Kirjaudu ▼
 

Ulkomaalaiset valtaavat pörssiyhtiöitä

Minttu Lehtovaara/Lehtikuva
Ulkomaalaiset valtaavat pörssiyhtiöitä
Italialainen Grimaldi on ostanut pala palalta varustamoyhtiö Finnlinesia.
Ulkomaiset sijoittajat valtaavat Suomen pörssiyhtiöitä. Parissa vuodessa ulkomaille on siirtynyt lukuista yrityksistä jopa kymmenien prosenttien siivuja. Italialaisella Grimaldilla oli vuoden 2005 lopussa Finnlinesin osakkeista 8,4 prosenttia, mutta viime kesäkuun lopussa jo 50,1 prosenttia.
24.7.2007 06:02
Ari Kapanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ostoinnostus on ollut paljon suurempaa kuin myynti-into. Ulkomaiset sijoittajat ovat lisänneet omistusta Taloussanomien selvityksen mukaan yli 10 prosenttiyksikköä parissakymmenessä yrityksessä. Sen sijaan yli kymmenen prosentin pottien myyntejä suomalaisille on vain kourallisessa yrityksiä.

Ulkomaalaisten osuus pörssiyritysten osakkeista on 52 prosenttia eli hieman vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kaikki ostot ja myynnit huomioiden heidän osuutensa ei siis ole kasvanut.

Ulkomaalaiset ovat siis lisänneet huomattavasti määräysvaltaansa useissa yhtiöissä, mutta eivät siitä huolimatta ole kasvattaneet osuuksiaan koko pörssiyritysten osakepotista. Pienten osuuksien myynnit ovat kompensoineet isojen siivujen ostoja.

Pörssiyhtiöt valuvat ulkomaille

Ulkomaalaisten ostoinnostus on jatkunut aivan viime aikoihin asti. Amerikkalainen Kemet Corporation hankki keväällä kondensaattoriyhtiö Evox Rifan melkein kokonaan. Evox on ykköspaikalla listalla, joka kuvaa ulkomaisen omistuksen muutoksia.

Norjalainen Yara International osti puolestaan Suomen valtiolta 30 prosenttia kemianyhtiö Kemira GrowHow:n osakkeista viime toukokuussa.

Italialainen Grimaldi on puolestaan ostanut pala palalta varustamoyhtiö Finnlinesiä. Grimaldilla oli vuoden 2005 lopussa Finnlinesin osakkeista 8,4 prosenttia, mutta viime kesäkuun lopussa jo 50,1 prosenttia. Grimaldi teki ostotarjouksen Finnlinesin kaikista osakkeista puoli vuotta sitten.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Muunmaalaisten omistamien osakkeiden arvo kasvoi oli Helsingin pörssin tilastojen mukaan kesäkuun lopussa 148,17 miljardia euroa eli 38 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Sen sijaan suomalaisten omistamien osakkeiden arvo ei kasvanut samaan aikaan lainkaan 99 miljardista eurosta.

Tilannetta selittää pitkälti se, että Nokian arvo on noussut vuodessa kymmeniä prosentteja. Ulkomaalaisten omistavat yhtiön miltei kokonaan.

Nokian osuus helsingin pörssiyhtiöiden markkina-arvosta on kolmannes, joten yhtiön osakkeen arvon heilahtelu heiluttelee myös ulkomaalaisomistuksen arvoa rajusti.

Toki vuodessa ulkomaisten omistusosuus pörssiyritysten osakkeista on noussut pari prosenttiyksikköä.
 

24.7.2007 06:02
Ari Kapanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (6)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Suomalaisiin osakkeisiin sijoittaminen on suomalaisille epäedullista. Suomalaisyhtiöiden omistus karkaa ulkomaille, koska ulkomaalaisten on usein edullisempaa omistaa suomalaisyhtiöitä. Osinkotulojen kaksinkertainen verotus pitäisi poistaa tai sitä pitäisi ainakin lieventää. Ehkä suomalaisten kiinnostus omiin yhtiöihinsä lisääntyisi tämän jälkeen.
Anonyymi: Seppo 24.7.2007 10:15

Anonyymi
Unohtaa ei voi myös poisostettuja yrityksiä, kuten Tervakosken Puuhanaa(nyk Puuharuýhmä), eQ-pankkiiriliike....ja kaikki kannattavia...osaako suomalainen pitää ja hallita yrityksiään yhtä sukupolvea kauemmin?
Anonyymi: Nedex 24.7.2007 10:19

Anonyymi
Eipä ole hyvä juttu!
Työpaikat karkaa ulkomaille.
Anonyymi: huh huh 24.7.2007 12:04

Anonyymi
Suomalaista ovat kuin norjalaisia.

Norjalaisetkin tekevät perustyön ja sitten myyvät hedelmänsä äkkiä polkuhintaan muualle.
Anonyymi: Dam 24.7.2007 12:53

Anonyymi
Tämä on aivan vallinneen poliittisen mielipideilmaston mukainen ilmiö. Suomessa on himoittu ulkomaista pääomaa aina valtiojohtoa myöten. 60-luvulla laulettiin rikkaista perheistä ... joista monesta ei enää mitään kuulekaan. Moni vielä muistaa saudiarabialaismiljardööri Adnan Khashoggin valtiomieskohtelun aina presidentin vastaanottoa myöten 70-luvun Suomesta. Samanlainen peli on jatkunut tähän asti.

Suomalaista omistajaa on viety ahtaammalle mm. maksattamalla reilusti veroja ... enemmän kuin valtaosassa Euroopan maita, Ruotsi tosin verotuonelana vielä ankarampi. Esimerkiksi saksalainen vapautetaan myyntivoittoveroista jo muutaman vuoden omistusajan jälkeen. Meillä edellytetään todella pitkäaikaista omistusta ennen kuin voi saada onnistuneen sijoituksen kohdalla hitusen alennusta hankintameno-olettaman kautta. Jos tulee ankara inflaatio, voittaa Suomen verottaja siinäkin tilanteessa. Ja sitten suositaan ulkomaisia omistajia, esim. yhdysvaltalaiset eläkeläiset saavat osingot verotta Suomesta.

Perisuomalainen kateellisuus kyllä hyväksyy kertaasti ulkomaiset omistajat, mutta ei kotimaisia. Samalla tollo kansa unohtaa, ettei ulkomaalainenkaan omistaja ole laupias samarialainen vaan vaatii tuoton pääomalleen - vieläpä sangen hyvän hyvän, sillä Euroopan reuna-alueelle sälytetään tuottovaatimuksiin kelpo riskipreemiot. Tuotot sitten viedään maasta pois ja investoidaan kansainvälisille markkinoille taas edullisimpiin paikkoihin.
Pörssifirmoissa kontrollia sentään voi jäädä kotimaahan, mutta oma lukunsa on kokonaan ostetut yritykset kuten irlantilaisten hankkima Finnsementti ... uudelleen kapitalisointi (varojen vienti pois + velkaannuttaminen tilalle), tehostamistoimet (uudet velat saatava maksettua = revittyä enemmän irti firmasta mm. sen työntekijöistä) jne. Mutta onpahan ulkomainen omistaja eikä kotimainen. Se on hyvä se. Suomalaiset omistajat vain saunan taakse ja nappi otsaan!
Anonyymi: Ulkomainen omistaja 24.7.2007 12:56

Anonyymi
Turha sälyttää mitään kansan harteille.Tavallinen suomalainen ei tiedä sijoittamisesta hölkäsen pöläystä. Meillähän opetetaan pienestä pitäen säästämään, ei sijoittamaan. Koron saaminen on syntiä, paitsi jos sen saa pankista ja sitä saa vähän.
Mutta kansalla on ansaitsemansa johtajat. Nyt on oikeistojohto maassa ja sillä on jatkuvuutta, jos se kohtelee lupaustensa mukaisesti kansaa. Nyt pahasti näyttää siltä, että tuloeroja yritetään väkisin kasvattaa ja kansalaisen ostovoimaa kuristetaan. Tämä tietää Demareille vaalivoittoa taas kerran.
Anonyymi: velkarenki 25.7.2007 7:33
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

19:28 Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
18:41 Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
18:26 Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
17:53 S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
17:16 Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
16:28 CGI vähentää 215 työntekijää
16:18 Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
16:15 Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
15:36 Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
15:05 Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
15:02 Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
13:06 Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
12:56 Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
11:51 Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
11:40 Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
11:34 Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
Asiakastieto

Yhteistyössä