Kirjaudu ▼
 

Paltamon mallista Suomen malliin

Uutiskommentti Paltamon malli tarjoaa esimerkin koko Suomelle. Työttömyys pitäisi lopettaa valtion täystyöllisyysohjelmalla. Ensiarvoisen tärkeää on nuorisotyöttömyyden lopettaminen.
25.7.2013 06:06
Paavo Teittinen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Valtiovarainministeriön entisen valtiosihteerin Raimo Sailaksen mukaan Paltamon työohjelmassa oli kyse harvinaisesta kokeilusta. Mitä tapahtuisi, jos jokaiselle työttömälle tarjottaisiin konkreettista työtä.

Samalla Paltamon malli tarjoaa hyvän esimerkin siitä mitä voi käydä, kun uskalletaan tehdä rohkeita päätöksiä.

Työtakuuohjelma
koko Suomeen

Suomen keskimääräinen työttömyysaste on ollut noin 10 prosenttia viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

Avoimien työpaikkojen vuosikeskiarvo oli viime vuonna 48 600, joista vaikeasti täytettäviä oli 17 900. Samana vuonna työttömien vuosikeskiarvo oli 207 000.

Luvut kertovat selvää tarinaa: työttömät eivät voi löytää töitä, joita ei ole. Töitä ei ole, koska työnantajat eivät kykene myymään lisätuotantoaan aneemisen kysynnän takia.

Jos ravintola on tyhjä, uutta kokkia ei palkata – vaikka hänet voisi saada vähän pienemmällä palkalla.

Valtion täytyy siis pitää huoli niiden työllistymisestä, joita yksityinen sektori ei halua palkata. Paltamon työtakuuohjelma pitäisi laajentaa koskemaan kaikkia Suomen työttömiä.

Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat olivat pääosin skeptisiä kaikkia työttömiä koskevasta työtakuuohjelmasta, koska se olisi liian kallista ja aiheuttaisi kaikenlaisia epätoivottuja sivuvaikutuksia, kuten passivoitumista.

Reaktio on ymmärrettävä, jos ei ole tutustunut työtakuuohjelmaa koskevaan akateemiseen kirjallisuuteen. Ohjelmalla on vankka teoreettinen ja empiirinen pohja, joka osoittaa että sitä ei pelkästään voi, vaan myös kannattaa soveltaa.

Työtakuuohjelma
on talouden ankkuri

Vallitsevan taloustieteellisen käsityksen mukaan taloudessa on oltava tietty puskurivarasto työttömiä, jotta inflaatio ei karkaa käsistä.

Työtakuuohjelma taas luo puskurivaraston työllisiä. Puskurivarasto palkkaa ihmisiä laskusuhdanteessa, kun yksityinen sektori ei halua kaikkia palkata. Näin se toimii talouden ankkurina ja pysäyttää deflatorisen kierteen.

Noususuhdanteessa ihmisiä taas lähtee yksityiselle sektorille parempipalkkaisen työn perässä.

Työtakuuohjelma ei aiheuta inflaatiota, koska se asettaa palkkalattian työllistämällä ihmisiä hieman alle markkinahinnan vakiopalkalla, jota pitää nostaa aina välillä muun palkkatason noustessa.

Näin se ei myöskään kilpaile yksityisen sektorin kanssa, koska se maksaa työntekijöilleen vähemmän. Palkan on tietysti oltava riittävä elämiseen.

Kuka tätä
vastustaisi?

Mikä puolue vastustaisi työtakuuohjelmaa Suomeen? Edes nuorisolle?

Hieman karkeistaen: miten oikeisto voisi vastustaa ajatusta, että ihmiset tekisivät töitä valtiolta saamansa korvauksen eteen?

Miten vasemmisto voisi vastustaa sitä, että työttömiä autetaan?

Jos joku valittaa, että julkinen sektori ottaa liian suurta roolia, niin herätys: työttömät ovat jo nyt julkisella sektorilla. Tällä hetkellä he eivät vain osallistu hyvinvoinnin tuottamiseen yhteiskunnalle.

Työtakuu olisi parempi järjestelmä sekä poliittisesti toteutettavampi kuin kansalaispalkka. Se takaisi paremman elintason ja toisi kaikki työhön liittyvät sosiaaliset edut.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kelan tilastojen perusteella voi ennustaa, että Suomessa maksetaan yli neljän miljardin edestä työttömyysperäisiä sosiaalietuuksia kuluvan vuoden aikana.

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvottelevan virkamiehen Pekka Tiaisen laskelmiin perustuen, 200 000 ihmisen työllistäminen kymmenen euron tuntipalkalla toisi valtiolle 2,2 miljardin euron nettokustannuksen.

Paltamon mallista
Suomen malliin

Julkisessa keskustelussa puhutaan paljon Suomen talouden kilpailukyvystä, tuottavuudesta ja tehokkuudesta, mutta mikään ei ole yhtä tehotonta kuin työttömyys.

Työttömyys edustaa valtavaa resurssien haaskausta ja tuotantotappioita. Se on kansantalouden suurinta tehottomuutta.

Työttömyyden aiheuttamat sosiaaliset patologiat ovat myös suuria, tosin niitä on vaikeampi mitata. Seurauksia ovat muun muassa rikkinäiset perheet, vanhempien ja lasten syrjäytyminen, päihteiden käyttö ja perheväkivalta.

Jos vielä ei uskalleta laajentaa työtakuuohjelmaa kaikkiin, laajennetaan nyt ihmeessä se koskemaan ainakin nuoria.

Valtio leikkasi yritysten yhteisöveroa 900 miljoonan euron edestä. Pienemmällä summalla nuorisotyöttömyys olisi lopetettu Suomessa.

Nuorisotakuun pitäisi olla nuorisotyötakuu. Ei poliittinen lupaus, vaan lakisääteinen ohjelma. Ei anelua elinkeinoelämän suuntaan, vaan työpaikka valtion piikkiin.

Hinta on aito kysymys rahapoliittisesti epäitsenäiselle Suomelle. Jos Suomi olisi rahapoliittisesti itsenäinen, se voisi aina ostaa kaiken mikä on sen omassa valuutassa myytävänä – kuten suomalaisen työvoiman. Toisin sanoen, maksukykyongelmaa ei ole, ongelmat olisivat muualla.

Mutta myös nykyisessä tilanteessa on hyvin vaikea ottaa vakavissaan väitettä, että työtakuuohjelma olisi "liian kallis", ottaen huomioon ohjelman nettokustannukset sekä kaikki työttömyyden aiheuttamat taloudelliset ja sosiaaliset kustannukset.

Jos poliitikot ovat tosissaan työttömyyteen puuttumisen suhteen, pitäisi valtion työtakuuohjelma ottaa pöydälle välittömästi – edes nuorison suhteen.

Paltamon mallista pitäisi tehdä Suomen malli.

25.7.2013 06:06
Paavo Teittinen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (32)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Teoriassa kuulostaa hyvältä, mutta miettiessä käytäntöä ja toteutusta hieman pintaa syvemmältä, niin... Näinhän toimittiin Neuvostoliitossa, joten sieltä tämä kommunistien kannattaja, Tiainen, tämän varmasti on repinyt...
Anonyymi: Zimbo 25.7.2013 7:42

Rekisteröitynyt käyttäjä
Mikä puolue vastustaisi työtakuuohjelmaa Suomeen? Edes nuorisolle?

Hieman karkeistaen: miten oikeisto voisi vastustaa ajatusta, että ihmiset tekisivät töitä valtiolta saamansa korvauksen eteen?

Miten vasemmisto voisi vastustaa sitä, että työttömiä autetaan?


Totta kai oikeisto tätä vastustaa!

Pelkkä ajatuskin täystyöllisyydestä - tai edes kohtalaisen hyvästä työllisyydestä - on oikeistolle suoranainen kauhistus, koska se johtaa palkkatason kohoamiseen.

Niinpä suurtyöttömyys on oikeiston kannalta suorastaan toivottava olotila, koska se pitää palkkatason alhaisena ja työväestön halut lakkoiluun vähäisenä. Työnantajan on helppo sanoa, että "tuolla portin takana on satoja ihmisiä valmiina tulemaan sinun tilallesi, jos työ ei sinulle maita tällä palkalla".

Vasemmistokaan ei suuremmin lämpene ajatukselle työttömien auttamisesta. Laajamittainen työttömyys palvelee nimittäin myös vasemmiston etuja.

Mitä suurempi on työttömyyden uhka, sitä hanakammin työntekijät liittyvät ay-liikkeeseen ja käyvät vaaleissa äänestämässä työväenpuolueita. Mutta jos työttömyysuhka poistuu ja työntekijöillä alkaa mennä liian hyvin, iso osa työläisistä unohtaa nuo "hyveet". Ja sehän olisi huono juttu ay-liikkeen ja vasemmistopuolueiden kannalta.

Edellä mainittujen seikkojen takia sen paremmin oikeisto kuin vasemmistokaan ei ole milloinkaan edes tosissaan yrittänyt tehdä mitään mainittavaa Suomen työttömyysongelman korjaamiseksi.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 25.7.2013 7:53

Anonyymi
Noh - punikki Sailashan tämän on ideoinutkin.
Yksi temppu muiden joukossa tämäkin.

Työpaikat enää puuttuu.
Anonyymi: Stadin_kingi 25.7.2013 7:55

Rekisteröitynyt käyttäjä
Jatkan vielä hiukan tuohon edelliseen kirjoitukseeni liittyen.

Oikeiston asenne näihin työttömyysasioihin käy hyvin ilmi seuraavasta:

Kun 1990-luvun lama alkoi hellittää, ja työttömyysluvutkin rupesivat pikku hiljaa parantumaan, mitä teki kokoomus?

Se alkoi välittömästi puhua "työvoimapulasta" ja esitti vaatimuksia ulkomaisen (halpa)työvoiman laajamittaisesta maahantuonnista, jotta tämä "uhkaava työvoimapula" saataisiin torjuttua.

Näin siitäkin huolimatta, että minkäänlaisesta työvoimapulasta ei ollut merkkiäkään, vaan työttömiä oli edelleenkin satoja tuhansia!

Kokoomus ja EK kuitenkin halusivat, että työllisyystilanne ei saa parantua liikaa, vaan sen pitää jatkossakin pysyä melko heikkona. Näin juuri siksi, jotta saataisiin pidettyä palkat alhaalla ja työväki muutenkin nöyränä (eivät kitise jos jätetään joku lakisääteinen palkanlisä maksamatta tai muulla tavoin vähän rikotaan sopimuksia).

Ja koska työllisyystilanne näytti olevan paranemaan päin, sitä haluttiin sitten jopa keinotekoisesti huonontaa tuomalla maahan lisää työntekijöitä ulkomailta. Näin saataisiin työttömyys pysymään jatkossakin riittävän suurena.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 25.7.2013 8:12

Anonyymi
Suomessa on:
- kaksi miljoonaa työssä käyvää
- kaksi ja puoli miljoonaa vanhusta ja lasta
- puoli miljoonaa täyspäiväistä juoppoa


Näillä eväillä pitää pitää kunnossa Saksan kokoinen maa.

Turvetta jos alettaisiin polttaa oikein kunnolla, saataisiin kauppavaje miinukselta positiiviseksi.
Anonyymi: Valkoinen_mies 25.7.2013 8:12

Anonyymi
"Paltamon mallista pitäisi tehdä Suomen malli."

Hieno ajatus teoriassa, mutta mitä työtä nämä ihmiset sitten tekisi ? Pitäisikö perustaa valtion kolhooseja, jossa tehdään maataloustyötä... valtionvirastossa on jo nyt ihan liikaa byrokraatteja pyörittelemässä papereita.
Anonyymi: jeps123 25.7.2013 8:13

Anonyymi
Tuo Paltamon malli on täyttä silmäänpissintää!
Yhtä tyhjän kanssa. Fuulaaa. Skeidaa.
Ottakaa totuus selville, ennenkuin alatte ylistämään.
Anonyymi: P_S_AA 25.7.2013 8:17

Anonyymi
"Palkan on tietysti oltava riittävä elämiseen."
Yksityinen puoli ei nytkään kykene niin paljoo maksamaan haetaan asumistukii / muita tukii :(
Anonyymi: muutenhyvä 25.7.2013 8:30

Rekisteröitynyt käyttäjä
"Paltamon mallista pitäisi tehdä Suomen malli."

Hieno ajatus teoriassa, mutta mitä työtä nämä ihmiset sitten tekisi ? Pitäisikö perustaa valtion kolhooseja, jossa tehdään maataloustyötä... valtionvirastossa on jo nyt ihan liikaa byrokraatteja pyörittelemässä papereita.


Ei tässä mihinkään kolhoosilinjalle tarvitsisi lähteä. Kyllähän tässä maassa ihan oikeaa tekemätöntä työtä riittää vaikka kuinka paljon; ajatellaan nyt vaikkapa hoitoalaa, homekoulujen korjaamista tai vaikkapa rappeutuvan tieverkostomme kunnossapitotöitä... Ja nämä vain muutamina esimerkkeinä ihan aluksi.

Tekemätöntä työtä siis kyllä riittää. Ongelmana vain on se, ettei ole varaa maksaa ihmisille palkkaa näiden töiden suorittamisesta. Niinpä nuo työt on sitten jouduttu jättämään tekemättä.

Tai tarkemmin sanottuna: vallanpitäjillämme ei ole HALUA maksaa palkkaa noiden töiden suorittamisesta. Sillä tokihan valtiolta rahaa löytyy moniin selvästi turhempiinkin asioihin ja jopa Kreikkaan jaettavaksi...
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 25.7.2013 8:30

Rekisteröitynyt käyttäjä
Ongelma on myös se, että aika harva ihminen sopii esimerkiksi hoitoalalle tai taksinkuljettajaksi sosiaalisten taitojensa puolesta.
Tuppaa olemaan niin nykyään, että mitä pienempi palkka, sitä suuremmat vaatimukset sosiaalisista taidoista. Aika harvasta on hyväksi asiakaspalvelijaksi, vaikka nälkäkuolema uhkaisi.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Rosenrot 25.7.2013 8:59
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

25.7. Kohta se on totta: Maailman ympäri ilman polttoainetta kulkevalla lentokoneella
25.7. Digitoday Poliisi halusi avata puhelimen – teetti kopiot kuolleen miehen sormista
25.7. Amerikkalaiset luulevat tietävänsä taloudesta – virheellinen itseluottamus aiheuttaa riskejä miljoonille
25.7. 10 merkkiä siitä, että olet oikeassa työpaikassa
25.7. Digitoday Microsoft vokottelee asiakkaita Windows 10:een tiedonkeruulla
25.7. EU painostaa Volkswagenia maksamaan korvauksia eurooppalaisille asiakkaille
25.7. Yle: Nokia teetti Suomessa asiantuntijatöitä 750 eurolla kuussa
25.7. Talouden taantuma nipistää Dubaita – lentokentälle hylätään taas kalliita autoja
25.7. Digitoday Pokémonit valtasivat App Storen: Ennätys puhki
25.7. Anttila: Osa verkosta ostaneista asiakkaista saa tavaransa
25.7. Turkissa kuohuu ja paine EU-johtajia kohtaan kasvaa – "Pakolaissopimus täytyy neuvotella uudelleen"
25.7. Yhdysvaltojen kasvava tuotanto painaa öljyn hintaa
25.7. DI: Ericssonista lähtevä Vestberg saa muhkean erokorvauksen
25.7. Turkki puhdistaa nyt lentoyhtiötään: Turkish Airlines jakeli potkuja
25.7. Nokia painuu, pörssin nousu jatkuu
25.7. Digitoday Poikkeuksellinen Applen tietokone huutokaupataan – hinta voi nousta miljoonaan dollariin
25.7. Digitoday Huhuttu kauppa vahvistui: Verizon ostaa Yahoon verkkoliiketoiminnan
25.7. Digitoday Suomen Pankin sivut tukkinut palvelunestohyökkäys ohi – "Ei ole ennen tehty vastaavaa"
25.7. Trumpin USA voisi erota WTO:sta – "Kauppasopimukset ovat katastrofi"
25.7. Digitoday Suomalainen Jolla lisensoi: Uusi Sailfish-puhelin tuli myyntiin Intiassa
25.7. Ericssonin Johansson uuden toimitusjohtajan valinnasta: "Tilanne on ihanteellinen"
25.7. Osakeralli jatkuu Yhdysvalloissa – "kultainen skenaario" tukee kursseja
25.7. Analyytikko Vestbergin potkuista: Ericssonin suuromistajat halusivat muutosta
25.7. Juncker: Iso-Britannian eropyynnöllä ei ole takarajaa
25.7. Kiina paketoi nyt miljardien ongelmaluottoja arvopapereiksi
25.7. Ericssonin Vestbergille potkut – "On oikea aika hakea uusi johtaja"
25.7. Digitoday Nintendo toppuutteli Pokémon Go -intoa – osake sukelsi 18 %
25.7. Ryanair varoittaa: Näin paljon lentoliput halpenevat
25.7. HS: Pörssiyhtiöiden hallituksissa joka neljäs on nainen
25.7. Aurinkopaneeleilla 500 euron säästö vuodessa – toukokuu oli erityisen hyvä
Asiakastieto

Yhteistyössä