Kirjaudu ▼
 

Lausunnot sotesta paljastavat hallituspuolueiden kiistat

Roni Rekomaa
Lausunnot sotesta paljastavat hallituspuolueiden kiistat
Hallituspuolueet ovat erimielisiä monista kysymyksistä sote-uudistuksessa ja maakuntajaossa. Alexander Stubb, Timo Soini ja Juha Sipilä valtiopäivien avauskeskustelussa helmikuun alkupuolella.
Jos hallitus pysyy aikataulussaan, sillä on pari kuukautta aikaa päättää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä maakuntien uudistamisesta. Ratkottavia asioita on valtavasti.
18.2.2016 17:11
Heidi Hagelin, Outi Kokko
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Sosiaali- ja terveysministeriö on saanut yli 500 lausuntoa, joissa otetaan kantaa maakuntajakoon sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen. Mielipiteensä ovat kertoneet puolueet, kunnat, kuntayhtymät ja monet muut keskeiset toimijat.

Tänään julkistetun yhteenvedon mukaan 69 prosenttia lausunnon antaneista piti nykyistä maakuntajakoa oikeana aluejaon perusteena. Tätä mieltä oltiin etenkin pienissä kunnissa.

Lausunnon antajia mietitytti silti 18 maakunnan ja 15 sote-alueen rakenne.

Kannanotoista käy ilmi, että hallituspuolueet ovat yhä varsin eri mieltä uudistuksista.

Keskeisin ero on, että keskusta haluaa toteuttaa maakuntamallinsa. Keskustapuolue keskittyy lausunnossaan kuvaamaan valtion, maakunnan ja kunnan suhdetta.

Kokoomukselle on tärkeää soten toteutuminen ja asiakkaan mahdollisuus valita hoitopaikkansa. Samalla Kokoomus haluaa, että myös pienet sosiaali- ja terveysalan pk-yritykset, yksinyrittäjät ja järjestöt pystyvät tarjoamaan palveluitaan.

Voiko maakunta verottaa?

Toinen keskeinen näkemysero liittyy rahoitukseen. Kokoomus muistuttaa kolmen miljardin säästötavoitteesta, keskusta pyörittää lausuntonsa useassa kohdassa rahoituksen suhdetta itsehallintoalueisiin.

Kokoomuksesta on välttämätöntä, että uudistuksessa noudatetaan hallitusohjelman linjauksia. Se painottaa, että kokonaisveroaste ei saa nousta eikä työn verotus kiristyä.

Keskustan mielestä maakuntien rahoitus, sote mukaan lukien, on tehtävä vaiheittain. Koska uudistusta tehdään tiukalla aikataululla, keskustassa arvioidaan, että heti ei ole järkevää edes pyrkiä pysyvään rahoitusmalliin. Sen mukaan maakunnan verotusoikeus on osa lopullista rahoitusmallia. Tämä voisi olla käytössä vuonna 2021.

Perussuomalaisten näkemykset rahoituksesta ovat kokoomuslaisten ja keskustalaisten välissä. Perussuomalaisten mukaan rahoitus tulee ensisijaisesti hoitaa valtion kautta, ja maakuntaverosta voidaan päättää myöhemmin.

Hallitus yrittää saada lakiesitykset valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä. Esitysluonnokset lähtevät sen jälkeen vielä kerran lausuntokierroksille. Lakien on määrä olla valmiita marraskuussa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hallituspuolueiden näkemykset keskeisissä kysymyksissä:

Alueiden määrä:

Kokoomus: 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta.

Keskusta: 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta.

Perussuomalaiset: Nykyinen maakuntajako on oikea peruste itsehallintoalueiden muodostamiselle. 15 sote-aluetta on siedettävä kompromissi.

Tärkeää:

Kokoomus: Uudistus tulee tehdä sote-palveluiden näkökulmasta. Itsehallintoalueet rakennetaan järjestämään kustannustehokkaita ja laadukkaita sote-palveluita. Alueen toimivalta on rajattu.

Keskusta: Kyse on monitoimialaisista itsehallintoalueista, ei vain sote-alueista. Alueet eivät saa kasvaa liian suuriksi.

Perussuomalaiset: Vastuualueiden on oltava riittävän kokoiset, jotta toiminta olisi kustannustehokasta.

Rahoitus:

Kokoomus: Kokonaisveroaste ei saa nousta eikä kenenkään työnverotus saa kiristyä.

Keskusta: Maakuntien rahoitus mukaan lukien sote on tehtävä vaiheittain. Kun malli on valmis, maakunnilla on oikeus verottaa.

Perussuomalaiset: Rahoitus on hoidettava ensisijaisesti valtion kautta. Myöhemmin maakuntavero on mahdollinen, jos kokonaisveroaste ei nouse.

18.2.2016 17:11
Heidi Hagelin, Outi Kokko
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (28)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
SOTE-ratkaisu on tuhoon tuomittu ratkaisu johtuen Kepun maakuntahallinnon pystyttämissekoilusta.

Sipilä näytti, että hän ei osaa viedä projekteja läpi rationaalisesti, vaan sekoittaa SOTE-ratkaisuun maakuntahallinnon kehittämisen.

Ajatelkaa sitä lakimäärää mikä pitäisi valmistella ja niiden laajuutta. Tämä kaikki pitäisi vielä tehdä laadukkaasti. Nyt ne tehdään hosumalla.

Sipilä osoittaa pääministerinä, että hän tekee vain sutta ja keskeneräisiä ratkaisuja. Ne tulevat Suomelle tosi kalliiksi.

Ei kukaan sosiaali- ja terveydenhallinnon sekä kunta-alan ammattilainen usko tähän SOTE-ratkaisuun. Tämä on vain kepun onnetonta sekoilua ja toivotonta aluepolitiikkasekoilua, josta kärsivät myös itse maakunnat.
Anonyymi: sekoilu 18.2.2016 17:28

Anonyymi
Jos maakuntavero tulee, on nyt nostettujen terveyspalveluiden hintojen laskettava. Ei se niin voi mennä, että ensin nostetaan hintoja 30% ja sitten lätkäistään verotus päälle.

Kokeilkaa saada aikaan kunnolliset rakenneuudistukset, niin ei tarvitse kikkailla.
Anonyymi: taassote 18.2.2016 17:35

Anonyymi
Talvivaaraan riittää rahaa mutta ei vanhuksille ja vammaisille! Kiitos Mauri ja kepulit!
Anonyymi: isoKiitos 18.2.2016 17:39

Anonyymi
Soita anna abreulle jotta saa selvää sössötyksistä.
mogerrus mogerrus
Anonyymi: mogerrus_mogerrus 18.2.2016 17:43

Anonyymi
Kepun malli:
- valtiovero
- maakuntavero
- kuntavero
- kirkollisvero

Ajatelkaa, mitä byrokratiaa kepu on rakentamassa Suomeen, kun piti vähentää julkisen kuluja ja tehostaa sosiaali- ja terveydenhoidon toimintaa.

18 itsehallintoaluetta (kaikki eivät saa päättää sotesta, mutta maksaa pitää)
15 sote-aluetta (eivät saa itse päättää tuotantomallista)
12 keskussairalaa (poliitikot, kepun Rahula päättää)

Täyttä sekoilua, mutta sitähän se kepu onkin.
Anonyymi: järjetöntä 18.2.2016 17:45

Anonyymi
Ekokemin myynistä valtio saa 1,3 miljardia,siit Tavivaaraan 50 miljoonaa ja lopululla 1,25 miljaria sillä hoidamme pakolaisia vuoden.

Posti myydään ensivuonna ja sillä taas hoidamme pakolaisa vuoden.Joten emme tarvitse lainaa ja kaikki sopii hallituksen puitekehyksiin, mielenkiintoista.

Persut osaa hoitaa Suomen asioita.
Anonyymi: nytnyppii 18.2.2016 17:47

Anonyymi
Verohallinnon pitää kohta lisätä työvoimaa, kun kepun synnyttämä byrokratiaa edellyttää uusia tietojärjestelmiä ja verohallinnon ihmisiä.

SOTEsta tuli myös VEROsotku
Anonyymi: verosotku 18.2.2016 17:49

Anonyymi
Kokoomuksessa on varmaan nykyisin paljon niitä, jotka ovat rikkaassa kodissaan oppineet vapaasti mesomaan mielin määrin. Se näyttää jatkuvan valtion rahoilla eduskunnassa ja hallituksessa. Suomen täytyy joutua ensin todelliseen kriisiin, jossa yltäkylläisyydessä melskaamiseen tottuneetkin joutuvat ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja ajattelemaan sillä viisaudella, jonka 30-luvun ja vielä sodan jälkeisen ajan nuoret enimmäkseen olivat oppineet kenties muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Nokian pröystäilevä optiopolitiikka pienempien seuraamana on turmellut pahoin tämän sukupolven harkintakykyä. Rehdit yrittäjätkin taitavat olla ihan hakusessa, kun niin monet ovat sotkeutuneet veroparatiiseihin.
Anonyymi: rikkauden_vaarat 18.2.2016 18:09

Anonyymi
Sääntö no 1.Kepu pettää aina.Kepuli om kepuli vaikka voissa paistais.
Anonyymi: KEPUHAISEE 18.2.2016 18:09

Anonyymi
Ekokemin myynistä valtio saa 1,3 miljardia,siit Tavivaaraan 50 miljoonaa ja lopululla 1,25 miljaria sillä hoidamme pakolaisia vuoden.

Posti myydään ensivuonna ja sillä taas hoidamme pakolaisa vuoden.Joten emme tarvitse lainaa ja kaikki sopii hallituksen puitekehyksiin, mielenkiintoista.

Persut osaa hoitaa Suomen asioita.


Oletko tuota mieltä että poliotiikassa tehdään tuollaiset asiat ½ vuodessa, no sinun älyllä varustettu voi pohtia asiaa lopun vuotta.
Anonyymi: sheeple_sheeple 18.2.2016 18:11
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

13:50 Digitoday Luottamusmies: "Tämä on päivä, jonka ei olisi tarvinnut tulla"
13:45 Digitoday Muistatko tämän Elopin kirjeen? "Heippa siellä"
13:26 Kaupunginjohtaja: Salosta voisi löytyä töitä Microsoftilta lähteville
13:08 Digitoday Tämä jää Windows-puhelimista jäljelle
13:02 Finnair nostaa arviotaan Aasian liikenteen kasvusta
12:50 YTN: Pahin toteutumassa – Microsoftin huolehdittava irtisanottavista
12:34 Microsoft: Toiminta Tampereella loppuu
12:25 YIT: Pasilan kauppakeskuksen rahoituspaketti kesäkuun loppuun mennessä
12:23 Microsoft vähentää 1350 työntekijää Suomesta
11:44 Digitoday HS: Microsoft luopuu puhelimista - Suomeen jätti-irtisanomiset
10:39 Vauramo: Lentoyhtiöiden yhdistyminen vaikuttaa myös Finnairiin – tavalla tai toisella
10:16 Kolumni Avoin kirje Bill Gatesille
10:05 Digitoday Microsoftilta tulossa uutisia: Työntekijät busseilla Tampereelta Espooseen
10:04 Danske Bank huolissaan: Asiakkaat tottuvat mataliin korkoihin
09:32 Digitoday "Törkeä temppu": Näin hyväksyt Windows 10 -asennuksen tietämättäsi
09:25 Kysely: Ylin johto ei murehdi tietomurron riskistä
08:46 Fed-johtaja: Kesä–heinäkuun koronnosto ei kiveen hakattu
08:37 Sopu syntyi yöllä: Kreikka saa 10,3 miljardin tukilainan
08:17 Uusi ilmiö mökkeilyssä: Kysyntää voi olla, vaikka ostajia ei
07:24 Hallitus päättää tänään Talvivaaran rahoituksesta – MTV: Kaivosta uhkaa alasajo
06:07 Digitoday Testi: Sony teki Xperia X:stä hämmentävän puhelimen
06:01 Analyysi Näin euromaiden velkataakka kevenee – paitsi Kreikan
24.5. Linnassa lymysi 1800-luvun kätköpulloja – 11 000 euron viiniä maistettiin avaamatta sitä
24.5. Monsanto sanoi ei – Bayerin 62 miljardin ostotarjous liian alhainen
24.5. Ruotsalainen tosi-tv-tähti menetti miljoonansa – päätyi leikkaamaan entisen linnansa nurmea
24.5. Digitoday Vai että tällaisia tuloksia – googlasivatko Nokia-miehet HMD-firmansa nimeä lainkaan?
24.5. Luxemburgia epäillään EU:n verosääntöjen rikkomisesta – komissio uhkaa viedä asian oikeuteen
24.5. Roviolla yli 300 lisenssisopimusta Angry Birds -tuotteista
24.5. Digitoday Tulihan se sieltä: Spotify pisti perhehinnoittelun kuntoon
24.5. Googlen vastaus aamulla alkaneeseen veroratsiaan: "Noudatamme täysin Ranskan lakia"
Asiakastieto

Yhteistyössä