Kirjaudu ▼
 

Professorit HS:n kyselyssä: Täystyrmäys hallituksen tiedepolitiikalle

Taloussanomat
Professorit HS:n kyselyssä: Täystyrmäys hallituksen tiedepolitiikalle
Sadat professorit pitävät nykyisen hallituksen yliopistopolitiikkaa täysin tai osittain epäonnistuneena, selviää Helsingin Sanomien professoreille tekemästä kyselystä.
13.3.2016 09:41
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen yliopistopolitiikka on "täysin epäonnistunutta", katsoo puolet Helsingin Sanomien (HS) professorikyselyyn vastanneista. Vastaajista 42 prosenttia katsoi, että tiedepolitiikka ei ole kovin onnistunutta.

HS lähetti kyselyn yli 2 000 professorille. Vastaajia oli 932. Vaikka kysely ei täytä tieteellisen tutkimuksen kriteerejä, kertoo se professoreiden tunnoista. He saivat halutessaan vastata anonyymisti.

Kyselyyn vastanneista kahdeksan prosenttia oli sitä mieltä, että hallitus on onnistunut yliopistopolitiikassaan hyvin tai edes jossain määrin, HS kirjoittaa.

Kyselyyn vastanneita närästää yliopistojen säästöt. Halitus on päättänyt leikkata yliopistoilta neljässä vuodessa 500 miljoonaa euroa. 

– Olen toiminut professorina 20 vuotta ja näen yritysten ja yliopistojen vuorovaikutuksen myös osakkuusyritysteni ja riskirahoittajana toimimisen kautta. En oikein osaa keksiä tehokkaampaa tapaa iskeä kansantaloutta vyötärön alapuolelle kuin mitä hallitus on keksinyt, yksi professoreista kirjoittaa HS:lle.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Vastanneiden mukaan säästöt näkyvät irtisanomisina, täyttämättä jätettyinä tehtävinä, toimintakyvyttömäksi kutistuvina tutkimusryhminä ja pitämättä jääneinä kursseina.

Rahoituksen leikkaukset aiheuttavat myös näköalattomuutta.

– Nyt ihan kaikki menee pieleen. Olen päättänyt, että lähden "turvallisesta" kuukausipalkkaisesta professorin työstäni heti, kun se on mahdollista, eräs vastaajista kirjoittaa.

Toisaalta osa vastaajista näkee säästöissä hyvääkin. 

– Profiloinnit ja leikkaukset ovat tarpeellisia. Helsingin yliopiston itku on säälittävää, koska siellä on myös huonoa ja sekundaa. Suurempi ongelma on rahoitusmallin uudistus, joka keskittää tieteen arvioinnin, rahoituksesta päättämisen ja linjaukset Suomen Akatemialle, Itä-Suomen yliopiston historian professori Jukka Korpela sanoo HS:lle.

13.3.2016 09:41
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (42)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kovin on Professorit laiskoja täyttämään kyselyitä jotka koskevat oman alan hallituksen leikkauksia opettamisen rahoitukseen kun alle åuolet viitsivät vastata?

Tyypillistä laitostumista jossa hyvä tehdä saneerausta niin herätään uudestaan töihin!
Anonyymi: OpiskelijaRY 13.3.2016 9:52

Anonyymi
Minä olen myös ollut yliopistolla töissä ja nähnyt mitä siellä puuhataan. Loputtomat sairaslomat ja muut lomat, pitkät kahvitauot kampaviinereineen ja tehottomuus, tekivät kyllä vaikutuksen. Lisäksi ilmapiiri oli kammottava. Joillekin ei puhuttu ollenkaan ja paperit piti työntää oven alaosan raosta.

Missä se tieteen tekeminen oli?
Anonyymi: tiedossa_on 13.3.2016 9:57

Anonyymi
Tuossa lauseessa kiteytyy se mikä on ollut pielessä koko yliopistolaitoksessa "– Olen toiminut professorina 20 vuotta ja näen yritysten ja yliopistojen vuorovaikutuksen myös osakkuusyritysteni ja riskirahoittajana toimimisen kautta"
Eili professorit tekevät tuotekehitystä, pyörittävät yliopiston sisältä firmojaan ja käyttävät ilmaista opiskelijatyövoimaa omiin bisneksiinsä.
Nyt kun vaaditaan esim. opetusvelvollisuutta, ja opiskelijoiden ohjausta ja heistä välittämistä tulee heti suru puseroon.
Itse opetuksesta eivät professorit kanna huolta, se on ulkoistettu, koska tuntiopettajarahaa on ylllin kyllin.
Sama kuvio kertaantuu yliopistomaailmassa lehtoreilla ja jopa suunnittelijoilla, jotka kaikki pytkivät teettäään oman työnsä muilla, koska sitä tuntsarirahaa on.
Nämä uudistukset poistavat tuota löysää rahaa-siksi yliopistoväki on niin kärmeissään- joutuvat tekemään töitä-ja ihan työnantajalleen.
Anonyymi: einomies 13.3.2016 9:57

Anonyymi
Jaa-a, että reippaat 90 prosenttia proffista katsoo hallituksen epäonnistuneen, ja loputkin ovat lähinnä vahingoniloisia siitä että toisilta yliopistoilta leikataan vielä enempi.

Eihän tässä nykymenossa enää mitään järkeä ole. Hallitus on vissiinkin todennut että kansa rupeaa olemaan liian fiksua johdettavaksi, ja todennut että paras lääke on palata pimeään keskiaikaan ja tehdä kaikista nöyriä alamaisia.

Kyllähän meiltä rahaa puuttuu, ei sillä, ja etenkin tuolla humanistisella puolella ollaan välillä iloisen irti tosielämästä, mutta kun ihmiskunta ei nyt vaan kehity raiteilla.
Anonyymi: Klone0002 13.3.2016 9:58

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kovin on Professorit laiskoja täyttämään kyselyitä jotka koskevat oman alan hallituksen leikkauksia opettamisen rahoitukseen kun alle åuolet viitsivät vastata?

Tyypillistä laitostumista jossa hyvä tehdä saneerausta niin herätään uudestaan töihin!

Asian voi nähdä toisinkin, jos on aikaa vastailla kaiken maailman lehtien toimittajien kyselyihin, niin ...
Rekisteröitynyt käyttäjä: Tarkkailija_555 13.3.2016 10:01

Anonyymi
Jokaisessa organisaatiossa on höttöä joka on puhdistettava. Eivät yliopistot tee siitä poikkeusta, ovathan ne nauttineet sata vuotta akateemista vapautta!!! Niissä tehdään myös tutkimukseksi kutsuttua höttötyötä joka näkyy väitöskirjojen aihepiirissä. Luokkaa estetiikkaa, erotiikka ja romantiikkaa. Hallinto-organisaatiot toimivat löysästi.
Ja voisiko ajatella, että jotkut yliopistot tekisivät hyötykäyttöön soveltuvaa tutkimustyötä josta olisi enemmän hyötyä bisneselämälle kuin teoritisoimisesta. Ja opettaisivat opiskelijoita käytännön työhön amk:a paremmalla tasolla.
Anonyymi: AuH2O 13.3.2016 10:01

Anonyymi
Olen ollut 20 vuotta työelämässä johtotehtävissä ja kertaakaan ei ole yksikään professori ollut yhteydessä ja esittänyt että löytyisikö ehkä jotain yhteistyöhanketta yliopiston kanssa. Kerran olen soittanut laitokselle ja kysynyt professorilta olisiko juuri valmistumassa olevia opiskelijoita joille voisi lähettää viestiä että etsimme valmistumisvaiheessa olevia töihin. Ei osannut siihen muuta sanoa kuin että minun pitäisi selvitellä asiaa kanslian kanssa kun hän ei ehdi. Aika etäiseksi on yliopistot jääneet, osaavia työntekijöitä on löydetty muitakin reittejä ja hyvin on pärjätty.
Anonyymi: Jiihaa 13.3.2016 10:08

Anonyymi
Jos haluaa objektiivisen näkemyksen Suomen yliopistopolitiikasta, kannattaa tietenkin kysyä professoreilta ja tutkijoilta?

Saavutetuista eduista, kuten eksoottisiin kohteisiin suuntautuvista "tiedekongressimatkoista" valtion laskuun, muhkeiden päivärahojen kera, ei tietenkään voi tinkiä, eikä velttojen tutkijoiden hitaasta kehnolaatuisesta tutkimuksesta yliopistojen ja korkeakoulujen hyvä veli ja sisar -verkoston suojissa. Opiskelijoiden pitkittyneillä opinnoilla ei ole myöskään noille parasiiteille väliä, sillä pitkät lomat rantahuviloilla ovat pääasia ja purjehdus sekä veneilykausi ovat etusijoilla. Kesätenttien järjestäminen ja niiden korjaaminen on kuin myrkyn nielemistä edes minimissä ja kesälukukaudesta luentoineen ei haluttaisi edes puhua.

Suomen yliopistojen ja korkeakoulujen paisunut mätäpaise joutaakin puhkaista. Suomi on muutenkin kouluttamassa ylikoulutettujen työttömien massaa paisuneissa pöhöttyneissä yliopistoissa ja korkeakouluissa, jonne otetaan tarpeisiin nähden aivan liikaa opiskelijoita ja joista on muodostunut suojatyöpaikka samoissa yliopistoissa ja korkeakouluissa opiskelleille ylisuurille keskimäärin veltoille tutkijajoukoille.

Yliopistojen ja korkeakoulujen säästöjen tulisi olla nykyistä laajempia ja kattavampia, että muutkin kuin siivoojat, talkkarit ja kanslistit saavat kenkää. Ongelma on yliopistojen itsehallinto säästöjen suhteen. Se joutaisi romukoppaan, sillä viimeiseksi se pöhöttynyt akateeminen rälssi omiin saavutettuihin etuihinsa puuttuu.
Anonyymi: Arminius 13.3.2016 10:18

Anonyymi
Olisikohan perofessoreilla peiliin katsomisen paikka. Veronmaksajille ei kannata kettuilla;)
Anonyymi: ryhtiänysväreille 13.3.2016 10:21

Rekisteröitynyt käyttäjä
Professorit voisivat sitten kertoa, mistä ne säästettävät rahat otettaisi jos ei yliopistojen menoista saa tinkiä.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Inhorealisti 13.3.2016 10:25
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
27.9. Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
27.9. Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
27.9. Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
27.9. Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
27.9. Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
27.9. Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
27.9. USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
27.9. Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
27.9. Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
27.9. Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
27.9. Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
27.9. Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
27.9. Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
27.9. Pörssissä selvä tuomio johtajavaihdokseen: Nokian Renkaat laskee, Caverion kiitää
27.9. Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
27.9. Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
27.9. Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "Myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
27.9. Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
27.9. Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
27.9. Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
27.9. Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
27.9. Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
27.9. Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
27.9. LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
27.9. Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
27.9. Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
Asiakastieto

Yhteistyössä