Kirjaudu ▼
 

Työttömyysmaksut tuplaantuvat – jos et kuulu kassaan, maksat tyhjästä

Vesa Oja
Työttömyysmaksut tuplaantuvat – jos et kuulu kassaan, maksat tyhjästä
Roope Uusitalo
Haastattelu Kaikki suomalaiset maksavat yhä kovempia vakuutusmaksuja, mutta sadattuhannet kassoihin kuulumattomat eivät voi ikinä saada rahoilleen vastinetta. Epäkohdan korjaamisen tiellä seisoo ennen kaikkea ay-liike, toteaa professori Roope Uusitalo.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Lakisääteiset työttömyysvakuutusmaksut lähes tuplaantuivat vuoden alussa. Työntekijän osuus maksusta on nyt 1,15 prosenttia palkasta ja työnantajan osuus tasan prosentti, kun vuonna 2015 vastaavat luvut olivat 0,65 ja 0,8.

Maksuilla rahoitetaan työttömyysturvan ansiosidonnainen osa, ja maksujen reipas korotus johtuu kasvaneista työttömyysmenoista.

Muutos tarkoittaa sitä, että sadattuhannet suomalaiset maksavat yhä kovempaa hintaa etuuksista, joita he eivät voi itse koskaan saada. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavat nimittäin vain työttömyyskassoihin kuuluvat suomalaiset, mutta lakisääteisiä maksuja myös kaikki ne yli 300000 työntekijää, jotka eivät kassaan kuulu.

Professori Roope Uusitalon mielestä "järjestelmää ei voi pitää kovin reiluna".

– Vakuutusmaksuvelvollisuuden ja vakuutusturvan pitäisi olla yhteydessä toisiinsa, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa työskentelevä Uusitalo toteaa.

Kassat toki osallistuvat itse työttömyysturvan ansiosidonnaisen osan rahoittamiseen keräämillään jäsenmaksuilla, mutta niiden osuus rahoituksesta on vain 5,5 prosenttia. Loput maksaa Työttömyysvakuutusrahasto TVR työnantajilta ja työntekijöiltä keräämillään vakuutusmaksuilla.

Kassat ovat tuoneet liitoille jäseniä

Roope Uusitalon mukaan epäkohdan voisi korjata kahdella eri tavalla: joko tekemällä työttömyyskassojen jäsenyydestä pakollista tai työttömyysvakuutusmaksujen maksamisesta vapaaehtoista.

Nämä vaihtoehdot ovat olleet olemassa pitkään, mutta muutoksen tiellä on seisonut ennen kaikkea ammattiyhdistysliike, Uusitalo sanoo. Koska työttömyyskassat ovat perinteisesti olleet ammattiliittojen kyljessä, työttömyysturvajärjestelmä on toiminut tärkeimpänä yksittäisenä kannustimena kuulua liittoon.

– Tällainen vapaaehtoinen järjestelmä on Euroopassa vain Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa, ja näissä maissa ammattiliittojen jäsenmäärät ovat selvästi korkeampia kuin muualla.

Yhä useampi suomalainen on kuitenkin liittynyt liitoista erillään toimiviin kassoihin, joista suurin on Loimaan kassaksi kutsuttu Yleinen työttömyyskassa.

Koko työttömyyskassajärjestelmää on alettu kyseenalaistaa Suomessa yhä enemmän, kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Sanna Pekkarinen joulukuun Talous- ja yhteiskunta -lehden artikkelissaan.

Sitran vuoden 2015 alussa julkaisemassa keskustelupaperissa Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.), Valtiontalouden tarkastusviraston silloinen pääjohtaja Tuomas Pöysti, Osmo Soininvaara (vihr.) ja VATTin silloinen ylijohtaja Juhana Vartiainen ehdottivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista myös kassoihin kuulumattomille työntekijöille.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Uudistus rahoitettaisiin ehdotuksen mukaan puolittamalla työttömyysturvan enimmäiskesto. Avaus sai osakseen kritiikkiä niin ay-liikkeeltä, työttömyyskassoilta kuin vasemmistopuolueiltakin, ja Pekkarisen sanoin "sitä pidettiin jopa hyökkäyksenä ammattiyhdistysliikettä kohtaan".

"Kassojen jäsenmaksut eivät ole kohtuuttomia"

SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen lähtisikin etsimään parannusta nykytilanteeseen varsin eri suunnalta kuin Sitran keskustelupaperin kirjoittajaryhmä.

– Olemme tietysti valmiita keskustelemaan aiheesta, mutta ennemminkin pitäisi miettiä sitä, miten kaikki työntekijät saataisiin kassojen jäseniksi, Siekkinen sanoo.

Hän uskoo, että lakia olisi tavalla toisella mahdollista muuttaa niin, että kassaan kuulumisesta tulisi pakollista.

– Ei käy kiistäminen, etteikö kassajärjestelmällä olisi ollut merkitystä ay-liikkeen suosiolle. Silti tärkeintä meille on se, että jäädessään työttömäksi kukaan ei joutuisi tyhjän päälle. Kassojen jäsenmaksut eivät ole kohtuuttomia.

Professori Uusitalo puolestaan katsoo, että pakollisuuden sijaan Suomessa voitaisiin siirtyä kohti vapaaehtoisuutta.

Uusitalon ehdottamassa mallissa valtio tarjoaisi nykyiseen tapaan kaikille työttömille perusturvan, ja jokainen voisi halutessaan hankkia itselleen valtion tukeman lisävakuutuksen.

Tästä mallista SAK:lla ja Saana Siekkisellä on selvä näkemys.

– Sitä me emme ainakaan halua.

(Oikaisu 7.1.2016: Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu oli viime vuonna 0,8, eikä 0,5 prosenttia.)

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (356)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 36
EdellinenSeuraava

Anonyymi
AY liike ajaa Suomen konkurssiin
Anonyymi: NäinOnTotuus 3.1.2016 13:24

Anonyymi
Huh, Säikähdin että korotus koskee myös Osinkoja!!
Anonyymi: VapaaherraPT 3.1.2016 13:25

Anonyymi
Ammattiliitot ja eläkeyhtiöt tekee rumaa bisnestä vuokra-asunnoilla ja käärivät kohtuuttomia voittoja. Siksi Loimaan kassa
Anonyymi: EX-paroni 3.1.2016 13:30

Anonyymi
Koko systeemi on pelkkää rosvoamista. Kassaan kuulumaton maksaa tyhjästä, vastoin tahtoaan. Kyse on silloin ryöstöstä, sanoisinko jopa törkeästä. Eikä voi edes jättää maksamatta, valtio tuilee ja rankaisee jos yrittää olla maksamatta tyhjästä. MISSÄ MORAALI?
Anonyymi: RikoksenUhri 3.1.2016 13:32

Anonyymi
Kirjoittakaas nyt joku äkkiä että ay täytyy laittaa verolle. Ja ay maksujen verovähennysoikeus pitää poistaa. Ja kaikkien muiden edunvalvojien maksut saa vähentää verotuksessa.
Anonyymi: markus50 3.1.2016 13:32

Anonyymi
AY liike ajaa Suomea kohti Kreikan kohtaloa. Hyväksymmekkö tämän suunnan?
Anonyymi: suunta 3.1.2016 13:33

Anonyymi
SAK:n kommentit kertovat kaiken heidän ajattelutavastaan: tästäkin asiasta halutaan tehdä pakko - aivan kuin ihmiset eivät pystyisi tekemään omia päätöksiä. Pääasia on, että on hyvä systeemi, joka mahdollistaa asiat muttei pakota. Olennaista tässäkin on tulonsiirrot parempituloisilta alaspäin, koska ansiosidonnainen ei skaalaudu palkan mukaan tietyn palkkarajan jälkeen. Taas pienituloiset saavat ansiotonta hyötyä eivätkä osallistu talkoisiin.
Anonyymi: Veronmaksaj 3.1.2016 13:36

Anonyymi
Nämä "Loimaaseen" kuuluvat porvareita äänestäneet ja repun kanssa töihin lähtevät yli 300000 työntekijää saavat syyttää vain ja ainoastaan itseään, kun eivät ole ammattiliittoihin liittyneet.
Anonyymi: kaksitatua 3.1.2016 13:37

Anonyymi
Ay-liikkeelle räksytetään aika usein ja aika paljon, mutta sekin kannattaa uskoa suosiolla, että työn kannattavuus (isossa kuvassa) on asia mistä ei kannata luopua missään olosuhteissa. Ay-liikkeellä on oma sijansa siinä että tämä työn kannattavuus voidaan säilyttää.

Sitä en tarkoita, etteikö esim. sektorikohtaisesti voisi tapahtua joustoa suuntaan jos toiseenkin, mutta isossa kuvassa työn kannattavuus täytyy olla aina järjellisessä tasapainossa esim. verotuksen ja pääomien tuottojen ymv. kanssa.

Avoin sektori, ja avoimella sektorilla tehtävän työn kannattavuus tekijälleen, ne ovat tärkeimpiä indikaattoreita taloustoimien onnistumisessa.

Avoimen sektorin ja suljetun sektorin pitää aina olla keskenään sopivassa tasapainossa, samoin kuin pääomien ja työn keskinäinen tasapaino.


Työn kannattavuus tekijälleen on hyvin lähelle samaa asiaa kuin investointien kannattavuus tai investointihalut. Meillä ei voi olla sellaista taloutta, jossa työn kannattavuus olisi nollassa ja investointien kannattavuus huipussa, se tarkoittaa korkeintaan jotakin sellaista että markkinaehtoisuudesta on luovuttu kokonaan ja tilalle on tullut fasismi tjsp.
Anonyymi: Köyhäläinen 3.1.2016 13:37

Anonyymi
AY liike pelaa likaista peliä oman valtansa kasvattamiseksi. Tavoite liene suurtyöttömyys.
Anonyymi: totta 3.1.2016 13:37
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 36
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

21:02 Digitoday PayPal jouduttaa Windows-puhelimien kuolemaa
20:51 Neuvottelut Olkiluoto 3:n miljardikorvauksista poikki – TVO: "Emme ole syyllisiä"
20:20 Moody'sin analyytikko: Euroalueen riskit eivät ole kadonneet mihinkään
20:11 Digitoday Apple innostui suomalaisopiskelijoiden pelistä
19:29 Microsoftin jätti-irtisanomiset ovat tamperelaiselle Jarille onnenpotku: "Osaajien avulla kiihdytyskaistalle"
18:55 Yhdysvaltain asuntokaupassa kovin nousu sitten vuoden 2010
18:06 Olympiavoittajien sauvat valmistanut suomalaisfirma yrityssaneeraukseen
17:50 Digitoday Hyppönen: Tietomurto oli Linkedinille hyvä juttu – mutta ei ihan ilmeisellä tavalla
17:03 Löytyykö microsoftilaisille töitä? "Houkutellaan insinööreillä yrityksiä Suomeen"
16:50 Öljytynnyrin hinta rikkoi 50 dollarin rajapyykin ensi kertaa yli puoleen vuoteen
16:36 Digitoday Ratkeaako Androidin iso ongelma? Google pystyttää häpeäpaalua
16:03 Onko Suomen menetys verokeitaista 10 vai 200 miljoonaa?
15:42 Helsingin yliopisto irtisanoi 371 työntekijää – osa on lähtenyt oma-aloitteisesti
15:34 Digitoday Jolla pääsi yllättämään: Julkaisi uuden puhelimen
15:21 Asiantuntijoiden mukaan hallituksen Talvivaara-toiveet ovat katteettomia: "Lotossa pitäisi saada 7 oikein"
14:52 Fuusiohuhu nostaa Koneen kurssia Helsingin pörssissä
14:36 Moody'sin Carlson: Kaksi asiaa ratkaisee Suomen luottoluokituksen
13:58 Digitoday Onko elämää Lumioiden jälkeen – mitä puhelimia Suomi seuraavaksi ostaa?
13:52 Suomen pk-yrityksille 40 miljoonaa euroa
13:36 Räjähtävien turvatyynyjen valmistajalle ilmaantui ostaja
13:01 Digitoday Mikko Hyppönen nimesi miljoonavarkaan: "Valtion tekemä ryöstö"
12:47 Britannian talouskasvu jäi hienoisesti odotuksista
12:25 Aukiolojen vapautus ei lisännyt vipinää oluthyllyillä – "Toisin kuin monet epäilivät"
12:17 Lehtitieto: Kone halusi yhdistää hissitoiminnot ThyssenKruppin kanssa
11:36 Digitoday Microsoft jekutti asentamaan Windows 10:n: Riittääkö tämä korjaus?
11:30 UPM perustanut kolme uutta tytäryhtiötä
10:37 Portugaliin maksettiin 3 571 euron eläkkeitä
09:47 Pankkijätti: Finnair on yhä houkutteleva ostokohde
09:25 Vastikään pörssissä aloittaneen Lehdon kannattavuus heikkeni
09:17 IMF empii vielä Kreikka-tukea
Asiakastieto

Yhteistyössä