Kirjaudu ▼
 

Ajatuspaja ehdottaa EU:n budjettisääntöjen hölläämistä

© Toby Melville / Reuters
Ajatuspaja ehdottaa EU:n budjettisääntöjen hölläämistä
EU:n kannattaisi uudistaa budjettisääntönsä, jotta se voi palata kunnolla kasvu-uralle, arvioi ajatuspaja Bruegel.
29.3.2016 11:42
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroopan unioni voisi kasvaa nopeammin, jos se uudistaisi budjettisääntönsä niin, että ne keskittyisivät rakenteellisen budjettivajeen sijaan menoihin. Tätä mieltä on brysseliläinen ajatushautomo Bruegel.

Tiukentaminen väärässä kohtaa taloudellista sykliä saattaa olla yksi syy siihen, miksi Euroopan talous toipuu aneemisesti. Tämä nostaa kysymyksiä EU:n finanssikehyksen tehokkuudesta, kirjoittavat Gregory Claeys, Zsolt Darvas ja Alvaro Leandro Bruegelin raportissa.

Heidän mukaansa sääntöjen toteuttamista vaikeuttavat käytännössä huonosti mitatut mittarit ja virheelliset ennusteet, jotka voivat johtaa harhaanjohtaviin toimintasuosituksiin.

Bruegel katsoo, että nykyisestä järjestelmästä luopuminen olisi paras tapa auttaa taloutta mutta se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Kirjoittajat sen sijaan ehdottavat, että EU:n kannattaisi keskittyä budjettisäännöissään tuloihin, jotka yleensä estävät veroleikkaukset elleivät ne ole menoleikkausten vastapaino. Ne niin ikään vaikeuttavat menojen lisäämistä pysyvästi veroja nostamatta.

Sitä vastoin nykyinen rakenteelliseen tasapainoon keskittyminen on hallituksille vaikeampi hallita ja vaikea laskea oikein.

"Sanktioiden uhka ei ole uskottava"

Bruegelin mielestä uusi järjestelmä hyötyisi itsenäisestä eurooppalaisesta finanssineuvostosta, joka voisi puuttua asiaan, kun erityistilanteet vaativat suurempaa joustavuutta. Tämä vähentäisi näkemystä säännön soveltamisesta mahdollisesta sopimattomasti tai poliittisin perustein.

Ajatuspaja katsoo, että nykyisessä järjestelmässä sanktioiden uhka ei ole uskottava, ja se olisi myös suuri takaisku, jos sitä koskaan käytettäisiin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Bruegelin raportin kirjoittajien mukaan heidän ehdottamansa järjestelmä olisi rangaissut Espanjaa, Irlantia ja Britanniaa finanssikriisiä edeltävänä aikana asuntokuplan ja nopean julkisten menojen kasvun vuoksi, jotka saattoivat pahentaa suhdannekiertoa.

Myös Italian olisi kehotettu vähentämään julkista velkaansa, kun taas Saksa ja Ruotsi olisivat voineet kuluttaa enemmän vuodesta 2004 vuoteen 2007.

– Vuoden 2009 jälkeen meidän sääntömme olisi sallinut paljon enemmän vastasyklistä finanssipolitiikkaa kuin ne säännöt, joita tosiasiallisesti toteutettiin useissa EU-maissa, kirjoittajat toteavat uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Kirjoittajien mukaan julkisten menojen kasvuvauhti oli heidän rajaansa alempi Saksassa, Irlannissa, Espanjassa ja Britanniassa, kun taas julkisten menojen kasvuvauhdin jarruttaminen Italiassa vuonna 2010 oli perusteltua.

29.3.2016 11:42
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (23)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Jos hallitus tahtoisi toteuttaa tuottavuusloikan Suomelle, niin helpoin tapa olisi poistaa kesäaika.

Tämä neuvo ei maksa mitään.
Anonyymi: bkt_analyytikko 29.3.2016 11:46

Anonyymi
Ymmärsinkö oikein:
Ongelmaa, joka johtuu vuosikymmeniä jatkuneesta velaksi elämisestä koitetaan ratkaista ottamalla yhä enemmän velkaa. Tämä on hölmöläisten peiton jatkamista.
Anonyymi: kupla 29.3.2016 11:49

Anonyymi
Vienti ei tule kasvamaan nykyisellä eurovaluutalla ainakaan seuraavien 20 vuoden aikana.

Ainut tapa kasvattaa ihmisten hyvinvointia on laskea asumisen, ruoan ja sähkön hintaa.
Anonyymi: velkakupla 29.3.2016 11:52

Anonyymi
Ainoa tapa jolla euro alue voi mitenkään selvitä tästä on antaa euron devalvoitua 30% ainakin suhteessa USD:n. Se ettei Suomessa pystytä tekemään sisäistä devalvaatiota on pikku pulma. Se että euro alueella ei pystytä, on toisen luokan ongelma sitten kokonaan.

On jostain käsittämättömästä (tai sitten täysin ymmärrettävästä) sysytä niin että vaihdon tärkein välinen pidetään täysin keinotekoisesti väärän arvoisena suhteessa tärkeimpiin kilpailija maanosiin.

Tämän vuoksi meillä seisoo tai istuskelee pitkälle yli 20 MILJOONAA ihmistä työttömänä ja muiden veron maksajien huolehdittavana.

Muistatteko mikä oli kurssi 1995 USD vs euro ja eu:talouden tila suhteessa USA:N vastaavaan.

Verratkaa niitä nykyiseen. Onko nyt euroalueen tilanne noin paljon parempi kuin silloin...vai onko totuus jotain muuta jotenkin toisin ..
Anonyymi: sdfghjk 29.3.2016 12:04

Anonyymi
Suomen pitäisi pyrkiä nostamaan velkataso eurooppalaiselle tasolle, liittovaltio tasaa kuitenkin kassat. Imurit auki joka suuntaan ja heti vipit tapiit, saadaan siinä sivussa ehkä hetkellinen nousu.
Anonyymi: lämmittää 29.3.2016 12:13

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kannattaisiko lopettaa koko EU? Tämä kokeilu on jo nähty!
Rekisteröitynyt käyttäjä: pölhöpopulistirasist 29.3.2016 12:34

Rekisteröitynyt käyttäjä
Lisää sääntöjen muuttamista. Antakaa sen euron ja eu,n kaatua. Mikään sääntö ei luo toimivuuta eurolle, ja eu,lle. Luovuttakaa jo. Kuinka heikkoon kuntoon pitää euroalueen mennä, ennen kui asia tajutaan.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Markka 29.3.2016 12:34

Anonyymi
Eli muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta korviaan myöten velkaantuneiden ja koko ajan kovaa vauhtia lisää velkaantuvien EU-valtioiden talousongelmat korjaantuvat sillä, että maat rupeavat ottamaan entistäkin enemmän velkaa? EU-alueen aneemisen talouskehityksen takana on siis valtioiden liian vähäinen velan otto ja velkaantuminen?

Minun kristallipalloni väittää, että ongelman ydin on globalisaatio ja vapaa globaali kauppa, joka vuosikymmeniä jatkuneesta propagandasta huolimatta ei todellisuudessa ole hyödyttänyt EU-aluetta, Saksaa lukuun ottamatta, mikä voi olla Saksankin osalta väliaikaista, eikä myöskään USA:ta. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kiinnitti tähän asiaan Talouselämän nettisivuilla 13.3. 16:22 julkaistussa jutussa huomiota.

Globalisaation hyötyjä länsimaille on alettu kyseenalaistaa entistä laajemmin, kun taloustieteen valtavirta on tähän mennessä väittänyt ulkomaankauppaa hyödylliseksi. Tosiasiassa näyttää siltä, että vapaan globaalin kaupan mukana hyvät perinteiset teollisuustyöpaikat siirtyvät ulkomaille ja niiden mukana menee länsimaisten valtioiden kyky rahoittaa hyvinvointipalveluja ja yhteiskuntien vakiintuneita rakenteita. Myös länsimainen keskiluokka on suurissa vaikeuksissa ja varsinkin Yhdysvalloissa keskiluokka on alkanut supistumaan eikä keskiluokan tulotaso ole kasvanut enää moniin vuosikymmeniin, pikemminkin supistunut. Varallisuus on sen sijaan kasaantunut pienelle upporikkaalle eliitille, joka on hyötynyt tuotannon siirrosta halpamaihin.
Anonyymi: Arminius 29.3.2016 12:35

Anonyymi
Rahaa kannattaisi jakaa kesuspankista suoraan ihmisille.

Talous ei vaan pelastu siten että jo ennestään ylivelkaantuneilla maille/ihmisille/yrityksille tarjotaan ratkaisuksi velkaongelmaan lisää velkaa.

Velka ja muut ongelmat ratkeaa sillä että ihmisten tulot kasvavat suoralla keskuspankkirahalla.

Nyt kasvaa vain luokkaa Lontoo Cityn kiinteistöjen vakuusarvot ja sen mukana pyramiidityyppinen kiinteistö vivutus keinottelu huijaus josta ei tule kuin haittaa ja ongelmia ihmisille.
Anonyymi: ratkaisuLisääTuloja 29.3.2016 12:39

Anonyymi
Jospa jokainen pitäisi vain huolen omista
rahoistaan.

Ja EU lakkautettaisiin.

Hyvin käy kauppa Kiinan kanssa, vaikka
ei EU:n jäsen olekaan.
Anonyymi: eu-on-kommunismia 29.3.2016 13:00
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

22:01 Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
21:37 Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
21:13 Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
20:35 Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
20:16 EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
19:40 Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
19:07 Fed-pomot: Koronnosto lähenee
18:12 Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
17:47 Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
16:59 Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
16:38 Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
16:26 Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
15:57 Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
15:42 Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
14:19 Commerzbank irtisanoo lähes 10 000
13:42 Tutkija: Venäjä voittaa öljysovussa
13:27 Digitoday Web-kameroiden armeija kaatoi verkkopalvelun
12:39 PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu
11:58 Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista
11:36 Digitoday Elisan uudessa palvelussa koukku: puhelut ulkomailta kotimaan hinnoin
11:17 Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää
10:56 PT: Hyvätuloisten ostovoima paranee eniten – työttömän tuloissa suurin pudotus
10:45 Keskipalkka jopa 5480 euroa – näin eri alojen korkeakoulutetut tienasivat
10:04 Digitoday Ei vain puhelimien ongelma: Nyt varoitetaan räjähtävistä Samsungin pesukoneista
10:02 PT: Kasvun painopiste alkaa siirtyä vientiin
09:26 OPEC yllätyssopuun tuotannon rajoittamisesta
08:50 Kosteusvaurio voi tulla millaiseen taloon tahansa – alkuna usein vuotava liitos
08:21 Kolumni Digi-palvelu pettää liian usein
07:43 Air Berlin puolittaa laivastonsa ja vähentää 1200 työpaikkaa
06:03 Digitoday Kaksi muutosta Whatsappiin – sormet selviävät vähemmällä klikkailulla
Asiakastieto

Yhteistyössä