Kirjaudu ▼
 

Ajatuspaja ehdottaa EU:n budjettisääntöjen hölläämistä

© Toby Melville / Reuters
Ajatuspaja ehdottaa EU:n budjettisääntöjen hölläämistä
EU:n kannattaisi uudistaa budjettisääntönsä, jotta se voi palata kunnolla kasvu-uralle, arvioi ajatuspaja Bruegel.
29.3.2016 11:42
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Euroopan unioni voisi kasvaa nopeammin, jos se uudistaisi budjettisääntönsä niin, että ne keskittyisivät rakenteellisen budjettivajeen sijaan menoihin. Tätä mieltä on brysseliläinen ajatushautomo Bruegel.

Tiukentaminen väärässä kohtaa taloudellista sykliä saattaa olla yksi syy siihen, miksi Euroopan talous toipuu aneemisesti. Tämä nostaa kysymyksiä EU:n finanssikehyksen tehokkuudesta, kirjoittavat Gregory Claeys, Zsolt Darvas ja Alvaro Leandro Bruegelin raportissa.

Heidän mukaansa sääntöjen toteuttamista vaikeuttavat käytännössä huonosti mitatut mittarit ja virheelliset ennusteet, jotka voivat johtaa harhaanjohtaviin toimintasuosituksiin.

Bruegel katsoo, että nykyisestä järjestelmästä luopuminen olisi paras tapa auttaa taloutta mutta se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Kirjoittajat sen sijaan ehdottavat, että EU:n kannattaisi keskittyä budjettisäännöissään tuloihin, jotka yleensä estävät veroleikkaukset elleivät ne ole menoleikkausten vastapaino. Ne niin ikään vaikeuttavat menojen lisäämistä pysyvästi veroja nostamatta.

Sitä vastoin nykyinen rakenteelliseen tasapainoon keskittyminen on hallituksille vaikeampi hallita ja vaikea laskea oikein.

"Sanktioiden uhka ei ole uskottava"

Bruegelin mielestä uusi järjestelmä hyötyisi itsenäisestä eurooppalaisesta finanssineuvostosta, joka voisi puuttua asiaan, kun erityistilanteet vaativat suurempaa joustavuutta. Tämä vähentäisi näkemystä säännön soveltamisesta mahdollisesta sopimattomasti tai poliittisin perustein.

Ajatuspaja katsoo, että nykyisessä järjestelmässä sanktioiden uhka ei ole uskottava, ja se olisi myös suuri takaisku, jos sitä koskaan käytettäisiin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Bruegelin raportin kirjoittajien mukaan heidän ehdottamansa järjestelmä olisi rangaissut Espanjaa, Irlantia ja Britanniaa finanssikriisiä edeltävänä aikana asuntokuplan ja nopean julkisten menojen kasvun vuoksi, jotka saattoivat pahentaa suhdannekiertoa.

Myös Italian olisi kehotettu vähentämään julkista velkaansa, kun taas Saksa ja Ruotsi olisivat voineet kuluttaa enemmän vuodesta 2004 vuoteen 2007.

– Vuoden 2009 jälkeen meidän sääntömme olisi sallinut paljon enemmän vastasyklistä finanssipolitiikkaa kuin ne säännöt, joita tosiasiallisesti toteutettiin useissa EU-maissa, kirjoittajat toteavat uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Kirjoittajien mukaan julkisten menojen kasvuvauhti oli heidän rajaansa alempi Saksassa, Irlannissa, Espanjassa ja Britanniassa, kun taas julkisten menojen kasvuvauhdin jarruttaminen Italiassa vuonna 2010 oli perusteltua.

29.3.2016 11:42
Taloussanomat–Bloomberg
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (23)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Jos hallitus tahtoisi toteuttaa tuottavuusloikan Suomelle, niin helpoin tapa olisi poistaa kesäaika.

Tämä neuvo ei maksa mitään.
Anonyymi: bkt_analyytikko 29.3.2016 11:46

Anonyymi
Ymmärsinkö oikein:
Ongelmaa, joka johtuu vuosikymmeniä jatkuneesta velaksi elämisestä koitetaan ratkaista ottamalla yhä enemmän velkaa. Tämä on hölmöläisten peiton jatkamista.
Anonyymi: kupla 29.3.2016 11:49

Anonyymi
Vienti ei tule kasvamaan nykyisellä eurovaluutalla ainakaan seuraavien 20 vuoden aikana.

Ainut tapa kasvattaa ihmisten hyvinvointia on laskea asumisen, ruoan ja sähkön hintaa.
Anonyymi: velkakupla 29.3.2016 11:52

Anonyymi
Ainoa tapa jolla euro alue voi mitenkään selvitä tästä on antaa euron devalvoitua 30% ainakin suhteessa USD:n. Se ettei Suomessa pystytä tekemään sisäistä devalvaatiota on pikku pulma. Se että euro alueella ei pystytä, on toisen luokan ongelma sitten kokonaan.

On jostain käsittämättömästä (tai sitten täysin ymmärrettävästä) sysytä niin että vaihdon tärkein välinen pidetään täysin keinotekoisesti väärän arvoisena suhteessa tärkeimpiin kilpailija maanosiin.

Tämän vuoksi meillä seisoo tai istuskelee pitkälle yli 20 MILJOONAA ihmistä työttömänä ja muiden veron maksajien huolehdittavana.

Muistatteko mikä oli kurssi 1995 USD vs euro ja eu:talouden tila suhteessa USA:N vastaavaan.

Verratkaa niitä nykyiseen. Onko nyt euroalueen tilanne noin paljon parempi kuin silloin...vai onko totuus jotain muuta jotenkin toisin ..
Anonyymi: sdfghjk 29.3.2016 12:04

Anonyymi
Suomen pitäisi pyrkiä nostamaan velkataso eurooppalaiselle tasolle, liittovaltio tasaa kuitenkin kassat. Imurit auki joka suuntaan ja heti vipit tapiit, saadaan siinä sivussa ehkä hetkellinen nousu.
Anonyymi: lämmittää 29.3.2016 12:13

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kannattaisiko lopettaa koko EU? Tämä kokeilu on jo nähty!
Rekisteröitynyt käyttäjä: pölhöpopulistirasist 29.3.2016 12:34

Rekisteröitynyt käyttäjä
Lisää sääntöjen muuttamista. Antakaa sen euron ja eu,n kaatua. Mikään sääntö ei luo toimivuuta eurolle, ja eu,lle. Luovuttakaa jo. Kuinka heikkoon kuntoon pitää euroalueen mennä, ennen kui asia tajutaan.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Markka 29.3.2016 12:34

Anonyymi
Eli muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta korviaan myöten velkaantuneiden ja koko ajan kovaa vauhtia lisää velkaantuvien EU-valtioiden talousongelmat korjaantuvat sillä, että maat rupeavat ottamaan entistäkin enemmän velkaa? EU-alueen aneemisen talouskehityksen takana on siis valtioiden liian vähäinen velan otto ja velkaantuminen?

Minun kristallipalloni väittää, että ongelman ydin on globalisaatio ja vapaa globaali kauppa, joka vuosikymmeniä jatkuneesta propagandasta huolimatta ei todellisuudessa ole hyödyttänyt EU-aluetta, Saksaa lukuun ottamatta, mikä voi olla Saksankin osalta väliaikaista, eikä myöskään USA:ta. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kiinnitti tähän asiaan Talouselämän nettisivuilla 13.3. 16:22 julkaistussa jutussa huomiota.

Globalisaation hyötyjä länsimaille on alettu kyseenalaistaa entistä laajemmin, kun taloustieteen valtavirta on tähän mennessä väittänyt ulkomaankauppaa hyödylliseksi. Tosiasiassa näyttää siltä, että vapaan globaalin kaupan mukana hyvät perinteiset teollisuustyöpaikat siirtyvät ulkomaille ja niiden mukana menee länsimaisten valtioiden kyky rahoittaa hyvinvointipalveluja ja yhteiskuntien vakiintuneita rakenteita. Myös länsimainen keskiluokka on suurissa vaikeuksissa ja varsinkin Yhdysvalloissa keskiluokka on alkanut supistumaan eikä keskiluokan tulotaso ole kasvanut enää moniin vuosikymmeniin, pikemminkin supistunut. Varallisuus on sen sijaan kasaantunut pienelle upporikkaalle eliitille, joka on hyötynyt tuotannon siirrosta halpamaihin.
Anonyymi: Arminius 29.3.2016 12:35

Anonyymi
Rahaa kannattaisi jakaa kesuspankista suoraan ihmisille.

Talous ei vaan pelastu siten että jo ennestään ylivelkaantuneilla maille/ihmisille/yrityksille tarjotaan ratkaisuksi velkaongelmaan lisää velkaa.

Velka ja muut ongelmat ratkeaa sillä että ihmisten tulot kasvavat suoralla keskuspankkirahalla.

Nyt kasvaa vain luokkaa Lontoo Cityn kiinteistöjen vakuusarvot ja sen mukana pyramiidityyppinen kiinteistö vivutus keinottelu huijaus josta ei tule kuin haittaa ja ongelmia ihmisille.
Anonyymi: ratkaisuLisääTuloja 29.3.2016 12:39

Anonyymi
Jospa jokainen pitäisi vain huolen omista
rahoistaan.

Ja EU lakkautettaisiin.

Hyvin käy kauppa Kiinan kanssa, vaikka
ei EU:n jäsen olekaan.
Anonyymi: eu-on-kommunismia 29.3.2016 13:00
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

21:44 BMW:n, Audin ja VW:n käyttämällä automaalilla linkkejä lapsityövoimaan
21:22 Digitoday Lähde: Apple muutti autohankkeensa suuntaa
20:51 Norjan Statoil ostaa öljykentän Brasiliasta 2,5 miljardilla dollarilla
20:17 Ekonomisti: Ruotsin talouskasvu on hidastunut merkittävästi
19:49 Digitoday Iskikö Venäjä taas Yhdysvaltain presidenttikisaan? FBI tutkii
19:19 Öljyn hinta painui heinäkuussa eniten vuoteen
18:54 Näin Norjassa: Kruunu sen kuin vahvistuu ja inflaatio puksuttaa vahvana
18:12 Opiskelijan syöpäkuolema muutti mainonnan sääntöjä Kiinassa – hakukonejätti Baidun tulos romahti
17:36 Elon Musk kehui 87 vuotta vanhaa kirjaa – harvinaisuus myytiin hetkessä loppuun ja hinta pomppasi 1 500 %
17:07 Googlelta selvä tulosparannus – tukea mainostuloista
16:58 Euroalueen talouskasvu ylsi odotuksiin – työttömiä 16,3 miljoonaa
16:43 Digitoday Putinin mahdoton nettihaaste: FSB keksi jo ratkaisun?
16:11 Yhdysvaltain talouskasvu jäi roimasti odotuksista
15:52 Pörssi loivassa laskussa – tappiolle jäänyt Pöyry -8 %
15:41 Monte dei Paschille pelastus yllättävältä suunnalta – jenkkipankit odottavat enää EKP:n lupaa
15:04 Taloyhtiöt ottavat lainaa ennätystahtia – kotitalouksien velkataakka kasvaa nyt kahta kautta
14:30 Turkulaisyrityksille jättitilaus matkustajalaivan suunnittelusta
14:15 Microsoftin Suomi-yt:t osuivat pahimmin 1 441 työntekijään – EU-komissio tukee miljoonilla
14:12 Lentoyhtiöjätti IAG:n tulos parani – varoittaa tulevaisuudesta
13:49 Digitoday LM: Helsingissä saa nyt olutta 500 euron viinarannekkeella – viranomaiset ihmeissään
12:41 Digitoday Mercedes-Benz peruu E-sarjan mainoksiaan: Syytetään harhaanjohtamisesta
11:48 Kuka tahansa työtön ei saa opiskella – Akava: Lupaprosessi on vaikea ja mielivaltainen
11:25 Brexit-äänestys painoi Ilmarisen sijoitustuottoja – olivat kuitenkin plussalla
11:00 Teräsjätin tulos koheni
10:53 Digitoday Pankin it-guru kosti potkut rajusti: Saa miettiä tekoaan koko elämänsä
10:33 Digitoday Miljardimätky uhkaa Facebookia – verottaja lähetti karhukirjeen
09:48 Microsoft leikkaa puhelinliiketoiminnasta vielä 2 850 työpaikkaa – ei koske enää Suomea
09:25 Kolumni Riistoyrittäjät parlamentin hampaissa
09:09 Pöyry painui tappiolle
06:05 Analyysi Pelätyt stressitestit julki tänään – EU valmistautuu jättipankin alasajoon
Asiakastieto

Yhteistyössä