Kirjaudu ▼
 

"Seuraavat kuusi kuukautta ovat Suomelle ratkaisevia"

Talouspolitiikan arviointineuvosto arvostelee hallituksen veropolitiikkaa ja laskelmia pakkolakien työllisyysvaikutuksista. Raporttia arvioinut Alexander Stubb ei allekirjoita kritiikkiä.
26.1.2016 17:00
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Oheisella videolla OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen puhuu Suomen talouden tilasta. Heiskanen on eri mieltä professorineuvoston tämänpäiväisen raportin verosuosituksista.

Finanssipolitiikan kiristäminen on talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan välttämätöntä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) katsoo neuvoston ja hallituksen jakavan yleisellä tasolla saman tilannekuvan Suomen talouden tilasta.

Neuvosto arvioi raportissaan, että hallituksen toimet julkisen talouden sopeuttamiseksi ovat mitoitukseltaan ja aikataulultaan oikeansuuntaisia.

– Uskon, että seuraavat kuusi kuukautta ovat Suomen ja Suomen talouden näkökulmasta ratkaisevia, Stubb sanoi raportin julkistamistilaisuudessa.

Hänen mukaansa tämä vaatii muun muassa yhteiskuntasopimuksen tai kilpailukykypaketin ja säästölakien läpiviemistä sekä hyvää ratkaisua työmarkkinoiden paikallisesta sopimisesta ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Lisäksi tarvitaan ratkaisu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta ja itsehallintoalueista sekä hyvää paketti kevään kehysriihestä.

– Silloin Suomen taloudella on ainakin kansantalouden ja valtion näkökulmasta mahdollisuus lähteä uuteen nousuun, Stubb arvioi.

Keskusjärjestöt aloittavat torstaina jälleen neuvottelut niin sanotun yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi. Viimeisimmät neuvottelut kariutuivat joulukuussa.

– Jos sovitut rakenteelliset uudistukset toteutuvat ja jos yhteiskuntasopimus syntyy, silloin me vältymme lisäsopeutustoimilta. Tällä hetkellä on hyvin todennäköistä, että joudumme sopeuttamaan lisää.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

"Menoleikkaukset arvovalinta"

Neuvosto ja hallitus jakavat Stubbin mukaan myös näkemyksen, että julkisen talouden varojen käyttäminen taloudelliseen elvytykseen ei ole kannattavaa tällä hetkellä.

– Siitä tietysti valtiovarainministerinä olen iloinen, että talouspoliittinen linja, joka on asteittain kiristävää ja panostaa siihen, että saadaan velkaantuminen taittumaan, on se oikea linja.

Eri mieltä viidestä professorista koostuvan neuvoston kanssa Stubb on muun muassa veropolitiikasta. Neuvoston mielestä tiukka sitoutuminen veroasteen pitämiseen tietyllä tasolla ei ole perusteltua.

Stubb sanoi hallituksen tehneen poliittisen arvovalinnan panostaa menoleikkauksiin eikä veronkorotuksiin. Tästä yrityksille, yrittäjille ja työntekijöille annetusta viestistä on hänen mielestään tärkeää pitää kiinni.

Stubb ei myöskään allekirjoita neuvoston näkemystä siitä, että hallituksen laskelmat kilpailukykypaketin työllisyysvaikutuksista olisivat liian optimistisia. Hän sanoi olevansa eri mieltä etenkin paketin vaikutuksista palkanmuodostukseen.

– Olen sitä mieltä, että yritykset, työntekijät ja työnantajat ymmärtävät palkkatason itse kaikista parhaiten. He ymmärtävät milloin ovat kilpailukykyisiä tai milloin eivät, riippumatta siitä, millaisia toimenpiteitä me teemme.

26.1.2016 17:00
Miia Esa
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Alexander Stubb

Kommentit (138)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava

Rekisteröitynyt käyttäjä
Nii,jos pakkaset jatkuis kireenä vielä koko loppuvuoden niin "ehkä"on jotain toivoa nippanappa selvitä velkasuomen.muuten viimeistään syksyllä on itse lähdettävä täältä
Rekisteröitynyt käyttäjä: ihmetellen 26.1.2016 17:08

Anonyymi
Jep.Ei Hallituksen ulkomaille kannate lähettää Ministereitä, vaan Psykiatreja ja Lääkäreitä.
Anonyymi: NoonAivanSekaisin 26.1.2016 17:11

Anonyymi
Nii,jos pakkaset jatkuis kireenä vielä koko loppuvuoden niin "ehkä"on jotain toivoa nippanappa selvitä velkasuomen.muuten viimeistään syksyllä on itse lähdettävä täältä


Ei kestetä niin kauan , se on menoa nyt , pitää kiinni hatuistanne.
Anonyymi: lähtö-alkanut 26.1.2016 17:12

Anonyymi
Kokoomus - tuo demareiden sisarpuolue - jatkaa vanhalla linjalla nyt ilman rakkaita demareita korottamalla veroja :) Vaalikusetus ei enää onnistu, koska minä pakkaan jo laukkua.
Anonyymi: Elintasopakolainen 26.1.2016 17:13

Anonyymi
"AInakin 90 prosenttia asiantuntijoista on sitä mieltä".
Anonyymi: AkuAnkka 26.1.2016 17:17

Anonyymi
Merkkelin lähtölaskenta on alkanut samoin stubidon.Monikulttuuri ei taidakaan olla rikkautta.
Anonyymi: stubbhirteen 26.1.2016 17:18

Anonyymi
Lama jatkuu ja pahenee. Leikkaukset vaan pahentaa asiaa. korot kääntyy nousuun 2018 lopulla.
Anonyymi: einousua 26.1.2016 17:19

Anonyymi
taitaa eurotkin olla enemmän turvassa sukanvarressa kuin pankissa. tallettaja kun onkin ottanut talletusriskin. euroalue kun vie sun talletukset omaan taskuun. yhteisvastuu
Anonyymi: kukkarossa 26.1.2016 17:22

Anonyymi
Yli tuhat taksikuskia osoitti Pariisissa mieltään työelämän uudistuksia sekä kuskipalvelu Uberia vastaan.

Ei auta itku markkinnolla SE on jo housussa - Uber tulee ja ottaa myös Suomen sotetaxi markkinat MOT
Anonyymi: pirkka 26.1.2016 17:24

Anonyymi
Raporttia arvioinut Alexander Stubb ei allekirjoita kritiikkiä.
Tarkoittaa, että Stubb on edelleen sitä mieltä, että 90 prosenttia talousasiantuntijoista kannattaa SSS-hallituksen pakkolakipakettia.
Anonyymi: Sori_siitä 26.1.2016 17:25
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 14
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä