Kirjaudu ▼
 

Hallitus karsii normeja – listalla myös liito-orava

Jarmo Matilainen
Hallitus karsii normeja – listalla myös liito-orava
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan ely-keskusten työajasta jopa kymmenes on karkean arvion mukaan mennyt liito-oravan suojelupäätöksiin.
Liito-orava on tähän mennessä vienyt ely-keskusten ajasta jopa kymmeneksen. Tähän ja moneen muuhun lupa-asiaan on osana norminpurkutalkoita tulossa muutos.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Yksi hallituksen kärkihankkeista on norminpurkutalkoot, joiden tarkoituksena on sujuvoittaa ja keventää hallintoa. Ministeriöt ovat paneutuneet hallinnonaloihinsa ja löytäneet niistä virtaviivaistettavaa.

– Meillä on raskas lainsäädäntökehikko, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomessa asioista säädetään hänen mukaansa usein lailla, kun vaikkapa Ruotsissa moni vastaava asia hoituu asetuksella.

Yksi norminpurkukohteista koskee liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkojen säilyttämistä.

Jos suunnitellulla hakkuualueella on havaittu liito-oravia, tähän asti on pyydetty elinkeino-, liikenne- ja ympäristö eli ely-keskuksen virkamies rajaamaan hakkuualue. Sen jälkeen on alkanut hallinnollisen päätöksen tekeminen. Näin on toimittu kymmenen vuotta.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kertoo, että ely-keskusten työajasta jopa kymmenes on karkean arvion mukaan mennyt tämän "pienen ja sympaattisen eläimen" suojelupäätöksiin.

– Uskomme, että metsäammattilaiset ovat oppineet, miten homma toimii. Luovumme asian hoitamisesta hallinnollisella päätöksellä. Tarvittaessa ely-keskus tarjoaa yhä asiantuntemusta, hän sanoi.

Hakemusten seisottaminen pinkassa päättyy

Tiilikaisen mukaan norminpurussa ei vaaranneta ympäristöä eikä kansalaisten terveyttä tai turvallisuutta.

– Kyse on siitä, miten tarpeelliset säännöt voidaan hoitaa mahdollisimman pienellä hallinnollisella taakalla siten, että ihmiset ja yritykset voivat yhä sujuvammin hoitaa asiansa, Berner painotti.

Tiilikainen kertoo tapauksia, joissa "virkamies on soittanut seitsemän kuukautta ympäristölupahakemuksen jättämisen jälkeen, että hakemusta ei voida käsitellä, koska tämä tai tuo puuttuu".

Juuri lausuntokierroksella ollut esitys uudeksi ympäristönsuojelulaiksi tähtää siihen, että hakemukselle nimetään vastuuhenkilö. Jos hakemuksessa on puutteita, hänen pitäisi vaikkapa viikon kuluessa ilmoittaa niistä.

– Pinkassa seisominen poistuu tässä kohtaa, Tiilikainen sanoi.

Jotta käsittelylle asetettavat määräajat ovat realistisia, käytäntöä kokeillaan ensin Etelä-Suomen ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoissa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Esitys poistaisi luvanvaraisuutta toiminnoista, joilla on vain vähän ympäristövaikutuksia ja viranomaiset keskittyisivät niihin, joissa on suuremmat riskit. Viranomaiset voisivat silti aina tarvittaessa puuttua tilanteisiin.

Sääntöjä purkamalla kohtuuhintaisia asuntoja

Kaavoitusta on syytetty yhdeksi asuntorakentamisen pullonkaulaksi etenkin pääkaupunkiseudulla. Maankäyttö- ja rakentamislain lupa- ja kaavoituskäytännöstä halutaankin nykyistä joustavampi.

– Uskon, että uudistuksella on erittäin suuri merkitys pääkaupunkiseudun kunnille, Tiilikainen sanoi.

Lakimuutos voisi sallia sen, että taloyhtiöt rahoittaisivat peruskorjauksiaan rakentamalla lisää, jos tontilla on tilaa. Tähän ei enää vaadittaisi raskasta kaavamenettelyä. Toisaalta asunto-osakeyhtiölaki saattaisi yhä jarruttaa päätöksiä, koska rakentamispäätös vaatii osakkaiden yksimielisyyden.

Uudistuksessa tarkastellaan rakentamisen parkkipaikka-, väestösuoja ja esteettömyysmääräyksiä. Kaikkien opiskelija- ja nuorisoasuntojen ei Tiilikaisen mielestä tarvitse olla esteettömiä.

– Tavoitteena on, että määräyksiä keventämällä saadaan lisää kohtuuhintaista asumista, hän kertoi.

Postinjakelukertoja pohditaan

Norminpurkutalkoilla pyritään Bernerin mukaan kasvattamaan kilpailukykyä, innostusta, tuottavuutta ja yritysten pääsyä markkinoille.

Digitalisaatiota Berner pitää merkittävänä mahdollisuutena. Esimerkiksi liikennemarkkinoilla voitaisiin hänen mukaansa ottaa käyttöön digitaalinen lippu- ja maksujärjestelmä.

Hallitus esittää postitoimiluvista luopumista. Postilain uudistamisen yhteydessä on myös määrä pohtia postinjakelukertojen korvaamista osin digitaalisella jakelulla.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Lisää Aiheesta
Lue myös
url

Kommentit (35)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Voi hitto, nyt liitoravanpaskan hinta romahtaa, sehän on ollut ¨vihreilä¨ markkinoilla lähes kullanarvoista tavaraa...
Anonyymi: Puunhalaaja 7.3.2016 16:25

Anonyymi
Liito-orava - Maailmanhistoria kallein Oravalaji. Kuluttanut tuhansia henkilötyövuosia veronmaksajien rahoja.
Anonyymi: Jepuliste 7.3.2016 16:43

Anonyymi
Meidän pihapiirin orava repii välikaton lämpöeristeitä pesätarvikkeiksi.
Anonyymi: NalleVaalruus 7.3.2016 16:55

Anonyymi
Ihmisiä kuolee sodissa ja nälänhätään. Meanwhile in Finland- we are looking for squirell poop..
Anonyymi: NalleVaalruus 7.3.2016 16:59

Anonyymi
Ihmisiä kuolee sodissa ja nälänhätään. Meanwhile in Finland- we are looking for squirell poop..
Säästyneet rahat ohjataan siis sotien ja nälän torjuntaan..?
Anonyymi: Pullahiiri 7.3.2016 17:09

Anonyymi
Mitä on postin digitaalinen jakelu? Tekstiviestejä ja sähköposteja? Verkkokaupan kasvaessa jakelun merkitys muuttuu, mutta fyysisen jakelu. Tärkeys ei poistu.
Anonyymi: jakelusta 7.3.2016 17:15

Anonyymi
Onko tuo niin yksinkertaista, eikö EU:lla ole sanansa sanottavana tuohon liitovaltion oravan suojeluun?
Anonyymi: TikuetTaku 7.3.2016 17:21

Anonyymi
Mitä on postin digitaalinen jakelu? Tekstiviestejä ja sähköposteja? Verkkokaupan kasvaessa jakelun merkitys muuttuu, mutta fyysisen jakelu. Tärkeys ei poistu.


Onkohan tuolla Bernerillä jonku digitaalifirman osakkeita iso nippu ku ei muuta hoe ku ndigitaali sitä ja tätä. Ja kun on ilmoittanut olevansa yhden kauden ministeri/kansanedustaja ni onko vain oma lehmä ojassa...
Anonyymi: kirjain 7.3.2016 17:31

Anonyymi
Ja korjaamolle hinaaminen on nyt sallittua vain keltaisin rekkarein.

Normienpurkutalkoot. Hyvinvointiyhteiskunta, vastuunkantajat ja paremminvointivaltio.

Sanalla sanoen HÖLMÖJEN HÖLMÖLÄ!
Anonyymi: PRISMA-CITY-K-MARKET 7.3.2016 17:32

Rekisteröitynyt käyttäjä
Meidän pihapiirin orava repii välikaton lämpöeristeitä pesätarvikkeiksi.Niin meidänkin. Ei revi enää, eikä moni lajitoverinsakaan.

T: Ilmo K. Ivääri
Rekisteröitynyt käyttäjä: Jippi 7.3.2016 17:33
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä