Kirjaudu ▼
 

Lausunnot sotesta paljastavat hallituspuolueiden kiistat

Roni Rekomaa
Lausunnot sotesta paljastavat hallituspuolueiden kiistat
Hallituspuolueet ovat erimielisiä monista kysymyksistä sote-uudistuksessa ja maakuntajaossa. Alexander Stubb, Timo Soini ja Juha Sipilä valtiopäivien avauskeskustelussa helmikuun alkupuolella.
Jos hallitus pysyy aikataulussaan, sillä on pari kuukautta aikaa päättää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä maakuntien uudistamisesta. Ratkottavia asioita on valtavasti.
18.2.2016 17:11
Heidi Hagelin, Outi Kokko
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Sosiaali- ja terveysministeriö on saanut yli 500 lausuntoa, joissa otetaan kantaa maakuntajakoon sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen. Mielipiteensä ovat kertoneet puolueet, kunnat, kuntayhtymät ja monet muut keskeiset toimijat.

Tänään julkistetun yhteenvedon mukaan 69 prosenttia lausunnon antaneista piti nykyistä maakuntajakoa oikeana aluejaon perusteena. Tätä mieltä oltiin etenkin pienissä kunnissa.

Lausunnon antajia mietitytti silti 18 maakunnan ja 15 sote-alueen rakenne.

Kannanotoista käy ilmi, että hallituspuolueet ovat yhä varsin eri mieltä uudistuksista.

Keskeisin ero on, että keskusta haluaa toteuttaa maakuntamallinsa. Keskustapuolue keskittyy lausunnossaan kuvaamaan valtion, maakunnan ja kunnan suhdetta.

Kokoomukselle on tärkeää soten toteutuminen ja asiakkaan mahdollisuus valita hoitopaikkansa. Samalla Kokoomus haluaa, että myös pienet sosiaali- ja terveysalan pk-yritykset, yksinyrittäjät ja järjestöt pystyvät tarjoamaan palveluitaan.

Voiko maakunta verottaa?

Toinen keskeinen näkemysero liittyy rahoitukseen. Kokoomus muistuttaa kolmen miljardin säästötavoitteesta, keskusta pyörittää lausuntonsa useassa kohdassa rahoituksen suhdetta itsehallintoalueisiin.

Kokoomuksesta on välttämätöntä, että uudistuksessa noudatetaan hallitusohjelman linjauksia. Se painottaa, että kokonaisveroaste ei saa nousta eikä työn verotus kiristyä.

Keskustan mielestä maakuntien rahoitus, sote mukaan lukien, on tehtävä vaiheittain. Koska uudistusta tehdään tiukalla aikataululla, keskustassa arvioidaan, että heti ei ole järkevää edes pyrkiä pysyvään rahoitusmalliin. Sen mukaan maakunnan verotusoikeus on osa lopullista rahoitusmallia. Tämä voisi olla käytössä vuonna 2021.

Perussuomalaisten näkemykset rahoituksesta ovat kokoomuslaisten ja keskustalaisten välissä. Perussuomalaisten mukaan rahoitus tulee ensisijaisesti hoitaa valtion kautta, ja maakuntaverosta voidaan päättää myöhemmin.

Hallitus yrittää saada lakiesitykset valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä. Esitysluonnokset lähtevät sen jälkeen vielä kerran lausuntokierroksille. Lakien on määrä olla valmiita marraskuussa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hallituspuolueiden näkemykset keskeisissä kysymyksissä:

Alueiden määrä:

Kokoomus: 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta.

Keskusta: 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta.

Perussuomalaiset: Nykyinen maakuntajako on oikea peruste itsehallintoalueiden muodostamiselle. 15 sote-aluetta on siedettävä kompromissi.

Tärkeää:

Kokoomus: Uudistus tulee tehdä sote-palveluiden näkökulmasta. Itsehallintoalueet rakennetaan järjestämään kustannustehokkaita ja laadukkaita sote-palveluita. Alueen toimivalta on rajattu.

Keskusta: Kyse on monitoimialaisista itsehallintoalueista, ei vain sote-alueista. Alueet eivät saa kasvaa liian suuriksi.

Perussuomalaiset: Vastuualueiden on oltava riittävän kokoiset, jotta toiminta olisi kustannustehokasta.

Rahoitus:

Kokoomus: Kokonaisveroaste ei saa nousta eikä kenenkään työnverotus saa kiristyä.

Keskusta: Maakuntien rahoitus mukaan lukien sote on tehtävä vaiheittain. Kun malli on valmis, maakunnilla on oikeus verottaa.

Perussuomalaiset: Rahoitus on hoidettava ensisijaisesti valtion kautta. Myöhemmin maakuntavero on mahdollinen, jos kokonaisveroaste ei nouse.

18.2.2016 17:11
Heidi Hagelin, Outi Kokko
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (28)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
SOTE-ratkaisu on tuhoon tuomittu ratkaisu johtuen Kepun maakuntahallinnon pystyttämissekoilusta.

Sipilä näytti, että hän ei osaa viedä projekteja läpi rationaalisesti, vaan sekoittaa SOTE-ratkaisuun maakuntahallinnon kehittämisen.

Ajatelkaa sitä lakimäärää mikä pitäisi valmistella ja niiden laajuutta. Tämä kaikki pitäisi vielä tehdä laadukkaasti. Nyt ne tehdään hosumalla.

Sipilä osoittaa pääministerinä, että hän tekee vain sutta ja keskeneräisiä ratkaisuja. Ne tulevat Suomelle tosi kalliiksi.

Ei kukaan sosiaali- ja terveydenhallinnon sekä kunta-alan ammattilainen usko tähän SOTE-ratkaisuun. Tämä on vain kepun onnetonta sekoilua ja toivotonta aluepolitiikkasekoilua, josta kärsivät myös itse maakunnat.
Anonyymi: sekoilu 18.2.2016 17:28

Anonyymi
Jos maakuntavero tulee, on nyt nostettujen terveyspalveluiden hintojen laskettava. Ei se niin voi mennä, että ensin nostetaan hintoja 30% ja sitten lätkäistään verotus päälle.

Kokeilkaa saada aikaan kunnolliset rakenneuudistukset, niin ei tarvitse kikkailla.
Anonyymi: taassote 18.2.2016 17:35

Anonyymi
Talvivaaraan riittää rahaa mutta ei vanhuksille ja vammaisille! Kiitos Mauri ja kepulit!
Anonyymi: isoKiitos 18.2.2016 17:39

Anonyymi
Soita anna abreulle jotta saa selvää sössötyksistä.
mogerrus mogerrus
Anonyymi: mogerrus_mogerrus 18.2.2016 17:43

Anonyymi
Kepun malli:
- valtiovero
- maakuntavero
- kuntavero
- kirkollisvero

Ajatelkaa, mitä byrokratiaa kepu on rakentamassa Suomeen, kun piti vähentää julkisen kuluja ja tehostaa sosiaali- ja terveydenhoidon toimintaa.

18 itsehallintoaluetta (kaikki eivät saa päättää sotesta, mutta maksaa pitää)
15 sote-aluetta (eivät saa itse päättää tuotantomallista)
12 keskussairalaa (poliitikot, kepun Rahula päättää)

Täyttä sekoilua, mutta sitähän se kepu onkin.
Anonyymi: järjetöntä 18.2.2016 17:45

Anonyymi
Ekokemin myynistä valtio saa 1,3 miljardia,siit Tavivaaraan 50 miljoonaa ja lopululla 1,25 miljaria sillä hoidamme pakolaisia vuoden.

Posti myydään ensivuonna ja sillä taas hoidamme pakolaisa vuoden.Joten emme tarvitse lainaa ja kaikki sopii hallituksen puitekehyksiin, mielenkiintoista.

Persut osaa hoitaa Suomen asioita.
Anonyymi: nytnyppii 18.2.2016 17:47

Anonyymi
Verohallinnon pitää kohta lisätä työvoimaa, kun kepun synnyttämä byrokratiaa edellyttää uusia tietojärjestelmiä ja verohallinnon ihmisiä.

SOTEsta tuli myös VEROsotku
Anonyymi: verosotku 18.2.2016 17:49

Anonyymi
Kokoomuksessa on varmaan nykyisin paljon niitä, jotka ovat rikkaassa kodissaan oppineet vapaasti mesomaan mielin määrin. Se näyttää jatkuvan valtion rahoilla eduskunnassa ja hallituksessa. Suomen täytyy joutua ensin todelliseen kriisiin, jossa yltäkylläisyydessä melskaamiseen tottuneetkin joutuvat ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja ajattelemaan sillä viisaudella, jonka 30-luvun ja vielä sodan jälkeisen ajan nuoret enimmäkseen olivat oppineet kenties muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Nokian pröystäilevä optiopolitiikka pienempien seuraamana on turmellut pahoin tämän sukupolven harkintakykyä. Rehdit yrittäjätkin taitavat olla ihan hakusessa, kun niin monet ovat sotkeutuneet veroparatiiseihin.
Anonyymi: rikkauden_vaarat 18.2.2016 18:09

Anonyymi
Sääntö no 1.Kepu pettää aina.Kepuli om kepuli vaikka voissa paistais.
Anonyymi: KEPUHAISEE 18.2.2016 18:09

Anonyymi
Ekokemin myynistä valtio saa 1,3 miljardia,siit Tavivaaraan 50 miljoonaa ja lopululla 1,25 miljaria sillä hoidamme pakolaisia vuoden.

Posti myydään ensivuonna ja sillä taas hoidamme pakolaisa vuoden.Joten emme tarvitse lainaa ja kaikki sopii hallituksen puitekehyksiin, mielenkiintoista.

Persut osaa hoitaa Suomen asioita.


Oletko tuota mieltä että poliotiikassa tehdään tuollaiset asiat ½ vuodessa, no sinun älyllä varustettu voi pohtia asiaa lopun vuotta.
Anonyymi: sheeple_sheeple 18.2.2016 18:11
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

30.9. Venäjä heltyi tiukasta osinkovaatimuksesta
30.9. Taksi- ja bussikyydit samalla maksulla – keksintö leviää Suomen kaupunkeihin
30.9. Biotie poistui tänään Helsingin pörssistä
30.9. Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
30.9. Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
30.9. Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
30.9. S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
30.9. Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
30.9. CGI vähentää 215 työntekijää
30.9. Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
30.9. Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
30.9. Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
30.9. Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
30.9. Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
30.9. Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
30.9. Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
30.9. Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
30.9. Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
30.9. Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
30.9. Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
30.9. Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
30.9. Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
30.9. Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
30.9. Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
30.9. Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
30.9. Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
30.9. Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
30.9. Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
30.9. Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
30.9. Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
Asiakastieto

Yhteistyössä