenttia eli hieman vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kaikki ostot ja myynnit huomioiden heidän osuutensa ei siis ole kasvanut.

Ulkomaalaiset ovat siis lisänneet huomattavasti määräysvaltaansa useissa yhtiöissä, mutta eivät siitä huolimatta ole kasvattaneet osuuksiaan koko pörssiyritysten osakepotista. Pienten osuuksien myynnit ovat kompensoineet isojen siivujen ostoja.

Pörssiyhtiöt valuvat ulkomaille

Ulkomaalaisten ostoinnostus on jatkunut aivan viime aikoihin asti. Amerikkalainen Kemet Corporation hankki keväällä kondensaattoriyhtiö Evox Rifan melkein kokonaan. Evox on ykköspaikalla listalla, joka kuvaa ulkomaisen omistuksen muutoksia.

Norjalainen Yara International osti puolestaan Suomen valtiolta 30 prosenttia kemianyhtiö Kemira GrowHow:n osakkeista viime toukokuussa.

Italialainen Grimaldi on puolestaan ostanut pala palalta varustamoyhtiö Finnlinesiä. Grimaldilla oli vuoden 2005 lopussa Finnlinesin osakkeista 8,4 prosenttia, mutta viime kesäkuun lopussa jo 50,1 prosenttia. Grimaldi teki ostotarjouksen Finnlinesin kaikista osakkeista puoli vuotta sitten.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Muunmaalaisten omistamien osakkeiden arvo kasvoi oli Helsingin pörssin tilastojen mukaan kesäkuun lopussa 148,17 miljardia euroa eli 38 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Sen sijaan suomalaisten omistamien osakkeiden arvo ei kasvanut samaan aikaan lainkaan 99 miljardista eurosta.

Tilannetta selittää pitkälti se, että Nokian arvo on noussut vuodessa kymmeniä prosentteja. Ulkomaalaisten omistavat yhtiön miltei kokonaan.

Nokian osuus helsingin pörssiyhtiöiden markkina-arvosta on kolmannes, joten yhtiön osakkeen arvon heilahtelu heiluttelee myös ulkomaalaisomistuksen arvoa rajusti.

Toki vuodessa ulkomaisten omistusosuus pörssiyritysten osakkeista on noussut pari prosenttiyksikköä.
 

24.7.2007 06:02
Ari Kapanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (6)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Suomalaisiin osakkeisiin sijoittaminen on suomalaisille epäedullista. Suomalaisyhtiöiden omistus karkaa ulkomaille, koska ulkomaalaisten on usein edullisempaa omistaa suomalaisyhtiöitä. Osinkotulojen kaksinkertainen verotus pitäisi poistaa tai sitä pitäisi ainakin lieventää. Ehkä suomalaisten kiinnostus omiin yhtiöihinsä lisääntyisi tämän jälkeen.
Anonyymi: Seppo 24.7.2007 10:15

Anonyymi
Unohtaa ei voi myös poisostettuja yrityksiä, kuten Tervakosken Puuhanaa(nyk Puuharuýhmä), eQ-pankkiiriliike....ja kaikki kannattavia...osaako suomalainen pitää ja hallita yrityksiään yhtä sukupolvea kauemmin?
Anonyymi: Nedex 24.7.2007 10:19

Anonyymi
Eipä ole hyvä juttu!
Työpaikat karkaa ulkomaille.
Anonyymi: huh huh 24.7.2007 12:04

Anonyymi
Suomalaista ovat kuin norjalaisia.

Norjalaisetkin tekevät perustyön ja sitten myyvät hedelmänsä äkkiä polkuhintaan muualle.
Anonyymi: Dam 24.7.2007 12:53

Anonyymi
Tämä on aivan vallinneen poliittisen mielipideilmaston mukainen ilmiö. Suomessa on himoittu ulkomaista pääomaa aina valtiojohtoa myöten. 60-luvulla laulettiin rikkaista perheistä ... joista monesta ei enää mitään kuulekaan. Moni vielä muistaa saudiarabialaismiljardööri Adnan Khashoggin valtiomieskohtelun aina presidentin vastaanottoa myöten 70-luvun Suomesta. Samanlainen peli on jatkunut tähän asti.

Suomalaista omistajaa on viety ahtaammalle mm. maksattamalla reilusti veroja ... enemmän kuin valtaosassa Euroopan maita, Ruotsi tosin verotuonelana vielä ankarampi. Esimerkiksi saksalainen vapautetaan myyntivoittoveroista jo muutaman vuoden omistusajan jälkeen. Meillä edellytetään todella pitkäaikaista omistusta ennen kuin voi saada onnistuneen sijoituksen kohdalla hitusen alennusta hankintameno-olettaman kautta. Jos tulee ankara inflaatio, voittaa Suomen verottaja siinäkin tilanteessa. Ja sitten suositaan ulkomaisia omistajia, esim. yhdysvaltalaiset eläkeläiset saavat osingot verotta Suomesta.

Perisuomalainen kateellisuus kyllä hyväksyy kertaasti ulkomaiset omistajat, mutta ei kotimaisia. Samalla tollo kansa unohtaa, ettei ulkomaalainenkaan omistaja ole laupias samarialainen vaan vaatii tuoton pääomalleen - vieläpä sangen hyvän hyvän, sillä Euroopan reuna-alueelle sälytetään tuottovaatimuksiin kelpo riskipreemiot. Tuotot sitten viedään maasta pois ja investoidaan kansainvälisille markkinoille taas edullisimpiin paikkoihin.
Pörssifirmoissa kontrollia sentään voi jäädä kotimaahan, mutta oma lukunsa on kokonaan ostetut yritykset kuten irlantilaisten hankkima Finnsementti ... uudelleen kapitalisointi (varojen vienti pois + velkaannuttaminen tilalle), tehostamistoimet (uudet velat saatava maksettua = revittyä enemmän irti firmasta mm. sen työntekijöistä) jne. Mutta onpahan ulkomainen omistaja eikä kotimainen. Se on hyvä se. Suomalaiset omistajat vain saunan taakse ja nappi otsaan!
Anonyymi: Ulkomainen omistaja 24.7.2007 12:56

Anonyymi
Turha sälyttää mitään kansan harteille.Tavallinen suomalainen ei tiedä sijoittamisesta hölkäsen pöläystä. Meillähän opetetaan pienestä pitäen säästämään, ei sijoittamaan. Koron saaminen on syntiä, paitsi jos sen saa pankista ja sitä saa vähän.
Mutta kansalla on ansaitsemansa johtajat. Nyt on oikeistojohto maassa ja sillä on jatkuvuutta, jos se kohtelee lupaustensa mukaisesti kansaa. Nyt pahasti näyttää siltä, että tuloeroja yritetään väkisin kasvattaa ja kansalaisen ostovoimaa kuristetaan. Tämä tietää Demareille vaalivoittoa taas kerran.
Anonyymi: velkarenki 25.7.2007 7:33
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

10:32 Digitoday Sony maksaa ostajille pelikonsolin valheellisista mainoksista
10:15 Kaksi yhtiötä kasvatti Fennovoima-osuuttaan
10:03 Talvivaaran joukkolainan tuottovaatimus jo 2801 prosenttia
09:53 Perusmetallit voivat kallistua – miten käy nikkelin?
09:18 Neste Oil sai yt:t päätökseen – 200 lähtee
08:51 BlackBerry tarjoaa iPhonesta vaihtaville 550 dollaria
08:33 Komissio julkistaa tänään elvytyspaketin
08:10 HS: Pisararata paljon luultua kannattamattomampi
08:07 Saksa asettaa naisille kiintiöt yrityksiin
06:14 It-viikko "Seuraavan 12 kuukauden aikana tulee murtotyökalu, joka muuttaa kaiken"
06:14 Digitoday Tämän vuoksi sormenjäljet eivät voi korvata salasanoja
06:01 Analyysi Näin suurpankit vedättivät valvojaa
25.11. Tässä on maailman kaunein tornitalo – katso kuva
25.11. Öljymaiden neuvonpito ei tuonut helpotusta Venäjälle
25.11. Ranska lykkää Mistral-toimituksia Venäjälle
25.11. Ammattiliitoille miljoonien tappiot Talvivaaran riskilainasta
25.11. Digitoday Haittaohjelma huijasi piraatteja
25.11. Salainen öljykokous käynnissä: venäläiset, saudit, meksikolaiset...
25.11. Paluu 1950-luvulle? Coca-Colan ökymaidon mainoskampanja hämmästyttää
25.11. Digitoday Seksikanteen sopinut johtaja palasi Tinderin kimppuun
25.11. Metallin Aalto toppuuttelee ehdokaspuheita
25.11. USA:n talouskasvu yllätti iloisesti
25.11. Alahuhta: Suomalaisten yhtiöiden verot Suomeen
25.11. Helsingin pörssi jatkaa nousuaan EKP-huumassa
25.11. Lähteet: Jättijärjestön johtoon nousemassa Riku Aalto
25.11. Apetit lopettaa Kustavissa ja Turussa
25.11. Lidl jyrättiin – Crocs polki saksalaiset suohon
25.11. Digitoday Chrome karsii lisäkkeitä – Koskee MTV:n Katsomoa
25.11. Ilmansaasteet maksoivat Euroopalle yhden Suomen verran
25.11. Matti Alahuhta valittiin EK:n puheenjohtajaksi
Asiakastieto

Yhteistyössä